השיכלולים הטכנולוגיים בעולם הרכב ממשיכים להגיע בקצב חסר תקדים, וכעת נראה שגם בישראל מתחילים לבצע את ההתאמות הנדרשות לעידן החדש והמקושר
נהוג לראות את הטכנולוגיה של רכבים כמסמלת את התפתחות הטכנולוגיה העולמית. ואכן, בדיוק כמו שאר הטכנולוגיה סביבנו, מהרגע שרכבים הפכו להיות מוצר להמונים ב-1908, ועד בערך 1995, לא היו ממש שיפורים טכנולוגיים עצומים בעולם הזה. אך בשני העשורים האחרונים הזינוק בעולם הטכנולוגיה לא פסח על עולם הרכב והעתיד נראה קרוב מתמיד.
חווית הנהיגה היוותה חלק אינטגרלי לקיומן של המצאות מסויימות – למשל כניסת הרדיו לרכב ב-1930 מראה על ההשפעה העצומה שהייתה למדיום הזה ברחבי העולם. כנ"ל כניסת הטייפ ב-1965 או הדיסק ב-1985. אפילו הכניסה הנרחבת של טיסות השפיעה על המכונית, כאשר כבר ב-1949 נעשה ניסיון ממשי לייצר מכונית מעופפת. אבל שום דבר מהדברים האלו לא באמת שינה את עולם הרכב בצורה משמעותית.
היו כמה פיתוחים טכנולוגיים שאכן שינו את הדרך בה אנו נוהגים, אך הם הגיעו בטיפטופים. הראשון, כאמור, היה ב- 1908, אז פיתח פורד את מודל ה-T של רכבו. זה היה הרכב הראשון שהורכב על סרט נע וכך קיבל הרכב מחיר אשר הציבור יכל להרשות לעצמו ורכבים כבר לא נהיו רק עניין לעשירים. ב-1956 נכנס הגה הכח לרכבים ועשה לידיים של כולנו את החיים קלים יותר. כן, כבר לפני 60 שנה.
ב-1963 החלו הרכבים האוטומטיים, ב-1984 כריות האויר מצילות החיים והרבה ב-1994 נכנס לשימוש ממשי ניתוח מצב הרכב בעזרת מחשב. 16 פינים שיושבים מתחת ללוח השעונים ומסייעים לכל מוסכניק לדעת בדיוק מה מצב הרכב, שינו את הדרך בה מוצאים תקלות. המחשב האישי, שהפך לפריט חובה בכל בית, נכנס גם לרכבים ומאותו רגע, כמו שקרה עם כל לפני כן, ב-1925, מצת הסיגריות, שבלעדיו לא היה לנו היכן להטעין את הטלפון היום. הטכנולוגיה, ההתפתחויות לא הפסיקו להגיע.
ב-1995 נכנס לשימוש ה-GPS, ובעצם עשה את הצעד הראשון במכונית שהיא חכמה גם למשתמש ולא רק למכונאי. ה-GPS ייתר את הצורך במפות, עזר לאנשים להגיע ליעדים לא מוכרים בקלות, איפשר לאנשים לנהוג ליעדם במהירות ובקלות ובהצבתו על החלון ביטל את המבט המסוכן מטה לכיוון המפה. בשנת 2000 הורה הנשיא האמריקאי לאפשר לכל הלווינים לשלוח מידע שאיתו ינווטו מכשירי ה-GPS והמכשיר הפך בן בית בכמעט כל רכב.
מרגע הטמעת המכשיר ברכבים, הדיגיטציה שלהם החלה לפרוח – מערכות הקוראות את הדרך ומתריעות על תאונות, מערכת מניעת נעילת בלמים, חיישני מניעת תאונות ועד רכבים אוטונומיים מלאים, אשר נוסעים לגמרי ללא התערבות נהג. בשנים האחרונות נעשו קפיצות טכנולוגיות מטורפות. וכמו תמיד עם הרכבים, כאשר הטכנולוגיה יצאה רק מהתחום הטכני ועברה גם לכח האנושי, הרכבים לוקחים בכך חלק.
השנים האחרונות הן שנים בהן עולם הטכנולוגיה למד מושג חדש – כלכלת שיתוף. לתוך הרעיון החברתי בבסיסו, בו כל אדם יכול ליצור ולפתח בלי תלות באירגונים גדולים, עולם הטק נותן דחיפה משמעותי. אפליקציות שיתוף בתים, חברות הנותנות הלוואות לא דרך הבנקים וקניות און ליין ישירות מספקים, הפכו לדבר שבשיגרה. אותה כלכלת שיתוף נמצאת כמובן גם בעולם הרכב.
