בואו להכיר מקרוב לוח אם טרי עם ערכת השבבים B560 לתושבת LGA1200 של אינטל – הנדסה מוצלחת של MSI
עם השקת מעבדי דור 11 של אינטל על בסיס ארכיטקטורת Rocket lake S, יוצאים לאוויר העולם גם לוחות אם חדשים המבוססים על ערכות שבבים טריות של אינטל מסדרת 500. התושבת היא אותה תושבת LGA1200 מוכרת אותה קיבלנו עם מעבדי הדור העשירי, רק שכאן ישנה תמיכה מובנית בדור החדש וכמה שיפורים טכנולוגיים קלים שעשויים להקל על אלו שבעיקר מחפשים חיבוריות מהירה.
לאלו שתוהים, ישנם מספר הבדלים בין ערכת השבבים B460 הקודמת ל-B560 החדשה בכל הנוגע למה יכולות יצרניות לוח אם לעשות בפלטפורמה הזאת. כמו כן, ישנו גם דבר חשוב אחד שעדיין נשאר מאחורי סורג.
ערכת השבבים B560 מאפשרת כמו אחרות בסדרה 500 חיבוריות USB מהירה של 20Gbps, כמו גם Wifi 6E מהיר (2.4Gbps על תדר 6GHz). בנוסף לאלו, נתפתחת האפשרות להשתמש בזיכרון מהיר מזה אשר המעבד תומך בו באופן רשמי.
אנחנו יודעים שמשתמשים עד כה שחיברו בין מעבדים כאלה ואחרים (לדוגמה Core i5 10400F שאנחנו יודעים שהוא פופולרי למדי) יחד עם לוח אם מבוסס על ערכת שבבים B460, היה נעול לתדר זיכרון של עד 2666MHz ולא יותר מזה גם אם בחר בערכה שיכולה לפעול ב-3000MHz או יותר. זאת, פשוט בשל כך שאינטל החליטה להגביל את מהירות הזיכרון המירבית למעבד וללוח אם שכזה. מעבדי Core i7 ו-Core i9 היו מוגבלים ל-2933MHz בלוחות אם שהם לא בעלי קידומת Z.
ההחלטה לא כללה הרבה לוגיקה טכנית, אלא בעיקר רצון ליצור סגמנטציה בין לוחות אם ומעבדים שונים ולהגדיל פערי ביצועים. כל מעבד בריא יכל להריץ זיכרון בתדרים גבוהים משמעותית ממה שנחשב "יכולת טבעית" של המעבד ותמיכה בתדר. בסדרת ערכות השבבים 500 מחליטה אינטל להסיר הגבלה מלאכותית נוספת ולאפשר למעבדים לעבוד עם כל ערכת זיכרון מתאימה שזמינה בשוק, כמובן בהתאם ליכולות המעבד והלוח האמיתיות. בכך, היא מיישרת קו אל מול AMD, שמאפשרת מהלך שכזה עוד מאז צאת תושבת AM4 שלה.
ישנו תחום אחד כואב במיוחד בו עדיין מטילה אינטל הגבלה מלאכותית גם על מעבדיה וגם על לוחות האם שלה וזה הוא תחום ההמהרה למעבדים. בהיעדר לוח אם בעל ערכת שבבים בקידומת Z ומעבד בעל סימול K, לא ניתן לבצע המהרה למעבד מעבר לתדרי העבודה הרשמיים שלו. שני הגורמים הללו חייבים להיות קיימים, על אף שגם לוחות אם דוגמת זה שבביקורת יכולים טכנית להתמודד עם צריכת חשמל מוגברת מתושבת המעבד.
ליצרנית החומרה MSI הרבה עניין בצעצועי צבא. היא אוהבת ערכות נושא קשוחות, שמות של כלי נשק ובעיקר דגש על כמה חשוב שמוצר חומרה ישרוד תנאי סביבה ושימוש ארוך. אם שמים את החומר הפרסומי בצד, ה-MAG B560 TOMAHAWK WIFI נחשב לאחד מלוחות האם המתקדמים שמוצעים כעת תחת ערכת השבבים B560. משמע, מדובר בלוח אם שרוצה לספק צרכי משתמשים שלא מעוניינים באוברקלוקינג לליבות המעבד, או שיש להם מעבד שכלל לא מסוגל להצבע המהרה.
