מהירות העברת מידע כפולה מזו המוכרת לנו כיום תוכל לספק עורקי תקשורת מתקדמים יותר לא רק לכרטיסי המסך שלנו, אלא גם לאמצעי אחסון, מוצרי רשת – ומארזי עיבוד שיבוססו על הדור הבא של ה-Thunderbolt
תקן ה-PCI-Express 3.0 לחיבור בין מגוון אמצעי חומרה נפרדים חיצוניים ללוחות אם וליחידות עיבוד ראשיות מלווה אותנו כבר מעל לשבע שנים, והוכיח את עצמו כיעיל וטוב מאוד עבור המטרה שלשלמה נוצר – אך נראה כי שנת 2018 המתקרבת עשויה להיות בכל זאת סימן לתחילתו של הסוף עבור הקיים, וניצן ראשון למעבר אל טכנולוגיית PCI-Express 4.0 מודרנית ומהירה הרבה יותר.
קבוצת ה-PCI-SIG פרסמה כבר את האיפיון הרשמי שלה לעורקי PCI-Express מדור חדש, כאשר מבחינתה מדובר בנקודה בה היא מוכנה לראות את התקן החדש מתחיל להופיע בשוק, במעגלים מודפסים ובממשקים פיזיים חדשים שיאמצו אותו – אפילו כאשר שלל בדיקות כבר הוכיחו לנו כי לכרטיסים גראפיים למשל אין יכולת מעשית לנצל את מלוא רוחב הפס של ה-PCI-Express 3.0, וכל תוספת לרוחב הפס הפוטנציאלי לא באמת תשפיע על הביצועים המתקבלים הלכה למעשה.
כמו בכל מעבר דור מאז ה-PCI-Express הראשון שהגיע אלינו לפני קצת יותר מ-15 שנים, גם המעבר ל-PCI-Express 4.0 מביא עימו הכפלה של תדר הפעולה האפקטיבי ל-16GT/s (או 16 מיליארד פעולות בכל שנייה), ואת רוחב הפס של עורך x16 בגודל מירבי ל-32 ג'יגה-בייט בשנייה לכל כיוון, במקום 16 ג'יגה-בייט בשנייה בדור הנוכחי. המשמעות היא שכונני אחסון עתידיים בתקן ה-NVMe יוכלו להגיע למהירויות העברה גבוהות אפילו יותר, או למהירויות דומות להיום תוך תפיסה של מחצית מהעורקים הזמינים, כרטיסי רשת בממשק M.2 יוכלו להגיע לרוחבי פס גבוהים יותר – וכמובן שכרטיסי המסך המתקדמים ביותר של דור המחר יוכלו להיות בטוחים בכך שממשק החיבור שלהם לשאר רכיבי המערכת לא יהווה את צוואר הבקבוק שיגביל את ביצועיהם.
בשורה גדולה מאוד במסגרת המעבר ל-PCI-Express 4.0 תוכל להיות לאינטל ולטכנולוגיית ה-Thunderbolt שלה שמבוססת על עורקים אלו – כאשר רוחב פס כפול בדור חדש יוכל להפוך את יכולות השרשור, יכולות העברת המידע והוידאו הדו-כיוונית המקבילה והיכולת לחבר כרטיס עיבוד גראפי באופן חיצוני למערכות לשימושיות ומתקדמות אפילו יותר.
השתכנעתם והתרשמתם? זה עוד לא הכל – משום שבגוף האחראי על התקינה מקווים להביא דור חדש נוסף, PCI-Express 5.0, בתוך כשנתיים מזמן הגעת ה-PCI-Express 4.0 ועם הכפלה נוספת של תדר הפעולה ורוחב הפס על לרמה של 64 ג'יגה-בייט בשנייה לכל כיוון, או 4 ג'יגה-בייט בשנייה לכל עורק בודד. רוב כרטיסי המסך יוכלו להסתפק בעורקי PCI-Expressx4 פיזיים בלבד מבלי לאבד ביצועים, חיבורי רשת במהירויות של 10 ג'יגה-ביט בשנייה ואפילו 100 ג'יגה-ביט בשנייה בשנייה יוכלו להפוך לברירת המחדל החדשה ועוד – הכל כבר בתוך כמה שנים מהיום, אם להאמין למומחים. נחזיק אצבעות שהעתיד אכן יהיה ורוד שכזה.
כותרת: לחסל צוואר בקבוק
כתבה: כרטיסי מסך לא מצליחים לנצל PCI-E 3
GG WP
צווארי הבקבוק לא חייבים להיות בכרטיסי המסך. גם מוצרי רשת וכונני SSD סובלים מתופעות של מחסור בתעבורה פר קו PCIE. המטרה היא לאפשר תעבורה גבוהה על PCIE-X1 ככל האפשר כדי לחסוך בפסים לרכיבים אחרים
חחחח זה אכן מצחיק , אבל יש צווארי בקבוק אחרים כמו בTB3 של אינטל שבקושי מסוגל לתמוך בחיבור של כרטיס מסך מלא
האם לצרכנים זה ישנה,?
לפי המאמר, זה לא ישנה לרוב המוחלט של הצרכנים
ישנה, וישפיע בתחילה כנראה בעיקר על הלוחות הזולים, שכעת סובלים ממחסור בעורקים לניצול מלא של NVMe + כ. מסך.
בנוסף זה שווה לצרכנים, עורקים פנויים משמעותם אפשרות הוספת יכולות בעזרת כרטיסים לשנים נוספות. מי שיקנה לוח עם תושבת AM4 ו PCI Express 4 כנראה יוכל לשדרג הרבה שנים עד שיצטרך להחליף.
אם זה אומר שה-RAM והאיכסון יהיו טכנית באותה מהירות – שווה.