אובר למשל, ערערו את עולם המוניות לחלוטין. בתחילה הם היו חברה אשר סיפקה רכבי יוקרה בתור מוניות למי שהעדיף להגיע ליעדו בסטייל. אבל אז נוצר UberX, שירות המאפשר לכל אדם להיות נהג מונית. אתה מקבל הודעה ויכול ללכת לאסוף נוסעים ולעשות קצת כסף מהצד. לאחרונה מחיר נסיעה באובר הפך ליותר זול ממונית, וכך שינתה שוב הטכנולוגיה החדשה את השוק הקיים.
גם בתחום השכרת הרכב עבר השוק טלטלה רצינית. בתחילה, השכרות רכב היו לפחות ליום שלם, ולא פעם דרשו הזמנה מראש. ואז נכנסו עסקים דוגמת Car2Go אשר אפשרו השכרת רכב לכמה שעות שרוצים. ההשכרה השתמשה בטכנולוגיה שכבר קיימת- האינטרנט, וכל שאדם צריך לעשות הוא לבקש באתר החברה רכב ואז לגשת לרכב שחונה קרוב למיקומו. אבל מאז עולם ההשכרה לקח עוד צעד קדימה.
כעת יש Peer To Peer Carsharing – כל אדם יכול להשכיר את רכבו בזמן שהוא לא משתמש בו. החברות המפעילות שירותים כאלו, כמו Zipcar, לוקחות אחוזים מהעסקאות, והן גם נותנות הביטוח למקרה שמישהו נפגע או פוגע ברכב. עד כה, היו רק מקרים בודדים. ואם כבר בענייני השכרת משהו שאין בו שימוש, גם בתחום חניית הרכב יש פתרון. Pink Park מאפשרים לכל אדם להשכיר את החנייה שלו כשאינו משתמש בה. השיתוף השתלט על כל תחום אפשרי.
האינטרנט שינה גם את הדרך בה אנו קונים רכבים. בארצות הברית אנשים כמעט ואינם נכנסים יותר לסוכנויות לקניית רכב. בעבר, כדי לקנות רכב, אנשים עברו בין סוכנויות רבות, אך כיום אנשים קודם בודקים את ההיצע און ליין. ובין לוחות המכירות ברשת ניתן לראות שיפור קבוע ומתמיד גם בארץ.
אפילו אותו GPS משמעותי עבר עם השנים שינוי שמקורו בכלכלת השיתוף. Waze בעצם לקחה את רעיון הניווט והוסיפו לו את הקהילתיות. בעזרת ה-GPS, ובדיקת קצב תזוזת הרכב, כל נהג אשר האפליקציה פתוחה אצלו, למעשה שולח מידע על כמות הפקקים בדרכים וכך Waze לא רק מנווטת אותך אל הדרך, אלא גם מציעה לנהג את הדרך הכי מהירה, כלומר זו שהכי פחות פקוקה.
מנהלי Waze לא עצרו עם רעיון הניווט והשיתוף ולאחרונה השיקו את Waze Carpool הנועד לשיתוף נסיעות. אנשים המשתמשים באפליקציה למעשה חולקים נסיעה וחולקים בהוצאות הדלק. מכיוון שמדובר בנסיעה רבת משתמשים, עלתה שאלת הביטוח כבעיה אך זו נפתרה כאשר Waze החלה לשתף פעולה עם חברת ביטוח ישיר וזו הודיעה כי ביטוח החובה הרגיל לרכב תופס גם כאשר מדובר בנסיעה מרובת נוסעים. הוסיפו לכך את האפשרות לקנות אפילו ביטוח לרכב און ליין, והנה מהפיכת הרכב עברה כולה לשדות הוירטואליים.
העתיד של הרכבים נראה מעניין לא פחות. רכבים אוטונומיים רק בחיתוליהם, ואיתן עולות שאלות לגבי ביטוח, אחריות הנהג, אופציות לשליטה עצמית ועוד. אך אם יש משהו שתעשיית הרכב כבר הוכיחה הוא שלכל בעיה יש פיתרון, והפיתרון, לרוב, נעוץ בטכנולוגיות המתקדמות הקיימות סביבנו.
כתבה לעניין.
כתבה נפלאה