ה-MAG B560 TOMAHAWK WIFI הינו לוח אם בתצורת ATX סטנדרטית למארזי מחשב. לוח אם זה מצויד בשלושה ממשקי M.2 לכונני SSD מתקדמים, יחד עם 6 ממשקי SATA לכוננים נוספים.
פאנל היציאות והכניסות האחורי כולל אודיו, חיבורי אנטנה לכרטיס ה-WiFi הלוח האם, יציאות תצוגה מסוג DisplayPort ו-HDMI אם משתמשים בליבה גרפית מובנית, וכניסת רשת לבקר אינטל במהירות 2.5Gbps. ישנן ארבע יציאות USB 2.0 סטנדרטיות (בשחור) לצורך מקלדת, עכבר ושאר ציוד היקפי שלא זקוק לתעבורה מהירה. בנוסף, ארבע יציאות USB 3.0 במהירות 5Gbps לאמצעי אחסון ותקשורת חיצוניים. כחלק מיתרונות B560 על פני B460, מקבלים גם יציאת USB Type-C במהירות 20GBps – טוב לכונני SSD חיצוניים למשל.
ה-B560 TOMAHAWK לא מרבה בממשקי PCI-Express, אבל אולי אין לו הרבה סיבות להטמיע כמות גדולה שלהם. העליון מחובר דרך תקן 4.0 ישירות למעבד, האמצעי מחווט דרך X4 בתקן 3.0 לערכת השבבים והתחתון מכיל X1 גם כן בתקן 3.0 אל ערכת השבבים.
יש שני דברים שהייתי שמח אם MSI הייתה מטמיעה בלוח האם הזה על אף שהוא פונה לקהל יעד שלא מחפש בהכרח את המתקדם ביותר. האחד הוא שממשק ה-M.2 התחתון גם כן יקבל גוף קירור כמו השניים האחרים והשני הוא כרטיס הקול המובנה. עם כמות פילטרים והגברה יחסית מינימלית, שבב ה-ALC897 שיושב בלוח האם זה מרגיש מעט עירום ולא מגובה. מדובר בסוג פתרונות האודיו שראינו בלוחות אם זולים גם לפני חמש שנים ויותר, ואולי הגיע הזמן לעשות דגש גדול יותר. בשונה מלוחות אם לקצה עליון, המיועדים בעיקר למשתמשים שכנראה יוכלו להרשות לעצמם כרטיסי קול חיצוניים, השקעה בכרטיס קול מובנה איכותית בלוחות אמצע שוק כמו זה נראית לי הרבה יותר הגיונית. הייתה תקופה קצרה שבה ראינו עליה בכמות הרכיבים ובאיכותים בנתח השוק הזה, אך נראה שזה ברגרסיה.
MSI יודעת שגם לוח אם שנחשב לאמצע שוק צריך עדיין להניע מעבדים דוגמת Core i9 11900K ו-Core i9 10900K בעלי צריכת החשמל האדירה (ותודה לתהליך יצור 14 ננומטר). לוח אם זה משתמש במערכת יצוב מתח טובה למדי, שמשתמשת בשישה שלבים בעלי יכולת זרם של 40A ואף מעט יותר לליבות העיבוד, בעוד בקרי המעבד והליבה הגרפית מקבלים גם הם שלבים בנפרד.
