הקדמה
בשנים האחרונות מחשבים ניידים נעשו נפוצים יותר ויותר. ממוצר עבודה יוקרתי (ויקר) וסמל סטטוס הפכו המחשבים הניידים למוצר עממי שנמצא כמעט בכל בית, ובלא מעט מקרים אפילו יותר מאחד לבית. מכירות המחשבים הניידים עברו כבר לפני כמה שנים את כמות מכירות המחשבים הנייחים בארה"ב. המחשב הנייד כאן להישאר.
באופן מסורתי מחשבים ניידים נחשבים קשים יותר לתחזוקה (חומרתית כמובן, אין ייחוד תוכנתי במחשבים ניידים) לעומת מחשבים נייחים. ישנן מספר סיבות עיקריות לדבר: במחשבים נייחים יש תקן אחיד כמעט ב-100% לכל רכיבי החומרה. המארזים והרכיבים מתוכננים לגישה נוחה ולא מסובכת (יחסית) להחלפת או שדרוג רכיבים. כמעט ולא יהיה מצב שבו רכיב חומרה לא יתאים מבחינה פיזית (מחשבי HTPC וכרטיסי מסך High-End ארוכים הם שני יוצאים מן הכלל).
במחשבים ניידים התמונה שונה – מלבד רכיבים מסויימים (שעליהם נעבוד בחלק זה של המדריך) לא רק שאין תקן אחיד בין החברות המייצרות, אלא שברוב המוחלט של המקרים החלקים בין סדרות שונות של אותו יצרן לא יתאימו, ואפילו קיימת אי תאימות בין מחשבים ניידים מאותה הסדרה (אך לא אותו הדגם המדוייק כמובן). המחשבים הניידים אינם מיועדים לתיקון ושדרוג (מלבד רכיבים מסויימים כפי שהזכרנו) כך שיצרניות המחשבים הניידים אינן מקלות (ואף מקשות) על תיקון עצמאי של המחשב מחוץ למעבדות החברה או מעבדות יעודיות לתיקון מחשבים ניידים.
מסיבה זו גם משתמשים בעלי ידע טכני וניסיון בתחזוקת מחשבים נייחים אינם מנסים בדרך כלל לתחזק את המחשב בעצמם אלא מוסרים אותו למעבדה. עלות תיקון מחשב נייד שלא במסגרת האחריות היא גבוהה מאוד – בדרך כלל מאות שקלים על הבדיקה בלבד, כאשר גם החלפים יקרים משמעותית מחלפים של מחשבים נייחים.
בחלק זה של המדריך נעבור על מספר פעולות תחזוקה ושדרוג פשוטות שניתנות להיעשות על ידי כל משתמש בעל חוש טכני, ועל כן המדריך הוא למשתמש המתחיל. בהמשך מתוכנן חלק שני למדריך המיועד למתקדמים ובו ניגע במספר פעולות למשתמשים מתקדמים יותר, כגון החלפת מסך או החלפת משחה טרמית.
לפני שניגשים לעבודה
כמה מילים לפני שניגש לעבודה – כפי שהזכרנו קודם, מחשבים ניידים באים בשלל גוונים וצורות ואין תקן קבוע כזה או אחר. מה שכן יש זה מתכונת הרכבה כללית ב-90% מהמחשבים, ואותה נראה כאן. מדריך זה מיועד בעיקרו למחשבים ניידים (לפטופים) ולא לנטבוקים, שלצורך הקטנת הרכיבים וחסכון במקום בדרך כלל לא מצייתים למתכונת כזו או אחרת.
אזהרה: מדריך זה מיועד לידע כללי על תחזוקת מחשבים ניידים. יש צורך בידע טכני ובציוד מתאים על מנת לבצע פעולות המתוארות במדריך זה. חלק מהפעולות המתוארות במדריך יבטלו את האחריות על המחשב. הנהלת אתר HWzone.co.il אינה אחראית לכל נזק, ישיר או עקיף, שיגרם מביצוע מדריך זה!
לפני כל פעולה המתוארת במדריך זה יש לכבות את המחשב, לנתקו מהחשמל ולהוציא את הסוללה! אי מילוי צעדים אלו יכול להוביל לנזק בלתי הפיך לרכיבי המחשב!