שחר של עידן חדש עבור אינטל
ההמתנה הארוכה מגיעה לקיצה ומעבדי Alder Lake הופכים לזמינים עבור כולם – האם אינטל הצליחה במשימתה להשיב את כתר הביצועים לחלקה? צללנו לבחינה מעמיקה של דגמי Core i5 ו-Core i9 החדשים!
היום באופן רשמי הופכים מעבדי Core בדור ה-12 של אינטל לזמינים עבור קהל משתמשים המחשב האישי. זאת, יחד עם לוחות אם חדשים ולראשונה גם זיכרון DDR5 עבור פלטפורמת המעבדים החדשה. קיבלנו לידנו את המעבדים החדשים יחד עם שאר מוצרי הפלטפורמה ובחנו את ביצועיהם.
בשנים האחרונות עבר עולם מעבדי המחשבים שינויים רבים. ראינו את עלייתם של מעבדי ה-ARM מצד אחד, והתחזקות של מעבדי X86 מהצד השני כאשר גם אינטל וגם AMD משתמשות בטכנולוגיות יצור מתקדמות בשביל להעניק למשתמשים כמה שיותר ביצועים.
אין ספק שאחת מהשחקניות הבולטות ביותר בשלוש השנים האחרונות היא דווקא יריבתה של אינטל, AMD אשר מאז שהציגה כמות מוגדלת של ליבות עיבוד ותוצאות ביצועים רעננות לשוק שהפך למעט רדום, הפכה לכוכבת של ממש.
אפשר להגיד שעבור אינטל בכל הנוגע לחדשנות בעולם המחשבים הנייחים, השנים האחרונות לא היו קלות במיוחד. ההבטחה למעבר לתהליך יצור חדש תמיד הייתה ברקע אבל למרות שכח העיבוד לרוב הוגבר, ניכר כי מעבר להליך יצור חדשני יחד עם ארכיטקטורה מתקדמת היא התשובה לקפיצה אמיתית בביצועים ולמתן תחרות.
מאז שאינטל עברה ליצר בתהליך 14 הננו-מטר שלה עם מעבדי Core בסדרה החמישית, היא נשארה בתהליך היצור הזה כשלרוב עבר שיפורים מתונים עד הדור ה-11 אותו ראינו בתחילת השנה. מנגד, ראינו את AMD עוברת לתהליכי יצור וארכיטקטורות מתקדמות בעצמה, כאשר חלק ניכר מתלות ההתקדמות שלה תלוי בטכנולוגיות שמחזיקה ענקית היצור TSMC בטאיוואן שם מיוצרים המעבדים.
לאחר דחיות רבות לתהליך יצור מתקדם במפעליה של אינטל, החלנו לראות את תהליך 10 הננומטר של אינטל צובר תאוצה. זה התחיל במעבדי Ice Lake בתדרים נמוכים לעולם המחשבים הניידים, משם האיץ למעבדי ה-Tiger Lake המוצלחים משמעותית וכעת סוף כל סוף משתמשי המחשבים השולחניים טועמים מאותו תהליך יצור שהפך במרוצת הזמן ל-"Intel 7", המיתוג והדרך של אינטל לספר לנו שהתהליך מקביל לזה של מפעלים אחרים הטוענים ליצור ב-7 ננו-מטר.
שינוי הגדרת מעבדים מהיסוד עם Alder Lake
לפני שנגיע לבשר ותפוחי האדמה של הביקורת, נתחיל בתזכיר טכני על אחד מהשינויים המהותיים ביותר בגישה אל מעבדי X86 בעידן המודרני.
באופן שאינו מסורתי כלל, מחליטה אינטל שהיא מעצבת מחדש את הרכב המעבד המודרני לכזה שכולל פיסות חומרה לא שגרתיות. מעבדי Alder Lake הם כאלה שעוצבו על מנת להכיל שמונה ליבות עיבוד גדולות לצד שמונה ליבות עיבוד קטנות בהרכב מלא של המעבד. זאת, לצד לוגיקה שאנחנו מכירים ממעבדים אחרים כמו זיכרון מטמון מרמה ראשונה, שניה ושלישית.
אם מפרקים מעבד שכזה לחלקים, אפשר לראות שליבות העיבוד הראשיות מתחלקות לקבוצת P-Core ו-E-Core כאשר P מסמל Performance ו-E מסמל Efficiency. מבחינת שטח בסיליקון, ניתן לראות שקומפלס המכיל ארבע ליבות E יחד עם זיכרון מטמון מרמה ראשונה לכל ליבה, ומרמה שניה לכל הארבע קטן מהרכב של ליבת P בודדת עם זיכרון המטמון שלה.
