Hercules Game Theater XP

תחילה, ארצה להודות לכלנית וזיגזג2000 על שהסכימו לשלוח את הכרטיס לביקורת.

רקע - על שיעמום וחוסר גיוון.
בשנתיים האחרונות תחום האודיו למחשב היה שרוי בעונת היובש, תקופה אשר ידעה חוסר גיוון ומחסור האפשרויות.
לכל אורך הדרך קריאטיב הייתה הדומיננטית, בעלת נתח-שוק הגדול ביותר ואחוז מכירות שולט. המשתמש המתחיל והמתקדם (כאחד) נתקל בחוסר וודאי של אלטרנטיבות, סדרת ה-Live של קריאטיב היוותה בחירה טבעית ויחידה בארצנו.
גם בעולם וגם אצלנו, לא היתה תחרות גדולה לסדרת ה-!Live של Creative. (לצערנו, רובם המוחלט של [קהל] הצרכנים בארץ, הידוע כשוק עדר גם לא חיפש אופציה אחרת)
המתחרה האמיתי היה ה-Diamond Monster MX300. ה-MX300 התבסס על צ'יפ Aureal Vortex2. אשר היה מתקדם יותר מבחינה טכנולוגית ויכלות עיבוד מגוונות, היווה השבב עליית מדרגה מהפתרון של קריאטיב, הכרטיס ידע כישלון נחרץ במירוץ עקב בעיות דרייברים ומשאבי מערכת מוגזמים (למרות שלדעתי לא פחות, היה זה עניין שיווק שגוי).
החברה התמודדה מול קשיים כספיים גדולים, אשר הכניעו אותה ולבסוף הביאו למכירתה לחברה המתחרה, Creative. צעד אשר הוביל לחיסול התחרות.
לאחר מכן, לא הייתה ממש תחרות בשוק, קריאטיב כידוע שלטה שליטה כמעט מוחלטת בשוק. השאלה הנשאלת הייתה תמיד זהה,  איזה Sound Blaster לקנות?..
והיום אפשר לומר כי אנו צופים במגמה, כלנו בתקווה שאותה שאלה תשתנה להיות, "איזה כרטיס קול מומלץ לקנות? של איזה חברה? קריאטיב או..."
והתחרות המיוחלת הגיעה מכיוונה של "...הרקולס".

Hercules, רעננות.
הרקולס,  נקנתה ע"י Guillemot (1999) ובכך ניצלה מפשיטת רגל. אותה חברה אשר ידועה בזכות כרטיסי-המסך המצויינים שלה (וגישתה השונה [בזמנו] לעיצב ולהילה סביב המוצר) החליטה לנסות ולתפוס נתח בשווקים שונים בתחום המחשבים. יש האומרים שזה נהדר, יש שאומרים שזהו סיכון מיותר ושהחברה עוד בחיתוליה וצעירה מדי מכדי לעמוד על רגליה וללכת ליעדים רחוקים אשר דורשים ניסיון רב. וכמובן, יש שיעידו על התנסות חיובית ביותר עם סדרת המסכים השטוחים לשחקנים, ועל סדרת הרמקולים הצעירה.
ועכשיו, שוק אחר שהרקולס מראה בו נוכחות מתוגברת ודוחפת לכיוונו בקיטור מלא קדימה, הוא שוק כרטיסי הקול.
כרגע המבחר בהחלט מגוון, ההיצע מכסה את כל השוק ודרגותיו השונות, מרשים ומרענן.

כרטיסי קול:

רמקולים:

כפי שאתם רואים, 8 מוצרים מחברה חסרת ניסיון מוחשי בתחום הסאונד...
עד לפני כחודש-חודשיים, מוצרים אלה לא נראו או הוזכרו, אפילו לא בקהילתנו הנאורה, היום ההמלצות רצות והנוכחות גוברת. ואכן גם מתוגברת ביבוא (אפילו מואץ אנו מקווים) של כרטיסי הקול והרמקולים מבית הרקולס. האמון של המשתמשים בחו"ל נכבש ועכשיו הגיע תורנו, יותר ויותר צרכנים רואים בהרקולס כמתחרה ראוי אשר נותן מענה לשולטת הבלתי נלאית, קריאטיב.

