Google הציגה את מערכת ההפעלה החדשה שלה: מערכת פתוחה, המבוססת כולה על דפדפן אינטרנט.
לאחר שחרור הדפדפן של Google, דפדפן ה-Chrome, השיקה אמש גוגל מערכת הפעלה חדשה – Chrome OS – המבוססת כולה על דפדפן זה. המערכת עצמה תושק רק בעוד כשנה, אך החברה כבר שיחררה את קוד המקור של מערכת ההפעלה שלה, על מנת לאפשר למפתחים חיצוניים לקחת חלק מלא בתהליך הפיתוח. מערכת זו מיועדת בעיקר למחשבים זולים ודלי משאבים – כלומר נטבוקים, אשר נועדו במקור לגלישה באינטרנט ועבודה משרדית קלה יחסית.
הדבר הייחודי במערכת ההפעלה החדשה, הוא שהיא מבוססת על יישומי רשת: המאפיין המרכזי שלה, דרכו מתבצעות שלל הפעולות הוא הדפדפן של גוגל, ה-Chrome. המערכת משתמשת במעט מאוד זכרון ופועלת באופן מהיר להפליא, ובכך בעצם נבדלת משאר מערכות ההפעלה הקיימות בשוק. המשתמשים לא צריכים להתקין תוכנות, כיוון שכל המידע שהמשתמש מייצר נשמר ברשת. דבר זה, בעצם, מאפשר לגשת למחשב מכל מקום בו מותקנת מערכת ההפעלה של גוגל: כל המידע זמין תמיד – ובמקרה של שימוש במחשב אחר, אחרי הזנת שם משתמש וסיסמא ניתן בקלות לגשת למחשב האישי וכל המידע הקיים בו יופיע מחדש. ע"י פיתוח אופציה זו ביטלה גוגל הלכה למעשה את הצורך ביצירת גיבויים ושחזורים מהכונן הקשיח – אין ספק שזו צורת מחשבה חדשנית באופן רדיקלי מצד גוגל, ואולי היא אף מקדימה את זמנה.
נושא האבטחה גם הוא תופס חלק מרכזי במערכת ההפעלה: מכיוון שאין צורך להתקין תוכנות על המחשב, מערכת ההפעלה מאובטחת הרבה יותר מאחרות. גם אם הותקפתם על ידי תוכנה זדונית, ע"י איתחול של המחשב הקוד הזדוני יימחק – מכיוון שהמידע לא נשמר בצורה מקומית בכונן הקשיח.
Google Chrome OS מקור: engadget.com |
כמובן שגוגל כללה את רוב האפליקציות המוצלחות שלה במערכת ההפעלה החדשה, בין היתר את Google Desktop (כלי המאפשר חיפוש במחשב ובאינטרנט במקביל), גישה נוחה ל-Gmail, אפליקציות ה-Google Docs וכמובן גם את דפדפן ה-Google Chrome פרי פיתוחה. בכך נוצרה מערכת המבוססת כולה על פיתוחים מקוריים של גוגל, ויוצרת הרמוניה של "מהירות, פשטות ואבטחה", לדברי המפתחים.
לצורך הדגמה, באירוע השקת מערכת ההפעלה שנערך אמש, אנשי גוגל הפעילו מחשב נטבוק עליו הותקנה מערכת ההפעלה. בתוך פחות מ-7 שניות, המערכת עלתה במלואה והייתה מוכנה לשימוש – לרבות חיבור לאינטרנט. כאשר המערכת מזהה התקן USB נפתחת סימניה המראה את הקבצים שהוא מכיל, או את הפעולות שניתן לבצע בו. בין היתר ניתן גם לשחק משחקים קלים המובנים במערכת, כגון דמקה, אך יישומים גרפיים כבדים הם כרגע מעבר ליכולותיה של Chrome OS.
דגש מיוחד הושם גם על ביצוע מספר משימות בו-זמנית כאשר על ידי פתיחת סימניות שונות, כל אחת עובדת על יישום שונה. למעשה, המערכת כולה מחולקת לסימניות – גם שולחן העבודה, הגדרות המערכת ושאר הדברים הטכניים נמצאים בסימניה משלהם. בכל סימניה, חוץ מלגלוש באתרים ולבצע שינויים, ניתן גם להשתמש ב"תוכנות רשת", ולשמור מידע אותו מייצר המשתמש ע"י תוכנות אלו – שהן בעצם תוכנות בגרסה קלה יותר, אליהן ניתן לגשת ישירות מהדפדפן. נראה כי בקרוב יצוצו עוד ועוד תוכנות כאלו, אך תוכנה שתתרום במיוחד למערכת ההפעלה של גוגל היא גרסאת ה-Web של Office 2010 החדש של מיקרוסופט.
גוגל תתחיל להפיץ את ה-Chrome OS באופן מסחרי בעוד כשנה, באמצעות מחשבים ניידים קלים וזולים – מחשבי נטבוק שיותאמו במיוחד למערכת ההפעלה החדשה. לטענת גוגל, המחשבים יהיו כל כך קומפקטיים ומערכת ההפעלה תהיה כל כך נוחה שהיא צופה הצלחה אדירה. אכן, אין ספק שמדובר במערכת הפעלה חדשנית, ובצעד גדול של הפגנת מודעות לצרכיהם של המשתמשים השונים ברחבי העולם.
אך למרות היתרונות הרבים של Chrome OS – נוחות השימוש, המודעות לצרכים, המהירות והממשק הנוח, נראה כי יש לה עדיין מספר חסרונות מהותיים, כאשר העיקרי שבהם הוא העובדה שמדובר במידע של משתמשים המאוחסן על גבי רשת האינטרנט ומוגן ע"י שם משתמש וסיסמא בלבד, אותם ניתן לגנוב בקלות רבה יחסית. חסרון נוסף הוא העובדה שללא חיבור אינטרנט זמין, כלל לא ניתן להשתמש במערכת ההפעלה והמחשב כולו הופך למשקולת נייר יקרה מאוד – בעיה זו תפתר מעצמה בעתיד, עם הזמינות ההולכת וגוברת של רשתות WiFi ציבוריות, אך נכון לעכשיו זהו נתון שיש לקחת בחשבון.