לקחנו לסיבוב את אמצע השוק הרותח של GIGABYTE – ערכת שבבים חדשה ודור נוסף מנסה את מזלו מול מגוון רחב של משתמשים
אפשר להרגיש את החום העז בעוד עונת הקיץ בפתחה וגם עולם החומרה מתחמם בהתאם. דור מעבדי 11 של אינטל הושק לא מכבר ואיתו ערכות השבבים מסדרת 500. זו הזדמנות נהדרת עבור יצרניות לוחות האם להציג את החידושים שלהם והפעם שחקן שמרגיש כאילו הוא מבקר אותנו בכל שנה, דרגת ה-PRO של GIGABYTE.
מותג הגיימינג של GIGABYTE בשם AORUS קיבל דחיפה מאוד רצינית מאז שנוסד, בהרבה בעזרת אתרים כמונו. ההחלטה הייתה להפריד בצורה ברורה בין מוצרים וליצור תחרות ישירה מול מותגי גיימינג ותיקים יותר שקיימים אצל המתחרים.
ישנה היררכיה בין שמות המוצרים, וזה יכול קצת לבלבל. המשתמש הממוצע לא תמיד ידע מה ההבדל בין ULTRA או MASTER או ELITE, אלו שמות שלא אומרים יותר מדי. קצת סדר בשבילכם עם דגמי לוחות AORUS:
ELITE נחשבת לדרגת החומרה התחתונה, כאשר מעליה PRO, ואז ULTRA. מעל אלו יש את MASTER ובטופ את XTREME. כמובן ש-ELITE תחת AORUS היא עדיין דרגת חומרה מכובדת בהתחשב בבחירות התקציביות של ממש נטולות מותג AORUS.
ה-PRO (במקרה שלנו PRO AX) נחשבת לדרגת אמצע השוק פופולארית למדי, שכוללת מספיק תכונות מתקדמות מלמעלה יחד עם תג מחיר מקובל.
יש גם דרגה נוספת חדשה של GIGABYTE על מנת להתחרות בקטגוריה נישתית של אוברקלוקינג, בשם AORUS TACHYON. יתכן ונבקר אותה בעתיד.
כצפוי עם סדרת לוחות אם מתקדמת בתקופה הלא-שגרתית שלנו, המחירים הממוצעים עבור מוצרי החומרה האלה לא תמיד קלים לעיכול. ה-Z590 AORUS PRO AX מגיע בתג מחיר של כ-1,699 שקלים ונחשב לפרימיום של ממש, על אף שהיסטורית ראינו לוחות PRO מגיעים בכמה מאות שקלים פחות מכך.
לוח אם זה מבוסס על ערכת השבבים החדשה של אינטל Z590 ומכיל תמיכה טבעית במעבדי Core בדור ה-11 ובדור העשירי. כמו גם, תמיכה ב-PCI-Express 4.0 אותה מציעים מעבדי אינטל החדשים. ה-PRO AX החדש מגיע גם הוא בתקן גודל ATX.
ויזואלית, GIGABYTE ממשיכה עם ערכת נושא של שחור וכסוף. ערכת נושא חביבה ואלגנטית. שלושה ממשקי PCI-Express באורך מלא מבטיחים גם הם תאימות בריאה לכרטיסי ההרחבה השונים. על אף זאת, חשוב לציין שחשמלית הממשק האמצעי והתחתון פועלים בתקן X4 3.0.
אחד היתרונות של Z590 הוא מה שאתם רואים בתמונה הזאת. תוספת של 4 ערוצי PCI-Express למעבדי הדור ה-11 מאפשרת אכלוס של ארבעה ממשקי M.2 בכונני SSD מהירים. חשוב לציין כי כל שלושת הממשקים האחרים מלבד העליון פועליים עדיין בתקן 3.0 הותיק ולא 4.0. מה שאתם רואים בתמונה הם ארבעת הממשקים לאחר הסרת גוף הקירור העליון. ישנם פדים תרמיים גם לחלק התחתון של כונני ה-SSD, ומתחתם משטחי אלומיניום.
GIGABYTE יודעת שאני אוהב יציאות אחוריות, כנראה. בלוח אם זה אנחנו מוצאים ארבע יציאות USB בתקן 2.0 (טוב לציוד היקפי), ארבע במהירות 5Gbps (בכחול), ארבע במהירות 10Gbps ועוד אחת מסוג Type-C במהירות 20Gbps. לצד אלו יציאות אודיו סטנדרטיות, כניסת רשת במהירות 2.5Gbps מבקר רשת של אינטל וחיבורי אנטנה. תוספת AX לשם דגם לוח האם הזה קיימת בשל תמיכתו בתקן WiFi 6 AX200 שמאפשר תעבורה אלחוטית של עד 2.4Gbps.
מערכת הספקת החשמל לתושבת המעבד תמיד הייתה החלק החזק של דרגת PRO, כאשר היא משלבת אלמנטים מדגמים מתקדמים יותר, או לפחות בעלי יכולת דומה. תמיד כיף לראות גופי קירור שמשתמשים במניפות אלומיניום וצינורות נחושת, ו-GIGABYTE מיישמת זאת מזה כמה דורות (לפחות מאז שחטפה ביקורת קשה בדור Z370 עכב התחממות יתר).
