לקחנו את ה-MAG Z890 Tomahawk WiFi של MSI לסקירה ומצאנו את מה שנראה כמו התמורה הטובה ביותר בלוחות אם מתקדמים כיום. ביצועי מעבדי Core Ultra 200S הם כנראה מה שימנע ממנו להפוך לרב מכר כיום
נראה שבשנים האחרונות עולם לוחות האם רק נעשה יקר יותר ויותר כאשר מיתוגים מסוימים מקבלים מחירים חדשים, לעיתים הרבה מעל שיעור האינפלציה. הותיקים מבנינו זוכרים איך ביחס לשוק לוחות אם שעלו 800-1,000 שקלים כבר נחשבו לחציון העליון של לוחות האם המתקדמים, כאשר ספינות הדגל תומחרו בפחות מ-2,000 שקלים.
כמובן שהיום דברים נראים קצת אחרת, והחומרה הממוצעת בלוחות אם מתקדמים היא גם כזאת שלייצר אותה ולהנדס אותה עולה משמעותית יותר. המוצר שבסקירה זאת מצליח דווקא ללכת נגד הזרם ולהחזיר המון התמורה לעולם לוחות האם הזולים יותר. לא מדובר במוצר שיעניק לכם עולם של חיבורים בפחות מאלף שקלים אך בהזדמנויות כאלה ואחרות דווקא לא רק משם.
מבט מקרוב
כשנשאלנו מ-MSI איזה לוח אם נרצה לסקר בין לוחות האם החדשים לתושבת LGA1851 של אינטל הופיעו כמה שמות מאחוריהם עמדו תגי מחיר מבהילים למדי. אמנם, גם השם Tomahawk היה בניהם וזה מותג שמזה כבר כמה שנים מסמל עבור MSI את המצוינות של הנגשת עלות לתועלת בתחום הגיימינג. כאשר עולם לוחות האם נעשה יקר יותר, מצאנו שהפעם מדובר ביחס עלות לתמורה שמצליח לשבור כמה מוסכמות.
כאמור, מדובר בלוח אם לתושבת LGA1851 של אינטל ולכן מיועד למעבדי ה-Core Ultra 200S החדשים שאם לשפוט מעת השקתם ועד כה, לא נראה שהם פופולריים במיוחד, בעיקר לא עבור גיימרים. כן מצאנו שמעבדים כמו ה-285K וה-265K יכולים להיות מאוד טובים לפרודוקטיביות ויתכן שזאת סיבה טובה עבור רבים לחפש המשך דרך דווקא בתושבת הזאת.
להלן לוח האם MAG Z890 Tomahawk WiFi של MSI, לוח אמצע-שוק אשר רוצה להנגיש כמה שיותר טכנולוגיות מתקדמות בתג מחיר תחרותי. לוח האם הזה מקושט בערכות נושא של שחור, גווני אפור וכיתוב ניאון ירוק.
ה-Z890 Tomahawk WiFi מגיע בתצורת ATX סטנדרטית ויתאים לרוב מארזי המחשב הסטנדרטיים כיום בשוק.
לוח אם זה מגיע עם ארבעה ממשקי M.2 לכונני SSD וגישה לשלושה מהם תתבצע ללא צורך במברג כלל. מנגנון הסרת גופי הקירור צריך לחיצה מכיוון אחד ומשיכה להסרתו. התקנה מתבצעת ברוורס. פשוט מניחים את גוף הקירור לתוך מחזיקים ולוחצים בחזרה עד שמיעת קליק.
לאחר הסרת גופי הקירור לממשקי ה-M.2 אפשר לראות ארבעה ממשקים:
- ממשק ה-M.2 העליון תומך בתקן PCI-Express 5.0 X4 המהיר ומחובר למעבד
- ממשק ה-M.2 האמצעי תומך בתקן PCI-Express 4.0 X4 ומחובר למעבד
- צמד ממשקי ה-M.2 בתחתית תומכים בתקן PCI-Express 4.0 X4 ומחוברים לערכת השבבים
בשונה מהמצב בתושבת AM5 של AMD, כאן ניתן להתקין את כל כונני ה-M.2 בתקן המהירות המלא (להזכירכם, יש גם תמיכה אחורנית לכונני תקן PCI-Express 3.0) ועדיין להשתמש בכל רוחב ממשק ה-PCI-Express X16 העליון שמיועד לכרטיס מסך.
