בואו להיזכר במוגלי, אלאדין וסימבה, וכל מה שהפך אותם לגיבורים המושלמים גם עבור עולם משחקי הוידאו אי שם בשנות התשעים העליזות
עם התקדמות הטכנולוגיה, משחקים הופכים להיות מורכבים יותר גרפית, ואיכות הפקתם עולה משנה לשנה. אבל בעוד שמשחקים חדשים כבודם במקומם מונח, למשחקים נוסטלגיים שמורה לכולנו פינה מיוחדת בלב. בפינת הנוסטלגיה של GameGems תוכלו להצטרף למסע בנבכי הזמן בו נגלה מחדש משחקים קלאסיים שהיוו חלק מהילדות שלי ושל כל מי שנולד בשנות השמונים והתשעים.
והפעם, נעסוק בכמה ממשחקי המותג של חברת דיסני משנות התשעים, השנים בהן יצאו לקולנוע כמה מהקלאסיקות המוכרות ביותר שלה. משחקי וידאו שנוצרים בעיקבות סרטים מצליחים היא תופעה ידועה שנועדה לגרוף לכיס המותג עוד כמה גרושים, לא פעם על חשבון איכות המשחק, כך שאין זה פלא שבמהלך השנים משחקים מבוססי סרטים צברו מוניטין מפוקפק. אבל לשמחתינו, כשזה מגיע למשחקי דיסני מאותה תקופה, החברה לא אכזבה את המעריצים שלה.
אלאדין
המשחק של אלאדין לקונסולת הסופר נינטנדו, יצא לשוק בשנת 1993 ונוצר ע"י חברת Capcom. זהו משחק סייד סקרולר דו מימדי שמבוסס על הסרט המצוייר שיצא כשנה לפני כן. אתם שולטים באלאדין והקוף שלו אבו במגוון שלבים שמתרחשים ברחובות אגרבה, מערת הקסמים, ומקומות נוספים מהסרט. השלבים במשחק מגוונים וכוללים שלבים בהם צריך להתחמק מאוייבים, שלבי פלטפורמה, חלקי טיסה על שטיח מעופף, קרבות בוסים ועוד.
חלקכם, אותם אנשים ששחקו באלאדין בילדות, כנראה קצת מבובלבים כרגע. "שחקתי באלאדין אבל בכלל לא הייתה לי קונסולה של נינטנדו?!". והסיבה לכך היא שקיימת גרסה נוספת ושונה לחלוטין של אלאדין! הגרסה הזאת יצאה לשוק באותו החודש כמו המשחק של Capcom אבל פותחה ע"י חברה אחרת בשם Virgin Interactive בשיתוף פעולה עם Disney Software. היא יצאה לקונסולת המגה דרייב של סגה ובהמשך גם למחשב האישי, לגיימבוי ועוד.
הדמיון היחיד בין המשחקים הוא העובדה ששניהם משחקי סייד סקרולר, ומתרחשים פחות או יותר באותם המקומות. אך מבנה השלבים שונה לחלוטין, ולאלאדין יש חרב! כן כן, הוא לא רק זורק תפוחים מרחוק, בגרסה הזאת אלאדין לא מפחד להתעמת עם האוייבים שלו. בנוסף, שיתוף הפעולה עם דיסני הוכיח את עצמו בפן הגרפי, כיוון שכל הדמיות נראות כאילו נלקחו היישר מהסרט המצוייר.
שתי גרסאות המשחקים גרפו הרבה מאוד מחמאות. כך שלרוב ההחלטה מי המשחק הטוב יותר פשוט תלויה בגרסה בה שיחקתם בילדות.
מלך האריות
את המשחק לסרט המוצלח הבא שלהם, דיסני הפקידה בידי אותו סטודיו איתו שתפה פעולה ביצירתו של אלאדין לסגה – Virgin Interactive. הפעם הוא היה הסטודיו היחיד בתמונה, כך שיצאה רק גרסה אחת למשחק לסופר נינטנדו, סגה ג'נסיס ולמחשב, וכן מספר גרסאות מפושטות גרפית לקונסולת הנינטנדו והגיימבוי. מלך האריות יצא לשוק בשנת 1994, רק כחצי שנה לאחר יציאת הסרט. זהו משחק פלטפורמה בו אתם מגלמים את סימבה מצעירותו ועד לרגע שהוא הופך למבוגר וחוזר לצוק התקווה.
