האם גיימינג על מסך מבוסס טכנולוגיית IPS סוף סוף בשל מספיק להמונים? לקחנו את החדש ממותג ה-Aorus של Gigabyte לסיבוב בדיקה בכדי לגלות
מסכי גיימינג הפכו בשנים האחרונות לדבר לוהט במיוחד בקרב ההמונים. מדובר באחד ממוצרי החומרה שבמשך שנים רבות לא שויך באופן מיוחד, או שחלק ניכר בו לא שויך למטרות גיימינג באופן בלעדי. כן, הותיקים שבנינו זוכרים את מסכי ה-CRT הגדולים ואת הדגמים הספציפיים שמצאו כטובים לגיימינג, אך כיצרניות מסכים זה אף פעם לא היה פוקוס עיקרי.
עברו השנים, ואת הדינוזאורים החלפנו במסכים דקיקים כאשר בשנים הראשונות לא היה ליצרניות האומץ למתג את הצגים שלהם לגיימינג, פשוט כי ידעו שמסכי CRT עדיין שומרים יתרונות מסויימים, בעיקר זמני תגובה מהירים.
צגי ה-LCD בשנים האחרונות עושים צעדי ענק בכל הקשור לאיכות תצוגה ותמיכה בטכנולוגיות חדשות. אנחנו לא צריכים ללכת רחוק בשביל לראות את אחד הזרזים בנושא, כי אנו נושאים אותו בכיס לכל מקום.
עוד מהעשור הקודם, הייתה קיימת קונספציה שמספרת שגיימינג לא מתערבב עם שום דבר אחד במסכים, שאפשר לקחת מסך טוב לגיימינג אך הוא יסבול מאיכות צבעים נוראית ושאר התפשרויות בנוגע לאיכות התצוגה עצמה על גבי קצב התגובה המהיר. כך, כאשר החלו מסכים בעלי תדר רענון גבוה לצאת אל אוויר העולם (120 תמונות לשניה), הם היו מבוססי פאנל TN בלבד.
אני זוכר את אותם מסכי 120Hz ראשונים. איכות התצוגה אפילו בהשוואה למסכי TN אחרים הייתה מאוד גרועה. הצבעים נראו שטופים, התאורה חלשה וכל סיכוי להינות מסרט באיכות גבוהה נרמס תחת רצון היצרן פשוט לגרום לדבר לפעול ב-120 תמונות לשניה. מי שרצה איכות עד ממש לאחרונה נאלץ בלית ברירה לבחור במסכי IPS שניחנו בצבעים מדוייקים יותר, במיוחד בזויות צפיה רחבות יותר.
כמובן שיש ויש. תמיד אפשר למצוא את ה-IPS הבינוני לצד ה-TN האיכותי, שכן מה הופך תצוגה ל-"איכותית" הוא סלט שמורכב משלל מרכיבים טכניים שמתחברים יחדיו. אחידות תאורה אחורית, מהירות הנורות בהחלפה מגוון צבע אחד לגוון אחר ויכולת כל המכלול החשמלי לעבד קלט ולפלוט אותו כמה שיותר מהר, מה שידוע כ-"Input Lag", מרחק הזמן בין לחיצה על כפתור במקלדת או בעכבר לבין תגובה של המסך.
בחלוף השנים, הצורך העז לגרום למסכי IPS להיות כמה שיותר ידידותיים לגיימינג גרם ליצרניות הצגים לשים סכומי כסף גדולים ושעות אדם רבות כדי להגיע למוצרים נטולי פשרות. לא עוד רצו אנשים לבחור בין זמני תגובה וקצב רענון לבין איכות תמונה וזוויות צפיה. כך – נולד זן חדש של מסכי מחשב, זן צגי ה-IPS לגיימינג.
Gigabyte Aorus FI27Q – ההמתנה הארוכה מגיעה לקיצה
לאלו שמעוניינים – הכנו סרטון וידאו שמספר על המעבר שלנו בין מסך TN לגיימינג בגודל 24 אינצ' לבין צג הגיימינג FI27Q בגודל 27 אינצ'.
חשוב להדגיש שכעת בשנת 2020 אנחנו לא נמצאים בעת הראשונה שבה מסכי IPS שכאלה זמינים לראשונה – אלה כזאת בה עלותם אינה דמיונית ומתאפשרת רק למעטים אפילו מבעלי הממון.
