לקחנו לסיבוב מסך QD-OLED חדש מבית MSI בעל תדר ריענון גבוה במיוחד של 360Hz על מנת לראות כיצד סט התכונות שהוא מציע עומד בסטנדרטים המחמירים בשוק
מסכי OLED במיוחד ו-QD-OLED בפרט מתחילים להציף את השוק. בעוד שהמחיריהם עדיין גבוהים משמעותית ממסכי LCD סטנדרטיים מבוססי IPS או VA, מסכי OLED מקבלים דחיפה רצינית משלל יצרניות בעוד פסי היצור עצמם רק גדלים.
בשלב זה, מסכים מבוססי OLED נראים כמו העתיד הבלתי נמנע, אמנם חשוב לדעת שישנן שלל כוכביות כאשר הגדולה ביותר כיום היא בעיקר תג המחיר שנושאים מסכים שונים. אמנם, טכנולוגיית OLED נושאת שלל תכונות אשר הופכות אותה לעדיפה לגיימינג וצריכת תוכן כמו איכות ודיוק הצבע, זמני התגובה האפסיים והיכולת להגיע לקצב מאוד גבוה של תמונות לשניה.
מבט מקרוב – MSI MPG 271QRX
ה-MPG 271QRX הוא מסך QD-OLED חדש מבית MSI אשר מבוסס על פאנל חדש מבית סמסונג. מסובר בפאנל 26.5 אינצ' בעל רזולוציה של 2560X1440 ותדר ריענון של 360Hz. ברמת הגודל והרזולוציה מדובר במסך סטנדרטי למדי, אמנם תדר ריענון של 360Hz שמאפשר כמובן תצוגה של עד 360 פריימים לשניה בפועל, הוא אלמנט בעל רמה גבוהה משמעותית מהסטנדרט למסכי גיימינג בגודל ורזולוציה כזאת.
ה-MPG 271QRX מגיע עם תג מחיר רשמי של 799 דולר, שהם כ-200 דולר פחות מהמחיר הטיפוסי של מסך 4K 240Hz מבוססי QD-OLED. ההבדל כמובן מתבטא בתדר הריענון הגבוה יותר והצורך של המשתמש בכזה תדר.
המסך מגיע עם מעמד, כבל USB למפצל, כבל HDMI וגם כבל לחיבור לחשמל.
למסך יציאת אוזניות, שתי כניסות HDMI בתקן 2.1, כניסת DIsplayPort 1.4 סטנדרטית לצד USB Type-C אשר תומך בתצוגה עם תקן DisplayPort 1.4. בחלק השמאלי אפשר לראות את כניסת ה-USB Type-B מהמחשב וצמד יציאות USB Type-A מהמפצל, אשר משמש גם כמתג KVM.
ישנו ספק כח מובנה במסך ולכן כל שיש לעשות הוא לחבר כבל "קומקום" סטנדרטי לחשמל. ספק הכח שבמסך גם כולל מטען עבור יציאת ה-USB Type-C שמספק עד 90W באמצעות טכנולוגיית ה-USB Power Delivery. משמעות הדבר היא שאפשר להשתמשב במחשב נייד שתומך בתצוגה וטעינה דרך USB Type-C בכבל בודד עם המסך הזה. לחלופין, אפשר להטעין מחשבים ניידים, טלפונים וכל מכשיר אחר שתומך בטכנולוגיה.
ישנה תמיכה בסטנדרט העגינה VESA 100 עבור כל משתמש שירצה בהתאמת המסך הזה לזרוע תומכת.
המעמד שמגיע עם המסך איכותי ועשוי מתכת עם כיסויי פלסטיק. ישנה כל פונקציית כיוונון אפשרית כמו סיבוב, הטיה ושינוי גובה.
בתחתית המסך ישנו ג'ויסטיק נח לשימוש וניווט בתפריטי המסך. התלונה היחידה שלנו כאן היא שכפתור ההדלקה נפרד, ולא לחיצה על הג'ויסטיק עצמו, דבר שבהחלט הביא למעט בילבול בעת ההדלקה הראשונית (לגמרי זכרנו שכפתור ההדלקה נפרד כאן). משמאל אפשר לראות את הלחצן שאחראי על שינוי מקור התצוגה.
איכות תמונה – MSI MPG 271QRX
נתחיל עם השתקפות והתמודדות עם תאורה.
פאנלים מסוג QD-OLED, לפחות בדור הזה של המסכים מכיל שכבה אחורית סגולה ולכן ישנו שינוי צבע לגוון סגול כאשר מסתכלים על תאורה ישירה על גבי איזורים שחורים אשר אינם מוארים בתצוגה. עבור מסך שמוגדר בעל ציפוי Gloss, לא ראינו "בריחה" של תאורה ומריחה שלה על גבי הפאנל בזווית צפיה ישירה, וזו נקודה לחיוב. מדובר בציפוי מחזיר אור אבל ניכר שישנו שימוש בטכנולוגיה שמפחיתה את אפקט ההחזרה.
