אחרי שמארק צוקרברג מצא לעצמו מוביל חדש עבור שוק ה-VR, נראה כי הגיע הזמן להתפנות לתביעת הענק ממתינה לו ממש מעבר לפינה
לא מגיעים לפסגה מבלי לרכוש כמה אויבים בדרך, וזה מה שחברת פייסבוק, ובפרט חברת הבת שלה Oculus, נאלצת להתמודד איתו בימים אלה, כשחברת הטכנולוגיה ZeniMax, שמחזיקה בין היתר במפתחת ומפיצת המשחקים המפורסם Bethesda, נמצאת בעיצומו של מאבק משפטי שבמרכזו הטענה כי משקפי המציאות המדומה של זו הראשונה נוצרו באמצעות טכנולוגיות שנלקחו ללא רשות.
במרכז המשפט הזה ניצב המפתח האגדי ג'ון קרמק, שהקים את חברת id Software אשר נרכשה בשנת 2009 על ידי אותה Bethesda. קרמק החל בשיתוף פעולה עם אנשי חברת Oculus בזמן שהוא עדיין עובד בחברת id, ולפי הטענה אנשי מפתחת טכנולוגיות המציאות המדומה השתמשו בקשר זה על מנת לגנוב אלמנטים טכנולוגיים וקוד שהיווה קניין רוחני של חברת id ושל חברת האם ZeniMax, כאשר כל זה היווה את הבסיס לטכנולוגיות התוכנתיות שמהוות חלק ממוצרים כדוגמת משקפי ה-Oculus Rift, ולא היה מתקיים ללא "העזרה החיצונית" הזו.
קרמק כבר עזב את id ומשמש כיום כמנהל הטכנולוגי של Oculus, אך ב-ZeniMax ממש לא מתכוונים לוותר בקלות – ודורשים סכום פיצוי כולל של יותר מ-4 מיליארד דולר, שכולל בתוכו 2 מיליארד דולר שהם תמלוגים עבור הקניין שנלקח ללא רשות, וקנס של כ-2 מיליארד דולר נוספים. בנוסף לסכום הזה שנדרש מפייסבוק, ב-ZeniMax דורשים גם פיצויים בהיקפים של מאות מיליונים ממייסד חברת Oculus פאלמר לאקי, מג'ון קרמק וממנכ"ל Oculus בעבר ברנדן אייריב.
עורכי הדין של Oculus מודים כי קרמק היווה בורג חשוב בפיתוח הטכנולוגיות והמוצרים שמשמשים את החברה כיום, אך במקביל מכחישים בחריפות את הטענה שהשתמשו בקוד כלשהו שהגיע באופן בלתי חוקי ובלתי קביל מ-id או מ-ZeniMax באופן כללי, וכעת אחרי כמה שבועות של שמיעת עדויות משני הצדדים תהיה זו משימתו של חבר המושבעים בבית המשפט במדינת טקסס להחליט מי כאן הצודק, מי כאן הטועה, וכמה בדיוק יעלה כל הסיפור הזה לצדדים השונים.
האם אנחנו בדרך למכה כואבת עבור צוקרברג ואנשיו, או שאולי אנחנו בדרך לפתרון שיאפשר ל-Oculus לשים את כל הסאגה מאחוריהם ולהמשיך לצעוד אל עבר האתגרים הטכנולוגיים שממתינים לה בעתיד? בעוד כמה זמן נדע סוף סוף את התשובה.