היום, נעמיד במבחן את ספינת הדגל:

במבט ראשון,
בלתי אפשרי להתעלם ממימדי החבילה והופעתה החיצונית, ברגעים הראשונים מיד לאחר שקיבלתי אותה מהשליח האדיב עמדתי ונדהמתי, חסר אונים, ביחס לקופסא הענקית והמעוטרת.
באופן אוטומטי ומנסיוני האישי התעוררה אצלי תהייה, האם הדבר מעיד על היכלות האמיתיות, או סתם כיסוי?
והמשכתי, התגרתי במזל ופתחתי אותה, הכל ארוז ומהודק במקום מחשש לפגיעה בהובלה. פתחתי את האריזה, וקריאת פליאה נפלטה מפי.
הקישוטים ממשיכים פנימה. עם ה-GTXP יש המון פוזה וסקס-אפיל, והכל לזכות היחידה החיצונית.
*לצורכי הכתבה וכדי להקל על עבדיכם הנאמן אקרא לה מאילך, ראק (Rack), בשמה הלועזי.
קופסא קטנה (4.3x21.6x15.5 ס"מ) בשחור מט, חזית כחולה מבהיקה עם כתוביות מרשימות, כונסים מרובים, ג'נטים מוזהבים וכל זאת מושלם בעזרת "מערכת פליטה" שחורה ומאיימת. הציוד המושלם לפוזה ולהפיכת הכרטיס לסמל סטטוס.
ולאלה שלא הבינו את כוונת המשורר, הראק מרכזת לתוכה את כל הכניסות והיציאות אשר להם תזדקקו, ועוד מוזהבות. כמו כן, הראק כללת 4 כניסות USB ו-Gameport, לשחקנים שבינינו.

הפאנל החיצוני(Rack) - גאוות הדור:

החלק הקדמי:

אחד הסממנים הראשונים ששמתי לב אליהם, כניסות ויציאות מוזהבות (להשלמת המראה המקצועי). יתרון, האמור להתקיים ע"י שתי תכונות של הזהב, הולכה גבוהה והתנגדות נמוכה. עוד דבר שפשוט אי-אפשר להתעלם ממנו הוא כניסות ה-USB וכניסת ה-Game Port.
שני האחרונים קשורים ישירות לשם הכרטיס וייעודו, למילה Game. אם עוד לא יצא לכם לשים לב, רובם הגדול של ערכות השליטה, וידיות ההיגוי של ימינו מתחברות אל חיבור ה-USB כברירת מחדל. זה יתרון מובהק לשחקנים שבינינו אשר לא יזדקקו יותר לזחול אל נבכי אחורי המארז העמוס לעייפה שלהם, ויוכלו לפשט את התהליך ולתקוע אותו לחיבור הקדמי על הראק באלגנטיות, ולהתחיל לשחק.
ואם יש לכם בקר ישן, פשוט תתקעו אותו ב-Game Port ותתחילו לשחק. אפשר לחבר גם נגני MP3 עם חיבור USB (וכמובן, כל התקן אשר עושה שימוש בסנטדרט usb), לפי הרקולס ההעלאה וההורדה של קבצים מהנגן אמורה להיות הרבה יותר מהירה (האמת קשה לי לאמת טענה זאת מכיוון שאין ביכלתינו להשיג נגן כזה).
עוד אפשר למצוא בקידמת הפאנל: שתי כניסות, אחת לאוזניות ואחת למיקרופון. אגב, אין לכם מה לדאוג מהנתגשויות של שני החיבורים, כל אחד מהם נמצא על ערוץ נפרד.
עוד דבר מגניב הוא שאפשר לשנות את הווליום של האוזניות בלי לגעת בווליום של המיקרופון... שוב, שניהם על ערוצים נפרדים ולכל אחד מהם יש שליטה נפרדת על הווליום. אבל , בטח חדי העין שבניכם הבחינו, הכניסות של האוזניות ושל המיקרופון הן ¼ אינץ', ואלא אם כן יש לכם אוזניות או מיקרופון עם חיבור כזה, תאלצו לעשות שימוש במתאם 3.5mmהמצורף , ומה אתם יודעים, גם הוא מצופה כלו ב"זהב"....

עוד תמצאו כניסות שתי כניסות RCA אנולוגיות, בשני ערוצים שאיתם תוכלו לחבר יישומי סטריאו שונים ולהשמעם בעזרת רמקולי המחשב או להקליטם דרכו.