הקטגוריה הזאת התחילה מעל ל-5,000 שקלים לא מזמן, וכעת בעבור חצי מכך ניתן לקבל מסכים איכותיים יותר מהדורות הראשונים שראינו רק לפני כשנתיים.
ה-FI27Q של Gigabyte הוא גלגול של צג אחד שהתבסס פנימית על אותו הפאנל, ה-AD27Q שלהם, אשר גם הוא נחשב למוצלח במיוחד בעת ההשקה, אך כמסך ראשון של Gigabyte סבל מכמה וכמה חבלי לידה.
ה-FI27Q הוא מסך 27 אינצ' בעל תדר רענון מירבי של 165Hz ל-165 תמונות לשניה. בנוסף, הוא תומך בטכנולוגיות ה-FreeSync וה-G-Sync של AMD ו-NVIDIA בהתאמה. אנחנו יודעים שגם אינטל תומכת בפרוטוקול FreeSync אז יהיה אפשר להשתמש בצורה רצינית בטוכנולוגיה כאשר כרטיסי המסך שלה ינחתו על המדפים השנה… בתקווה.
תכונות מעניינות נוספות כוללות תמיכה ב-DisplayHDR וכיסוי של 95% מעומק צבע של תקן DCI-P3.זמן התגובה הכולל של המסך הינו בין 4 ל-6 מילישניות. צריכת החשמל המירבית מוגדרת ב-75W אך מבדיקה שלנו גם תחת בהירות גבוהה לא ראינו עליה מעל ל-60W.
כך נראית אחידות התאורה ב-FI27Q. הייתה מגדיר אותה בתור טובה למדי, כאשר מארבע פינות המסך אשר מכילות תאורה אחורית אנחנו רואים בהירות גבוהה יותר. באופן כללי כאשר יש שימוש סטדרטי במסך, לא ניתן להבחין כלל בין עוצמות בהירות שונות בין פינות המסך לבין מרכזו.
צפיה המסך מזווית מאוד קהה היא בדיוק מה שיש לצפות ממסך IPS מוביל היום – הצבעים שומרים על גוון וטקסט נשאר קריא לחלוטין. ה-FI27Q לא מתפשר ולו במעט על היכולת להציע למשתמש מה שמציעים מסכי IPS מתקדמים אחרים.
אחרי חודש של שימוש – גימיק או השקעה ראויה?
בחודש האחרון הפכתי את ה-FI27Q למסך איתו אני משחק בעיקר, כאשר יש מסך נוסף לצידו, מסך אותו רכשתי בעלות דומה לפני מספר שנים, ה-U2713HM של DELL שהוא מסך IPS גם כן באותו הגודל המיועד בין היתר לאלה שרוצים איכות תצוגה גבוהה במיוחד.
נחמד לראות שהיום אותו הסכום של כ-2,600 שקלים קונה מוצר טוב משמעותית. אני חושב שמלבד המעמד (זה של GIGABYTE בנוי טוב יותר ממתכת ולא פלסטיק כמו זה של DELL, אך גדול יותר פיזית), כל התכונות שב-FI27Q טובות משמעותית מאשר מסך הדל המזדקן שלי, וזה כולל גם את איכות התצוגה, בפער קטן.
בכל הנוגע לזמני תגובה והתאמה לגיימינג מהיר – ה-Aorus FI27Q מצליח להביא לי תוצאות שמסך ה-TN 144Hz הקודם שלי הביא, ואני חושב שזאת המחמאה הכי גדולה שאני יכול לתת למוצר הזה. תוכנה יחסית נקיה וריספונסיבית לשליטה, קצת קישוטי RGB ותמיכה בטכנולוגיות סנכרון התמונה למיניהן FreeSync ו-G-Sync הופכות את ה-FI27Q למוצר שלם, משתלם ואיכותי מאוד ועל כך הוא זוכה להמלצתנו.
מומלץ – מסך גיימינג Gigabyte Aorus FI27Q 2560×1440 27" 165Hz
בהזדמנות זאת, צוות HWzone רוצה לאחל לכם ולקרוביכם בריאות ונחת. אנו מקווים שכתבות וחדשות שאנו מפיקים יצליחו להוציא אתכם ולו במעט מהשגרה המאתגרת שאנחנו חווים בימים אלה.
צריך לשים לב שיש 3 תתי דגמים למסך הזה שבכל אחד תיקנו את הטעויות שעשו בקודם.
כמו כן – לDISPLAYHDR 400 אין שום ערך. גם אין LOCAL DIMMING.