על פי אינטל, זה אחד המרכיבים העיקריים ברוטב הסודי שמאחורי המתכון להצלחת מעבדי Alder Lake, כולל במעבדים שולחניים אשר אינם מוגבלים לאותן מעטפות חום הדוקות שאנחנו מכירים מהמובייל. לצד זאת המעבד מכיל גם ליבה גרפית משופרת אותה הכרנו במעבדי הדור ה-11. ליבת Xe LP מגיעה בשתי קונפיגורציות, אחת למובייל ואחת למעבדים נייחים כאשר במעבדים הנייחים אנחנו מקבלים הרכב יחסית דל של 32 קבוצות עיבוד יחד על מנוע המדיה של אותה הליבה הגרפית. מנוע המדיה מטפל בקידודים והאצות של וידאו. מעבדי המובייל יקבלו גרסה יותר בשרנית שכוללת 96 קבוצות עיבוד.
ההרכב החזק ביותר למעבדים השולחניים כולל שמונה ליבות P, כאשר החזק ביותר למחשבים ניידים סטנדרטיים כולל שש מהן. קטגוריית ה-Ultra Mobile בדרך כלל כוללת אולטרא-בוקים ומחשבי טאבלט היברידיים קלים במיוחד. קטגוריה זאת מקבלת שתי ליבות P. כל פלחי השוק שאליהם יגיעו מעבדי Alder Lake יגיעו עם קונפיגורציה מירבית של שמונה ליבות E. חשוב לאינטל להדגיש כי לליבות היעילות האלה חשיבות גבוהה למדי בכל מקום.
ליבות קטנות למעבדים שולחניים? בשביל מה?
לא אחת עולה השאלה הזאת. עולם המחשבים הנייחים עד כה הסתדר בלי פתרונות היברידיים כאלה ואחרים, למה עכשיו? בשביל אנחנו מקבלים עכשיו את "הסיבוך" הזה?
ובכן, לאינטל הסבר מאוד פשוט לעיצוב היחודי. ההגיון שעומד מאחורי קבוצות הליבות הקטנות הוא שתפקידן לפטל בכל המטלות הקטנות אשר לא דורשות כח עיבוד רציני ובכך לפנות משאבים מהליבות הגדולות לצרכי חישוב רציניים.
מעבר לכן, חשוב לאינטל להבהיר שהליבות הקטנות הללו מכילות עוצמה מכובדת ושלא יהוו חוליה חלשה כלל. מדובר בהרכב של ליבות חזקות, לצד ליבות חזקות הרבה יותר.
הכל יחיה בהרמוניה בעיקר בזכות הרכיב הזה. ה-Thread Director של אינטל הוא רכיב שתפקידו להוות שוטר תנועה של תהליכים בין הליבות הקטנות לבין הגדולות. עוד ברמת החומרה ובשיתוף פעולה עם מערכת ההפעלה, ידעו מעבדי Alder Lake כיצד לחלק את העבודה בין הליבות השונות כדי להפיק את כח העיבוד המירבי לו אנו זקוקים בשורה התחתונה. דרך מקורית להסתכל על הליבות הקטנות הן כליבות גדולות בעלות ארבעה תהליכונים.
חשוב לזכור – ליבות P-Core פועלות עם טכנולוגיית HyperThreading המאפשרת שני נימים לכל ליבה בעוד ליבות E-Core לא לא מכילות טכנולוגיות ריבוי נימים. למשל, למעבד Core i9 12900K בעל 8 ליבות מכל סוג יש 24 נימים כאשר 16 מהם מגיעים מהליבות הגדולות ו-8 מהקטנות.
ערכת הסקירה של Alder Lake
לפניכם אוסף תמונות של ערכת הסקירה הרשמית של מעבדי Alder Lake החדשים של אינטל. הערכה הזאת מכילה גם ציוד המגיע אלינו ישירות מ-ASUS ו-Kingston בשביל רכיבים משלימים.
על אף שמופיע בו הרבה על פרודוקטיביות, המרקטינג סביב Alder Lake מתמקד בעיקר בגיימינג. כך נראית האריזה שמכילה את ערכת המעבדים, יחד עם תצלום מודפס של מעבד Core i9 12900K.
