כמה, על מה ולמה?
כמה פעמים גלשתם באינטרנט בחיפוש אחר מחשב טוב ואיכותי ומצאתם "דיל מושלם" הכולל מעבד "מטורף", כרטיס מסך "מקצועי", זכרונות "מהירים במיוחד", כונן קשיח "עצום" ומארז "מפואר" בסכום "מצחיק"? כנראה שיותר מדי. לא צריך להבין יותר מדי בתחום בשביל להגיע למסקנה שמחשבים אלו לעולם לא יעניקו תמורה מלאה לכסף וכי לרוב מדובר בניסיון להרוויח כסף על גבם של אנשים שאינם מבינים בתחום.
המדריך הבא נועד להסביר למשתמש הממוצע כיצד לבחור חומרה מתאימה ואיכותית, והכי חשוב, לא לתת לאף אחד לעבוד עליכם. מצד שני, המדריך הזה לא יפרט לכם על כל רכיב ועל הטכנולוגיות השונות בכל רכיב ורכיב (בשביל זה יש את
הויקי שלנו). שימו לב, הנקודות העיקריות בעת בניית מפרט נכון ומשתלם הן ידע וניסיון. אם אתם חדשים בתחום, תרגישו חופשי להעזר
במערכת הפורומים שלנו וללמוד מהמומחים הגדולים ביותר בתחום.
כל החומרה המוזכרת במדריך זה מיועדת לצורך הדגמה והבנה טובה יותר של אותו הנושא. אין כאן המלצה לקנייה של חומרה.
אז מה לקנות?
השלבים החשוב ביותר בקניית מחשב חדש הם קביעת השימוש (משחקים, עבודה משרדית, עריכה גרפית, המהרה וכו') וקביעת התקציב. בעוד השימוש אליו מיועד המחשב קבוע ולא נתון לשינויים תכופים, דווקא התקציב הוא מה שמקשה על ההחלטה הסופית. לא תמיד הסכום אותו הקצתם הינו הסכום המשתלם ביותר. לעיתים, תוספת קטנה בתקציב יכולה להניב תמורה משמעותית בביצועים ולעיתים גם תוספת של 1000 שקלים לא תשתלם כלל.
אם יש לכם דרישות מיוחדות כגון: שקט, אוברקלוק, תמיכה ביציאות יוצאות דופן, כרטיס קול איכותי במיוחד וכו', דאגו לבנות את המפרט סביבו. קביעת סדר העדיפויות במפרט חשובה לא פחות מקביעת התקציב שכן תרצו שבסופו של הדבר המחשב יענה על הדרישות העיקריות שלכם בצורה מיטבית.
מומלץ לא לחלק את התקציב מראש לכל רכיב מכיוון שזה ייצור מפרט לא מאוזן. אם אתם קונים גם ציוד היקפי, אל תזלזלו בו שכן הוא מספק חלק ניכר מחווית השימוש. שלבו את התקציב שלכם לציוד הקפי בתקציב המפרט ובך הבחירות שלכם יהיו גמישות ומאוזנות יותר.
סקר שוק
לאחר שקבעתם את התקציב והשימוש, הגיע הזמן לעבודת מחקר קטנה בנוגע לרכיבים המציעים את יחס העלות ביצועים הגבוה ביותר לשימושים שלכם. כאשר אתם בוחרים רכיב עליכם להיות עם ראש פתוח. כלומר, אם יש לכם העדפה לחברה מסויימת, אל תתנו לכך להשפיע על בחירת רכיב שהוא עדיף מבחינת מדדים ומבחנים השוואתיים. מומלץ להכנס לפורום שלנו מדי פעם ולהתעדכן ברכיבים הטובים והמשתלמים ביותר בשוק כיום, זה יקל עליכם בצורה משמעותית בבחירה.
מעבדים
שלושת הרכיבים המרכזיים ביותר במערכת מחשב, אשר קשורים אחד לשני בצורה הדוקה וצריכים להתאים פיסית ולוגית, הם המעבד, לוח האם והזיכרון.
המעבד, יחידת העיבוד המרכזית (
CPU, Central Processing Unit) הוא המוח של המחשב. שימו לב לא לתת לפרמטרים שעלולים להיות לא רלוונטים להסיח את דעתכם מהעיקר. אם פעם כלל האצבע (הלא נכון) היה שמעבד יותר מהיר, מבחינת מגה-הרץ, הוא יותר טוב, היום תשומת הלב עברה למספר הליבות. זכרו, יכולת החישוב האמיתית של המעבד נקבעת במבחנים אמיתיים ולא בנתונים יבשים על הנייר.
אם אתם רוצים להבין איזה מעבד הוא האופטמלי למטרותיכם, העזרו בפורום מעבדים שלנו ותלמדו על השימושים השונים אליהם מתאימים המעבדים השונים הזמינים בשוק. לדוגמה, אם נשווה את המעבד כפול הליבה של אינטל, ה-i3-2100 לעומת מעבד מרובע הליבות של AMD, ה-Phenom-II X4-955, נראה שבחלק מהיישומים המעבד הראשון יוביל ובחלק השני יוביל המעבד השני.