מערכת יצוב המתח בנויה מ-13 שלבים קצת משוגעים שהחליטה GIGABYTE להטמיע בלוחות האם הזה. מדובר בעיצוב שבעבר ראינו בתג מחיר גבוה משמעותית. 12 מהם הינם מדגם ISL99390 של Intersil (היום בבעלות Renesas). מדובר במיצב שמוגדר ל-90A כמקסימום, יחד עם בקרת טמפרטורה ומתח פנימית. בקר PWM מדגם ISL69269 שולט על כל המערכת ומכיל חישנים לקריאת מתח יוצא וטמפרטורה. קריאה אפשרות דרך אי אלו תוכנות ניטול למחשב (דוגמת HWinfo למשל).
תמונת בונוס היא של מה שנמצא מאחורי חיבורי האנטנה. ממשק קטן שפועל בתעבורת PCI-Express X1 אחראי לכרטיסון ה-WiFi ו-Bluetooth. זה למעשה מה שהופך את לוח האם הזה ל-"AX".
דיברנו על גוף הקירור ומערכת הספקת החשמל, ודבר זה צריך לגבות במבחנים. לכן, בחנו את טמפרטורת העבודה של מייצבי המתח בעת מאמץ של מעבד Core i9 11900K הרעב.
המערכת גם כללה זיכרון של GIGABYTE ממותג AORUS. מי שלא יודע, ל-GIGABYTE גם יש זיכרון ואנחנו מנצלים את ההזדמנות בשביל להזכיר זאת. מזה תקופה מסויימת שזיכרון ה-RGB של GIGABYTE ממשיך לקבל גרסאות מרועננות ומהירויות משופרות. תודה על הערכה, היא מגניבה.
את המעבד בחנו עם קירור מדגם Noctua NH-D15, שכן מעבד כמו ה-Core i9 11900K צורך כמות אדירה של חשמל. קרדיט לתהליך היצור הותיק של אינטל.
במהלך מאמץ ממושך, תחת טמפרטורת חדר של 26 מעלות צלזיוס, טמפרטורת העבודה הגבוהה ביותר שנמדדה למיצבי המתח הייתה 77 מעלות צלזיוס. זאת, יחד עם זרימת אוויר חלקית מקירור המעבד. טמפרטורה זאת תקינה ונמצאת כ-15 מעלות מתחת למה שהיינו מגדירים כ-"חם". מייצבי המתח מוגדרים לעבוד עד 105 מעלות צלזיוס לפני שהם נאלצים להפעיל אזהרה ולכבות.
לסיכום – אותה הפורמולה של לוחות האם ממשיכה לפעול עם בדור חדש של מעבדי אינטל. אחד הדברים המאתגרים בכתיבה ועריכת ביקורת למוצר מהסוג הזה, הוא שלעיתים צריך לחזור על אותם המשפטים פעם אחר פעם. דור Z490 הביא לתמיכה ראשונית במעבדי הדור העשירי, ודור Z590 מביא תמיכה לראשונה ביותר ממשקי אחסון ובממוצע חיבוריות מהירה יותר.
Z590 מבחינתנו הוא ישור קו מול פלטפורמת X570 המקבילה של AMD כאשר הבעיה היחידה בסיפור הוא שזאת של AMD הושקה לפני שנה וחצי. עם ההשקה ה…מאתגרת של אינטל בדור 11, המלצה על לוחות האם המתקדמים הללו (Z590) הופכת לקשה במיוחד. מצד אחד אנחנו יכולים לספר לכם שמדובר בפלרפוטמה נהדרת ועשירה עבור Core i9 11900K או Core i7 11700K, ומצד שאני אנחנו מתקשים להמליץ עליהם באופן כללי. אמנם, הם רואים לאחרונה ירידה במחיר (כנראה הודות לשילוב של הספקה וביקורות שליליות).
לוח אם זה כן יוכל לשמש עבור Core i7 10700K או Core i9 10900K למשל, שהם מעבדים נהדרים וגם יחסית זולים, אך פונקיונליות PCI-Express 4.0 לא תבוא לידי פעולה כלל (הממשק העליון מסוג M.2 יבוטל). אם מסתכלים דור לאחור, במחיר Z590 AORUS PRO AX ניתן לרכוש Z490 AORUS MASTER. המיתוג אמנם שונה, רק ברמה החומרתית נטו, היתרון דווקא נמצא אצל ה-Z590 AORUS PRO AX.
פיסת החומרה הזאת היא יותר מ-"טובה", היא מעולה. GIGABYTE הגיעה לרמה טכנית וליטוש גבוהים מאוד, ו-Z590 ממחיש עד כמה. חיבוריות מהירה בשפע, מערכת חשמלית שעד לא מזמן הייתה שייכת לספינות דגל ב-2,500 שקלים וויזואליות ניטרלית ואלגנטית. התושבת הזאת שצפויה להתחלף עד סוף השנה הנוכחית הופכת המלצה לקשה, אך במידה ותצטרכו לוח אם מתקדם במיוחד ל-LGA1200 של אינטל עבור דור 11 או 10, לוח אם זה ישרת אתכם נאמנה. זה לא שחומרה קודמת תתאדה כאשר חדשה תושק, ומי יודע כיצד מחירים וזמינות יראו רק בעוד כמה חודשים. ישר כח GIGABYTE.
1700 ש"ח ללוח אם seems legit.
נראה לי שעדיף לקנות B550 tuf gaming עם מעבד משודרג באלף(!) שקל הפרש.
למזלי, זכיתי במחשב חדש שמגיע עם Gigabyte Z590i Aorus Ultra חיה קטנה ורעה.