החלק האחורי:

בחלק האחורי תמצאו הרבה יותר יציאות וכניסות מאשר בחלק הקדמי...
כידוע ה-GTXP תומך תמיכה מלאה ב-Dolby Digital וזאת הסיבה שהוא מגיע עם 6 כניסות אנולוגיות שונות אשר כל אחת מהן מסמלת ערוץ סאונד נפרד מהשני. עוד תמצאו גם את השקעים הסטנדרטים, 3.5mm, לרמקולים הקדמיים והאחורים, כמו כן שקעי RCA.
הסאב וופר והרמקול המרכזי ישתמשו שניהם בשני שקעי RCA רגילים.
וכמו כן תוכלו לזהות עוד שתי כניסות USB מאחורה, ויציאת LPT לאגזוז הכפול (אה, סליחה, כבל). וכמובן שאי אפשר ללא דיגיטלי, נכון? אז יש גם Coaxial, גם Optical, גם יציאות וגם כניסות, יתרון חשוב המאפשר לנצל את הכרטיס עד תומו, ולחברו לכל סט רמקולים או מערכת שתחפצו. ולהשלמת המראה המקצועי, הרקולס הכניסו זוג חיבורי MIDI, כניסה ויציאה.

הכרטיס בכבודו ובעצמו:
הכרטיס עצמו הרבה פחות מרשים. PCB ירוק מבוזבז ופשטני, מבוסס על צ'יפ Cirrus Logic Crystal SoundFusion CS4630-CM, אשר לזכותו יאמר שתוכנן במקור לשימוש מערכות קולנוע ביתות של יאמהאה. על הכרטיס תוכלו למצוא רק כניסת AUX-IN לחיבור טלויזיות או דברים דומים וכמובן מחבר LPT לכבל החיבור בין הכרטיס לראק עצמו. כל שאר היציאות והכניסות נמצאות על הראק.

מפרט טכני:

שים פה את הטבלה שנתתי לך

נתונים מרשמים ביותר לדעתי...

מה מגיע בקופסא?

כשפתחתי את הקופסא לא ציפיתי למשהו מיוחד או יוצא דופן. אבל קצת הופתעתי מהגודל והכובד של הכבל שמחבר בין הכרטיס לראק, הדבר הזה ע-נ-ק-י-! אורכו הוא כמטר וחצי, הוא כבד יחסית ועבה במיוחד, כמובן בעל סיכוך כפול.
any-way, הינה רשימת ציוד מלאה לתכלת הקופסא:

הדיסקים:
הדרייברים שמגיעים עם ה-GTXP הם הגירסה הראשונה ביותר, ולא תומכים ב-WinXP, פשוט חט לא יאומן...! (הם לא יכלו לעדכן את הדיסקים שלהם קצת ?!, לא נורא, בשביל זה קיים האינטרנט...).
כנראה ככיסוי הרקולס החליטו להכניס בדיסקים שלל תוכנות (את רובן לא מצאתי כשימושיות) וגם דמואים (Demo) של משחקים.

דיסק ראשון - התוכנות:
כמו שאמרתי מקודם, הדיסק הראשון שמגיע עם ה-GTXP הינו בעל שלל תוכנות. 8 ליתר דיוק:


(מסך ההתקנה הראשוני שבדיסק)

אנסה לתת הסבר על כל תוכנה ותוכנה, באופן הכי מקוצר שאפשר.

Virtual Ear:


(Virtual Ear)

מטרת ה"אוזן הוירטואלית" הזו היא לעזור לכם לכוון את הסאונד שיהיה כמה שיותר קרוב לסאונד 3D אמיתי.

Power DVD 3.0


(PowerDVD 4.0)

באמת צריך להגיד עוד משהו? התוכנה המובילה לניגון סרטי DVD במחשב (התוכנה יכלה גם לנגן קבצי מדיה אחרים, ולא רק DVD). אגב, בחבילה תמצאו גם רישיון לתוכנה...