הצד השני של התמונה מראה את האגם על שמו קרויה הארכיטקטורה. אנו מזכירים, כל האגמים הללו הם אגמים אמיתיים אותם אתם יכולים לבקר. הידעתם? בעבר אינטל השתמשה בשמות גופי מים בארצנו כשם קוד לארכיטקטורות מעבדים, כמו דותן ובניאס. מי יודע, אם מעבדי אינטל ימשיכו להתחזק אל מול התחרות, אולי יהיה אפשר לקרוא לסדרה הבאה "ים המלח".
באריזה מגיעים צמד המעבדים שבכותרת. בדרך כלל ערכות השקה כוללות את מעבד ה-Core i5 הבכיר שמוצא את עצמו פופולרי בקרב גיימרים, יחד עם מעבד Core i9 הבכיר שמוצא את עצמו פופולרי בקרב יוצרי תוכן. באופן אישי, הייתי מעדיף גם לראות את דגם ה-Core i7 הבכיר מצטרף לאותן ערכות אך יכול להבין למה הוא לא כלול. בהזדמנות זאת אציין שיש בידינו גם את מעבד ה-Core i7 12700K וביקורתו תעלה בהמשך כחלק מספיישל כיסוי Alder Lake באתר שהחל לאחרונה.
בעקבות המעבר מתושבת LGA1151 לתושבת LGA1700 (והגדלת כמות המגעים בתחתית בהתאם), צורך מעבדי Alder Lake מזכירה לנו את מעבדי האקסטרים של אינטל דוגמת Core i9 10980XE למשל. אלו המעבדים הגדולים יותר שראינו לתושבת סטנדרטית של אינטל עד כה.
יחד עם המעבדים הגיעה ערכת השקה מהודרת ישירות מאסוס שכוללת לוח אם, קירור למעבד המתאים לתושבת LGA1700 ומוצרים משלימים.
אפילו יש הקדשה אישית מאסוס ישראל. ניכרת ההשקעה והאכפתיות של חברותיה של אינטל להשקת פלטפורמת המעבדים החדשה יחד עם כל הפריפריה.
באריזה נמצא לוח האם איתו אנחנו משתמשים לכל בחינות מעבדי ה-Alder Lake שלנו, גם כרגע וגם בעתיד הקרוב עם מעבדים נוספים. ה-ROG MAXIMUS Z690 HERO של אסוס הינו לוח אם מבוסס ערכת השבבים Z690 ובעל תמיכה ב-DDR5 מהיר במיוחד, וכמות אדירה של ממתקי אוברקלוקינג. נראה שהשימוש בספרות רומיות ללוחות ROG מגיע לקיצו כאשר בדור הקודם השתמשו במספר XIII שהוא 13.
כמובן שאין דרך לבחון פלטפורמה חדשה בלי כוכבי המשנה של הפלטפורמה, שהם זיכרון ואחסון.
ענקית האחסון והזיכרון Kingston העניקה לנו סיפתח לדור Alder Lake בשימות זיכרון DDR5 מסדרת Fury BEAST שלה, וגם כונן SSD מסדרת RENEGADE החדשה בתקן NVMe PCI-Express 4.0 ובנפח מכובד של 2TB.
ערכת זיכרון זו מכילה שני מקלות בנפח כולל של 32GB. מהירות הזיכרון היא DDR5-5200 CL40.
אחסון בתקן PCI-Express 4.0 הוא המהיר ביותר בו תומכת פלטפורמת Z690 של אינטל עם מעבדי Alder Lake עבור תושבות M.2.
תושבת LGA1700 מעט שונה פיזית מזאת שהכרנו עד כה בתושבות המיינסטרים של אינטל. מכסה המעבד נפתח מלמטה והידית עצמה גדולה משמעותית. שימו לב שהתושבת נמוכה יותר ואורך הפינים קצר יותר בהשוואה ל-LGA1151. כתוצאה מכך, גובה המעבד כאשר הוא מותקן בתושבת הינו נמוך יותר.
מכסה התושבת מחזיק את לשונות מכסה המעבד כפי שאתם רואים בתמונה. כמות הכח הנדרשת בשביל לסגור את מכסה התושבת גבוהה משמעותית מזאת בתושבת LGA1151. לאחר הושבת המעבד בזהירות עם סמל המשולש בפינה השמאלית-תחתונה, כל שיש לעשות הוא להוריד את הידית ולהכניסה לתוך הוו שדואג לאבטח את מיקומה.