ב-MSI קוראים לטכנולוגיה הזאת "Duet Rail" אך מה שקורה בפועל הוא שכל ערוץ שולט על קבוצה של ארבעה מוספטים (MOSfet ברבים, ברשותכם). בכל קבוצה כזאת, שניים מטפלים בתדרים הגבוהים ושניים בנמוכים. ספציפית כאן, לכל קבוצה כזאת היכולת להתמודד עם המרת מתח מ-12V אל המתח הדרוש למעבד בזרם מירבי של 40A בלי הרבה בעיה, כאשר צוואר הבקבוק (כמו ברוב מערכות ההמרה) הינו פליטת החום והתמודדות איתו. טכנית, מערכת כמו זאת שאנחנו רואים בלוח האם הזה יכולה (וגם עשתה בעבר) להפעיל מעבדים ללא גוף קירור כלל ולהשתמש בנדיפת חום פסיבית לחלוטין. אמנם, כאשר המערכת צריכה להתאמץ יותר, נדרש גוף קירור עליה.
לחצו להגדלה
לא רק שגופי הקירור על ה-MAG B560 TOMAHAWK WIFI מספקים, הם עצומים. MSI לקחה בקשה של אוברקלוקרים ומשתמשי קצה והלכה איתה רחוק מאוד. המון שטח פנים ומניפות מעניק למערכת הזאת יכולת התמודדות עם כל מעבד שתרצה, גם בתנאי סביבה קשים למדי.
על אף שאין תמיכה באוברקלוקינג למעבדים, מצאה MSI לנכון לכלול שני מחברי כח כאשר 8PIN הוא חובה, ו-4PIN הוא בגדר אופציה. אני לא יכול להאשים אותם, עם נתוני צריכת החשמל המטורללים של מעבדי Core i9 עדיף שכמה שיותר ברזל יתפוס את הגידים המוליכים את כמות הזרם שמעבדי אינטל מבקשים. בכל זאת, גם עם מעבד Core i9 ושימוש בספק כח איכותי, שימוש ב-8PIN בלבד יספיק בהחלט.
אותו ביוס מוכר מלווה את כל לוחות MSI של השנים האחרונות, ביוס שנקרא Click BIOS 5 ולחלוטין אין לי שום תלונות על עיצובו והתכונות שבו. אני חושב ש-MSI עושה עבודה טובה, ושיש לה ביוס סולידי ונח לשימוש.
אמנם יכולות להמהרת מעבדים לא נמצא כאן, אך לוח אם זה גדוש בכל כיוונון אפשרי שלא כולל העלאת תדרי עבודה עבור מעבדים באמצעות המכפלה. ישנם כלים מלאים לתמיכה ואוברקלוקינג של זיכרון DDR4. ב-MSI טוענים שה-MAG B560 TOMAHAWK WIFI יכול להתמודד עם זיכרון בתדר 5033MHz. לא רע.
סיכום – יכולות לוח האם
אנחנו משתמשים בחמש קטגוריות עיקריות בשביל לסכם ולדרג את לוח האם הזה. חלק זה בביקורת מיועד גם לאלו שרוצים סיכום קולע של כל מה שיש ללוח להציע, עם נקודת התורפה והחוזק שלו.
יציאות אחוריות – מכיוון שמדובר בלוח אם שישרת בעיקר גיימרים ופחות יוצרי תוכן, מגוון היציאות האחוריות בריא במיוחד. הכללה של מגדל בעל ארבע יציאות USB 2.0 מבחינתנו זה בונוס לכל פריפריה שלא זקוקה לתעבורה מהירה. ארבע יציאות USB 3.0 סטנדרטיות היא גם כן כמות מכובדת, יחד עם Type-C מהיר במיוחד שיכול לשמש לכונני SSD חיצוניים. מחבר רשת של 2.5Gbps הופך לסנדרט שכן ישנה תמיכה טבעית בו עבור הפלטפורמה.
