שבועות בודדים לפני נחיתת סדרת מעבדים חדשה לתושבת קיימת – החליטה יצרנית השבבים כי לוחות אם מסויימים לא יתמכו בהם מסיבות טכניות
בעוד כחודש וחצי צפויה אינטל להשיק סדרה חדשה של מעבדים לתושבת השולחנית הקיימת שלה, LGA1200. סדרה זאת היא Rocket Lake S ותגיע בהרכב של בין 4 ל-8 ליבות עיבוד בעת ההשקה. מעבדים אלו צפויים בחלקם להחליף את Comet Lake S שהם סדרת Core בדור העשירי (דוגמת Core i9 10900K או Core i5 10400F למשל).
אנחנו יודעים שלוחות אם רבים הקיימים כיום עם תושבת LGA1200 הולכים לקבל עדכוני ביוס בשבועות הקרובים על מנת לאפשר את היכולת לפעול עם מעבדי סדרת Core בדור ה-11. אמנם, בהודעה של אינטל נצפה משפט שמעלה שאלות:
בעוד שאינטל מציינת כי לוחות אם המבוססים על ערכות השבבים Z490 ו-H470 יקבלו עדכון ביוס לתמיכה במעבדים החדשים, היא מציינת במפורש כי לוחות אם המבוססים ערכות שבבים B460 ו-H410 לא יוכלו לעבוד עם אותם מעבדי Rocket Lake S החדשים.
כאשר לוחות אם בעלי ערכות השבבים H410 ו-B460 הגיעו אל השוק, הם השתמשו בערכות שבבים אשר היו קיומות בפועל בדור מעבדי Kaby Lake (הדור השמיני והתשיעי). ערכות שבבים אלו הוטמעו בלוחות האם של אותו הדור (סדרה 300). הסיבה לכך היא שיוצרו בתהליך ישן יותר של 22 ננומטרים ומכילים רכיבי חומרה ספציפיים ברמת הסיליקון המיועדים לתקשורת עם מעבדי Kaby Lake, כאשר בהמשך הותאמו לעבודה גם עם מעבדי Comet Lake (סדרה 10) בלוחות 400 החדשים יותר.
כעת, מתברר שיושקו לוחות אם חדשים בעלי ערכות שבבים H410 ו-B460 המבוססות על ליטוגרפיית 14 ננומטר מתקדמת יותר להגיע למדפים. ערכות שבבים אלו לא רק יעילות יותר חשמלית, אך מכילות שינויי חומרה לצרכי תקשורת עם מעבדי דור העתיד – Rocket Lake (דור 11). בשל כך, החליטו יצרניות לוחות האם להטמיע את השבבים החדשים תוך כדי שינויים קטנים בשמות לוחות האם.
למשל, H410M S2H V2 יהיה לוח אם אשר יתמוך במעבדי Rocket Lake אשר יושקו בקרוב, כאשר גרסתו הקודמת תוגבל לדור 10 בלבד. מהלך זה הוא הלכה למעשה השקה של לוחות אם חדשים כעת לתמיכה עתידית במעבדי Rocket Lake כאשר לוחות אם קודמים מבוססי H410 ו-B460 עדיין לא יתמכו במעבדים החדשים. קיווינו לשמוע שלכל לוחות האם שבתושת LGA1200 תהיה תמיכה לדור הקרוב, אך הגבלות טכניות לגיטימיות הן מה שיעצור רבים מלוחות האם הללו מלהינות מיכולת השדרוג.
קיבלנו מאינטל הסבר ישיר אודות אותן הגבלות טכניות קיימות בערכות השבבים H410 ו-B460 המיוצרות בתהליך 22 ננומטרים. בנוסף לממשק ה-DMI אשר מקשר בין ערכת השבבים למעבד, ישנו ערוץ תקשורת נוסף (Side Band) בין ערכת השבבים למעבד אשר אחראי לתקשורות נוספות. בניהן, גם פרוטוקולים מסוג PMSYNC ו-PMDN אשר אחראיות על כיבוי והדלקת ערכת השבבים בעת הפעלת לוח האם. על פי אינטל פרוטוקולים אלו אינם קיימים בערכות השבבים הישנות, אלא בחדשות בלבד.
