חברת Sage Microelectronics מציגה בקר אשר מאפשר ליצור מערך זכרונות זולים בנפח כולל של עד 5 טרה-בייט
בשנים האחרונות נוכחנו לראות כי שוק כונני ה-SSD גדל בצורה משמעותית, כאשר מעבר לביצועי הכוננים אשר משתפרים מדור לדור, גם הנפח שלהם גדל בצורה משמעותית – החל מדגמי 8 ג'יגה-בייט הראשונים, ועד לכוננים בנפח 1 טרה-בייט שאנו יכולים למצוא כיום.
עם זאת, לאלו הדורשים נפח אחסון גדול, אין ברירה אלא להתפשר ולבחור בכונן קשיח מכאני קלאסי, שכן דגמי SSD בנפחים גדולים יקרים עד מאוד ועדיין לא מתקרבים לנפחים המוצעים לנו על-ידי הכוננים הקשיחים, אשר מגיעים לשמונה טרה-בייט ואף יותר.
חברה סינית בשם Sage Microelectronics מראה לנו כי כבר היום ניתן לפתח כונן SSD בנפח גדול. כמה גדול? 5 טרה-בייט, אך עם טריק קטן. מדובר בעצם על שלושה בקרים מסדרת S68X, אשר מאפשרים ליצור מערך של זכרונות מסוג eMMC/SD/MMC לקבלת כונן בנפח משולב גבוה. על-מנת להגיע לנפח של 5 טרה-בייט לדוגמא, יש צורך ב-40 שבבים בנפח 120 ג'יגה-בייט כל אחד.
הקונספט בהחלט ייחודי וגורם לכולנו לתהות "איך לא חשבנו על כך קודם לכן?". בנוסף, מחיר הבקרים הינו נמוך מ-5 דולר, בהתאם לנפח שתרצו בסופו של דבר לקבל, לכן מדובר על פתרון דינאמי וזול. כעת כשעברנו על הצד החיובי של הכונן, נעבור לצד השלילי.
נכון לזמן זה, מהירויות הקריאה והכתיבה רציפה מקסימליות לכונן הינן 260 ו-225 מגה-בייט לשניה בהתאמה. אחת הסיבות האפשריות היא שכונן זה איטי הוא בשל הממשק שהוא כולל – SATAII, אשר מגביל את מהירותו. מה שכן, זוג הכוננים האחרים בסדרה זו גם כן מגיעים עם ממשק זה, אך בעלי מהירות כתיבה של עד 150 מגה-בייט לשניה – מה שגורם לתהייה שאולי ההגבלה היא גם מצד הכונן ולא רק הממשק. כמו כן, כרגע אין מידע לגבי מספר פעולות I/O לשניה המתקבלות בסופו של דבר, מה שעוד יותר מעלה את החשד שלא מתקבל כונן מהיר במיוחד.
האם לדעתם פתרון זה יהיה פופלארי בשוק? מצד אחד לא מדובר על מוצר מהיר כמו כונן SSD קונבנציונלי, אך כן זול יותר עם מגבלת נפח גבוהה יותר. שתפו אותנו בתגובות.
אם ישחררו כונן SSD כזה בנפח של 2TB, גם מהירויות קריאה וכתיבה של 200MB/s ו 150MB/s, במחיר של כ-400 ש"ח הוא עדיין יהיה טוב יותר מרוב הכוננים המכניים שיש כרגע ולכן הוא יהיה הבחירה העדיפה. במקרה כזה הדבר היחיד שיכול למנוע קריסה והעלמות מוחלטת של שוק הדיסקים הקשיחים המכניים הוא עניין האמינות.
אם הוא עדיין מהיר משמעותית מכונן מכאני ומתחרה במחיר / משך האחריות – הוא בהחלט בחירה מצויינת למדיית אחסון
טוב , נחכה ונראה התפתחות בתחום הזה . מקווה שבאמת ה-SSD העתידיים יהיו משתלמים מבחינת עלות\נפח\אמינות , על פני המכניים .
