כרטיסי מסך ואודיו נייד
כרטיסי מסך (מאת: עמרי יוסוב)
כרטיס המסך הטוב של השנה – Radeon 9800XT
רק בשנה שעברה הצליחה חברת ATI לשנות את מעמדה מחברה המייצרת כרטיסי מסך בינוניים לחברה המייצרת את כרטיסי המסך החזקים בתחום וכבר השנה היא ביססה את מעמדה כשהמשיכה לשלוט ולהקדים את nVIDIA בכל תחום. כרטיס ה Radeon 9800Pro שיצא במחציתה הראשונה של השנה, כלל תמיכה ב SmartShader 2.1, SmoothVision 2.1, HyperZ III+ וכמובן שהגיע עם מהירויות שעון גבוהות יותר מה Radeon 9700Pro, הכרטיס הנבחר של שנה שעברה. בהמשך השנה יצא מחליפו, ה 9800XT, שמהירויות השעון בו הועלו עוד יותר, דבר שכמובן גרר שיפור נוסף בביצועים.
בנוסף ATI שינתה את מדיניותה בנושא האוברקלוקינג ובמקום לבצע את הנוהל הרגיל של ביוס נעול ואי אפשרות לבצע המהרה (ללא ביוס פרוץ) הלכה והוסיפה לכרטיסי ה XT שלה (הן 9800 והן 9600) חיישן חום שמאפשר לנטר את הטמפרטורה של מפלצת הביצועים הזאת וגם לאפשר פיצ\'ר נחמד (הנקרא OverDrive) המבצע המהרה אוטומטית כל עוד הכרטיס לא מתחמם יותר מדי.
שיפורים אלו אומנם אינם מהווים מהפכה טכנולוגית ולא מהפכת ביצועים (כמו המהפכה שחוללה בזמנה סדרת ה 9700) אך הם שומרים על מעמדה של ATI בפסגה גם מבחינת הביצועים וגם מבחינת איכות התמונה המפורסמת שלה.
עם זאת יש לציין את השיקום של nVIDIA: לאחר כשלונו של ה Geforce FX5800 הידוע גם בכינוי "שואב האבק", יצאה nVIDIA עם סדרת Geforce FX 5900 ולאחר מכן Geforce FX 5950 שביצועיו אינם ירודים בהרבה מה Radeon 9800XT.
כרטיס המסך התקציבי של השנה – Geforce 4 Ti4200
כרטיס המסך שהיה להיט בשנה שעברה בשוק הבינוני כאשר עלה 1,000 ש"ח זכה גם השנה להצלחה בעיקר בגלל ירידת המחירים הקיצונית שעבר ומחירו התייצב על אזור 500-600 ש"ח.
כרטיסי המסך במחירים דומים, כגון ה Radeon 9200 וה Geforce FX 5200 Ultra לא יכלו להתחרות בו ואפילו כרטיסים יקרים יותר כמו ה Geforce FX 5600 הראו לעתים ביצועים דומים או אף נמוכים יותר.
הכרטיס היה עוף מוזר בשוק הנמוך של כרטיסי המסך מפני שמחירו הנמוך לא התאים לביצועיו הגבוהים, אשר לא נפלו בהרבה מכרטיסי המסך שעלו 1,000 ש"ח אך עם זאת סבל מחסרונות מולם; ביצועיו היו נמוכים עם פילטרים מופעלים (AA&AF) וחוסר התמיכה ב DirectX 9 התבטא במבחנים הסינטטיים והוריד מכבודו.
נראה כאילו יצרניות הכרטיסים בעצמן החלו להאמין בשיטת התמחור של nVIDIA ולהוריד את מחירי הכרטיס בגלל שמו, Geforce 4, כדי להכניס לשוק כרטיסי Geforce FX 5XXX; מספורו הנמוך של הכרטיס השפיע רבות על שיקולי הקניה של אנשים שלא התעמקו בתחום ("לי יש ג\'יפורס 5200 זה פי 1000 יותר טוב והוא גם תומך בDX9!") וגרם להם להפסיד הזדמנות משתלמת ביותר.
