לאחר המתנה ארוכה מציגה AMD באופן רשמי את סדרת מעבדי Ryzen 7000 אשר טוענת לכתר הביצועים – כל הפרטים כאן
זמן רב הכינה AMD את עצמה ואת קהל משתמשי המחשב לרגע הזה. ניתן להגיד שכל פלטפורמת AM4 ומעבדי Ryzen עד כה הכינה את AMD לכרגע הזה.
בשידור מיוחד שהחל בשעות הלילה הקטנות, חשפה מנכ"לית AMD ד"ר ליסה סו את מניפסט הקידמה והתוכנית להיות החלק העיקרי במחשבים אישיים בשנים הקרובות.
ל-AMD כמה צדדים טכנולוגיים בחומרה, כאשר הצלע הבולטת ביותר היא זאת של המעבדים, מעבדי Ryzen. לראשונה, אנחנו עוברים מפלטפורמה מוצלחת אחת של AMD לכזאת שרוצה את כל השוק לעצמה מבלי להשאיר מקום לתחרות – פלטפורמת AM5.
אירוע שזכה לא קרה בשני העשורים האחרונים של המחשב האישי. גם הותיקים שבנינו לא זוכרים את הפעם האחרונה שבה AMD באופן קבוע המשיכה לשפר את מעבדיה והפכה לתחרותית בצורה שכזאת, על אחת כמה וכמה במעבר לפלטפורמת מעבדים חדשה. תמיד הינו רגילים לראות את אינטל עוצרת חגיגה שכזאת בתוך דור או שניים.
מעבדי Ryzen 7000 החדשים הם כאלה שנהנים כמעת מכל טכנולוגיה טריה שקיימת בעולם המיקרו מעבדים כמו תהליך יצור 5 ננומטרים של TSMC, שימוש ב-PCI-Express 5.0 ו-DDR5 וגם חיבוריות מהירה של USB.
ב-AMD יודעים שבשביל להיות תחרותיים כל ליבת עיבוד במעבדים החדשים צריכה להיות עוצמתית במיוחד. אחרי הכל, ליבות ה-P-Core של אינטל במעבדי הדור ה-12 הוכיחו שאפשר להשאר במשחק אם אתה מוביל בתחום כח הליבה הבודדת. ליבות Zen 4 של מעבדי Ryzen 7000 מתימרים על פי AMD להיות חזקים לפחות כמו ליבות אלו של אינטל עם שיפור של 13 אחוזים בביצועים פר שעון, תדר מירבי מטורלל של 5.7GHz ושיפור כללי של כמעט 30 אחוזים בביצועי הליבה הבודדת בחישוב של כל השיפורים שנעשו לעומת ליבות Zen 3 שפגשנו במעבדי Ryzen 5000?
המעבד שיוביל את הסדרה החדשה הוא ה-Ryzen 9 7950X בעל 16 הליבות ו-32 הנימים. הוא זה שנושא את תדר הפעולה המירבי של 5.7GHz, כמו גם זיכרון מטמון מרמה שניה ושלישית של 80MB ומעטפת חום של 170W.
ה-Ryzen 9 5950X של AMD הוא מעבד עוצמתי במיוחד, ובמטלות עיבוד מסוימות עדיין נחשב למהיר ביותר מסוגו לצד Core i9 12900K של אינטל. AMD השוותה אותו ל-7950X החדש ושם היא טוענת לשיפור של עשרות אחוזים בתוכנות השונות.
על פי AMD, ה-Ryzen 9 7950X רוצה לעשות סוף ל-Core i9 12900K של אינטל גם בתוכנות ליצירת תוכן וגם לבגיימינג עם שיפור של עד 62 אחוזים בשלל שימושים שבחנה. רינדור במנוע V-Ray הודגם על הבמה ושם הובחנה הובלת הביצועים האדירה הזאת.
חלק מסוים שבו הובילה AMD על פני אינטל עוד בדורות Ryzen הקודמים הוא היעילות החשמלית. כאן טוענת AMD כי יחס הביצועים לצריכת החשמל של Ryzen 9 7950X גבוה משמעותית מזה של ה-Core i9 12900K, בכ-47 אחוזים למעשה. זה לא מפתיע אותנו במיוחד, בהתחשב בזה שכבר Ryzen 9 5950X הוכיח שבפעולות חישוב כבדות הוא יעיל מהתחרות.