MusicMatch Jukebox 5.1:


(MusicMatch Jukebox 5.1)

אחת התוכנות היותר שימושיות שמגיעות בדיסק. התוכנה מאפשרת ליצור ארכיונים ענקים של כל קבצי המוזיקה במחשב. מאפשרת לקודד דיסקים שלמים ל-MP3 (לשימוש אישי כמובן) וכמו כן, גם לצרוב אלבומים מהארכיון האישי שלכם. התוכנה מאפשרת לנגן דיסקים וקבצי-אודיו וודיאו, ואפשר לגלוש איתה בארכיוני ה-CDDB כדי למצוא שמות של אלבומים ושירים.

Siren Jukebox Xpress:


(Siren Jukebox Xpress)

עוד תוכנה שימושית ביותר(רק חבל מאוד שהיא באה בלי רישיון), התוכנה עובדת בידיוק כמו MusicMatch, אבל הרבה יותר נוחה ממנה. גם התוכנה הזאת מאפשרת לכם ליצור ארכיונים של מוזיקה, לקודד דיסקים שלמים ל-MP3 ול-WMA, לגלוש ב-CDDB כדי לחפש שמות אלבומים ושירים, והכי חשוב: לנגן דיסקים וקבצי קול.

Magix Player Jukebox:


(Magix Player Jukebox)

תוכנה באמת נחמדה שהכי אהבתי מכל החבילה. התוכנה הינה מיני תוכנת DJ's, אבל באמת מיני... יש בה שני נגנים המאפשרים לנגן בכל אחד מהם שיר שונה, וישנה גם אפשרות להעביר בין הנגנים, אפשרות שאני אוהב לכנות "למקסס". בתוכנה יש גם מיקסר, אקולייזר, ואפקטים ויז'ואלים, מזכירה מאוד את Winamp הבלתי ניתנת להחלפה, בעיקר בזכות הפיצ'רים האחרונים. אבל למרות כל האפשרויות, אני עדיין מעדיף תוכנות אחרות על פניה. ה-Magix תוכנה די מסובכת ולוקח קצת יותר מידי זמן להתרגל אליה... ובנימה אישית, PCDJ Red RulZ ;-)

Yamaha XG Studio

לצערי לא יכלתי לבדוק את התוכנה הזאת מכיוון שהיא לא הסכימה לעבוד בשום צורה תחת WinXP, אבל כן הבנתי מה היא עושה. התוכנה אמורה להיות נגן אוניברסלי לקבצי מולטימדיה, זאת אומרת  שאפשר לנגן בעזרתה קבצי (MIDI (mid, rmi, קבצי קול (mp3, wav), סרטים (avi, mpeg) ודיסקים של מוזיקה. אבל גם על זה שהתוכנה לא פועלת ב-WinXP הרקולס הצליחו לכפר בזכות זה שהשיקו עם ה-GTXP רישיון לתוכנה הזאת.

Kool Karaoke Lite:


(Kool Karaoke Lite)

ללא ספק זו היא התוכנה הכי חמודה בכל האוסף. אם עוד לא הבנתם מהשם, התוכנה הינה תוכנת קריוקי, מה זה אומר? זה אומר שהיא מנגנת מנגינות של שירים, בזמן שעל המסך מופיעות המילים של השיר ואתם יכלים (אם בא לכם) לשיר וללמוד בידיוק איך הולך השיר. עם התוכנה מגיעים מספר שירים מלאים, עוד כמה דוגמיות של שירים, ואפשרות להוריד 20 שירים נוספים מהאינטרנט. אם אתם אוהבים לשיר או מאוד רוצים ללמוד את השיר האהוב עליכם בע"פ מהתחלה עד הסוף יחד עם המנגינה, התוכנה הזאת יכלה לעזור לכם מאוד.

Acid Xpress:


(Acid Xpress)

ללא ספק התוכנה הכי מעצבנת ומסובכת באוסף. עם התוכנה הזאת יתאפשר לכם ליצור מוזיקה משלכם, לפי מה שהבנתי, התוכנה עובדת על עיקרון של Looping, מה זה אומר? שאתם יוצרים קטע קטן של מוזיקה, ופשוט גורמים לו לחזור על עצמו לאורך זמן... התוכנה מאוד מסובכת ואני לא הצלחתי ליצור אפילו חצי שנייה של מוזיקה... באסה!