המשחק עוקב פחות או יותר אחר ההתרחשויות בסרט ולוקח אתכם למקומות שונים כמו צוק התקווה ובית הקברות לפילים, עם אנימציות יפיפיות שנוצרו ע"י אנימטורים מדיסני, ופס קול שהגיע היישר מהסרט. היו בו שלבים שונים שכללו פלטפורמינג וגם כמה שלבים מקוריים, כמו השלב שמבוסס על השיר "משתגע כבר מלך להיות" (אחד השלבים המסתכלים במשחק), שלב הבריחה מעדר הגנו, וגם שלבי בונוס בכיכובם של טימון ופומבה.
למרות שסה"כ הוא משחק לא רע בכלל, ונראה נפלא גרפית לתקופה, מדובר במשחק בלתי סלחני, שאפילו על רמת Easy יגרום לכם לזרוק את השלט בעצבים. מצד שני, אווירת הסרט בו כל כך חזקה, שהנוסלגיה גורמת לכם להמשיך ולא לוותר.
ספר הג'ונגל
את משחק הוידאו של הסרט המצליח מ-1967, פיתחה חברת (יש לכם שלושה ניחושים)…Virgin Interactive. אם כי בשלב מסויים החברה העבירה את הפיתוח לחברה אחרת בשם Eurocom, לאחר שלא מעט אנשים עזבו את חברת וירג'ין לטובת הקמת סטודיו משלהם, ולכן החברה כבר לא הצליחה לעמוד בלוחות הזמנים של דיסני.
בכל מקרה, המשחק של ספר הג'ונגל יצא בשנת 1994 ובמשחק אתם שולטים במוגלי שצריך לעבור את הג'ונגל ההודי כדי להגיע לכפר בני האדם בקצה שלו, ובדרך להמנע מהאויביים השונים שמחכים לו בג'ונגל, כשלנשק משמשים לו פירות וחפצים שונים שאפשר למצוא ביער. המשחק מלווה במנגינות מהסרט, ובדמויות מוכרות כמו בלו הדוב ושירחן הנמר.
למרות שהפיתוח התבצע ע"י אותו הסטודיו, המשחק לסופר נינטנדו היה שונה מעט מזה של המגה דרייב, מסיבות טכניות בעיקר, ונחשב לגרסה הפחות טובה מבין השניים. שניהם משחקים דומים מאוד, אבל אספקטים שונים במשחקיות במגה דרייב גרמו לו להיות משחק מוצלח יותר בסה"כ.
הרקולס
אחד ממשחקי הדיסני היפים יותר שיצאו לקונסולת הפלייסטישן הראשון ולמחשב היה Disney's Hercules Action Game משנת 1997, שהיה משחק אקשן פלטפורמה המבוסס על הסרט המצויר מאותה השנה. המשחק למעשה מאפשר לכם לשחק את עלילת הסרט המצויר.
הרקולס, בנו של זאוס אבי האלים, הופך לבן תמונה בעקבות מזימה של האדס, אל השאול, וכעת עליו להוכיח שהוא אכן גיבור אמיתי כדי שיוכל להשיב לעצמו את כוח האלמוות שלו ולהפוך חזרה לאל. כדי לעשות זאת, הרקולס יוצא למסע שבו עליו לבצע משימות שונות ולהביס שלל בוסים.
תוכלו לאסוף כלי נשק שונים שיעזרו לכם, כמו חרב הברק, ותצטרכו להתמודד מול יצורים שונים כמו ציפורים (הרבה ציפורים!), שלבי פלטפורמינג ושלבי ריצה שמגוונים את המשחק עם פרספקטיבה שונה.
למרות הדדליין הלוחץ איתו כנראה חברת Eurocom נאלצה להתמודד כדי להוציא את המשחק באותה השנה של הסרט, המשחק דווקא היה מושקע מאוד, גם אם לא חף מבעיות. זה היה עוד משחק בו דיסני עבדה בצמוד לסטודיו על הפן הגרפי, ולכן הגרפיקה של המשחק קרובה מאוד לזה של הסרט ונראית לא רע בכלל אפילו כיום.
טרזן
שנתיים מאוחר יותר, שנת 1999, יצא לאקרנים הסרט טרזן, שמספר את סיפורו של תינוק שנשאר יתום בג'ונגלים של אפריקה ומאומץ ע"י להקת גורילות, עד שמגיע לבגרות ופוגש בבני אדם.