למרות שקל להניח שרכיב שנקרא יחידת העיבוד הראשית הוא המשמעותי ביותר במחשב, אין צורך להגזים ולקחת מעבד שעולה על הצרכים שלכם (וגם חורג ממסגרת התקציב). לדוגמה, אם אתם בונים מחשב למטרות משחקים, עדיף לתת משקל נוסף לבחירת כרטיס המסך, אשר יניב יחס עלות ביצועים עדיף, ולא למעבד.
לוחות אם
לוח האם (Motherboard) הוא מרכז העצבים של המחשב. רוב הרכיבים במחשב מתחברים אל לוח האם ישירות והוא זה שמקשר ביניהם.
לכל לוח אם יש תקן המתאר את הגודל שלו: ATX הוא הגודל הסטנדרטי שכולנו רגילים אליו ו-Micro, Mini, Nano ו-Pico ATX מהווים לוחות אם קטנים יותר המתאימים למערכות ושימושים שונים, למשל למחשבי מדיה ביתיים. לאחר מכן, כל לוח אם מתאים לסדרת מעבדים מסויימת (ה-Core של אינטל, ה-Phenom של AMD וכו') וכל סדרה מספר ערכות שבבים תואמות (Chipsets).
לדוגמה, לסדרת ה-Core iX של אינטל ערכות השבבים הבאות: Z68, P67, H67 ו-H61 כאשר ההבדלים בין ערכות השבבים טמונים בפלח השוק המיועד: ה-H61 מיועדת לשוק הנמוך אשר לא מתעניין ביציאות מיוחדות והמהרה, ה-H67 מציעה יותר חריצי זיכרון, כרטיס מסך מובנה וחיבורים נוספים, ה-P67 מאפשרת תמיכה בהמהרה וה-Z68 מציעה את כל העולמות. דווקא בחלק זה של המדריך ראוי להזכיר את נושא השדרוג העתידי: לעיתים יש להקדיש מחשבה ולחקור האם הטכנולוגיה שרכשתם כעת תאפשר לכם להוסיף רכיבים בעתיד הקרוב מבלי שתאלצו להחליף רכיבים אחרים. במקרה זה יש להתעדכן במתרחש בעולם המחשבים בצורה קבועה על מנת להבין אם סדרת מעבדים חדשה תושק בקרוב שתחליף עימה את לוחות האם, הזיכרונות וכו'.
גם כאן, כמו במעבדים ובדומה לכל שאר המוצרים במדריך, אין מקום לדעות הקדומות. הביצועים יקבעו לפי מבחני ביצועים אובייקטיבים ומדידים, ועל פרמטרים נוספים כגון איכות החומרים וקצב הבלאי תוכלו ללמוד אם תהפכו לחלק אינטגרלי ופעיל בקהילה.
אז איך המשתמש הממוצע שרוצה להרכיב לעצמו מפרט יצליח להבין משהו מבלילת האותיות והמספרים הזאת?
בפורום שלנו תוכלו ללמוד על היצרניות המובילות, על סדרות לוחות האם השונות וההבדלים ביניהן, על השוני בין ערכות השבבים ועוד – כל מה שאתם צריכים בשביל להפוך למומחים אמיתיים בתחום.
זכרונות
הדבר הראשון שיש לעשות כאשר בוחרים זכרון חדש (
RAM, Random Access Memory) הוא לבדוק את סוגו. בכדי לבדוק באיזה סוג זכרון לוח האם שלכם תומך יש להכנס לאתר הבית של היצרן ולבדוק. נכון זמן כתיבת מדריך זה, כמעט כל לוחות האם המודרניים תומכים ב-
DDR3 בלבד.
בעת הבחירה תראו שקיימים סוגים רבים של זכרונות במגוון רחב של מחירים עקב שינויים במודול הקירור של הזיכרון, זמן הגישה והתדר. למשתמש הממוצע אין שימוש בזיכרון מעבר לבסיסי ביותר במהירות DDR3-1333 מגה הרץ והזיכרון הזול ביותר מחברה מוכרת יספיק בהחלט.
כמות הזכרון הדרוש ייקבע לפי אופי השימוש במחשב: כמות של שני גיגה-בייט מהווה את המינימום ההכרחי לרוב המערכות כיום, אולם שדרוג לארבעה גיגה-בייט ישדרג את חווית השימוש ולא יזעזע את התקציב שלכם.
סעיף הזכרונות נראה פשוט למדי אך ראוי לציין שיש מספר דקויות שמדריך זה צר מלהכילן, דאגו לשאול בפורום על מנת להיות בטוחים שהקנייה שלכם חכמה ונכונה.
כרטיס מסך
כרטיס המסך (Graphics Card) אחראי על הפלט הויזואלי שבוקע מהמחשב. ככל שכרטיס המסך חזק יותר ויכולות העיבוד שלו טובות יותר, כך משחקים ירוצו על גרפיקה גבוהה יותר, ברזולוציה גבוהה יותר ובקצב רענון גבוה יותר.