דיסק שני - המשחקים:

הדיסק השני שמגיע עם ה-GTXP מגיע עם אוסף דמואים ותוכנה אחת, בדיסק תמצאו את המשחקים הבאים:

התוכנה שתמצאו נקראת GameLoft, תוכנה אשר מאגדת שחקני רשת מכל העולם ומאפשרת לכם לשחק נגדם.

ולחלק החשוב הרבה יותר - הדרייברים:
כמו שהזכרתי מקודם, הדרייברים שמגיעים עם ה-GTXP הם פשוט בושה וחרפה בכל מה שקשור לתאימות, הם גירסה ראשונה, ולא מתאימים ל-WinXP, חטא גדול. אחרי שהתקנתי את הכרטיס וחיברתי את כל החיבורים הנחוצים נכנסתי לאתר של הרקולס והורדתי מהם את הדרייברים החדשים ביותר, גרסא 4.1, שוקלת 15 מגה בייט... יותר מדי זמן במודם ה-56K שלי.
אחרי הורדה ארוכה מדי, הגיע זמן ההתקנה, ההתקנה הלכה ללא בעיות בכלל, ואחרי אתחול יחידי הכל היה מוכן לעבודה.

הדבר ראשון שתשימו לב אליו לאחר האתחול הוא האיקון הקטן ש"נדחף" ל-System Tray, איקון קטן מאוד שבתוכו אפשר לזהות (אם ממש מתאמצים) תמונה של הראק ומעליו ניתן למצוא זוג אותיות, GT, המסמלות Game Theater.


זיהיתם אותו? :-)

אחרי לחיצה אחת על האיקון, נפתח לנו "מרכז השליטה" של הסאונד. בלשונית הראשונה ניתן למצוא דיאגרמה הבאה לבטא את מצב השמיעה (אווזניות, שתי רמקולים, 2.1, ארבע רמקולים, 1.5, 6.1) ולתת לכם שליטה על כל רמקול בנפרד בעזרת סקאלה הצמודה לכל אייקון בדיאגרמה אפשרות נוספת היא בדיקת השמע בכדי לוודאות שכל הרמקולים מחוברים וממוקמים נכון.
פיצ'ר מעולה שאהבתי הוא הזיהוי האוטומטי כאשר נעשה שימוש באוזניות. מה זה אומר? זה אומר שברגע שאתם מכניסים את המתאם או אוזניות עם פלאג מתאים, הדרייברים מיד מזהים את זה ועוברים למצב Headphones (אוזניות). פיצ'ר באמת מעולה, במיוחד בשבילי, אני רוב הזמן משתמש באוזניות כדי לשמוע מוזיקה (הורים מעצבנים/אח קטן ישן...). חוץ מהתמונה והשליטה על הרמקולים תמצאו כמובן שליטה על הווליום של כל המערכת, וגם שליטה על הווליום של מקור ההקלטה (אם אתם מקליטים משהו).


(עמוד הדריברים הראשי)

בלשונית השנייה תמצאו מיקסר אשר שולט על הווליום של כל אחת מהכניסות והיציאות וגם מאפשר לכבות את הווליום.


(עמוד המיקסר בדריברים)

בלשונית השלישית תמצאו את עצמכם משחקים עם אקולייזר מלא, בעל עשרה ערוצים נפרדים תוכלו לסדר את הצליל בהתאם להעדפות האישיות שלכם. כמו כן תמצאו שמונה אפשרויות שונות מוכנות מראש לבחירה לשימושים שונים.


(האקולייזר המובנה בדריברים)

בלשונית הרביעית תמצאו את אפשרויות ה-MIDI.


(עמוד ה- MIDI בדריברים)

ובלשונית הרביעית והאחרונה תוכלו לשלוט על טכנולוגיות עיבוד הצליל ושאר הפ'יצרים של הכרטיס כגון שליטה על הכניסות הדיגיטליות. וכמו כן תוכלו לקבוע האם להשאיר את האייקון של הדרייברים ב-System Tray או לא...


(אופציות נוספות)

קידוד MP3 מדיסק:

הדבר הכי מעניין ששמתי לב אליו בבדיקותי הוא הקידוד ל-MP3, למה אתם שואלים? כי עם ה-GTXP המחשב פשוט לא משתמש במעבד כדי לעשות את זה! כן כן גבירותי ורבותי, מהיום אפשר לקודד MP3 מדיסקים ולא להשבית את המחשב בזמן הזה, הכל הודות לצ'יפ של Cirrus Logic ששמו SoundFusion® DSP MP3 שלוקח על עצמו את עבודת הקידוד. פלוס  ענקי להרקולס על פני הקריאטיב.

