סמסונג, אינטל ו-ADATA מתחילות לדבר על הדור הבא של אחסון ה-NVMe – שאמור להתחיל לצבור תאוצה במהלך השנה
התמיכה התיאורטית היא עדיין מצומצמת מאוד, ואין בשוק מוצרים שפשוט מחכים לצרכנים הביתיים שיחטפו אותם – אבל דור ה-PCI-Express 5.0 בכל זאת כבר כאן באופן רשמי, מכין אותנו אט-אט ליום שבו מהירויות ענקיות של מעל ל-10,000 ג'יגה-בייט בשנייה יהיו הנורמה עבור מוצרי אחסון בשוק הביתי.
סמסונג, המובילה המובהקת בעולם שבבי ההבזק, הצליחה להקדים את כל המתחרות הגדולות שלה בשלב זה, והשיקה את כונני ה-PCI-Express 5.0 הראשונים בשוק שמיועדים להיות זמינים באופן רחב היקף – דגם ה-PM1743 לעולם השרתים, עם ממשק EDSFF ייעודי ויכולת להגיע למהירויות העברה רציפות של עד 13 ג'יגה-בייט בשנייה בקריאה, בשילוב עם ביצועים אקראיים של עד 2,500,000IOPS ונפחים של בין 1.92 טרה-בייט ל-15.36 טרה-בייט.
אינטל, שמחזיקה כיום בבלעדיות על פלטפורמה עם תמיכה ב-PCI-Express 5.0, מיהרה לנצל את ההזדמנות שהעניקה לה סמסונג – והציגה הדגמה של מערכת Alder Lake ביתית אשר מפעילה את כונני ה-PM1743, בהתבסס על מתאם EDSFF לתושבת PCI-Express פיזית – בדרך למהירות העברה מדהימה של מעל ל-13 ג'יגה-בייט בשנייה, ולהכפלה לרמה של מעל ל-28 ג'יגה-בייט בשנייה (!) בעת שימוש במערך RAID של צמד כוננים.
מהירויות משוגעות לכל הדעות – אך כאלו שיכולות להפוך לנחלת הכלל (פחות או יותר) בתוך פחות משנה מרגע זה, בתור עדות נהדרת לקצת ההתקדמות וההתפתחות האדיר בתחום.
אינטל מתנדבת לעשות קצת באזז והייפ לסמסונג – ולעצמה
רוצים עוד? כל החדשות מתערוכת CES 2022 במקום אחד
חברת נוספת שעושה לנו טיזינג לקראת עידן האחסון המהיר החדש היא ADATA, שהציגה צמד גרסאות אב-טיפוס לכונני M.2 העונים לשמות הקוד Nighthawk ו-Blackbird – הראשון בהתבסס על בקר PCI-Express 5.0 עתידי של חברת Silicon Motion שאמור להעניק לו מהירויות רציפות של עד 14 ג'יגה-בייט בשנייה בקריאה ועד 12 ג'יגה-בייט בשנייה בכתיבה, והשני בהתבסס על בקר PCI-Express 5.0 של המצטרפת הצעירה למירוץ InnoGrit עם אפשרות להגיע למהירויות של עד 14 ג'יגה-בייט בשנייה בקריאה ועד 10 ג'יגה-בייט בשנייה בכתיבה.
שני הדגמים המסחריים שיבוססו על הגרסאות המוקדמות האלו יוצעו בבוא היום עם נפחים של עד 8 טרה-בייט, ולמרות שלאף אחד עוד לא ממש ברור מתי כל זה יקרה ויהיה רלוונטי – החברה הטאיוואנית בהחלט מצליחה להוכיח לנו שהיא תהיה שם מהרגע הראשון, מוכנה לחטוף לעצמה נתח שוק גדול ככל האפשר מהעוגה.
כונני אחסון בדור ה-PCI-Express 5.0 צפויים להביא עמם לא רק מהירויות חסרות תקדים אלא גם אתגרים בלתי מבוטלים בפיזור החום, כאשר ההערכה היא שכוננים עם ביצועים בכירים בדור זה יגיעו לצריכת הספק של כ-15 וואט בפעולה מאומצת, לעומת צריכת הספק של 8-9 וואט ברוב המקרים בכונני NVMe בדור ה-PCI-Express 4.0 – כאב ראש לא רק עבור שילוב במחשבים הניידים העתידיים בהם כל וואט מיותר כואב במירוץ אל עבר חיי סוללה טובים, אלא גם עבור פתרונות פיזור חום אפקטיביים מהמעגלים המודפסים הזעירים שמאפיינים את תצורת ה-M.2 לסוגיה.
גופי קירור מתכתיים פאסיביים עשויים להפוך לברירת המחדל המעשית בדור החדש, כאשר מספר חברות אלמוניות יחסית בוחרות לנסות ולהקדים את הבשורה עם השקה של גופי קירור אקטיביים גדולים לכונני M.2, אשר יגרמו להם לבלוט מעל ללוח האם באופן דומה לכרטיסי מסך.
זו לא הלצה מוקדמת לקראת האחד באפריל, למיטב ידיעתנו – כך עשויים להיראות רבים מהקירורים המותאמים לכונני M.2 בעידן ה-PCI-Express 5.0
הדגמים הספציפיים להלן מרגישים אמנם כמו כאלה שלקחו כמה צעדים רחוק מדי, אך לא ניפול מהכסא אם בשנים הקרובות נפגוש יותר ויותר כונני NVMe שמאמצים קירור פאסיביים ואקטיביים משולבים ממוזערים – אולי תוך ניצול הטכנולוגיות שהתפתחו בסמארטפונים המיועדים לגיימינג בתקופה האחרונה.
צפו לעוד פרטים ועדכונים על כונני ה-SSD בדור ה-PCIe 5.0 בחודשים הקרובים!
או קיי ….
בוא נתחיל קודם עם כניסה מסיבית של דור 4 ואחר כך נדבר על 5. המחירים עדיין גבוהים, במיוחד למי שקונה מחו"ל ואז צריך לשלם מע"מ.
תגידו, מה קורה עם הסיפור של הפטור מחו"ל. מה הוחלט?