ליסה מדגישה שביצועי ליבה בודדת הם דבר מאוד חשוב, ולאחר מכן אנו רואים השוואה בין Ryzen 5 7600X שהוא מעבד ה-Ryzen הזול שבין אלו החדשים, לבין Core i9 12900K שנחשב עד כה למלך הגיימינג. שם, הביצועים הממוצעים בצד של AMD גבוהים ב-11 אחוזים. חשוב לזכור כי F1 2022 הוא משחק שבאופן כללי מחבב את מעבדי AMD, זה נכון גם למעבדי Ryzen 5000.
את הבמה תופס מארק פייפרמאסטר שהוא CTO ב-AMD (מנהל טכנולוגיות) בשביל להציג עד כמה העבודה על Zen 4 השתלמה וכמה היא שיפרה על פני Zen 3. יתכן וחלק מהקרדיט צריך גם לקבל DDR5, שכן אנחנו יודעים שלזיכרון חשיבות חלקית בשיפור יכולות עיבוד על שלל אפליקציות שונות.
זו הפעם הראשונה שסט הפקודות AVX-512 מגיע למעבדים שולחניים עבור הצרכן, ויש כאן מכה נוספת לבטן הרכה של אינטל אשר לכאורה ביטלה תמיכה ב-AVX-512 למעבדיה השולחניים. התגלה כי ליבות ה-P-Core של אינטל תומכות בסט הפקודות הזה, אך הטכנולוגיה לא אופשרה עבור המשתמש. AMD מביאה את AVX-512 עבור כולם על מעבדי Ryzen 7000 שלה, וזה אומר ביצועים גבוהים יותר באפליקציות שעושות בכך שימוש.
ב-AMD מדגישים את מה שנכון כבר מספר דורות מעבדים עבורה – כשזה נוגע ליעילות חשמלית, הם נמצאים הרחק לפני אינטל ומציגים שיפור משמעותי גם על פני Ryzen 5000. בכל מעטפת חום אפשרית, טוענת AMD כי ישנו שיפור של עשרות אחוזים בכל העיבוד המתקבל.
על פי AMD, יחס השטח בסיליקון ויחס צריכת החשמל לביצועים של ליבות Zen 4 על פני ליבות Golden Cove של אינטל הוא כזה שרואים בין מספר דורות מעבדים עם שטח של מחצית בגודל ועד 47 אחוזי שיפור יעילות חשמלית. ב-AMD טוענים שליבת Zen 5 גם היא בפיתוח ותגיע בזמן בהמשך. בדרך, אנחנו צפויים לראות את ליבת Zen 4 מקבלת שדרוג לתהליך יצור 4 ננומטרים של TSMC. זה כנראה יקרה בדור הבא.
לאחר תצוגת טכנולוגיות הליבה, אנחנו עוברים לפלטפורמה ולוחות האם. מעבדי Ryzen 7000 מגיעים בתושבת חדשה לגמרי אחרי שזאת הקודמת שירתה משתמשים במשך כל דורות Ryzen עד כה. תושבת AM5 מגיעה בתצורת LGA וזה אומר שממש כמו במעבדי אינטל, גם ב-AMD נקודות המגע מחליפות את הפינים במעבד ועוברות לתושבת.
פלטפורמת AM5 מגיעה עם ארבע ערכות שבבים – X670E, B650E, X670 ו-B650. ה-E מסמל Extreme. לוחות בעלי ערכות שבבי E מביאים את טכנולוגיית PCI-Express 5.0 עבור גרפיקה וגם אחסון, בעוד לוחות שאינם בעלי ערכת השבבים E יביאו את הממשק הטרי אל האחסון בלבד ולא עבור כרטיס המסך, שיפעל בתקן PCI-Express 4.0 הותיק במעט.
פלטפורמת AM5 עוברת באופן מלא לשימוש בזיכרון מסוג DDR5. ניתן להודות לאינטל שהריצה את תוכנית הביטא עבור הזיכרון כפלטפורמה הראשונה שתומכת ב-DDR5 עם דור 12 שלה. כעת, AMD עושה שימוש אקסקלוסיבי בזיכרון זה שכן פלטפורמת AM5 לא מגיעה עם תמיכה בשני סוגי זיכרון, לפחות לא ככל הידוע לנו.
