כוננים קשיחים ומודינג
כוננים קשיחים (מאת: דן מרחסין)
בתחום הכוננים הקשיחים חל במהלך שנת 2003 מעבר מהיר למדי לתקן SerialATA, ככל הנראה בזכות הפרשי המחירים בין כונני IDE ל SATA, אשר הולכים ויורדים עם הזמן ועומדים כעת על כמה עשרות שקלים בודדים.
בנוסף, החברות המובילות בשוק (Seagate, Maxtor ו Western Digital) החלו להטמיע זכרון חוצץ של 8Mb בכוננים הקשיחים שלהן ובכך שיפרו עוד יותר את ביצועיהם (בדיקה מעמיקה בנושא תוכלו למצוא כאן באתר שלנו).
במשך רוב השנה התחרות הייתה צמודה למדי ומלבד הפרשי מחירים בלתי משמעותיים שנעו לכאן ולכאן בין החברות, לא היו שום מוצרים שהתבלטו לטובה בתחום, מלבד מוצר אחד של חברת Western Digital – כונני ה Raptor.
כוננים אלו מסתובבים במהירות גבוהה של 10,000 סיבובים לדקה ומגיעים בגדלים של 36Gb ו 74Gb ומחירם גבוה בהרבה משל כוננים אחרים בנפח זהה או אף גדול יותר (למעשה, במחיר של דגם ה 74Gb תוכלו לרכוש כונן קשיח בנפח 250Gb ועוד יישאר לכם עודף).
מכיוון שכוננים אלו אינם רכישה כדאית בעליל, לא נותר לנו אלא לבחון את מה שיש לשלושת החברות הגדולות להציע בתחום המחיר השפוי יותר וכאן ההבדל המהותי בין החברות אינו מתבטא בביצועים או במחיר אלא בתחום אחר לחלוטין – האחריות.
בעוד ש Maxtor ו Seagate מספקות אחריות לשנה בלבד על רוב הכוננים שלהן (ומי כמונו יודע שכונן קשיח יכול לסיים את חייו גם לאחר שנתיים או שלוש), חברת Western Digital דואגת לאחריות של שלוש שנים כמעט לכל מוצריה.
עקב כך, בחירת השנה לשנת 2003 בתחום הכוננים הקשיחים הוא WD800JB של Western Digital, אשר מגיע עם חוצץ בנפח 8Mb, אחריות לשלוש שנים, נפח אחסון עצום ומחיר זול מאוד העומד מתחת ל 450 ש"ח.
זאת ועוד, זהו הכונן הקשיח אשר נמכר בכמויות הגדולות ביותר במהלך השנה האחרונה ועד כה לא דווח על שום בעיות אמינות שהוא (או אחרים מסדרה זו) מפגין. בצירוף למוניטין החיובי של החברה שנבנה לקראת סוף 2002 עם חזרתה לשוק, באמת שאין לכם ממה לחשוש.
מודינג (מאת: תום קידר)
בז\'אנר המודינג ישנה למעשה חלוקה סמויה לשלוש קטגוריות עיקריות, והשנה החלוקה הזו בלטה במיוחד בשלושה פרויקטים גדולים ומרהיבים:
1. סופר יצירתיות: פרויקט ה Imperator של bluesmurf מ Overclockers Australia אשר לוקח את הפרס בקלות בתחום הזה – אף אחד לא מתקרב בכלל להשקעה בפרטים הקטנים: הבחור ישב במשך שבועות וחרט קווים, קנה מכונות וחומרים בסכומי עתק והכל על מנת להגיע לרמת גימור מדהימה.
הפרויקט מלווה בגלריית בניה מפורטת שמומלצת בחום לכל מתחיל במודינג – ישנם הסברים ודוגמאות ליציקת חלקי פלסטיק, ברזל, ושאר רעיונות שלבטח נראה בעתיד הקרוב בפרויקטים בקהילה הבינ"ל ובתקווה אף כאן – ללא ספק הפרויקט השאפתני ביותר מבחינה יצירתית.
2. סופר אלקטרוניקה: המודים של Zap Wizard מאתר המודינג bit-tech שממנו הגיעו אלינו רק דברים טובים השנים. מחשב בקופסאת תחמושת ומחשב ה HTPC (שבכלל הפך לאחרונה למלה החמה בתחום המודינג) – פרויקטים שמבוססים על הידע הכביר של הבחור באלקטרוניקה: כל הרכיבים כמעט הוזזו, הוחלפו, חוברו מחדש, נבנו מעגלים שתפקידם לחבר מכשירים כמו iPaq אל המחשב ובכלל באתר שלו אפשר לגלוש ימים ושבועות ולא להפסיק ללמוד.http://www.zapwizard.com/Index.html – רק חכו לפרויקט הבא שלו…
3. סופר מראה: ישנם מודים שאי אפשר להסתכל עליהם ולא לרצות כזה – פרויקט Orac3 של Gnome (גם כן מ bit-tech (כבר אמרנו שלדעתנו לחבר\'ה שם יש יותר מדי זמן וכסף פנויים)) – הלסת פשוט נופלת לרצפה כשצופים בעבודה המדהימה – אומנות כבר אמרנו?
השנה גם ראינו את פריחת מוצרי המודינג בחנויות – פתאום בכל חנות ברשת מוכרים גם קטודות, קיטים לחלונות, מאווררים צבעוניים וחנויות אלקטרוניקה מעולם לא הרוויחו כ"כ הרבה ממכירת לדים. פתאום בכל מחשב שני יש חלון עם תאורה ואנחנו מתחילים לברוח מהמראה האפור והמנוכר של העבר ומארזים רבים מגיעים ישירות מהמפעל עם אביזרים שלפני שנה ניתן היה למצוא אותם רק במחשבים של המודרים הנועזים ביותר.
אבל את תואר מוצר השנה בתחום ניתן ללא ספק לדרמל – מכשיר זעיר יחסית שעד היום שימש בעיקר את קהילת "עשה זאת בעצמך" וחובבי הבניה למיניהם, מעין אולר שוויצרי זעיר שבעזרתו ניתן לחתוך מתכות לצורה הרצויה, לחרוט שרטוטים מדהימים, ליצר גרילים ובכלל להתעלל בכל דבר ככל העולה על רוחינו (ועולים הרבה מאוד דברים).
עם שנה כ"כ עמוסה (ולא הזכרנו בכלל כמה פרויקטים רציניים ביותר שנעשו בארצנו הקטנה – סיבוב קטן בגלרית המודינג שלנו יגלה כמה מדהימים ברמתם), כל שנשאר הוא רק לצפות לשנה הבאה בכליון עיניים – האם תהיה 2004 השנה האחרונה של הצבע האפור?