האם התוכנית הגרנדיוזית של Valve להתחרות ישירות גם במערכת החלונות וגם בקונסולות הביתיות תשנה את עולם הגיימינג או תתרסק בצורה כואבת? אנחנו כאן כדי לנסות ולהבין
בשבוע שעבר סיפקה לנו Valve שלוש הכרזות נפרדות שהן למעשה חלק מחזון גדול אחד שם SteamOS – מערכת הפעלה חופשית מבוססת לינוקס שתנסה לשלב בין עולם הגיימינג במחשב האישי לעולם הגיימינג של הקונסולות, תוך התבססות על שירות ה-Steam.
חשיפתה של מערכת ה-SteamOS לוותה במעין טריק פרסומי במסגרתו הבטיחה וואלב שלוש הכרזות גדולות במהלך שבוע אחד, מה שגרר כמובן התלהבות גדולה ברחבי הרשת ואינספור השערות והערכות שדיברו בעיקר על דבר אחד – Half Life 3 (או לפחות Half Life 2: Episode 3).
במקום הכרזה על משחק ההמשך הנכסף קיבלנו שלוש הכרזות שלמעשה משתייכות כולן אל מערכת ה-SteamOS והרצון של וואלב להפוך לשחקנית גם בתחום החומרה, ובהתחשב בכך שכל שלושת ההכרזות סיפקו מעט מאוד מידע מוצק מוטב היה לו וואלב ריכזה את כל המידע להכרזה אחת בודדת, במקום לבנות הר של ציפיות אותן יהיה קשה לספק.
למרות האכזבה (בפעם המי-יודע-כמה) מהיעדר הפרטים על כותר ה-Half Life הבא, היוזמה החדשה של וואלב הפכה לשיחת השבוע בעולם הטכנולוגיה.
לא קיבלנו Half Life 3, אבל כן קיבלנו הצצה לפרוייקט הגדול החדש מבית וואלב – מערכת שרוצה למזג יחד את המיטב של עולם ה-PC ועולם הקונסולות ולהפוך את לינוקס לפלטפורמת גיימינג רצינית |
SteamOS היא מערכת הפעלה חינמית מבוססת לינוקס בראש ובראשונה לגיימינג בסלון. המערכת תבוסס על שירות ה-Steam של וואלב שהושק עבור לינוקס בחודש פברואר השנה ותתמוך גם בהזרמה של משחקים ממחשבי חלונות – פתרון שאמור לסייע למערכת להתגבר (לפחות חלקית) על התמיכה המועטה יחסית בלינוקס בפלטפורמת גיימינג. את SteamOS ניתן יהיה להתקין בחינם על כל מחשב באשר הוא, אך בוואלב מתכננים להשיק במהלך השנה הבאה גם מחשבים ייעודיים שיכונו Steam Machines (אותן הכרנו קודם לכן בשם Steambox) ויבוססו על המערכת המדוברת.
בוואלב מדברים על מאות כותרים אשר יפעלו ישירות על גבי מערכת ה-SteamOS. כל אלו שלא – יוכלו לעבוד דרך הזרמה ממחשב מבוסס חלונות או MacOS |
אין עדיין שום מידע טכני על ה-Steam Machines, אך ידוע כי לוואלב יש כבר הסכמים עם מספר יצרניות שיציעו מוצרים אלה ברגע שתושק מערכת ה-SteamOS (בתחילת שנת 2014). עוד ידוע כי מחשבי ה-Steam Machines יהיו "פתוחים" ויאפשרו למשתמשים להחליף את מערכת ההפעלה שלהם, לשנות ולשדרג את החומרה שבפנים, להתקין עליהם כל תוכנה שיבחרו וכדומה – בשונה מהקונסולות הסלוניות המוכרות לנו כיום.
לפי הדיווחים העדכניים, מחשבי ה-Steam Machines יוצעו בשלוש רמות מחיר שונות – הראשונה עשויה להיות אפשרות זולה במיוחד לאלו שרוצים לשחק בעיקר בכותרי ארקייד צנועים, השניה עשויה להציע חוויה ומחיר דומים לאלו של הקונסולות העדכניות ואילו השלישית יכולה להיות פתרון מתקדם למי שרוצים חוויה איכותית במיוחד, כזאת שגם הקונסולות העכשוויות לא בהכרח יכולות לספק.
בנוסף למערכת ההפעלה ולמחשבים אשר יבוססו עליה, בוואלב הציגו גם את בקר ה-Steam Controller הביזארי אשר זונח את הג'ויסטיקים הכפולים שמלווים אותנו כבר שני עשורים לטובת שני משטחי מגע ומסך מגע.
מתנסים ראשונים בבקר דיווחו על שליטה מדויקת וחוויה חיובית בסך הכל, אך למרות זאת עדיין קשה לנו לראות את שחקני ה-PC ושחקני הקונסולות מוותרים על אמצעי השליטה אליהם הורגלו במשך שנים לטובת מערך שליטה חדש ושונה לגמרי.
בוואלב מצהירים כי בקר ה-Steam Controller יעבוד עם כל מחשב שיריץ את פלטפורמת ה-Steam ומבטיחים כי לא יכפו על אף אחד שימוש בבקר.
