שבבי הסיליקון עדיין לא הולכים לשום מקום, לפחות בעשור הקרוב – אך צפו לעוד ועוד מזעורים בתהליכי הייצור מיצרנית השבבים הגדולה אשר שואפת לחזור למחזורי שדרוג דו-שנתיים
השנים המאתגרות אותן חווה אינטל לאחרונה, במסגרת התוכנית למעבר אל תהליך ייצור של 10 ננומטר שנתגלתה כבעייתית משהו והכריחה אותה להיצמד אל ליטוגרפיית 14 הננומטר הוותיקה במשך פרק זמן כפול מהמתוכנן, הביאה למגוון שינויים באופן בו החברה פועלת מתפקדת – וכעת נראה כי מפתח הדרכים הטכנולוגית העדכנית שלה מבהירה זאת באופן חד, עם כוונה לחזור אל סבבי הפיתוח המהירים שהיו מוכרים לנו מהעבר וסייעו לה לבסס את מיקומה המוביל בתור מובילת שוק המעבדים.
מפת דרכים טריה של אינטל מספקת תוכניות לפיתוח תהליכי ייצור מעודכנים מדי שנה באמצעות צוותים מקבילים, כאשר פעם בשנתיים תהיה לנו הזדמנות לראות קפיצה אל ליטוגרפיה חדשה לגמרי שתאפשר שיפור מהותי בכל המאפיינים של שבבי הסיליקון – בשנה הנוכחית היו אלו שבבי ה-10 ננומטר הראשונים מדור ה-Ice Lake (בהתבסס על תהליך המכונה כבר עתה 10 ננומטר פלוס), ואילו בשנת 2021 אלו מיועדים להיות שבבי 7 ננומטר המבוססים על תהליך ייצור חדשני בטכנולוגיית EUV, כאשר בין לבין מצפים לנו גם זוג שיפורים נוספים ל-10 ננומטר.
לאחר מכן, בשנים 2023, 2025, 2027 ו-2029 אנו עתידים לראות מאינטל השקות של תהליכי ייצור חדשים נוספים, עם הפרש של שנתיים ביניהם כפי שהיה בעבר – ובעוד שאינטל עצמה לא מעוניינת להתחייב על השמות של אותן ליטוגרפיות משנות העתיד, בחברת ASML שמהווה את המובילה באספקת ציוד ייצור שבבים בטכנולוגיות EUV הציגו גרסה משלהם לאותה מפת דרכים ובה שימוש בכינויים 5 ננומטר, 3 ננומטר, 2 ננומטר ולקינוח 1.4 ננומטר בלבד אי שם בעוד עשור מרגע זה. מי אמר שחוק מור עבור שבבי סיליקון הגיע לסיום דרכו? אם להיות אופטימיים מאוד ולהתבסס על המספרים והעיתויים הללו נראה שהקידמה בעולם זה חיה ובועטת.
מפות דרכים ותוכניות משנים קודמות ניבאו במקרים רבים את סופו של עידן השימוש בסיליקון בתור חומר הבסיס החיוני לשבבי עיבוד בשלב שאחרי ליטוגרפיית 3 ננומטר, עם צורך להתקדם אל טכנולוגיות ייצור חדשות לגמרי – אך כעת נראה כי הסיליקון יהיה איתנו למשך עשור נוסף לכל הפחות, וכנראה שגם מעבר לכך. סביר בהחלט כי נראה פיתוחים חדשניים רבים גם בעולם הסיליקון בעתיד הקרוב בכדי לאפשר את השיפורים המתבקשים(מעבר לוייפרים בקוטר 450 מילימטרים, שיפורים למקורות האנרגיה עבור תחריט השבבים ושימוש בשערי שליטה חדישים עבור השערים הלוגיים שעל גבי הסיליקון), אך פריצת דרך בתחום שתבשיל לכדי ייצור המוני בהיקפים הקיימים כיום כתחליף מלא לסיליקון תדרוש השקעה פוטנציאלית של עשרות או מאות מיליארדי דולרים – ונכון לרגע זה עדיין לא ממש נראית באופק.
נקודה מעניינת נוספת שנחשפה במפת הדרכים של אינטל היא הפוטנציאל לבצע התאמות של משפחות המוצרים אל תהליכי ייצור וותיקים ומפותחים יותר במידת הצורך, מה שמכונה Backport בשפתה: במידה וטכנולוגיית ייצור ב-7 ננומטר לא תהיה מוכנה לשימוש המוני יעיל בשנת 2021, למשל, באינטל יוכלו לבחור בנקודת זמן קריטית מסויימת במהלך הפיתוח על מנת להמיר את המוצר לשימוש בטכנולוגיית '10 ננומטר פלוס פלוס פלוס' שלה. מדובר למעשה במהלכים אותם ביצעה היצרנית בשנים האחרונות עם עוד ועוד גרסאות חדשות של תהליך הייצור ב-14 ננומטר כתחליף זמנים לעיכוב של ליטוגרפיית 10 ננומטר – אך זו אחת מההזדמנויות הראשונות בהן אנו מקבלים התייחסות רשמית מובנית לאפשרות הזו, שלא במסגרת מה שמרגיש כמו "נוהל תקלה" שנוצר בלית ברירה לאחר החטאה חוזרת ונשנית בהבטחות ולוחות הזמנים הפומביים.
