אחרי צמד מאיצי אחסון וכונן SSD עבור עולם שרתי המידע שטרפו את הקלפים עם הביצועים – נראה שבאינטל מתפנים להשלמת הכנתו של הדגם שעתיד להיקרא 900p
לאחר המתנה של שנים והשקה של צמד כוננים ראשון בנפחים מינימליים ועם נתונים שעל פניו לא שונים משמעותית מכונני SSD שמבוססים על תקן ה-NVMe – אנחנו מוכרחים להודות שהיינו די סקפטיים אודות טכנולוגיית ה-3D Xpoint החדשנית של אינטל, שהושקה בתור הבטחה לשינוי סדרי עולם בתחום האחסון.
עם זאת, בחינת הביצועים המעשיים של הכוננים החדשים, ובעיקר של דגם ה-P4800X שהגיע אחריהם עם נפחים גדולים יותר עבור עולם השרתים, הוכיחה לנו די בקלות שאכן מדובר במוצר מהפכני, שאולי מגיע בסופו של דבר לנתונים דומים על הנייר – אך עושה זאת בנפחים בהצלחה במצבי עבודה מעשיים ואמיתיים, ולא במסגרת נתונים "מכובסים" שאותם ניתן להוכיח ולהמחיש אך ורק במבחני ביצועים סינטטיים וספציפיים. 3D Xpoint הבטיחה לחתוך את זמני השהות של הכוננים בסדר גודל אחד, והוכיחה כי היא מתקרבת לשאיפה זו – כבר בגל הראשון של המוצרים המסחריים.
היכולת הטכנולוגית החדשנית בהחלט קיימת כאן, אך עד כה הצעה של צמד כוננים מאיצים בנפחים מינימליים של 16 ג׳יגה-בייט ו-32 ג׳יגה-בייט בלבד בשוק הביתי, שמתאימים רק לחלק ספציפי ומצומצם של המשתמשים וגם מתומחרים בעלות יחסית שקשה לבלוע אותה, היא זו שמנעה מהנושא להפוך לשיחת היום – וכונן בשם 900p שהוצג לכאורה בחטף פעם הראשונה במסגרת Computex 2017 הוא זה שעשוי לשנות את המצב.
משפחת כונני ה-SSD שמיועדת להיות אחות גדולה לדגמי ה-600p הפופולריים שניסו להביא את בשורת ה-NVMe לקהל הרחב תושק עוד השנה, לפי ההבטחות של נציגי ענקית השבבים – בתצורת כרטיס הרחבה PCI-Express קומפקטי שיספק את רוחב הפס ואת הקירור הנדרש עבור המוצר.
אם להתבסס על שמועות שהגיעו אלינו קודם לכן, כונני ה-900p אמורים להיות זמינים הן בגירסת PCI-Express (עם ממשק פיזי מקוצר של PCI-Express 3.0×4) והן בגירסת U.2 של כונן בתצורת 2.5 אינץ' בעל גובה מוגדל של 10 עד 15 מילימטרים, עם נפחים שבין 240 ג'יגה-בייט ל-1.5 טרה-בייט – ובעיקר עם ביצועים די מדהימים שיעמדו על מהירויות קריאה וכתיבה רציפות של עד 2.5 ג'יגה-בייט בשנייה ועד 2 ג'יגה-בייט בשנייה בהתאמה, וביצועים אקראיים של עד 550,000IOPS בקריאה ועד 500,000IOPS בכתיבה, כאשר כאמור מספרים אלו או דומים להם יושגו במצבי QD נמוכים אשר מאפיינים שימוש מעשי, ולא רק ב-QD32 הנפוץ לשימוש בעולם כונני ה-SSD הסטנדרטיים, כאשר כל זה אמור לקרות גם בליווי של זמני שהות נמוכים מאוד (שמגלים למעשה לא רק את נתוני הקצה המיטביים, אלא גם את פרקי הזמן שבהם ניתן להגיע אליהם).
ראוי להתייחס אל כל הנתונים הללו בספקנות מסויימת משום שהם אינם רשמיים ומבוססים על שקופית מודלפת אחת בודדת לכאורה, אך נראה שבאינטל אכן שמו לעצמם למטרה לספק לכמות גדולה יותר של גיימרים, מקצוענים ויוצרי תוכן סיבה להתלהב מ-3D Xpoint – כבר בחודשים הקרובים. אנחנו מחזיקים אצבעות לרעיון הזה, ומקווים שגם המחיר יהיה קצת יותר שפוי מ-3 דולר לכל ג'יגה-בייט של נפח בסיבוב הזה.