בלוח אם זה הטמיעה MSI מנגנון להסרה קלה של כרטיסי מסך. העיקרון מוכר לנו מיצרניות אחרות אך הביצוע של MSI קצת שונה. בלחיצה על הכפתור מימין, ישוחרר מחזיק כרטיס המסך בממשק PCI-Express העליון. לחיצה נוספת תנעל את הממשק על כרטיס המסך. ההבדל הגדול כאן הוא שמדובר בלחצן שני מצבים ולא באחד שרק בעת לחיצה משחרר את הממשק. פייר? זאת ההטמעה הטובה ביותר שראינו, שכן לעיתים כרטיס מסך גדול יהיה קל יותר להסיר עם שתי הידיים.
צידו הימני של לוח האם כולל בעיקר את איזור ממשקי הזיכרון, מעליהם צמד חיבורי החשמל מסוג 8PIN EPS למעבד וגם איזור דיבאג שכולל מסך ונורות שמסייעים בפתירת תקלות ותצוגת טמפרטורה בזמן אמת. הקהל מוזמן לבדוק בדיוק כמה לוחות אם חדשים בשוק מכילים את הצג הפשוט הזה מתחת לתג מחיר של 300 דולר. קחו את הזמן.
מיקום חיבורי החשמל למעבד? מעולה, רחוק מהבלאגן של הפינה השמאלית בין גופי הקירור ודברים אחרים כמו מאווררים שמייצרים צפיפות במארז הממוצע.
מחברי המאוורר בלוח אם זה מסומנים בתמונה למעלה. ישנם 8 מחברי מאווררים מסוג 4PIN וכולם נשלטים תוכנתית הן במערכת ההפעלה והן ב-BIOS עצמו. MSI דאגה למקם את מחברי המאווררים כמה שיותר קרוב ליציאות הטיפוסיות לסידור כבלים במארזים סטנדרטיים, כאשר המחבר משמאל מיועד למאוורר האחורי.
הנה אחד החלקים החזקים של ה-MAG Z890 Tomahawk WiFi, הממשקים האחוריים. כיאה ללוחות Z890 וספציפים לאלו היקרים יותר, מכיל לוח האם הזה צמד ממשקי Thunderbolt 4 לתעבורת קבצים, תצוגה חיצונית וכל שימוש אפשרי ביציאת Thunderbolt 4 טיפוסית. צמד היציאות הללו מסומן בסמל הברק.
עוד נמצא פה 7 יציאות USB Type-A רגילות שארבע מהן במהירות 5Gbps (בכחול) ושלוש מהן במהירות 10Gbps (באדום). יש גם יציאת USB Type-C במהירות 10Gbps. כניסת הרשת משודרג מבדרך כלל ומגיעה במהירות של 5Gbps על בסיס בקר רשת מדגם Killer E5000 של אינטל. חיבורי האנטנה לצורך WiFi ו-Bluetooth מגיעים בתקן WiFi 7 המתקדם על בסיס בקר Killer BE1750x של אינטל. שוב, טוב יותר מהממוצע בשוק עם תמיכה בתדר 320MHz לעומת 160MHz.
בחלק היציאות האחורי ניתן לראות גם צמד כפתורים המשמשים לצריבת קושחת BIOS גם ללא צורך במעבד, כמו גם כפתור לאיפוס הגדרות ה-BIOS.
הדינאמיקה המעניינת של מערך הממשקים הזה מאפשרת שימוש גם ב-HDMI לחיבור מסך חיצוני וגם בחיבורי ה-Thunderbolt לשם כך מהליבה הגרפית המובנית במעבד (אם יש כזאת, מעבדים בעלי סיומת F לא כוללים אותה).
