שוק הטלפונים הסלולרים הוא אולי השוק שעבר הכי הרבה שינויים, והיום טלפון סלולרי זאת מילה נרדפת למחשב האישי. האם מישהו מכם זוכר מה היה לפני 10 שנים? לפניכם ביקור קצר במנהרת הזמן חזרה אל המקשים ותצוגת שחור לבן
ברוכים הבאים לשנת 2001: רובכם מסתובבים בכיס עם המכשיר הסלולרי החדשני והצעיר העונה לשם נוקיה 3310 וחולמים על הנוקיה 8310 או אפילו נוקיה 5510 החייזרי, השם סמארטפון מדבר בעיקר על ה-Ericsson R380 או סדרת מכשירי ה-Communicator של נוקיה, וטאבלט…מה זה בכלל?!
- כתבה זו היא חלק מפרוייקט סיכום העשור על פי HWzone
מדהים לראות עד כמה התפתח שוק המכשירים האולטרה ניידים בעשור האחרון – אולי יותר מכל שוק אחר בעולם הטכנולוגי. מ-16 גוונים של אפור הגענו למסכי מגע ענקיים שמציגים צבעים בהירים יותר מאלו שראו היפים על אסיד בוודסטוק 69'. מספר טלפונים עם 50 רשומות עברנו לחיבור תמידי אל פייסבוק, סקייפ וכל תוכנה אחרת שאתם מסוגלים לחשוב עליה – היישר לווריד. משבירת שיאים ב'סנייק' התקדמנו לאפוס המלחמתי רחב היריעה המוכר גם בשם Angry Birds, ומאתרי WAP טקסטואליים השתכללנו לרשתות דור שלישי ורביעי שעושות הכל, בכל מקום ובכל מצב (חוץ מהמצב בו נגמרה לכם הסוללה).
Nokia 3310 – לכולם היה |
לא להאמין
האם בשנת 2001 מישהו האמין שבעוד 10 שנים כולנו נמשמש את המכשירים הסלולריים שלנו ולא נזכור מה זה כפתורים ומה עושים איתם? שמערכת הפעלה של כמה חבר'ה מפאלו אלטו תהיה זו שתשלוט בעולם המכשירים החכמים? האם מישהו דמיין שהדוד החביב שמוכר מחשבי מקינטוש יעמוד בראש אימפריית ענק של מכשירים ניידים? אנחנו חושבים שלא.
הרבה מאוד דברים ראינו ולמדנו בעשור האחרון: מכשירי ה-BlackBerry וה-Palm לימדו אותנו שקוביות שחורות ושמנמנות עם הרבה כפתורים הן להיט אצל חבר'ה מעונבים ועסוקים.
נוקיה לימדה אותנו שקונסולת משחקים וטלפון סלולרי, N-Gage בשבילכם, הם שני דברים שלא בדיוק הולכים ביחד (רק אל תגלו את זה לסוני אריקסון, שעדיין משוכנעת שה-Xperia Play הולך לנפץ שיאי מכירות).
Nokia 8310 – כולם רצו |
מכשירי ה-RAZR של מוטורולה הוכיחו לעולם שעיצוב דקיק וחללי (בשנת 2004 גם אתם חשבתם ככה) חשובים לא פחות מפונקציונליות או איות נכון.
ואז הגיעה אפל
בשנת 2007 הגיעה אפל…ושינתה הכל. כן כן, אנחנו יודעים ששמעתם את זה כבר מיליון פעמים בעבר, אבל אין לנו ברירה אלא להודות בכך – האייפון אולי לא המציא את הגלגל מחדש, אך הפופולריות העצומה שלו הפכה אותו למקור השראה עבור מרבית הסמארטפונים שאנחנו רואים כיום.
נוקיה המשיכה ללמד אותנו לקחים חשובים לחיים, כשהציגה לאורך השנים שורות של מכשירים מפגרים טכנולוגית ויקרים מדי, אשר הפכו אותה ואת מערכת הסימביאן שלה מקיסרי הממלכה לליצני החצר של עולם הסמארטפונים, בזמן שסמסונג ואפל חולפות על פניה בדרך למעלה ומגחכות קלות.
בשנת 2010 אפל הצליחה לתרגם את ההצלחה העצומה של מכשירי האייפון גם לעולם הטאבלטים עם האייפד, שהפך את השוק הארגוני והאפור לשוק משגשג שמושך אליו את כל חברות הענק (ואז רובן חוות כישלון מפואר, לפחות בינתיים).