ממשקי הרחבה – שלושה ממשקי M.2 ושישה SATA זה מבחר בריא. אמנם, נקודה יורדת על מחסור בגוף קירור לממשק ה-M.2 התחתון. אנחנו לא מאמינים שיש כאן סיבה אמיתית בחסכון של רכיב שעולה פרוטות בשביל לשמור על רכיב אחר (SSD) שעולה הרבה יותר. כמו כן,
קירור ואוברקלוקינג – אוברקלוקינג למעבדים לא קיים ולכן אין הרבה לדון בנושא. אינטל, את מתבקשת לתת ליצרניות לוחות האם את הבחירה האם לתמוך על בסיס החומרה ולא כצורך סגמנטציה. עם ערכת הזיכרון במהירות 4133MHz שברשותינו, העלאת המערכת נעשתה ללא בעיה כלל. לוח אם זה תומך בזיכרון מהיר הודות לחיווי ורכיביו. מערכת יצוב המתח בלוח הזה אמנם לא נחשבת ליוקרתית במיוחד, אך ישנם מספיק רכיבים שמשתתפים בעבודה על פני שטח גדול. גופי הקירור למערכת זאת יכולים בשקט לייצג מוצרים יקרים משמעותית. בעת בחינת מאמץ של רינדור בבלנדר עם Core i9 11900K, חיישני מייצבי המתח דיווחו על טמפרטורת עבודה מירבית של 63 מעלות צלזיוס (קירור למעבד מסוג Noctua NH-D15), שזה בערך 10 מעלות פחות מ-"מעולה", כך שאין לנו תלונות על כך. קשה לבצע אובר-הנדסה של גופי קירור.
עיצוב ונראות – ערכת צבע יחסית ניטרלית של שחור ואפור מקבלת נקודות לחיוב כאשר שילוב עם חומרה אחרת קל יותר להשמה. ישנם כמה נורות LED צבעוניות נשלטות מתחת לגוף הקירור של ערכת השבבים, אך לא מעבר לכך. העיצוב מעט צפוף ועסוק בכל הנוגע לקווים, כשמינימליזם אין פה. בכל זאת, על טעם וריח ולכן השיקול נשאר בידי המשתמש.
עלות ותמורה – בקטגוריה הזאת יש ל-MAG B560 TOMAHAWK מעט תחרות מול לוחות אחרים שקיימים בתושבת. אפשר להביט בלוחות H470 ו-Z490 אך מכיוון שלא מקבלים ממשק M.2 נוסף ותמיכה מובטחת ב-PCI-Express 4.0, עדיף להסתכל בעיקר על הדור הזה. במידה ומשתמשים לא מעוניינים באוברקלוקינג ידני מלא למעבד, לוח אם זה הוא תמורה סבירה למחיר. הפרימיום עבור ערכת שבבים חדשה בהחלט נראה עם תג מחיר קשוח. 857 שקלים הוא מחיר השוק המומלץ ללוח אם זה. מדובר על פרימיום של כ-250 שקלים מעל לדרגת מחיר טיפוסית של לוחות B עד כה. בתמורה, מקבלים מה שנראה כמו לוח Z נטול יכולת אוברקלוקינג למעבד. למעשה, במחיר של MPG Z490 GAMING PLUS, אנחנו מקבלים לוח עם חיבוריות טובה יותר ב-B560 TOMAHAWK החדש.
לסיכום – מצאנו את לוח האם כמוצר סולידי ומלא ממשקים. אמנם, מחירו לא קל לעיכול, בדומה למחירי מעבדי אינטל החדשים ביחס לביצועיהם. אסור לשכוח שלוח האם הזה מתאים גם למעבדי סדרה 10. ערכת השבבים B560 לא מסוגלת לאפשר אוברקלוקינג למעבדים, אבל כל השאר כאן ובכמות גדושה. יתכן ונמצא את לוח האם הזה כאפשרות טובה בעתיד למעבדי אינטל בדור 11 הנעולים, בעיקר כאשר יחלו להיות זולים יותר.
היי
יש תכנון לעשות סקירה על לוחות זולים יותר עבור הדור החדש כמו:
https://www.gigabyte.com/Motherboard/B560M-DS3H-rev-10#kf
נראה לוח מעניין. מכיל 4 יציאות למסכים (כולל VGA) אל מול ה-2 של הלוח הזה.
תומך ב-nvme דור 4.
ויציאות USB רגילות של דור 3.2.