מדענים מ-UCLA פיתחו אב טיפוס של מסך המסוגל להימתח ב-45 אחוז מגודלו המקורי
מסכי OLED הם ללא ספק אחד מהמוצרים הטכנולוגיים המבטיחים ביותר בסביבה (לפחות מבין אלו שהוכיחו את עצמם במציאות). כבר עתה הם מציעים מאפיינים ויזואליים מתקדמים לסמארטפונים (ובקרוב גם לטאבלטים) שלנו, ובעתיד אמורים להצטרף אליהם גם מאפיינים פיזיקליים מרשימים שעשויים להצעיד את השוק כולו קדימה. כבר ראינו קונספטים למסכים גמישים, מסכים מתקפלים, מסכים מתגלגלים ועוד, ועכשיו יש מנה נוספת שמצטרפת לתפריט – מסכים נמתחים.
חוקרים מאוניברסיטת קליפורניה (University of California) יצרו את הלדים האורגניים (P-OLED – Polymer Organic Light Emitting Diode) הנמתחים "האמיתיים" הראשונים. בעבר ראינו מסכים גמישים ומסכים שעשויים מחומר נמתח המחבר בין הלדים – אך אף אחד מהם לא התבסס על לדים שמסוגלים להימתח, כמו במקרה הנוכחי.
הקושי העיקרי ביצירת דיודה נמתחת הוא מציאתו של חומר מתאים, אשר יכול להימתח (מן הסתם) אך גם לא יאבד את מאפייניו החשמליים כשתשתנה צורתו. נסיונות קודמים התבססו על ננו-צינוריות (nanotubes) פחמן ששולבו במשטח פלסטי, אך שיטה זו לא הצליחה לענות על הדרישות היות והננו צינוריות לא נשארו במקומן בעת פעולת המתיחה.
נכון, היום שבו זה יחליף את מסך ה-AMOLED בסמארטפון שלכם עדיין רחוק, אבל זוהי בהחלט התחלה מעניינת |
האנשים הטובים ב-UCLA שיכללו את הקונספט – ננו צינוריות פחמן הוכנסו למשטח זכוכית יחד עם נוזל פולימרי שהופך מוצק וגמיש בעת חשיפה לאור אולטרה סגול. הנוזל הפולימרי עטף את הננו צינוריות והתקשה, כאשר קילוף של החומר המתקבל (החומר הפולימרי והננו צינוריות שבתוכו) משכבת הזכוכית הניב אלקטרודה חלקה, חצי שקופה וניתנת למתיחה, אשר מחזיקה את הננו צינוריות במקומן ושומרת על המוליכות החשמלית שלהם.
שילוב של שתי אלקטורודות שכאלו יחד עם חומר פלסטי שמפיץ אור כאשר זרם חשמלי עובר דרכו, שכווצו יחד בעזרת מכונת למינציה, הביאו לתוצר הסופי – "מסך" OLED גמיש בגודל סנטימטר רבוע המפיץ אור בצבע כחול, אשר מסוגל להימתח עד כדי 45 אחוז לכיוון אחד (כלומר, לא 45 אחוז לכל הכיוונים בבת אחת).
"הגישה בה נקטנו היא פשוטה מאוד, וניתנת ליישום ולייצור בקנה מידה מסחרי בקלות", אמר ז'יבין יו (Zhibin Yu), אחד מהחוקרים שעסקו בפרוייקט.
צוות החוקרים גילה גם כי החלפה של ננו צינוריות הפחמן בננו צינוריות כסף, בעלות מוליכות גבוהה יותר, יוצרת לד אורגני נמתח יעיל עוד יותר.
כפי שניתן להבין בבירור מהכתוב (ומהסרטונים שלמטה), מדובר בצעד הראשון בלבד בתחום – תידרש עוד עבודה רבה והתגברות על לא מעט מכשולים פוטנציאליים עד שנראה את הטכנולוגיה המרשימה הזו מגיע לכדי יישום ממשי.
למרות זאת, אי אפשר להכחיש שמדובר בהתפתחות חשובה מאוד, שמקרבת אותנו לעתיד שבו נוכל לקפל את הסמארטפון או הטאבלט שלנו ולתחוב לכיס (קונספט ה-IRIS של אסוס הוא דוגמא טובה למכשיר שעשוי להגיע לכדי יישום תודות לטכנולוגיה זו), עתיד שבו יהיו "בגדים חכמים", נייר אלקטרוני יחליף את הנייר הרגיל ועוד – לא קשה לחשוב על מגוון יישומים חדשניים לרכיבים אלקטרוניים גמישים ונמתחים.
כוכב האדום
בסרט הכוכב האדום יש מסך כזה למי שזוכר