איך יוטיוב הגיעה למצב שבו צליל של מכונת כביסה יכול לגרום להפרת זכויות יוצרים?
תשמעו סיפור שיגרום לכם לחשוב פעמיים לפני שתלחצו על כפתור ההפעלה של מכונת הכביסה שלכם. יוטיוב, פלטפורמת הווידאו הגדולה בעולם, מצאה את עצמה בעין הסערה של טענה מוזרה במיוחד, שהעלתה שאלות קשות על זכויות יוצרים והתנהלות החברות הגדולות.
אז מה קרה כאן?
יוטיוב ידועה במדיניות הקפדנית שלה בכל הנוגע לזכויות יוצרים, אבל נראה שהפעם היא הגיעה לשיא חדש של אבסורד. חברת סמסונג, שמייצרת בין היתר גם מכונות כביסה, השתמשה בצליל נעים כדי להודיע על סיום מחזור הכביסה. עד כאן הכל טוב ויפה. אבל מה קרה כשהצליל הזה הופיע בסרטון תמים ביוטיוב? ניחשתם נכון – סימון הסרטון ככזה שמפר זכויות יוצרים.
יוטיובר בשם "אלבינו" הכריז בהתלהמות ב-X (לשעבר טוויטר) שמערכת ה-Content ID של יוטיוב – המזהה אוטומטית תוכן שנרשם על ידי בעלי הזכויות – "שבורה לגמרי". אלבינו, שהוא גם סטרימר Twitch פופולרי, התלונן על כך שסרטון היוטיוב שלו שהתנגן דרך Fallout הוצא ממונטיזציה בגלל שמכונת כביסה של סמסונג צלצלה באקראי ברקע בזמן השידור.
ככל הנראה, יוטיוב סרק אוטומטית את הסרטון של אלבינו וזיהה את צלצול מכונת הכביסה כשיר בשם "Done" – שאלבינו ראה במהירות שהועלה ליוטיוב על ידי מוזיקאי הידוע בשם Audego לפני תשע שנים.
אבל כאשר אלבינו מצא את השיר של אודגו, הדבר היחיד שהוא שמע היה קליפ של 30 שניות עם צלצול מכונת הכביסה. לאלבינו היה ברור שלאודגו אין זכויות כלשהן לג'ינגל, ומיד הוא הבין שהוא עלה כנראה על שיטה חדשה-ישנה.
אובדן השפיות הדיגיטלית
כמובן, ההיגיון הפשוט שלנו מתנגד למצב כזה. איך יכול להיות שצליל כל כך בנאלי יגרום לכזה בלגן? אבל המציאות היא שהמדיניות הנוקשה של יוטיוב לא מבדילה בין קטעים מוזיקליים חשובים לבין צלילים יומיומיים. הכל נכנס לאותו סל, והתוצאה? כאב ראש לכל המעורבים.
הסיפור הזה חושף את המורכבות והבעיה שבמדיניות זכויות יוצרים דיגיטלית בעידן שלנו. מצד אחד, יש צורך בהגנה על זכויות היוצרים – לא נרצה לראות את עבודת האמנים נגנבת. מצד שני, יש צורך ביישום מדיניות הגיונית שמבינה את ההקשר ולא יוצרת בעיות מכל דבר קטן.
מה הלאה?
ייתכן שהסיפור הזה יגרום ליוטיוב ולחברות אחרות לשקול מחדש את המדיניות שלהן. עד אז, אם אתם מעלים סרטונים ליוטיוב, אולי כדאי לכם לוודא שמכונת הכביסה שלכם שותקת.