פאלם – פעם היה כזה לאנשי עסקים |
השנה הגענו רשמית אל "עידן הליבות הכפולות", בחסותן של NVIDIA, Qualcomm, סמסונג וחברים. LG טענה לראשוניות עם סמארטפון ה-Optimus 2X שלה, מוטורולה עשתה זאת במכה כפולה עם טאבלט ה-Xoom וסמארטפון ה-Atrix, וכעת כבר אין הרבה יצרניות בשוק שעדיין לא מציעות מכשירים כפולי ליבה. בחודשים הקרובים אנו צפויים לראות מכשירים כפולי ליבה מהירים עוד יותר, וכבר בתחילת שנה הבאה צפוי השוק להיכנס לעולם חדש – "עידן מרובעי הליבות".
המחשב האישי בכף היד
שוק הסמארטפונים והטאבלטים של היום לא דומה לשום דבר שראינו בעבר – מכשירים מתוחכמים שמשלבים כח עיבוד מרשים יחד עם עיצוב שמקשה להוריד מהם את העיניים צצים כמו שפשפות בגדוד אחרי שבועיים בשטח, ואלו מאיימים להפוך ערימת הברזלים והפלסטיקים אותה אנו מכנים "מחשב אישי" למשהו שיהיה קיים רק בספרי ההיסטוריה.
לא רק המחשב האישי צריך לחוש מאויים מטרנד הסמארטפונים והטאבלטים – המכשירים הללו מחביאים שלל "טריקים" מתקדמים בשרוול, וכבר היום מסוגלים להחליף נגני מוזיקה, נגני PMP, קונסולות משחק, נטבוקים ואפילו מצלמות דיגיטליות ומצלמות וידאו.
N-Gage הרעיון נכון, הביצוע פחות |
גוגל מתקרבת ליום בו תפעיל יותר ממחצית הסמארטפונים והטאבלטים עם מערכת האנדרואיד שלה, אפל היא יצרנית הטאבלטים והסמארטפונים הגדולה בעולם, מיקרוסופט חולמת לפרוח בעזרתה של נוקיה ו-Windows Phone 7, ו-RIM (יצרנית הבלאקברי) מתחילה להפנים שאנשים כבר לא מתלהבים ממקלדות QWERTY כמו פעם.
בימים אלו, נראה שהקרב הגדול ביותר בעולם הסמארטפונים הוא בין אפל לסמסונג – אייפון 4 מול ה-Galaxy S2, כשברקע HTC, מוטורולה, LG ואחרות נהנות גם כן מהצלחה סבירה למדי.
מה מצפה לנו בעתיד?
כיאה לשוק שמתפתח בקצב מסחרר, מה יקרה בעתיד זו שאלה שקשה מאוד לענות עליה. אפל ככל הנראה תמשיך לשבור שיאים עם הדורות הבאים של מכשירי האייפון והאייפד, גוגל תנסה להשתלט על השוק כולו עם מערכת האנדרואיד Ice Cream Sandwich (וזה עוד בלי שהזכרנו את הרכישה של מוטורולה), RIM תנסה לעשות משהו דומה עם מערכת ה-QNX ומיקרוסופט מקווה להפוך את Windows 8 למערכת האידיאלית עבור הטאבלטים.
גם בחזית החומרה המצב לא שונה בהרבה. NVIDIA מבטיחה לנו שבבי ARM מרובעי ליבות עד סוף השנה, Qualcomm ו-Texas Instruments אמורות להצטרף אליה בתחילת שנה הבאה, אפל, סמסונג ו-LG זוממות משהו גם הן, AMD מכוונת לשוק הטאבלטים ואינטל מבטיחה להשאיר הרבה פיות פעורים בעזרת שבבי ה-Medfield וה-Silvermont שלה (ומערכת ה-MeeGo).
מסכים גמישים, רזולוציות 'רטינה', שבבי NFC, רשתות דור רביעי מהירות במיוחד, טעינה אלחוטית – אלו הם רק חלק מהטכנולוגיות שממתינות בסבלנות עד שיגיע תורן להסתער על עולם המכשירים האולטרה ניידים.
בגדול, עושה רושם שאין אף חברת טכנולוגיה שלא חולמת להפוך ליקירת השוק הזה. אנחנו לא ננסה לנחש מי יהיו אלו שיצליחו להגשים את חלומן ומי יפלו ויחבטו את פרצופן ברצפה – בינתיים אנחנו מחככים ידיים בהנאה ונהנים מהתחרות.
והיום שני אלה מנסים לזכות באהדתנו |
ואז הגיע אפל – פחחחחח
אפל הגיע הרבה לפני 2007, עם ניוטון,
שהקדים את זמנו אבל גם היה פספוס
מבחינת אפל. אז ניסו וניסו עד שהלך להם.
חזק!
"רק אל תגלו את זה לסוני אריקסון, שעדיין משוכנעת שה-Xperia Play הולך לנפץ שיאי מכירות" חחחח…
תודה על הכתבה נהנתי לקרוא 😛
המשיכו כך
אחלה כתבה, מאוד מהנה לקרוא!
למה לא הזכרתם את הסטארטק והמנגו?!
למה לא הלכתם עוד אחורה?!?!