ב-AMD מבינים שבשביל להגיע לצרכן צריך מחיר נגיש, ולכן מחליטה כי לוחות אם בסיסיים מבוססי ערכת השבבים B650 יתחילו במחיר של 125 דולר. לא מדובר במחיר הזול ביותר עבור לוחות אם, אך עבור פלטפורמה חדשה לחלוטין – זה לא רע. כמו כן, מבטיחה AMD תמיכה בפלטפורמה עם מוצרים חדשים ועדכונים לפחות עד שנת 2025. תמיכה של שלוש שנים היא מכובדת למדי עם קצב ההתקדמות הטכנולוגית שאנו חווים. תושבת AM4 זכתה למוצרים חדשים מ-2017 עד 2022 כאשר מעבדים דוגמת Ryzen 7 1700X ו-Ryzen 7 5800X3D נתמכו בדגמים רבים של לוחות אם. מאז LGA775 של אינטל לא ראינו אורך חיים שכזה עבור תושבת אחת.
בימים האחרונים מקורות אמינים לכאורה דיווחו על מחירים מעט מדאיגים עבור מעבדי AMD החדשים. שמענו על זה שהמעבד המהיר בחבורה יגיע ב-800 דולר ויותר, ושמתומן הליבות 7700X יגיע במחיר של מעל ל-450 דולר.
בפועל, מצליחה AMD להפתיע כאשר מעבד 16 הליבות החדש Ryzen 9 7950X יגיע בתג מחיר רשמי של 699 דולר, בעוד Ryzen 9 7900X בעל 12 הליבות ב-549 דולר בלבד. המעבד הזול שבחבורה, ה-Ryzen 5 7600X נוחת בתג מחיר של 299 דולר בלבד ויתחרה ישירות מול ה-Core i5 12600K או מול מחליפו הצפוי, ה-Core i5 13600K.
זמינות המעבדים הצפויה – החל מ-27 בספטמבר. מדובר בתאריך מיוחד, שכן בו אנו צפויים לראות לא רק את דור Ryzen 7000 מגיע לשוק, אלא גם את דור מעבדי Raptor Lake של אינטל, Core בדור ה-13.
מעולם לא חווינו בתור משתמשים תחרות כה אינטנסיבית על ליבם של משתמשי המחשבים השולחניים וגם הניידים. מעבדי Ryzen 7000 נראים מאוד מבטיחים וידאגו ללא מעט כאבי ראש ועבודה עבור מהנדסי אינטל אשר צריכים לענות לכל המוצרים הללו.
יש פרט שלא הוזכר באירוע וזה שמעבדי Ryzen החדשים של AMD כוללים ללא יוצא מן הכלל ליבה גרפית מובנית. המהלך נעשה על מנת לשרת את אותם נתחי שוק שזקוקים להאצה בסיסית של גרפיקה ותלת-מימד. זה נסיון ברור לחלוטין להחליף את אינטל בשוק השולחני.
עוד דבר אחד
לדברי סיום, ליסה נותנת לנו טיזר לכרטיסי המסך החדשים שלה אשר מבוססים על ארכיטקטורת RDNA3. אלו יהיו כרטיסי המסך שינסו לתת תחרות ל-NVIDIA בתחום. ליסה טוענת שהשיפור ביעילות חשמלית הוא כ-50 אחוזים על פני זה שבכרטיסי מסך מבוססי RDNA2 (דוגמת Radeon RX 6800 XT למשל). נעשה גם שימוש במילה Chiplets וזאת רמיזה על כך שיתכן וארכיטקטורת RDNA3 תהיה מודולרית ותאפשר ל-AMD להיות קצת יותר גמישה בדרך שבה היא מרכיבה ליבה גרפית.
השארו מעודכנים – אנו צפוים להביא עבורכם ביקורות מקור מפורטות על מעבדי AMD החדשים וגם על הפלטפורמה המלווה עם שלל לוחות אם מבוססי AM5.
על הנייר נראה לא רע. מחכה לראות ביקורות ומה יש לאינטל להציע.
מניח שאלך על AMD, אבל נדע בסוף החודש
רק להבהיר –
המעבדים החדשים יגיעו לחנויות ב – 27 בספטמבר ……
המממ
מקווה שכך יהיה גם עם לוחות אם …..
רשמים:
– לוחות אם אולי אפילו יקדימו מעבדים בחלק מהמקרים
– מי שרוצה מחירים של מעבדים כבר בארץ – יש בחנות מאוד מוכרת, לא קשה למצוא, כבר העלו
– מלאי – נאמר כי AMD בתהליך יצור בריא משמעותית מאשר בעת השקת Ryzen 5000, צפוי להיות מלא טוב יותר
לזון כבר יש לוחות, ההתרשמות הראשונה שלי זה שאני מקווה שתג המחיר לא יבהיל אנשים לפחות בלוחות הקצת יותר יוקרתיים. אבל החומרה עצמה מגניבה לגמרי. יש הרבה שיפוצים וחידושים.
