הענקית הקוריאנית מנצלת את טכנולוגיות הייצור התלת מימדיות שלה בכדי להפיק זכרונות DRAM בנפחים חסרי תקדים
זכרונות ה-DRAM (ר"ת Dynamic Random Access Memory) הם לא בדיוק צוואר הבקבוק הבולט ביותר במערכות המחשב המודרניות, אך בכל זאת נעים לראות אותם הופכים למהירים, גדולים – וגם חסכוניים יותר, בין היתר תודות למעבר לתקן ה-DDR4 הטרי.
עתה, אחת מהמובילות של השוק הזה, סמסונג, מצהירה כי היא החלה בייצור של מודולי זכרון DDR4 בתצורת RDIMM (ר"ת Registered Dual Inline Memory Module) לשרתים בנפח של 128 ג'יגה-בייט (!) לכל מודול. מדובר בנפח שהוא פריצת דרך ממשית בתחום. לשם השוואה, מעבדי ה-Skylake העדכניים תומכים בנפח DRAM כולל (בהתבסס על 4 חריצי זכרון) של עד 64GB בלבד, ואילו מעבדי האקסטרים מדור ה-Haswell-E יכולים לקבל עד 128GB של זכרון DDR3, בהתבסס על 8 חריצים.
הנפח האדיר הזה מתאפשר תודות לשימוש בשבבי DRAM שנערמו אחד על השני עם טכנולוגיית TSV שמחברת אותם דרך המעגלים המודפסים ולא רק מהצדדים שלהם (בדומה ליישום שראינו בשבבי זכרון ה-HBM החדשניים בכרטיסי המסך של AMD), מה שמעניק יכולת לדחוס יותר שבבים בשטח פנים נתון מבלי לפגוע בביצועים, במתח העבודה הבסיסי ובצריכת ההספק.
מעבר לכך שמעתה לוחות אם למעבדי שרתים עם תושבת בודדת יוכלו להכיל עד טרה-בייט של זכרון RAM במהירות של 2,400Mbps, ולוחות אם עם זוג תושבות ו-16 חריצי DRAM יוכלו להכיל עד 2 טרה-בייט (!) של זכרון RAM – נראה כי יש כאן משמעות מרחיקת לכת גם עבור הצרכנים הביתיים. יישום של טכנולוגיית ה-TSV במודולי DIMM סטנדרטיים המיועדים למערכות מבוססות מעבדים ביתיים תוכל להפוך סטיקים בנפח של 16GB לסטנדרט הבסיסי החדש, שיאפשר לכל מערכת למצות את הנפח המירבי שמציע דור ה-Skylake ללא קשיים מיוחדים – ובהמשך גם מודולים בנפח של 32GB ואפילו 64GB יוכלו להפוך למציאות בדרך לנפחים כוללים שיבטיחו כי זכרון RAM לא ייחסר לאף אחד מאיתנו, לפחות לא בעתיד הנראה לעין.
בהתבסס על המידע הרישמי שמופיע באתר ARK של אינטל:
א. מעבדים המבוססים על ליבת ה Haswell (תושבת 1150) עובדים עם זיכרון DDR3 ותומכים (לפחות רישמית) בנפח זיכרון מקסימלי של 32GB.
ב. מעבדים המבוססים על ליבת ה Haswell-E (תושבת 2011-3) ומוגדרים כמעבדי High End עובדים עם זיכרון DDR4 ותומכים (לפחות רישמית) בנפח זיכרון מקסימלי של 64GB.
ג. מעבדים המבוססים על ליבת ה Skylake (תושבת 1151) עובדים עם זיכרון DDR3L ו DDR4 (לא ביחד כמובן) ותומכים (לפחות רישמית) בנפח זיכרון מקסימלי של 64GB.
מעשית – יכול להיות שכל המעבדים האלו תומכים בנפח זיכרון גדול יותר (לפחות במקרה של מעבדי ה High End), שכן יצרני הלוחות לעיתים מצהירים על תמיכה בנפח זיכרון גדול יותר. אולי בקרוב, אם וכאשר ישוחררו מודולי זיכרון UDIMM בנפחים גדולים (16GB ומעלה) לשוק הביתי, יהיה אפשר לבדוק את הנושא (אני לא בטוח אם יהיו זיכרונות DDR3 בנפחים גדולים מכיוון שה DDR3 מוחלף ב DDR4).
יום יבוא והקשיחים יעברו מן העולם.
תגובה ל-Ggil28,
קשיחים לא יעלמו מהעולם, אם כבר אולי ורק אולי זכרונות ה-RAM יעלמו.
כדי הסבר למי שלא מבין…
זיכרון נדיף RAM -DDR הם מהירים מאוד (יחסית לקשיחים) אבל ברגע שמכבים את המתח כל המידע שנשמר בהם נעלם!
זיכרון קשיח -כיום יש שני סוגים (בכללי), מגנטי (הארד דיסק רגיל) ו-פלאש (SSD). המידע נשמר גם לאחר כיבוי המתח.
לא הבנתי מעבדים דור גבוה Haswell-E עם 128GB בזיכרונות DDR3.לוחות אם X99 סוקט 2011-3
הם DDR4 והמעבדים תומכים עד 64GB הם לא זיאון של 768GB ומעלה ואיפה יש דבר כזה לוח אם X99 DDR3?:)