דוגמה לסידור המקשים של ה-Steam Controller במשחק פורטל 2 (מימין) ותמונה של גירסת הבטא של הבקר, אשר כולל ארבעה כפתורים פיזיים במקומו של מסך המגע וחיבור חוטי (בניגוד לגירסה הסופית שתהיה אלחוטית) |
אז איך כדאי להתייחס ל-SteamOS ולכל מה שסובב אותה? האם זה נסיון מגלומני של חברת תוכנה לזכות להצלחה בשוק שגדול עליה בכמה מידות, או שמדובר בפרוייקט מהפכני שיהפוך את עולם הגיימינג למקום טוב יותר?
ראשית כל, SteamOS היא ללא ספק ברכה עבור עולם הלינוקס. השקתה של פלטפורמת ה-Steam ללינוקס עזרה לקרב את המערכת אל משתמשים עממיים יותר וככל הנראה תרמה גם לשינוי תפיסה אצל יצרניות כרטיסי המסך NVIDIA ו-AMD שהכריזו לאחרונה על יוזמות ליצירת דרייברים ראויים יותר תחת לינוקס.
מערכת ה-SteamOS אמורה להמשיך את המגמה ולדרבן התעניינות מוגברת בלינוקס הן מצד המפתחים ויצרני החומרה והן מצד המשתמשים – ואנחנו כידוע תמיד בעד תחרות בריאה.
המצב של ה-Steam Machines וה-Steam Controller הוא די שונה – עדיין אין לנו מספיק פרטים על מנת להסיק מסקנות משמעותיות, אך כרגע נראה כי שני המוצרים האלה יתקשו לכבוש את חובבי קהל הגיימרים אשר בדרך כלל כבר מחזיקים במכונת משחקים ובאמצעי שליטה עבור התחביב שלהם.
עם זאת, גישתה הפתוחה והחופשית של וואלב שמבטיחה להעניק לכל משתמש את היכולת לבחור ולעשות ככל העולה על רוחו עם המוצרים או בלעדיהם בהחלט צפויה להוסיף לה נקודות זכות – גם אם זה לא יקרה באופן מידי, יתכן שעם הזמן מחשבי ובקרי ה-Steam אכן יהפכו להצלחה גדולה, בדיוק כמו ששירות ה-Steam עצמו השתדרג, השתכלל והפך עם השנים לאלטרנטיבה נהדרת ופופולרית במיוחד לרכישת משחקים.
לא בטוח שבקר ומכונות ה-Steam הם הדבר הגדול הבא בעולם הגיימינג, אך החדשות הטובות הן שבוואלב (ככל הנראה) יעניקו לנו את האפשרות לבחור האם לאמץ אותם אל ליבנו או להתעלם מהם |
במהלך החודשים הקרובים תחל בטא מצומצמת שתאפשר לנו לגלות פרטים נוספים על ה-Steam Machines, על בקר ה-Steam, על מערכת ה-SteamOS ועל הדרך בה כולם משתלבים יחד. עד אז אפשר רק לומר שקו המחשבה של וואלב (או לכל הפחות איך שהוא מוצג במסגרת המידע הזמין) הוא בעל פוטנציאל לא רע.
עדכון: וואלב חושפת את החומרה שממתינה ל-300 המשתמשים ברי המזל שיקבלו לידיהם את אבות הטיפוס של מחשבי ה-Steam Machine (שנוצרו בידי וואלב עצמה), כאשר מדובר בחומרה שנעה בין סבירה למפלצתית ממש.
מחשבי ה-Steam Machine המדוברים יציעו מעבדי Core i3 מדור ההאסוול, מעבד Core i5-4570 או מעבד Core i7-4770, כרטיסי מסך מדגם GeForce GTX 660, GeForce GTX 760, GeForce GTX 780 או GeForce Titan שיגיעו כולם לכאורה עם זכרון GDDR5 בנפח 3GB (משהו שנמצא תחת סימן שאלה, בהתחשב בכך שחלק מכרטיסי המסך הנ"ל לא זמינים כיום עם זכרון גרפי בנפח 3GB), זכרון RAM בנפח 16GB, כונן קשיח היברידי בנפח 1TB עם תוספת של 8GB זכרון מבוסס שבבי הבזק וספק כח פנימי של 450 וואט העומד בתקן 80Plus Gold – כל אלו יכנסו בתוך מארז שמימדיו הם 30.5×31.5×7.5 סנטימטרים בלבד.
מחשבי ה-Steam Machine נשמעים כמו מוצרים מסקרנים מאוד – נמשיך לעקוב ולעדכן אתכם בפרטים החדשים.
ייאי 🙂
finally windows peasants will know the awesomeness of the Linux
יכול להגיד שזה עדיף על מה שיש היום
מעניין
Valve הצליחה עד עכשיו עם Steam בכללי, אני מאמין שגם בזה הם יצליחו.
השלט ניראה על הפנים…
בכל מקרה אני מקווה שיצליחו.
תמיכה?
לsteam יש תמיכה במשחקי linux, אבל זה לא מתקרב למחבחר שיש להם בwindows או mac. יהיה אפשר לשחק בכל המחשקים שהם מציעים בחנות או רק אלה של linux?
מקווה שיהיה אפשר להתקין בחינם
על כל מחשב, ואפילו לעבור בין המערכת הזו למערכת ההפעלה הראשית במשחקים, או שהיא תהייה מספיק טובה בשביל לוותר על הווינדוס