ממשיכים ביכולת קריאת טקסט וזה למעשה החוליה החלשה של מסכי QD-OLED שכאלה בהשוואה למסכי IPS סטנדרטיים בשוק. ה-271QRX לפני הכל הוא מסך גיימינג וצריכת תוכן. עם תדר של 360Hz, הוא למעשה מסך לגיימינג לפני הכל. סידור הפיקסלים יחד עם צפיפות מתונה בלבד של 109PPI (פיקסל לאינצ') מביא לכך שישנה בריחה קלה של צבע בקצוות בעלי ניגודיות גבוהה כמו טקסט שחור על גבי רקע לבן.
עבור עבודה מול טקסט, ה-MPG 271QRX לא תהיה הבחירה הראשונה. גיימינג צריך להיות עדיפות עם טכנולוגיית תצוגה שכזאת מול מה שמזכיר לנו את הדור הראשון של מסכי LCD והחוסר הנראה בחדות מול טקסט.
מסכי IPS מודרניים בעלי צפיפות פיקסלים זהה עדיין יביאו לטקסט קריא יותר ומעייף פחות, כאשר התמודדות עם קצוות טקסט וניגודיות גבוהה היא הרבה יותר אלגנטית.
הדרך לפתור את האפקט הזה עם מסכי QD-OLED בעתיד תהיה כנראה רק עם הגדלת הרזולוציה. ככל שהפיקסלים קטנים יותר, כך אפקט של בחירת הצבע בניגודיות גדולה יפחת. כמובן שלא מדובר באסון של ממש, אבל אנחנו דואגים להדגיש כי לקריאה של טקסט, ה-271QRX לא יהיה הבחירה הראשונה.
תחום נוסף הוא התמודדות עם VRR או Variable Refresh Rate – הטכנולוגיה שמאפשרת שינוי בפריימים המוצגים בהתאם לכמות הפריימים שהמחשב יכול לרנדר. היתרון הבולט של VRR הוא היכולת להפחית כמה שיותר את זמני התגובה ולהפוך את התמונה לחלקה בהתאם ליכולות עיבוד.
בסרטון למעלה אפשר לראות שימוש בטכנולוגיית VRR עם כמות משתנה של פריימים לשניה בחלק העליון, בהשוואה לשימוש בטכנולוגיית V-SYNC בחלק התחתון אשר בה כמות הפריימים לשניה נשארת נעולה ולא משתנה.
לצערנו, ה-MPG 271QRX מציג הבהובים בתאורה כאשר משתמשים ב-VRR מתחת לכ-60 פריימים לשניה. אמנם, מדובר במסך 360Hz, כזה אשר בשימוש טיפוסי לא תרצו להשתמש בו בפחות ממספר תלת-ספרתי של פריימים לשניה.
שימוש בטכנולוגיית VRR מעל ל-90 פריימים לשניה עובד בצורה תקינה לחלוטין.
בגזרת עוצמת התאורה, הבחנו בבהירות מירבית טיפוסית של כ-242NIT, במה שנקרא בהירות SDR שהיא בהירות לכל צפיה שאינה במצב HDR. לא שמנו לב לשינויים של ממש בבהירות המסך באיזורים השונים בפאנל ולא כאשר כל המסך שחור ורק חלון לבן קטן פעיל. הבהירות נשארת בטווח של -10NIT מהבהירות שציינו. לרוב, משתמשים רגילים לעבוד על הטווח של 120-170NIT לטקסט ומשחקים ולכן לא נקרא ל-242BIT בהירות נמוכה כלל.
למעשה, לא היינו ממליצים לעבוד בבהירות מירבית גבוהה שכזאת למשך שעות מרובות. עבורנו ה-MPG 271QRX מקבל כאן ציון עובר.
בשימוש טכנולוגיית HDR ראינו שהבהירות המירבית מגיעה ל-400NIT ולכן התמיכה בתקן של HDR400 מתאימה למסך. מדובר בתקן HDR יחסית סטנדרטי שאינו מגיע לאיכות וגם בדרך כלל לא לדרישה הכלכלית שיש למסכים בעלי תקינה של HDR600 ויותר. דחיפה של כזאת עוצמת תאורה בקצב ריענון כזה גבוה הוא דבר תובעני.
