אינטל משיקה את טכנולוגיית ה-Light Peak המדוברת עם שם חדש ונתונים מרשימים
אינטל הציגה לראווה את טכנולוגיית ה-Light Peak שלה בשנה שעברה, במטרה להציע אלטרנטיבה לריבוי תקני התקשורת החיצוניים השונים הקיימים בשוק ולמגבלות הטכניות המוכרות, יחד עם הבטחה למהירויות, רוחב פס, תאימות וביצועים ברמה גבוהה במיוחד, תוך התבססות על כבלים אופטיים. מאז שמענו הרבה שמועות על החיבור המבטיח (האם יספק גם אנרגיה או שמא יהווה ממשק תקשורת בלבד, האם יתחרה בתקן ה-USB 3.0 או שאולי ינסה להתבסס לצידו ועוד), יחד עם ההצהרה המפתיעה שהגיעה בחודש ינואר השנה וסיפרה שהחיבור יתבסס למעשה על כבלי נחושת ולא על כבלים אופטיים (מה שקצת הוציא את העוקץ מהשם Light Peak), אך כעת אינטל שמה סוף לשמועות ולחוסר הוודאות, ומציגה בצורה רשמית את תקן התקשורת החדש שלה – ה-Thunderbolt (הוא ה-Light Peak, לשעבר).
ה-Thunderbolt, שלמרכזי הפיתוח של אינטל בישראל יש חלק בפיתוחו, הוא חיבור בעל ערוץ כפול (Dual channel), דו כיווני (Bi-directional), אשר מסוגל להציע מהירות של עד ל-10Gbps (בכל ערוץ) ולהעביר גם מידע וגם תצוגה באיכות גבוהה לאביזרים שיחוברו אליו (ובחזרה), תודות לפרוטוקולים של PCI Express ו-DisplayPort – ובכך בעצם להתאים להפעלתם של מרבית האביזרים הקיימים כיום בשוק, תוך שהוא מציע מהירויות ואיכויות גבוהות מאי פעם, תודות ל"לאג" (latency) נמוך במיוחד וסינכרוניזציית זמן המתוארת כ"מדוייקת ביותר".
באינטל, אשר פיתחה את ה-Thunderbolt בשיתוף עם אפל, מספרים שהחיבור החדש מתאים לשימוש עם יציאות MiniDisplayPort קיימות (מה שאומר שהוא יתאים גם למכשירים ניידים ודקים במיוחד), ויתאים לשימוש עם חיבורי DisplayPort ,DVI ,VGA ו-HDMI בעזרת מתאמים קיימים (מתאמי Mini DisplayPort), וכמו כן יתאים גם לחיבורי למוצרים המבוססים על חיבורי eSATA ,USB ,FireWire ודומיהם (בעזרת מתאמים), תודות לפרוטוקול ה-PCI Express, וכל זה אומר שכל האביזרים שלכם יעבדו (יש לקוות) עם מכשיר בעל חיבור Thunderbolt, ללא בעיות תאימות מהותיות.
כבלי ה-Thunderbolt יוכלו להיות כבלים חשמליים (עד לאורך של 3 מטר) או אופטיים, והחיבור יוכל להעביר גם אנרגיה של עד 10 וואט למכשירים שיחוברו אליו, וכמו כן, ניתן יהיה לבצע חיבור של כמה מכשירים (עד שבעה) יחד, "אחד אחרי השני" (Daisy Chain).
בכדי לנסות ולהמחיש אילו ביצועים מסוגל לספק החיבור החדש, ציינה אינטל כי העברתו של "סרט באיכות HD ובאורך מלא" תארך פחות מ-30 שניות (אם כי לא ציינו מהו בדיוק ה-bitrate או גודל הסרט המדובר), ואילו גיבוי של קובץ mp3 המכיל כשנה של סאונד תיקח קצת יותר מעשר דקות מזמנכם.
החיבור החדש והחדיש של אינטל בהחלט נשמע מרשים ומבטיח, אם כי צפויה לו תחרות לא פשוט מצד ה-USB 3.0, שאל הטריטוריה שלו הוא צפוי לפלוש, ולכן אינטל מציגה כבר עתה חברות שמצהירות על תמיכה ב-Thunderbolt, וביניהן Western Digital ,Promise Technology ,LaCie ,Apogee ואחרות, כאשר המטרה היא להציג מגוון מוצרים מתחומי האודיו, וידאו, העברת מידע, תצוגה והמחשוב שיתמכו בחיבור.
בקרוב במחשב של כולנו? | טובים השניים מן האחד |
אפל, כיאה לשותפה בפיתוח ולשותפה בעלת "השם" המשמעותי ביותר מכל אלו שהוזכרו, תהנה מהזכות להיות הראשונה שמציגה מוצרים התומכים בחיבור ה-Thunderbolt – ואלו יהיו ניידי ה-MacBook Pro החדשים שלה (שיכילו גם מעבדי Sandy Bridge וכרטיסי מסך של AMD), אשר זמינים בשווקים כבר עכשיו.
Thunderbolt בהחלט עושה רושם כמוצר אשר מסוגל להשיג את מבוקשו המוצהר – איחוד של מרבית החיבורים הקיימים לחיבור מהיר ומתקדם אחד, ועם הבטחה תיאורטית להגדלת המהירות האפשרית עד לכ-100Gbps "במהלך העשור הקרוב", נראה שיש עוד למה לצפות. האם זה יהיה "החיבור האולטימטיבי" של כולנו בעתיד? נחיה ונראה.