אני בינתיים התחדשתי היום ב-SSD חדש עבור הנייח הראשי שלי , של CRUCIAL מדגם MX-100 512GB , סופ"ש הקרוב הולך להתקין אותו ומערכת הפעלה נקייה עליו , מקווה שאהנה ממנו 🙂
הכותרת מדברת על מחיר זול, אבל לכל אורך הכתבה לא מוזכר מחיר…
כי זה לא ממש בזול ולא ממש בקרוב.
^ אם לא הבנת, מדובר על בקר שכבר נמצא בייצור המוני, ומחירו אמור להיות באיזור ה-5 דולר ומטה. כלומר זה כן בקרוב, וכן בזול.
זכרונות SD ניתן לקנות בעשרות יחידות במחיר של כמה עשרות דולרים (לא חובה ממותגים ידועים).
40 שבבים X כמה עשרות דולרים יכולים להיות לא מעט כסף (5 טרה).
הרבה יותר זול מהמחיר של SSD היום, אבל כאמור הרבה יותר איטי והרבה יותר יקר מדיסק מכני.
אפשר לקנות 64GB MICROSD ב8 דולר נגיד?
כפול 10 = 640GB ב80 דולר.
כפול 20 = 1.28TB ב160 דולר.
סביר להניח שזיכרון זול יהיה גם איטי וישפיע על ביצועי המערך.
אז אין מה להתלהב.
URL="http://www.ebay.com/itm/NEW-32GB-Micro-SD-Micro-SDHC-Class-C-10-TF-Flash-Memory-Card-Free-Adapter-AS-13-/321573534869?pt=US_Cellphone_Memory_Cards&hash=item4
לא חובה לרכוש כרטיסי SD שהם מותג, ובד"כ יש הנחות בקניה של כמות גדולה ו/או דרך מכרזים. קח את
לדוגמא.
שים לב שיש תמיכה במספר מערכי כרטיסים, לכן אתה יכול באופן דינאמי עם הזמן לשנות את הנפח הכולל.
הבקר אולי זול, אבל נראה שאתם מדברים כאן על כונן SSD בשיטת "עשה זאת בעצמך" – תקנה בקר, תקנה זכרונות ותרכיב לבד, ואם תרצה – אפשר להרחיב את הנפח בעתיד. זה דבר שהרוב המוחלט של המשתמשים לא יעשה מכמה סיבות:
א. העלות לא נגמרת רק בבקר ובשבבי זיכרון – צריך לבנות מערכת מתאימה שבה הכל יעבוד – צריך לספק מתח לבקר, צריך ממשק חיבור לשבבי הזיכרון וכד'.
ב. שימוש בשבבי/כרטיסי זיכרון זולים אולי יקצר באופן משמעותי את אורך החיים של "כונן SSD" כזה לעומת כונן SSD "אמיתי". לפי שיטת החיבור של שבבי הזיכרון (striping) אני מניח שכשל בשבב/בכרטיס זיכרון אחד יביא להשבתת הכונן כולו ולאיבוד כל המידע.
ג. המחיר – בשביל לבנות כונן בנפח 2TB יש צורך במספר רב של שבבי/כרטיסי זיכרון. כונן בנפח 2TB, הזקוק ליותר מ-60 כרטיסי זיכרון בנפח של 32GB, גם בעלות של כ-23 ש"ח לכרטיס, יעלה כ-1400 ש"ח, דבר שאינו משתלם כלל ביחס לכוננים מכניים. כמובן שלעומת כונני SSD בנפח של 128GB, 256GB ואפילו 512GB המחיר הרבה יותר זול (כונן בנפח 512GB ידרוש 16 כרטיסי זיכרון בנפח 32GB בעלות של כ-370 ש"ח). כמובן שיש צורך להוסיף למחיר את עלות הבקר (או הבקרים), עלות הייצור, עלות הרכיבים הנוספים וכד', ובסופו של דבר לא בטוח שכונן כזה יהיה זול משמעותית מכונני ה SSD הקיימים בשוק כרגע.
בסופו של דבר הייתי שמח לראות כונן SSD בנפח של 256GB המבוסס על בקר כזה בעלות של 200 ש"ח או פחות. אם יהיה מדובר בכונן של חברה המבטיחה רמת אמינות מסויימת ואחריות של כמה שנים (בדומה לכונני ה SSD הנוכחיים), אז בהחלט הייתי שוקל לקנות כונן כזה.