במידה והשימוש במחשב הוא משרדי בלבד בעיקר, אין צורך בכרטיס מסך נפרד אלא אפשר להסתפק בכרטיס מסך מובנה בלוח האם או במעבד. כיום, כרטיסי מסך אלו מאפשרים הרצה של סרטים בהבחנה גבוהה ומשחקים קלילים. במידה והשימוש הוא למשחקים, יש לקבוע את יחס עלות כרטיס המסך מתוך שאר המחשב על פי סוג המשחקים, האיכות הגרפית המצופה, תדירות בהם תשחקו ועוד. כאשר מדובר בעריכה הסיפור הוא דומה, בהתאם לסוג המאמצים שתרצו להפעיל על כרטיס המסך, תבחרו את כרטיס המסך המתאים לכם ביותר.
בחירת כרטיס מסך למטרה מסויימת יכולה להיות מטלה מורכבת למדי עקב מבחר אדיר ושוק שמשתנה בצורה תכופה. הכלי החזק והשימושי ביותר בתחום זה הינו ביקורות השוואתיות בין דגמים שונים של כרטיסי מסך. לפני כל בחירה, חשוב לבדוק את ביצועי כרטיס המסך במבחנים הרלוונטים אליכם. למזלנו, תחום זה הינו המסוקר ביותר באתרי חומרה רבים ולא תהיה לכם בעיה למצוא ביקורות שיכוונו אתכם לכרטיס המסך המשתלם ביותר עבורכם.
מארזים וספקים
מארז הוא …קופסת מתכת. גם מבין המארזים הגנריים יש כאלה שיש להם רשת מאוורר נורמלית, או שניתן לסדר להם כזאת תוך 5 דקות אם דרמל או דיסק. למפרטים בסיסיים אין צורך ביותר מזה
אציין לטובה את המארזים של KMEX – מארזים גנריים ואם זאת טובים מאוד. לפניי כ 5 שנים נמכרו באייבורי, לא יודע אם עדיין קיימים שם היום. אני משתמש בכמה מתוך הישנים של אייבורי (ממחשבים זרוקים שתיקנתי) והם מדהימים
רק מה, לא מומלץ להשאיר את הספק שמגיע אם המארז בכל מקרה, זהו ספק גנרי. (לא מדוייק במקרה של KMEX, גם הספקים שלהם היו דיי בסדר למחשב חלש)
ספק – בהרבה חנויות, כשאתם מבקשים ספק איכותי, נותנים לכם אחד כזה. אבל מה, תבדקו אם הספק האיכותי הוא ספק _דמוי_ איכותי. יש הרבה כאלה : Huntkey, G&T, CCivo, EZcool… יש להם מאוורר 120mm אם רשת מתכתית נורמלית והם שוקלים יותר מסתם ספק גנרי, אבל הם עדיין ספק גנרי משודרג ולא באמת ספק איכותי לגמרי. (חלק מהם סבירים אבל עדיין מחזיקים 1/2 מההספק שכתוב בלבד, לחלק פשוט לא להתקרב בדיוק כמו לגנרי רגיל)
מדריך איכותי
רק הייתי מוסיף את העובדה שאם מתפשרים על אחד מהרכיבים (לדוגמא מעבד) ומשקיעים המון על רכיב אחר (לדוגמא כרטיס מסך) תווצר תופעה הנקראת צוואר בקבוק. המחשב לא יוכל להשתמש בפוטנציאל המלא של הרכיב האיכותי יותר. תמיד כשקונים, צריך לשמור על איזון בין הרכיבים (רכיבים לשוק בינוני ביחד עם רכיבים לשוק בינוני ורכיבים לשוק גבוה לשוק גבוה). כמו שהכותב הזכיר, יש פה באתר אחלה אנשים בפורומים שיכולים לעזור לכל מי שצריך במידה והוא לא בטוח אם המפרט שהוא בחר מאוזן.
תובנות על מחשב
שנים שהיה לי מחשבי גיימרים יקרים וחזקים אבל ככול שעובר הזמן אני רואה שאין יותר מידי משחקים טובים ככה שהכרטיס רוב הזמן סתם במחשב, המשחקים יוצאים חצי מוכנים קחו לדוגמא כמה באגים ותקלות יש לBattlefield 3 או Call of Duty- Modern Warfare 3 .
אני חושב שהרבה יותר משתלם לקנות מחשב עם כרטיס מובנה חזק לדוגמא כמו שהמעבדים שיצאו בקרוב לאינטל (עדיף נייד פחות חשמל,רעש ואחריות טובה ) ולקנות קונסולה אין צורך להתחיל להלחם במשחק כדי שיעבוד או לאלו שמורידים ונאבקים עם קראקים או צרות אחרות. יש הרבה שאומרים שיש הבדל בין הגראפיקה אולי זה נכון אבל לאט לאט הבדלים הם כבר לא כאלו קיצונים ולדעתי בדור הבא של הקונסולות הבדל כבר לא יהי משמעותי נגיד המשחקים יראו כמו קריסיס 1 לי זה יספיק. המשחקיות תקח מקום הרבה יותר משמעותי בשבילי מהגרפיקה בעתיד.