חשוב להדגיש כי בתג מחיר של 240 דולר מעבר לים ופחות מ-1,700 שקלים בארץ, מה שרואים בתמונה הזאת הופך למאוד נדיר.
בתחתית לוח האם ממוקם מחבר חשמל מסוג 6PIN PCI-E שמטרתו לספק זרם עבור יציאות ה-USB השונות. אחרי הכל, מה שווה מחבר USB Type-C בלי היכולת גם לטעון ציוד כזה או אחר? לוח האם הזה כולל אפילו הספקת חשמל בתקן USB-PD עד להספק של 22W למחבר ה-USB Type-C הקדמי למארז. מאוד מרשים.
"כרטיס הקול" בלוח האם הזה מבוסס על מקודד מדגם ALC1220P של Realtek. זה מקודד טוב, אך יותר חשוב ממקודד טוב הוא חיווי טוב וכאן אנחנו רואים חיווי מאוד בסיסי מצד MSI שכולל צמד קבלים לכל אחד מערוצי הקול שיוצאים ונכנסים למקודד. הם למעשה אמצעי סינון הרעשים. נמשיך להמליץ לקוראינו כרטיסי קול חיצוניים אם איכות סאונד גבוהה הוא דבר שבאמת חשוב להם.
מה שהדהים אותנו זה שלמרות כל החיווי המתקדם שמציגה MSI לכל המחברים השונים בלוח האם הזה, היא עדיין הציבה מערכת הספקת כח מאוד מתקדמת למעבד לצד גופי קירור מכובדים. ל-MAG Z890 Tomahawk WiFi ישנה מערכת 16+1+1+1 שלבים, כאשר 16 מהם מיועדים לליבות העיבוד במעבד והן מבוססות מייצבי מתח חכמים בדירוג 90A.
בבחינות טמפרטורה שערכנו ל-Core Ultra 9 285K במאמץ מצאנו שטמפרטורת המייצבים לא עלתה על 67 מעלות צלזיוס בסביבה של 25 מעלות צלזיוס וזה נתון מאוד מרשים. המערכת הזאת פשוט עובדת.
מסך הכניסה ל-BIOS של לוח האם הזה נראה שונה מאז הפעם האחרונה שאנחנו ו-MSI נפגשנו. מסך הפתיחה כולל מידע כללי על המערכת, איפשור של הפעלת פרופילי מהירות לזיכרון המערכת וגם קביעה של סדר אמצעי אתחול (Boot Priority).
ממסך הפתיחה ניתן גם לגשת ל-Hardware Monitor, איזור בו ניתן לעקוב אחרי טמפרטורות הפעולה השונות של החיישנים וגם לקבוע פרופיל מאוורר מותאם אישית.
מעבר למצב מתקדם ב-BIOS מעביר אותנו לאיזור שמאפשר את כל הדברים המוכרים בפלטפורמות מתקדמות כמו אוברקלוקינג, קביעת מתחים לרכיבים השונים ואיפשור של תכונות מעבד כאלה ואחרות.
סיכום – MAG Z890 Tomahawk WiFi
בזמן הכנת הסקירה הזאת שמנו לב כי על אף שמחירו של ה-MAG Z890 Tomahawk WiFi בארץ עומד על קצת פחות מ-1,700 שקלים (שזה אגב מחיר מעולה ביחס לתחרות), מחירו מעבר לים צנח מ-299 ל-239 דולר לזמן מוגבל, דבר שלפחות לדעתנו הופך את הבחירה בו לטריויאלית לחלוטין לכל משתמש שרוצה לעבור לתושבת LGA1851. לוח אם מתקדם שכזה בפחות מ-1,200 שקלים אחרי מיסים? מדהים בהתחשב בגיל התושבת הטריה.