(תמונה MP3Kidod.JPG)
הינה לכם תמונה שלקחתי תוך כדאי קידוד דיסק שלם של מוזיקה ל-MP3

ה-Game Port וה-USB.

כן. גם הגיים פורט וגם ה-USB פועלים כמו גדולים, ישר כשמחברים התקן ל-USB ה-WinXP ישר מוצא את זה ללא חצי בעיה, ממש כאילו חיברתי את ההתקן ל-USB שעל הלוח-אם, לא היו שום בעיות זמן תגובה ושום כלום, הכל הלך חלק לגמרי. גם כשחיברתי התקן לגיים פורט לא היו שום בעיות. חיברתי, הלכתי ל-Game Controllers, בחרתי את הג'ויסטיק שלי והתחלתי לשחק.

איכות קול.
בכדי לבדוק את איכות הצליל המעובד ע"י הכרטיס ערכתי מספר מבחנים לפי שימושיו של הכרטיס.
ראשית נתחיל במוזיקה:

סטריאו/מוזיקה:
מלבד השימוש בסגנונות מוזיקה שונים ומגוונים, ניסיתי מספר קבצי Mp3 מאוד קיצוניים, אשר הביאו את מרבית טווחי הצליל.
התוצאות היו נפלאות, הצליל נקי בכל עוצמה או טווח. בהחלט איכות מעולה, ללא שום פשרות.
בהשוואה מול ה-SoundBlaster Live! היה ניתן להבחין בעומק, בהירות לצליל שעיבד ההרקולס, לעומת הקריאטיב שנשמע מאוד אנמי.
קשה מאוד להסביר זאת במילים, ולדעתי צריך לשמוע בכדי להבין.
עוד יתרון ברור מול המתחרה של קיראטיב הוא העלמה כמעט מוחלטת של ה-hiss.. אשר מורגש ונוכח לכל אורך הסקאלה ב-Live, נעלם כמעט לחלוטין אצל ההרקולס.

לצורך הבדיקות נעזרתי באלבומים הבאים:
Afro Man, Maddona - Music, R.E.M, החברים של נטשה - האוסף ועוד..

DVD
נעזרתי בזוג סצנות עמוסות לעייפה, ובדיסק ההופעה של The Corrs לצורך הבדיקה.
הראשונה לקוחה מן הסרט המוכר לכלם, Matrix, סצנת היריות בבניין.
השנייה, מאותו בית יוצר, Romeo Must Die, סצנת מרדף, אופנועים מול מרצדס.

שתי הסצנות הנבחרות מציגות פרמטרים

משחקים:

Max Payne, Serious Sam, Quake 3 & Need For Speed 5

 

הכרטיס נבחן על:
Microsoft WindowsXP Professional
Intel P3 700e @ 1Ghz 1.95v
Micron 512Mb PC133 Cas2 @143mhz
Asus CUSL2-c Black Pearl
Hercules 3D Prophet 4500 64Mb + Tv/Out @185Mhz
Hercules Game Theater XP (v4.1)
Maxtor 7200RPM 40Gb (ATA133)
Aopen DVD-1640-PRO
RICOH MP7200A
Altec Lansing ATP3 / ATP5 / ADA890

סיכום

ה-GTXP הוא בהחלט כרטיס מדהים ביותר בעל פוטנציאל ענקי שמתממש בדרייברים החדשים. איכות הסאונד מדהימה, השימוש בציפוי זהב על היציאות והכניסות בהחלט רעיון טוב. כמו כן הראק מאוד שימושי ונחמד, כמו גם כל החיבורים שצריך שיש עליו. אבל לאנשים חסרי מקום על השולחן הראק  קצת יפריע, למרות שלי אישית הוא רק עשה טוב. כמובן שגם הצ'יפ קידוד MP3 שיש על הכרטיס פשוט מעולה .כמו כן המחיר מאוד נמוך יחסית לשאר כרטיסי הקול לשוק הגבוה בארץ, כ-50 דולרים לאומת 235 דולרים שעולה ה-Creative SoundBlaster Live! Platinum.

פלוסים