ישנם שני סוגים של מוליכים למחצה שמטענם נקבע על פי החומר המוסף לסיליקון("זיהום"):
1 – סוג N (N-type), שלילי (Negative).
2 – סוג P (P-type), חיובי (Positive).
ב-N-type מוסיפים לגביש הסיליקון זרחן או ארסן בכמויות קטנות שלכל אחד מהם חמישה אלקטרונים חופשיים, כך שבכל מקום שבו יש חיבור של אטום זרחן או ארסן יש גם אלקטרון עודף שלא מחובר לכלום והוא חופשי לזוז מאטום לאטום, למעשה הוספנו לפרוסת הסיליקון אלקטרונים חופשיים שהופכים אותו למוליך טוב מבלי לשנות את התכונות האחרות של החומר.
דרושה רק תוספת קטנה של אחד החומרים הללו כדי ליצור מספיק אלקטרונים חופשיים שיאפשרו לזרם אלקטרונים לעבור דרך גביש הסיליקון.
האלקטרונים טעונים במטען שלילי(Negative) ומכאן השם N-type.
מקום שבו התחבר אטום ארסן התפנה גם אחד האלקטרונים שלו.
ב-P-type מוסיפים לגביש הסיליקון בורון או גליום שלכל אחד מהם שלושה אלקטרונים חופשיים, בכל מקום שמתחבר אטום של אחד מהם נשאר בעצם "חור" כשלאלקטרון מאטום הסיליקון אין לאן להתחבר, את החורים הללו שמחים למלא אלקטרונים מאטומים שכנים ונוצרת תנועה של אלקטרונים.
בגלל המחסור במקומות להתחבר אליהם (דבר שאטום הסיליקון אינו יכול "לסבול") האלקטרונים נטענים במטען חיובי (Positive) ומכאן השם P-type.
בגלל שלבורון 3 אלקטרונים חופשיים ולסיליקון 4, נוצרים "חורים" שמתמלאים מייד ע"י אלקטרונים אחרים ויוצרים תנועה בלתי פוסקת של אלקטרונים בתוך החומר.
ראינו איך תוספת קטנה של חומרים שונים לגביש סיליקון נותנת לו תכונות של מוליך בר-קיימא אבל לא מוליך מעולה, מכאן השם מוליך למחצה (Semiconductor).למוליכים למחצה (Semiconductors) השפעה חשובה על החברה המערבית, אפשר למצוא מוליכים למחצה בלב כל מחשב, פלאפון, מגבר, מכונית ובעצם אפשר למצוא אותם במגוון בלתי מוגבל של מעגלים אלקטרוניים.למעשה כל דבר שהוא ממוחשב או משתמש בגלי רדיו תלוי בתכונתם המיוחדת של המוליכים למחצה שהסיליקון הוא רק אחד מהם.כמו כן הסיליקון נחוץ לתפקודם של הטרנזיסטורים שעליהם נלמד בהמשך.
מוליכי N-type ו-P-type אינם משהו מיוחד בפני עצמם, אבל אם מפגישים ביניהם מקבלים התנהגות מאד מעניינת ב"צומת".
אדיר כל הכבוד
תודה על ההשקעה למרות שעברו כמעט 10 שנים מהכתיבה עד לתגובה הראשונה
מדהים, סוף סוף הבנתי
מדהים, סוף סוף הבנתי
יניב שיחקת אותה
אני הולך לעבור עכשיו על כל החומר הזה.
טוב שיש אנשים כמוך
יפה
פשוט ומובן.
מעניין מאוד!!!
כל הכבוד על ההשקעה!
הסבר נהדר אבל אני צריך עזרה
אני מעוניין ליצור מיתוג עם טרנזיסטור,
יש לי מתח DC של 12 וולט ואני מעוניין למשל להפעיל לד, אשמח אם מישהו יוכל להסביר לי או לשלוח לי שרטוט מפורט במייל: [email protected]