חושבים שאינטל תצליח לחזור אל קידמת הבמה בטכנולוגיות ייצור שבבים בעתיד, או שתיאלץ כעת להשלים עם פער תחרותי יחסי אל מול מתחרות כמו TSMC וסמסונג? בואו לחלוק איתנו את הערכותיכם בתגובות!
לא היינו כבר בסרט הזה ?
ולאור "הצלחתה של אינטל עם מזעור הליטוגרפיה,
כל התוכנית הזאת, גם אם נניח שהיא בכלל בכיוון הנכון,
כי היי, חוץ ממזעור אין לכם מה למכור ?, בכלל לא בטוח שיגיעו גם לחצי
מזה, כי הבעיות ביצור של כל מדרג גדלות באופן לא ישיר.
אינטל חכמים חזירים קפיטליסטים מה הם עושים משתמשים באותו תהליך יצור של 14nm שקיים כבר מ 2015 ומוכרים אותו מוצר בשנה האחרונה אם רק הוסיפו ליבות מ 4 ל 6 8 ליבות אבל עדיין עצם העובדה ש amd עברה לייצור של 7nm אינטל בדיחה הם מנסים בכוח למכור עד 2030 14nm ולהרוויח טונות של כסף בלי לתת שום דבר ממש חדמנים ומחושבים שיצא 7nm אצל אינטל ב 2030 או פחות כל מי שקנה 14nm מ 2015 עד 2030 יצטרך לשדרג מחשב…… ל amd יש לבעיות משלה היא לא עומדת בקצב הכוונה המעבדים של אינטל יותר טובים אף על פי שהם בייצור של 14nm לעומת amd 7nm אבל זה ישתנה שהם יעברו ל 5nm + ישדרגו את החומרה העלובה שלהם ויביסו את אינטל בדור רייזן 4 או 5
רגע, שאלה:
אבל ה7 נראה שהוא דומה בביצועים ל 14 (פחות או יותר) מה שאומר שזה לא כזה משיח.
עכשיו זה ברור מה הם עשו בזמן שדחפו לנו את 14NM
הבעיות במזעור ידועות עוד משלהי תחילת העשור, ואפשר לנחש שחברה כמו אינטל לקחה זאת לתשומת הלב. יכול להיות שבזמן שהתלוננו על 14NM, הם ישבו והנדסו את המזעור ופתרו המון בעיות. ברור גם שהכינו תוכנית חליבה לעשור הבא (בהנחה שהאדומים לא יאתגרו או שלמרות שיאתגרו אותם.
מזעור זה דבר מצויין לראש ההנדסי ולצורך בביצועים, השאלה היא עד כמה זה פראקטי מבחינת העלות?
אל תשכחו שיש גם את SPECTRE ואת MELTDOWN שעדיין לא דהמיעו מילה לגבי הנושא הזה.
אינטל חברה של חזירים קפיטליסטים חמדנים בדיוק כמו אפל עלובי נפש שמכורים פון ששוה 200$ בשווי 1250$
אין שום בעיות יצור של 7nm עובדה שמוכרים 2 מיליארד סמארטפונים בתהליך הזה + amd מוכרת כבר חצי שנה 7nm
אני מקווה ש amd תחסל את אינטל
זה לא 1.4 זה 14+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
יותר מדי דיבר על ליטוגרפיה ומעט מדי על ארכיטקטורה.
עדיפה ליטוגרפיה "ישנה" מלוטשת ובעלת תפוקה גבוהה בשילוב ארכיטקטורה חדשה מאשר ארכיטקטורה ישנה עם ליטוגרפיה המתקדמת ביותר.
ליטוגרפיה היא החלק הכי משעמם, פשוט נתון טכני שמהווה פוטנציאל. קצת כמו לדבר על MP במצלמות בימינו- המספר עצמו לא מעיד על רגישות החיישן, איכות האופטיקה וטווח דינמי או בפרמטרים של CPU על IPC ותדרי עבודה.
איך הפוטנציאל ימומש תלוי כמעט לגמרי בארכיטקטורה שעליו מבוסס המעבד- השימוש בליטוגרפיה כלשהי לא מבטיח דבר בפני עצמו.
להסתמך על מזעור ללא רענון ארכיטקטורה לא מחזיק מים לטווח ארוך ומביא בדיוק את הצרות שאינטל חווה כיום.
אינטל היום זה בדיחה. המפעל בארץ נירא תת רמה חצי מפורק הכל קומבינות, טכנאים ומנהלים עם השכלה מינימלית (ויש כאילה שאין להם תעודת טכנאי בכלל) וזה מה שנקרא הטופ של הי טק בישראל. פשוט בושה וביזיון