אתמול (שלישי) השיקה AMD באופן רשמי את הליבה החדשה שלה, Barcelona, ואת המעבדים מרובעי הליבה הראשונים שלה ממשפחת Opteron, המיועדים לשרתים.
באירוע ההשקה הרשמי אשר נערך אתמול בברצלונה שבספרד, הציגו שניים מבכירי החברה בעולם, דירק מאייר (נשיא ומנהל התפעול של החברה) ואלברטו מאקי (סגן נשיא מחלקת המכירות באירופה), את מעבדי ה-Opteron החדשים המבוססים על ליבת Barcelona, הראשונה שעושה שימוש במיקרו-ארכיטקטורת K10 החדשה. במהלך האירוע הוסברה חשיבותם של מעבדים אלו למערכי מחשוב גדולים בזכות היעילות הגבוהה שלהם ואף הוצגו מבחני הביצועים הרשמיים הראשונים, אשר נערכו על ידי AMD.
מעבדים אלו הם למעשה מרובעי הליבה ה"טבעיים" הראשונים הן של AMD והן בכלל, אשר אמורים להתחרות מבחינת ביצועים נטו ומבחינת ביצועים ביחס להספק במעבדי ה-Xeon מרובעי הליבה של אינטל, שהושקו מוקדם יותר השנה. יש לציין כי מעבדים אלו של אינטל הם מעבדים מרובעי ליבה "מודבקים", כפי שהרבתה AMD להדגיש במהלך השנה האחרונה, כאשר הם למעשה שתי פיסות סיליקון, שכלת אחת מהן מכילה שתי ליבות, אשר ארוזות בחבילה אחת, ולא ארבע ליבות על גבי פיסת סיליקון אחת.
![]() |
דירק מאייר מנחה את ההשקה |
כאמור, המעבדים שהושקו אתמול מיועדים לשרתים ולא לשוק הביתי, כאשר את הדגש בהשקה שמה AMD על תכונת החסכוניות והאפקטיביות שלהם. את המעבדים חילקה AMD לשלוש קבוצות: מהמעבדים החסכוניים ביותר שידורגו כ-HE (ר"ת Highly Efficient), דרך המעבדים הרגילים ועד למעבדים החזקים ביותר, שיושקו בעתיד, וידורגו כ-SE (ר"ת Special Edition).
בהמשך לכך, תשתמש מעתה AMD בשיטת סימון הספק חדשה, ייחודית לה, שתקרא ACP (ר"ת Average CPU Power), ותציין את ההספק אליו משתמשי קצה יוכלו להגיע. שיטה זאת יכולה לתת אינדיקציה למפעילי מרכזי נתונים, כך שהם יוכלו לתכנן טוב יותר את מערך המחשוב שלהם. בנוסף לשיטת סימון זו, השיקה AMD טכנולוגיה חדשה הנקראת CoolCore ותפקידה לכבות אזורים לוגיים לא פעילים במעבד ובכך לצמצם את צריכת החשמל שלו במידה ניכרת, כאשר הוא אינו נתון תחת עומס. ראוי לציין כי אינטל הטמיעה טכנולוגיה דומה במעבדים שלה לפני זמן רב, תחת השם Intelligent Power Capability.
המעבדים החדשים אמורים להיות חזקים במיוחד, שכן מבחני הביצועים הרשמיים שפורסמו אמש על ידי AMD מראים כי הם מובילים על פני מרובעי הליבה הנוכחיים של אינטל. המבחנים מעלים כי למרובעי הליבה החדשים של AMD מסדרת Opteron ישנו יתרון על פני סדרת ה-Xeon, הסדרה המתחרה מבית אינטל.
![]() |
המתחרים הישירים של מעבדי ה-Opteron החדשים לשרתים הם מעבדי ה-Xeon מסדרות 3200, 5300 (ליבת Clovertown) ו-7300 (ליבת Tigerton). לדברי AMD, המעבדים החדשים אמורים להציג ביצועים הגבוהים ביותר מ-50 אחוזים בפעולות חישוביות עם מספרים לא שלמים, אליהם יצטרפו ביצועים טובים יותר בהרצת מספר מערכות הפעלה במקביל (וירטואליזציה); אולם הנתונים הרשמיים של AMD לא בהכרח משקפים את המציאות בשטח ומספקים תמונה מעורפלת למדי.
ביקורת רבה נמתחה על האופן בו ביצעה AMD את המבחנים, תוך שימוש בגרסאות בטא של חלק מהתוכנות והבדלים מהותיים ברכיבי החומרה בין המערכות שלה לבין המערכות המבוססות על מעבדי ה-Xeon, מולם הועמדו מעבדי ה-Opteron החדשים למבחן.
אתרים רבים הלינו על כך שהחברה סיפקה סמפלים של מעבדי ה-Opteron החדשים ימים ספורים לפני ההשקה בלבד, כך שלא היה ניתן לערוך להם מבחני ביצועים מקיפים. עם זאת, אחד האתרים שכן הצליחו להריץ מבחני ביצועים על המעבדים החדשים הוא AnandTech, האתר השני הוא The Tech Report, והתוצאות שהוא מציג אינן עולות בקנה אחד עם אלו שפרסמה AMD עצמה.
מלבד מעבדים אלו, צפויה AMD להשיק בחודשים הקרובים משפחת מעבדים חדשה, שתחליף את מותג ה-Athlon המסורתי במותג החדש – Phenom. משפחת ה-Phenom, אשר צפויה להגיע לשוק בדצמבר, תהיה מיועדת לשוק הביתי ותהיה הראשונה להציג מעבדים מרובעי ליבה טבעיים עבור שוק זה. בנוסף לכך, אמורה AMD להשיק מעבדים שייוצרו בטכנולוגיה של 45 ננומטר כבר ב-2008, ובשנת 2009 צפויים לצאת לשוק מעבדים בעלי 8 ליבות מבית החברה. אם כבר מדברים על Phenom, נציין שב-AnandTech פרסמו כתבה נוספת, על ביצועי ה-Phenom, לאחר שהם הצליחו לדמות אותו תוך שימוש במעבדי ה-Opteron שהם קיבלו מ-AMD לסיקור.
![]() |
בסופו של דבר, קשה לקבוע אם המעבדים החדשים חזקים יותר מאלו של אינטל או לא, אולם ברור לכולנו שלמעבדים החדשים בהחלט יש ציפיות גדולות לעמוד בהן. בעתיד, לכשישוחררו מבחני ביצועים אמינים יותר, נוכל לדעת האם המעבדים החדשים של AMD עוקפים בביצועיהם את אלה של אינטל, או שמא אינטל הולכת לנצח גם בסיבוב הנוכחי במלחמה אינסופית זו.
AMD תותחים
מעבדים מספר אחד לשרתים !!
אינטל
רק אינטל!!!
פשש . . . שרב באמצע החורף ?
בדצמבר יהיה חם . . . אינטל מחד גיסא, AMD מאידך, צפו פגיעה . . .