– אקסקלוסיביות של DDR5 לפלטפורמה היא קריאה נכונה – אחרי שנה בשוק עם DDR5 המחירים נגישים מספיק בשביל לאפשר לאלו שרוצים משהו קצת יותר פרימיום לקפוץ אל פלטפורמה שכזאת. בעיקר בהזמנה מחול לא תשלמו הרבה על 32GB של זיכרון DDR5. יותר משל DDR4, אבל לא סכום בלתי ניתן להשגה.
– הליבות הגרפיות של מעבדי Ryzen 7000 שלא נחשבים כ-APU הן חלשות, כנראה חלשות יותר מכל מה שראינו במעבדי APU עד כה, אפילו משל 2200G. מדובר בקומפלקס זעיר של שתי קבוצות עיבוד סה"כ בתדר רגוע. המטרה היא תצוגה למסכים והאצה גרפית מאוד בסיסית.
– הנושא של ביצועים פר צריכת חשמל מסוימת מאוד מסקרן, ויחקר קצת יותר לעומק על ידי כולם
– טופולוגיית החום של מעבדי AM5 לא מפתיעה ובפועל לא שונה יותר מדי מזאת של מעבדי AM4 האחרונים. ישנה תאימות גבוהה לקירורים בשוק, אבל לא מושלמת. אלו שצריכים להשלים תאימות ישיקו ערכות התאמה.
– יש חשש שהליבה הגרפית המובנית של מעבדי RYZEN 7000 החדשים לא תוכל לעשות כמה מהטריקים שהליבות הגרפיות של אינטל יכולות, כמו האצת וידאו 10 ביט, וספציפית בכרומה 4:2:2 שהפך לאחרונה למאוד נפוץ בקרב מצלמות.
סה"כ, נראה מאוד מבטיח, והמחירים לא גבוהים. עם זאת, יש סיכוי בלתי מבוטל שאינטל כן תחתוך את קוי המחיר הללו במחירים מקבילים נמוכים יותר עבור חלק מהמעבדים החדשים.
ספציפית – לאינטל יש יתכון מובהק בכל מה שנמצא בקו 250 דולר ומטה – זה אומר Core i5 12400 ובעתיד גם Core i5 13400 ו-13500 כמו גם מעבדי Core i3.
סיכוי נמוך מאוד.
יצאה הודעה שאינטל תעלה את מחיריה ב-10% החל מאוקטובר (השקת ראפטור לייק לפי שמועות).
זן 4 נראה מהמם, כנראה קפיצת הסינגל ת'רד הגדולה ביותר של AMD מאז זן 1
יופי של השקה, יש הרבה למה לחכות ולא מעט נקודות שצריך לראות מבחנים לגביהם.
תהיה ל-AMD בעיה ברף המחירים התחתון אבל אישית זה לא ממש מעניין אותי.
לא מצאתי פירוט על אופי ה-"עד 44% יותר ביצועים ליוצרים" – באיזה תוכנות?
אם AMD הצליחו לעבור את אינטל בעבודה עם סביבת אדובי אני עשוי לעבור אליהם לקראת סוף השנה אחרי 12 שנה עם הכחולים…
יש רק מקום אחד לראות עד כמה AMD הצליחו בעניין יצירת התוכן,
אבל אל תשכח שגם אינטל יצואים כמעט בו זמנית עם סידרת מעבדים חדשה.
מה המקום הזה?
וגם, חיפשתי אך לא מצאתי מחירים של זן4 בארץ…איפה?
אין הרבה מידי אפשרויות –
פלונטר, TMS, STARTPC ואולי KSP.
PUGET SYSTEMS – גגל
מה השיפור הצפוי לשדרוג מרייזן 2600X ל-7600X ?
אני חושב שקצת קשה לתרגם דבר כזה, אבל לא אתפלא לראות ביצועים כפולים בדברים כמו זמני רינדור.
המעבדים עצמם מגיעים עם עיצוב חדש
תודה, רק בפלונטר מופיע ורק שם לא חיפשתי
הרי אי אפשר לסמוך על הצהרות היצרן, יהיה אשר יהיה.
אז תמתין עד שבאתר יופיעו המבחנים המתאימים לך ( מבחינת תוכנה / ות ).
אמתין לזה, אמתין גם עד שיצאו אותם מבחנים עם 137/900
החדשות הטובות הן שהכל קורה ביחד. לא צריך לחכות חודשים שלמים בין השקות הפעם, אלא ימים בודדים