אוראקל וסאן הגיעו לכלל הסכם במסגרתו תקנה אוראקל את סאן במזומן בעסקה שהיקפה 7.4 מיליארד דולרים, ותאחד שתיים מחברות הטכנולוגיה הותיקות והמוערכות בעמק הסיליקון של ארה"ב.
העולם העסקי התוסס מספק לנו סיפורים כאלה למכביר. חברה א' מגיעה לכלל הסכמה לקנות את חברה ב' הנמצאת בדרך כלל בקשיים, מהלך שאמור לחזק את חברה א' ולמצב אותה טוב יותר בשוק התחרותי. כל זאת כרוך כמובן בעסקאות ענק ובכסף רב שמחליף ידיים. הפעם השחקנים התורנים הם אוראקל (Oracle) – חברת התוכנה הענקית מחופי רדווד בקליפורניה, וסאן (Sun) – חברת השרתים ומפתחת ה-JAVA, הממוקמת לא רחוק בסנטה קלרה. הסכום הוא 5.6 מיליארד דולרים אשר מייצגים ערך של 9.5 דולר למניה.
פרטי העסקה
על פי תנאי ההסכם, אוראקל תשלם לסאן 9.5 דולרים למניה במזומן, סכום הכולל פרמיה של 42% על מחיר המניה בעת חתימת ההסכם, שהיה 6.69 דולרים. המניה זינקה בעשרות אחוזים לאחר ההודעה על העסקה ומחירה כעת מעל ל-9 דולרים. מאוראקל נמסר כי הרכישה תעלה את הרווח למניה של אוראקל ב-15 סנט לשנה. אנליסטים טוענים כי על מנת שאוראקל יעמדו בתחזיות הרווח שלהם, יהיה עליהם לפטר כ-5,000 עד 10,000 עובדים, סאן מעסיקה נכון לכתיבת שורות אלה כ-33,500 עובדים.
IBM הציעה קודם לכן לסאן סכום דומה של 9.4 דולרים למניה, אולם המאמצים להגיע להסכם נכשלו עקב סירובה של IBM להעלות את המחיר ואי רצונה של IBM להתמודד עם הבדיקות הרגולטוריות המתחייבות מהעסקה. סברה נוספת היא שאוראקל לא יכלה להרשות לעצמה לתת למתחרה של IBM לשלוט על סביבת ה-JAVA החיונית לפעולת חלקים נרחבים מהתוכנה שאורקאל מספקת, ולכן לחצה לביצוע העסקה כאקט של הגנה. העסקה תאושר סופית רק לאחר בחינה של הרשויות המוסמכות כדי לודא שהיא עומדת במגבלות החוק.
סקירת הטכנולוגיות המעורבות
סאן אחראית למערכת ההפעלה סולאריס (Solaris) המבוססת יוניקס ומשמשת כמערכת ההפעלה של מרבית השרתים אותם מציעה החברה. מערכת הפעלה סולאריס מניעה על כן מגוון רחב של ישומים בתחומים רבים בשרתים ארגוניים. אוראקל מצידה, תומכת בסולאריס המהווה את הפלטפורמה המובילה עבורה לבסיס הנתונים שלהם – העסק העיקרי של החברה – בעיקר לישומים כבדים. עתה תוכל לשפר את ביצועי בסיס הנתונים תוך שימוש בתכונות המתקדמות של סולאריס.
סאן היא גם מפתחת שפת התכנות הפופולארית JAVA על כל טעמיה החל מ-1994. שפה זאת אחראית לתשתית רבה של ישומים באינטרנט, ישומים עסקיים המבוססים על תקשורת, שרתי לקוח ועוד. כמו כן גירסאות של JAVA פועלות גם בקרב מכשירים ניידים רבים כגון טלפונים, PDA וכדומה. חברת אוראקל מבססת מוצרים רבים שלה על JAVA ובינהם אחד מהמוצרים העיקריים שלהם Oracle Fusion Middleware. אוראקל מתחייבת להמשיך במאמצי הפיתוח של טכנולוגית ה-JAVA לטובת הלקוחות וקהילת המפתחים.
בסיס הנתונים החופשי MySQL (קוד פתוח) גם הוא נתמך על ידי סאן המרויחה ממנו עקב מתן פתרונות ותמיכה. עתידו של MySQL קצת פחות ברור שכן אוראקל משווקים בסיס נתונים משלהם, המהווה מקור הכנסה. אולם יש לצפות כי במידה ואוראקל יחליטו לא להמשיך בפיתוח, את התמיכה במוצר תמשיך קהילת הקוד הפתוח, שכן מדובר, כאמור, בקוד חופשי.
סל המוצרים של סאן כולל כמובן גם מוצרי חומרה הכוללים מגוון רחב של שרתים, החל משרתים קטנים ובסיסיים ועד לשרתים גדולים ומרובי מעבדים. חלק גדול מהשרתים מבוסס על מערכת ההפעלה סולאריס וחלק תומך בגירסאות של לינוקס. סאן מספקת שרתים המבוססים על מעבדי x86 וגם שרתים המבוססים על מעבדי SPARC, ארכיטקטורת מעבדים שפותחה על ידי סאן החל מ-1985.
פתרון כולל
כעת יעמדו לרשות אוראקל מגוון רחב של מוצרים, שרתים מסוגים שונים, מערכת הפעלה, טכנולוגיית JAVA וכמובן בסיס הנתונים של אוראקל ומוצרי התוכנה של Oracle fusion middleware. "רכישתה של סאן, תהפוך את אוראקל לחברה יחודית בשוק פתרונות המחשוב העסקיים לארגונים. זוהי החברה היחידה שתוכל להציע פתרונות כוללים (end to end) ממקור אחד ולהוריד את מחיר האינטגרציה של מערכות ללקוח תוך העלאת ביצועי המערכת, אמינותה ורמת האבטחה שלה", כך אמר לארי אליסון (Larry Ellison), יו"ר החברה.
זה חדשות ישנות אבל..
הקטע הכי חשוב ברכישה הזו זה הכניסה של ORACLE לשוק השרתים, אולי סוף סוף יתפתח יריב ראוי לHP וIBM ששולטות בשוק.
דני אל תבנה על זה
לאחר הרכישה אורקל התחילה לפעול לצמצום פעילותה של סאן בשוק השרתים כנראה שהיא לא רוצה לקחת סיכון ולהתחרות בשוק שהיא לא מתמצאת בו ולאור המיתון אפשר להבין את ההחלטה הזאת
end to end
IBM כבר שנים נותנת פתרונות E2E…..