חברת הענק הקוריאנית פיתחה שיטה שתוכל לשפר משמעותית את דחיסות האנרגיה של סוללות הליתיום-יון המוכרות לכולנו
לאורך השנים שמענו על אינספור טכנולוגיות חדשניות ופורצות דרך שיוכלו להעניק לנו סוללות בדחיסות אנרגיה חסרת תקדים, או גמישות, או כאלו שנטענות במלואן בתוך 60 שניות. עם זאת, המשותף לכולן היה יישום מעבדתי מוקדם, אשר כבר למדנו כי המרחק בינו לבין ייצור ושימוש מסחרי המוני הוא לרוב רחוק מאוד.
וכך, נותרנו עם המון הבטחות אך עם סוללות שבפועל דומות מאוד לאלו שהיו פה גם לפני חמש או עשר שנים, כשההבדלים המהותיים ביותר שמסייעים לנו להמשיך ולהתקדם הם בעיקר טרנד הסוללות הגדולות בקיבולות נדיבות יותר, וטכנולוגיות ההטענה המהירה למיניהן שמאפשרות לנו לצמצם את הזמן שבו אנחנו 'צמודים לקיר'.
על אף כל האכזבות והעיכובים, אנחנו מנסים לשמור על אופטימיות ומאמינים כי פריצת דרך טכנולוגית בתחום חיי הסוללות נמצאת מעבר לפינה. על כן, כשחברה כמו סמסונג (שמתמחה בייצור ושיווק המוניים, כידוע) מכריזה כי יש בידיה טכנולוגיה חדשנית בתחום – אנחנו בהחלט מתחילים להתעניין ולהאמין.
מחקר שמומן על ידי הענקית הקוריאנית מצא כי גידול של שכבות גרפן על פני אנודת סיליקון (היעילה משמעותית מאנודות מתכתיות או מגרפיט בהן נעשה שימוש כיום) יוכל למנוע התרחבות והתכווצות בלתי רצויה שלה לאורך מחזורי הטעינה והפריקה של הסוללה, ובכך למעשה לפנות את הדרך לשימוש מעשי בסיליקון בסוללות ליתיום-יון, לקבלת דחיסות אנרגיה גבוהה מאוד של 972 וואט-שעה לליטר, ובמקביל דחיסות אנרגיה של כ-700 וואט-שעה לליטר לאחר כ-200 מחזורי טעינה-פריקה אשר מוכיחים עמידות טובה יחסית של הסוללה לאורך זמן.
נתונים אלו טובים משמעותית מנתוניהן של סוללות הליתיום-יון הנוכחיות שמבוססות על פחמן או תרכובות מתכתיות מסוגים שונים, ומתאפיינות בשיאן בדחיסות אנרגיה של כ-550 וואט לליטר – מה שמביא את מחברי המאמר להעריך כי הטכנולוגיה שלהם תוכל לספר לנו בפועל סוללות עם דחיסות אנרגיה טובה ב-50 עד 80 אחוז מזו של סוללות המוניות מודרניות. תחשבו על סוללת 3,000mAh היום, שתוכל להפוך לסוללת 4,500mAh או 5,400mAh בעתיד הלא רחוק – ללא שום שינוי במימדים הפיזיים שלה.
ראוי לציין כי על אף המעורבות של סמסונג, עדיין מדובר כאן בעבודה מעבדתית ראשונית שהמרחק בינה לבין שימוש המוני עשוי להיות גדול (וארוך) עד מאוד, על אחת כמה וכמה כשמדובר כאן על עירוב של גרפן שנוגע בתור 'חומר פלא' שקשה מאוד לייצר באופן המוני. עם זאת, ברגע שכסף גדול כמו זה של סמסונג נמצא מאחורי פיתוח טכנולוגי – נראה כי כמעט שום דבר הוא לא בלתי אפשרי, ולראייה ניתן את המסכים הגמישים שלקח להם די הרבה זמן להפוך מדיווח למוצר ממשי, אך בסופו של דבר נמצאים בשוק כיום וגם נראים נהדר.
נמשיך לעקוב, ונחזיק אצבעות לכך שבקרוב סוללות של 10,000mAh כבר לא יהיו מראה ביזארי וחסר תקדים בשוק הסמארטפונים.
עדיין, זה לא זה.
לא זה הכיוון.
איך זה לא הכיוון? לי זה נשמע נהדר. אתה לא חייב כור גרעיני בפלאפון שיחזיק לך לנצח. אם בפלאפון שיש לו 3000 mah סוללה וצריכה יעילה של אנרגיה מחזיק יום שלם כמעט ללא טעינה, פלאפון עם כפול מזה יוכל להחזיק שתי יממות ואפילו יותר, תלוי בשימוש…. כמובן שזו הערכה מאוד גסה אבל לי נשמע נהדר להטעין את המכשיר פעם ביממה או שלוש….
נכון שזה לא הפתרון המושלם, אבל לא נראה לי שיש לך פתרון יותר טוב. אז לפחות אנחנו מתקדמים….
אם זו התקדמות בשבילך – אז שיבושם לך.
א. זה לא בידיוק כפול.
ב. זה לא ממש מהפכה.
ג. לא הייתי מתנגד לכור גרעיני בסמארטפון, רק איפה זה ?
ד. אולי יחשבו בכיוון של מה שאתה מכנה "צריכה יעילה של אנרגיה"
שבאמת תהיה כזאת, ולא המצב של היום.
הפיתרון צריך להגיע מכמה כיוונים וזה אחד מהם. זה אומנם לא מהפכה אבל זו אכן התקדמות.
אבל מה זה משנה, אם אתה כל כך נגד תשאר עם הסוללות הקטנות, תהנה מותק!
כל צעד אחד קטן כזה יוביל בעתיד הרחוק מתישהו לפריצת דרך משמעותית גם בגודל הסוללה וגם ביעילות האנרגטית שלה.
אני מאמין שיבוא יום ונגיע למצב שאתה תטעין את הטלפון פעם ב 7 ימים רצופים גם בשימוש מסיבי.
כל שני וחמישי יש כתבה על "פריצת דרך בתחום הסולולת…"
נו? מתי נראה משהו עובד?
סוללות ובטריות הן אחד המוצרים שהכי תקועים בעבר.
אין מהפכים או קפיצות דרך ויש רק שיפורים מזעריים מעת לעת.
מצבר העופרת (כמו ברכב) הומצא בשנת 1859 ועד היום זה מה שיש ואין עדיין משהו ממש חדש.
מה, אתה אמיתי KAKADU? אתה מגיב רק לשם התגובה? אני חייב לדעת, מה ההשכלה שלך נכון לרגע זה? כי משום מה נראה שאתה חושב שמדע עובד בשיטת ה"תדפוק אבנים אחת בשניה עד שיהיו לך חלליות שעוברות את מהירות האור".
המדע והטכנולוגיה לא הולכים בקו ליניארי, הם מתפתחים בכמה ענפים במקביל, הם מתקדמים בצעדים קטנים מאוד, בסופו של דבר ענף מסויים מתגלה כלא יעיל מבחינת עלות תועלת או ביחס לענף אחר אז ישקיעו בו פחות, וככה ענפים מסויים מתחזקים ומתפצלים לענפים משלהם.
זה תהליך ארוך ואינסופי, תפסיק לצפות שמחר תצא ידיעה שפיתחנו מנועי תנועה מתמדת והיתוך קר על מחזיק המפתחות, והחיים שלך יהיו מלאים בהרבה פחות אכזבות.