אבל כמו כל דבר טוב, גם לסיפור הזה יש סוף. כמעט ולא ניתן למצוא יותר את Geforce 4 Ti4200 64MB בחנויות… את הכרטיסים בעלי 128Mb של זכרון ניתן עדיין למצוא, אך מחירם של רוב הדגמים גבוה ודורש שיקול דעת בקשר להשתלמותם.
יחד עם זאת, זהו הכרטיס אשר שלט ללא עוררין בשוק הנמוך במשך רוב השנה האחרונה, והוא זוכה בתואר בחירת השנה של HWzone.
אודיו נייד (מאת: רום הירש)
השנה, השוק שגדל והתפתח הכי הרבה הוא דווקא המוסיקה הניידת, בייחוד לקראת סוף השנה, כשכל החידושים האחרונים בתחום יצאו לשוק עם דגש מיוחד על כניסת נגני המיקרו הארד דיסק לשוק.
השנה נכנסו לשוק דגמים שוברי שיאים, כמו הנגן של טושיבה עם עובי של 13 מילימטר בלבד (!), הנגן בעל יכולות שידור רדיו מבית סאמסונג וכל מיני גאדטים ותוכנות שמשולבות במכשירים עצמם.
הדבר הגדול ביותר שקרה השנה בתחום הוא הורדת האייפוד מכס המלכות שבו הוא ישב לבטח מאז שיחרור הדור הראשון של המכשיר.
מגוון המכשירים שנכנסו לשוק בשנה האחרונה הוא עצום וכל אחד מהם צבר קהל מעריצים משלו: חלק טוענים שה Zen Extra מבית קריאייטיב הוא המוביל, אחרים בעד ה Rio Karma וכמובן גם ל iRiver יש את קהל המעריצים הלא קטן שלה שנחלק בין ה IHP-100 הישן ולבין הדגם החדש IHP-120 ולאחרונה הצטרף תחרות על לבו של הצרכן גם הנגן מבית ענקית המחשבים DELL ושמו DJ.
כולם דומים מאד בגודלם, בעלי מסכים גדולים יחסית, יציאת אוזניות איכותית, ונפח אכסון הנע בין 10Gb לבין 60Gb (!), לכל אחד היתרונות שלו, אך בסופו של יום כולם מעולים ללא ספק.
בנוסף לגידול העצום בשוק הנגנים ה"רגילים" ישנו גידול ניכר גם בשוק נגני ה MicroDrive, אם אפשר לקרוא לזה גידול היות וזה שוק חדש לחלוטין!
אותם נגנים קטנים במיוחד, גודלם שווה לנגני הפלאש אם לא קטן יותר ונפחם נע בין 1.5Gb לבין 4Gb – די והותר לרוב האנשים.
רוב החברות הוציאו כבר נגן שכזה (או הכריזו על כוונתן להוציא אחד בתקופה הקרובה), בעיקר בנפחים של 1.5Gb.
הראשונות היו RCA עם ה Mini Jukebox, קריאייטיב עם ה MUVO 2 ו Rio עם ה Nitros; בהמשך השנה הצטרפו גם שאר החברות כמו iRiver, Samsung, Aiwa, Digitalway ואפילו Apple, שהשיקה iPod חדש בנפח של 4Gb.
ושוב, רובם מכשירים מעולים ובמחירים שזולים יותר מפלאש או במילים אחרות בין 300-150 דולרים אמריקאים.
מבחינתי נבחרי השנה הם לא אחרים מה Rio Karma בעל הממשק הטוב ביותר למשתמש בכל הרמות ויציאת אוזניות מעולה, ובשילוב עם גודלו הקטן הוא אחד הנגנים המוצלחים שיצאו השנה, ומתחרו מחברת iRiver, ה IHP-120 אשר מכיל את מספר האופציות הגדול ביותר בשילוב עם הגודל כמעט הכי קטן שקיים לנגן בנפח שכזה (20Gb).
בנוסף, ה IHP-120 הינו בעל יכולות הקלטה וקידוד סאונד, בעל שלט עם מסך LCD השולט על כל פונקציות המכשיר והוא אף משמש כדיסק קשיח לכל דבר, המאפשר העברת קבצים ממחשב אחד לשני בקלות רבה, ויתרונות אלו מקנים לו את בחירת השנה של HWzone.