למיטב ידיעתנו, לא קיים לוח אם בנוף LGA1851 שמסוגל להנגיש כל כך הרבה תכונות מתקדמות תחת אותו גג בתג מחיר שכזה. חלקם יכלול צמד יציאות Thunderbolt 4 ויוותר לחלוטין על צג דיבאג ותכונות כמו גופי קירור נשלפים בקלות לאמצעי האחסון, או שיכלול מערכת הספקת כח זולה יותר ויוותר על ממשק USB Type-C נוסף אחורי.
בפירוש, מצאנו כי ה-MAG Z890 Tomahawk WiFi של MSI הוא התמורה הטובה ביותר למחיר בין לוחות Z890 ומציע דברים שגם בלוחות AM5 לא תמצאו, לא בתג מחיר של 240 דולר, וגם לא בתג מחיר של 350 דולר.
זאת התמצית של כותרת הסקירה הזאת. פעם תקופה יוצא לוח אם שכולל דברים שמתחברים יחד בהרמוניה עם מחיר טוב והפעם הגלולה הזאת מעט קשה לבליעה על רקע אכזבת התעשיה מהשקת מעבדי Core Ultra 200S הפושרת של אינטל. בכל זאת, אנחנו מאמינים שיש קהל יעד שמאוד ישמח ללוח אם שכזה, והוא בעיקר קהל יעד שיכול להפיק את היתרונות הספציפיים שאנחנו מוצאים במעבדי אינטל החדשים בתחום הרב-ליבה, תחומים כמו רינדור והאצות כאלה ואחרות בהן הם עדיין חזקים. גיימינג לא נשאר מילה גסה בצד של אינטל כמובן, כתוספת צדדית לשימושים שכאלה.
אהבנו
- צמד ממשקי Thunderbolt 4 אחורי לצד יציאת Type-C 10Gbps גם כן. מחבר 8PIN PCIE מיועד להספקת חשמל גבוהה דרך ממשק Type-C למארז בהספק 27W גם כן
- MSI מעניקה חיבור רשת 5Gbps מתקדם של אינטל יחד עם תקשורת WiFi 7 מתקדמת של אינטל כשיכלה "בקלות" להעניק חיבור 2.5Gbps יחד עם WiFi 7 מוזל משלל היצרניות במזרח
- התקנת אמצעי אחסון על גבי הלוח לא דורשת מברג מעבר לכונן האמצעי
- לחצן להסרה קלה של כרטיס מסך
- מיקום נח למחברי 8PIN למעבד ו-8PIN להספקת כח USB ימנעו כאב ראש מיותר בעת הרכבה
- צג LED לצרכי דיבאג אשר משמש להצגת טמפרטורת מעבד בעת שימוש, לצד נורות LED לצרכי דיבאג
- מערכת הספקת כח מרשימה למעבד בתצורת 19 שלבים, שלבי 90A SPS חכמים לליבות העיבוד
- לא מצאנו לוח אם לתושבת LGA1851 שמצליח לשלב בין כל הדברים האלה בתג מחיר שכזה. מספיק קשה למצוא אחד שמשלב בין כל אלה ללא הגבלת מחיר כלל
פחות אהבנו
- למה לא לוותר על שימוש במברג גם למחבר ה-M.2 האמצעי?
- הכיתוב הזוהר בירוק פוגע בניטרליות של ערכת הצבעים, ואין כלל נורות RGB על לוח האם (לא חיסרון לכולם). אנחנו מעדיפים את ערכת הנושא הניטרלית לחלוטין בה מותג Tomahawk השתמש בעבר
- 7 חיבורי USB Type-A אחוריים זה נחמד, היה נחמד גם לראות לפחות צמד חיבורי USB 2.0 פשוטים לאמצעים כמו מקלדת ועכבר שלא זקוקים לתעבורה גבוהה
- מעבדי אינטל Core Ultra 200S וביצועיהם הפושרים בגיימינג הופכים את המאמץ של יצרניות לוחות האם לגדול עוד יותר בשכנוע משתמשים פוטנציאליים