יתכן מאוד כי צעד זה נעשה על מנת לפנות משאבי יצור של 14 ננומטר עבור מעבדים ושבבים חשובים אחרים. כתוצאה מכך, החליטה אינטל שתשתמש בשבבים ישנים יותר עם קושחות חדשות בפלטפורמת LGA1200 שלה, ושצעד זה יעשה בפלחי השוק הזולים יותר אותם משרתים H410 ו-B460.
כתוצאה מכך – רבים מלוחות האם המבוססים על H410 או B460 אשר הושקו עד כה לא יקבלו עדכון ביוס אשר יאפשר להם לפעול עם מעבדי Rocket Lake S החדשים. אמנם, ישנם גם כאלה בעלי הרויזיה החדשה אשר כן יתמכו בכך. על מנת לדעת איזה לוח אם יתמוך, יצרניות לוחות האם השונות יכללו מידע בשבועות הקרובים לכל דגם המאפשר למשתמש לדעת.
כמה מפתיע שהחברה שידועה יותר מכל על product segmentation ממשיכה בדיוק באותה מגמה.
נקווה שיפגעו כלכלית קשה שם בשנים הקרובות ואולי יבינו להקשיב פחות לאנשי עסקים ולהתעסק יותר בלפתח מוצרים טובים.
החדשה עודכנה. יצא לנו לדבר עם המוחות ששוקדים על רוקט לייק ולהבין קצת שהסיבה היא טכנית נטו ולא שיווקית. נאמר שנקבל הסבר יותר מפורט, ואנחנו מתכננים להעלות ידיעה בנפרד על כך ולידע את השאר. חשוב לאינטל להבהיר דברים כדי שגם בשעת לילה מאוחרת הפניה בנושא תהיה ישירה.
אשמח מאד לראות את זה ואז עוד חצי שנה לראות איך האקר רוסי מלחים איזה נגד מאחורה או צורב ביוס מקוסטם ופתאום זה יעבוד.
אישית אני לא אאמין להם אלא אם אני אראה מקור צד ג' מאד רציני מגיב על זה ומסכים איתם.
כל הפיאסקו עם הצ'יפסטים האלו שבכוונה סירסו בהם את מהירות הזיכרון כדי לנסות לעשוק אנשים במקסימום היה מוגזם וזה ממש חבל כי אם לא היה מבצעים את זה ה10400F היה טוב יותר מה3600 בכמעט הכל(ללא OC).
בנימה שונה ה10400F הוא עדיין, לצערי, המעבד המשתלם ביותר כרגע למחשבים המיועדים למשחקים ושימושיים ביתיים, אבל זה על אף שאינטל חיבלו בכוונה בסיכויים שלו ובעיקר בגלל שלAMD אין waferים לייצר מהם מעבדים זולים.
כדאי לוותר על הדור הזה
יותר מידיי בעיות
אין שיפור במעבדים מול שנה שעברה
מחסור בלוחות צפוי
מחירים לא ראלים יהיו ללוחות ,מעבדים וכל ציוד נלווה
כרטיסי מסך 3080 – תשכחו מזה לחצי שנה הקרובה – אז למה לקנות במחיר מופקע מחשב ?
אינטל ביטלה SGX בליין הקרוב – וחברות צד שלישי לא מוכנות עם דרייבר חדש ( אומר שכל המולטימדייה תהיה עם באג )
המעבד החדש מביא שאלות ובעיות שאנשים לא חשבו עליהם
מעבד אינטל מכיל שנים מערכת הגנה Intel Software Guard Extensions (Intel SGX)
במשך 7 שנים אחרונות מערכת זאת עבדה במעבדי אינטל השונים – יצרנים לציוד וחומרה נלווה ,ידעו שעליהם להוציא דרייבר מתאים .
( כיום היצרנים לא יודעים מה לומר ללקוח שיקנה מוצר חדש או שימתין לדריבר מתאים )
ומצד שני אינטל מודיעה ששישה חודשים מאוחר יותר יצא הדור הבא 10NM עם 16 ליבות ומחיר דומה
וחומרה משודרגת מאוד