המשחק של טרזן שנקרא Disney's Tarzan, יצא כמו הסרט בשנת 1999 למחשב האישי, הפלייסטישן הראשון ולנינטנדו 64. גם משחק זה פותח ע"י Eurocom, אך הפעם בהתאם לרוח התקופה פותח כמשחק תלת מימדי, כששלבים שונים בו מתרחשים בסביבה תלת מימדית, וחלקם בתצוגת 2.5 מימדים. זהו משחק אקשן פלטפורמה שבו אתם כמובן שולטים בטרזן, כשכמו במשחק של מלך האריות, בהתחלה אתם משחקים את טרזן הילד, והוא מתבגר במהלך השלבים.
המשחק עוקב פחות או יותר אחר עלילת הסרט, מהשלב בו טרזן לומד את יכולותיו בתור ילד, כשהוא מתבגר ונלחם בנמרה שטרפה את הוריו, ועד שהוא פוגש בחוקרים הבריטים ובהם ג'יין, חוקרת צעירה בה טרזן מתאהב, וקלייטון – צייד שמעוניין לכלוא את הגורילות ולהביא אותן לאנגליה, ושבו טרזן נאלץ להאבק כדי למנוע ממנו להוצא את תוכניתו אל הפועל.
בתור טרזן תתקלו בלא מעט מכשולים ואוייבים ביער, שיכולים להיות בעלי חיים שונים, וכמובן קלייטון ואנשיו. בשלבים מסויימים המשחק ייתן לכם לשחק גם דמויות אחרות, כמו הגורילה טרק, ואפילו ג'יין.
סה"כ המשחק משחזר די בהצלחה את חווית הסרט, והוא משחק לא רע בכלל, גם אם בשל העובדה שנוצר בתלת מימד, הזדקן גרפית פחות טוב מהרקולס עליו דברנו קודם.
היפה והחיה
ונקנח בהיפה והחיה, סרט משנת 1991 שהולך לקבל בקרוב גרסת לייב אקשן עם לא אחרת מאשר אמה ווטסון. ובאופן די מוזר מסיבה כלשהי הוא זכה לקבל לא אחד, לא שניים אלא לא פחות משישה משחקים שונים לפלטפורמות שונות, שיצאו בין השנים 1993 ל-1994.
Beauty and the Beast הוא משחק אקשן פלטפורמה שפותח ע"י סטודיו Probe Software לקונסולת הנינטנדו, וקיימת גרסה נוספת ושונה של אותה המפתחת לסופר נינטנדו. בכל מקרה, בשני המשחקים אתם שולטים בביסט שהמטרה שלו היא לגרום לבל להתאהב בו כדי שתסיר ממנו את הקללה, ובדרך נאלץ משום מה להאבק ביצורים, מכשולים וחפצים חיים בטירה שלו עצמו.
Beauty & The Beast: Belle's Quest הוא משחק אקשן פלטפורמה שיצא לסגה ג'נסיס ופותח ע"י סטודיו Software Creations. במשחק אתם שולטים על בל שצריכה להגיע לטירה של ביסט ובדרך להאבק במכשולים שונים, ואז לרקוד עם ביסט?! ולשחרר אותו מהקללה.
Beauty & The Beast: Roar of the Beast הוא סייד סקולר של אותה החברה שיצא גם הוא לג'נסיס רק שהפעם אתם משחקים את ביסט שצריך להגן על הטירה שלו מפני פולשים ולהציל את בל מפני גסטון.
Disney's Beauty and the Beast הוא משחק מבית Infogrames, שיצא למערכת ההפעלה דוס, ובמשחק עליכם לבצע מטלות שונות בטירה (מרתק, אין ספק).
ואם חשבתם שזה היה השיא, אז בשנת 1999 יצא משחק לגיימבוי קולור בשם Beauty & The Beast: A Boardgame Adventure שהיה משחק לוח בכלל.
ואם עדיין תהיתם, לא, אף אחד מהמשחקים של היפה והחיה לא היה מוצלח במיוחד.
סבטה ס. היא מפתחת אתרים וגיימרית בנשמה, אתם מוזמנים לעקוב אחריה בערוץ היוטיוב שלה GameGems
הרקולס , הפקה אדירה לזמנו
טרזן , גרפיקה מהממת
אלאדין ומלך האריות , פלטפורמרים חלוציים
רק ספר הג׳ונגל לא שיחקתי =*)
Moshe Yanetz
אלאדין ומלך האריות!