זמני תגובה – ובכן… קרוב לאפס. פאנל ה-QD-OLED 1440p 360Hz של סמסונג בדור הזה הוא כנראה הפאנל המהיר ביותר בעולם מסכי ה-OLED עם זמן תגובה מקצה לקצה של פחות ממילי-שניה בודדת. ב-MSI אוהבים לציין את הנתון של 0.03 מילי-שנות, בפועל מדובר בפחות מ-0.3 מילי-שניות. נסלח להם. המסך הזה בנוי ברמת ה-DNA לשימוש בגיימינג תחרותי במשחקים עתירי פריימים לשניה כמו Counter Strike 2, Overwatch 2, Valorant ואחרים.
כיסוי הצבע מראה לנו שהכיול מהמפעל מעולה בעיקר לעבודה בכיסוי בתקן sRGB בשיעור של 100 אחוז בדיוק. פרופילים אחרים שקיימים שמים יותר דגש על משהו שמסכי OLED עושים היטב וזה אובר-רוויה של צבע עבור משחקים ותוכן וידאו.
תוכנה – MSI MPG 271QRX
עבור שליטה במסך ניתן להתקין את תוכנת MSI Gaming Intelligence. כאן למעשה מקבלים את כל מה שמקבלים גם בתפריטים המהירים בגישה אל המסך. אפשר ליצור פרופילים מותאמים אישית לצבע, עוצמת תאורה וגם שימוש במתג ה-KVM המיועד לשימוש במספר מכשירים בו-זמנית עם המסך בשימוש אותו הציוד ההיקפי כמו קונסולת משחק למשל.
ניתן גם להציב כוונת על המסך, כוונת ברמת החומרה אמנם נציין כי יש בכך אלמנט של אי-ספורטיביות במשחקים שבכוונה לא מכילים כוונת על מרכז המסך.
התוכנה פשוטה לניווט, מגיבה היטב ואינה מבקשת משאבים רבים ממערכת ההפעלה. שני הדברים היחידים שנציין לביקורת הם שעידכון קושחה למשחק משום מה דורש מאיתנו להשתמש בכבל DisplayPort ולא HDMI, וגם שלא יהיו אמצעי USB אחרים מחוברים.
בנוסף להכל, ה-Gaming Intelligence ממש ממש רוצה שנתקין אנטי וירוס של נורטון. כל כך רוצה, עד כדי בקשה לעשות זאת בהתקנה ראשונית ובכל הפעלה נוספת של התוכנה מאז. MSI, אנחנו לא יודעים איזה הסכם יש בינכם לבין נורטון אבל זה לא נראה טוב מכיוון חווית המשתמש.
ממשקיות המסך עצמה מחוץ ל-Gaming Intelligence עובדת בצורה חלקה ונוחה, השימוש בג'וסיטיק הוכח כאלמנט הכי סטנדרטי במסכי גיימינג כיום בכל הנוגע לתפעול המסך עצמו.
בתוכנה כמובן אפשר גם לשלוט בפס RGB עם לוגו שנמצא מאחורי המסך. אנחנו עדיין לא בטוחים למה חברות מחליטות להשקיע בתכונה כזאת אם למשתמש אין יכולת לראות אותה, אבל אם כולם עושים זאת, אנחנו מצפים מכולם לעקוב אחרי הטרנד הזה.
השורה התחתונה – MSI MPG 271QRX
אהבנו
- איכות בניה טובה. מעמד נח לכיוונון וסולידי גם כן, אינו חורק
- זמני תגובה אפסיים וחלקות תמונה ללא פשרות – מסך 360Hz לגיימינג תחרותי ברמ"ח איבריו
- ניגודיות דינמית אינסופית, פאנל QD-OLED לוקח את החווית הצפיה כמה צעדים קדימה לעומת IPS
- דיוק צבע מעולה מהמפעל – כיסוי מדוייק של 100 אחוז בתקן sRGB בשימוש פרופיל sRGB המובנה
- תוכנה קלה לשימוש, תכנות ועדכון קושחה
- יכולת טעינה באמצעות USB Type-C למכשירים עד 90W ומתג KVM מובנה מוסיפים ערך לשווי המסך ולשימושיות בו
- מחיר של 799 דולר עבור ה-MPG 271QRX הופך את המסך לזול מסוגו בעל פאנל QD-OLED 360Hz
פחות אהבנו
- ביצועי VRR בעיתיים מתחת ל-60 תמונות לשניה, ביצועים תקינים מעל ל-90 לשניה
- בקשות חוזרות להתקנת נורטון אנטי-וירוס בשימוש תוכנת Gaming Intelligence, עדכון קושחה שמבקש חיבוריות ספציפית דרכה
- בהירות מירבית שלא מאפשרת תקן ניגודיות גבוהה גבוה מ-HDR400 הסטנדרטי
- טקסט שאינו חד כמו טקסט על פאנל IPS בעל צפיפות פיקסלים דומה