בערכה של אסוס הגיע גם קירור ראוי לבדיקות ואוברקלוקינג של מעבדי אינטל החדשים. ה-Ryujin II 360 הוא ערכת קירור מים מושקעת שעושה שימוש ברדיאטור 360 מילימטרים, שלושה מאוררים תעשיתיים של Noctua ומשאבה חזקה שכוללת מעליה מאוורר לקירור איזור התושבת. הנה עובדה מעניינת – מדובר באחת הפעמים היחידות שבהן ראינו מוצר חדש של יצרן חומרה מקבל הוראות התקנה גם בעברית. קרדיט לאסוס ישראל בנושא.
מחברים הכל ביחד – ומגיעים תוצאה שאתם רואים בתמונה. מערכת הבחינה שלנו הפכה לזמינה ומוכנה עבור בחינות מעבדי Alder Lake אל מול הדור הקודם וגם מול התחרות הקשוחה.
מצב השוק – אינטל מול AMD
שניה לפני שאנו ניגשים למבחני הביצועים, כדאי לדון באספקט הכלכלי ומיקום השוק של מוצרי אינטל החדשים לעומת אלו המוצעים כיום מ-AMD. חברת AMD שהשיקה את מעבדי Ryzen 5000 שלה בשנה שעברה הספיקה לצבור ותק שוק יחסית גדול למוצרי תושבת AM4 שלה בשנים האחרונות, וכך למעשה מקבלת פור על אינטל בכל הנוגע לתקציב הדרוש בשביל להשלים רכיבים דרושים למערכת מחשב המבוססת עליהם.
אם מסתכלים על מחיר טיפוסי של מעבדי AMD לעומת זה של סדרת Core 12 החדשה המבוססת Alder Lake, ניתן לראות כי בכל נקודת מחיר אנחנו מוצאים מעבד אחר שתופס את איזור התקציב. אנחנו שומרים את שלב ההמלצות לסיכום בביקורת, אך חשוב להביט ולראות כיצד נראה שוק המעבדים של סוף שנת 2021 עם השקת המעבדים החדשים.
אינטל החליטה להשיק את Core i9 12900K החדש שלה בתג מחיר יחסית גבוה, בהחלט אחד הגבוהים בהסטוריה שראינו עבור מעבד Core i9 מסוג זה. נראה שכנראה שיקולי הביצועים שיחקו תפקיד בתמחור המעבדים החדשים.
מנגד, אנחנו רואים שמעבדי הדור החדש ביותר הזולים ביותר נשארים בטריטוריה של AMD עם סדרת Ryzen 5. תפקידנו הוא לבדוק האם ביצועי המעבדים החדשים יהיו שווים את תוספת המחיר, במיוחד כשמשכללים לוחות אם שרק מתחילים קרוב לאלף שקלים וזיכרון DDR5 עליו תשלמו הרבה יותר גם כן.
המעבדים שבביקורת – Core i5 12600K ו-Core i9 12900K
עם הרכב חדש של ליבות החליטה אינטל לבצע חלוקה חדשה שלהן בין דרגות המעבדים השונות כאשר נכון לעת זאת Core i5 הנה הדרגה בסיסית ומעליה Core i7 ו-Core i9.
- מעבדי Core i5 מקבלים 6 ליבות P-Core ו-4 ליבות E-Core
- מעבדי Core i7 מקבלים 8 ליבות P-Core ו-4 ליבות E-Core
- מעבדי Core i9 מקבלים 8 ליבות P-Core ו-8 ליבות E-Core
כמובן שאינטל לא תמיד אוהבת קונבנציות ולכן אפשרי שנראה בעתיד דגמים פשוטים יותר שמכילים פחות ליבות, אולי אפילו נטולי ליבות E-Core לחלוטין.
תדרי הפעולה של Core i5 12600K מגיעים ל-4.9GHz עבור ליבת P-Core בודדת ו-3.6GHz עבור ארבע ליבות ה-E-Core. למעבד זה 20MB של זיכרון מטמון מרמה שלישית.
תדרי הפעולה של Core i9 12900K מגיעים ל-5.2GHz עבור ליבת P-Core בודדת ו-3.9GHz עבור ארבע ליבות ה-E-Core. למעבד זה 30MB של זיכרון מטמון מרמה שלישית.
הגיע הזמן לרגע האמת. מערכת הבחינה ומבחני הביצועים בעמוד הבא!