זכרון ה-NOR Flash, אחיו האלמוני (יחסית) של זכרון ה-NAND Flash, הינו רכיב זכרון בלתי נדיף (שאינו מאבד את המידע שנשמר גם כשהוא ניתק ממקור האנרגיה שלו) שהתפתח מתוך זכרון ה-EEPROM והחליף חלק מזכרונות ה-ROM הותיקים כאמצעי אחסון למידע מערכת בסיסי שלרוב אינו זקוק לשינויים תכופים.
זכרונות ה-NAND וה-NOR הומצאו בתחילת שנות ה-80 בידי מדען שעבד בטושיבה, ונחשפו לראשונה בשנת 1984. הראשונה לזהות את הפוטנציאל של הטכנולוגיה החדשה הייתה דווקא אינטל, שהחלה לייצר זכרונות מסוג NOR באופן מסחרי בשנת 1988.
שבבי NOR: מיקרון ישראל מייצרת כאלו – והרבה |
ההבדל המרכזי בין זכרונות NOR לזכרונות NAND הוא באופן הגישה למידע – בזכרונות NOR ישנה כתובת ואפשרות כתיבה וקריאה עבור כל בייט (8 ביטים) ובייט בנפרד, בעוד שבזכרונות NAND אי אפשרות כזו, כאשר פעולות הקריאה והכתיבה מתבססות על 'בלוקים' ו'עמודים' שכוללים בין 512 בייטים למאות קילו-בייטים.
הבדל פונדמנטלי זה מאפשר למעבדים להפעיל תוכנות ותוכניות ישירות מתוך זכרון ה-NOR, בעוד שבזכרון ה-NAND על המידע לעבור קודם לכן אל זכרון גישה אקראית (RAM), מה שהופך את זכרונות ה-NOR לאידיאליים עבור אחסון מידע בסיסי, כגון קושחה, במגוון מערכות טכנולוגיות ייעודיות – החל ממכשירים סלולריים וקונסולות משחק, דרך ממירים ומדפסות וכלה במערכות אלקטרוניות ברכבים.
זכרונות ה-NOR מציעים מהירויות קריאה גבוהות יחסית ומספר גבוה מאוד של מחזורי כתיבה/מחיקה (בין עשרות אלפים למיליונים), אך חסרונותיהם לעומת זכרונות ה-NAND כוללים מהירויות גישה, כתיבה ומחיקה נמוכות, שטח פיזי גדול יותר עבור כל תא זכרון ומחיר גבוה יותר ביחס לנפח האחסון – מה שהפך את זכרונות ה-NAND לאחד מהשמות החמים ביותר בעולם הטכנולוגיה כיום היות והם מתיימרים להחליף את הכוננים הקשיחים המכאניים, בעוד שזכרונות ה-NOR נותרו שם בו פוגש הצרכן הממוצע רק לעיתים רחוקות, אף על פי שהם נמצאים סביבו בכל זמן וכמעט בכל מקום.
שוק שבבי ה-NOR מגלגל כ-4 מיליארד דולר בשנה, אשר מהווים כשבעה אחוזים מתוך כלל שוק הזכרונות שהכניס כ-60 מיליארד דולר בשנת 2011 (וצפוי להצטמצם במספר אחוזים בשנה הנוכחית).
מיקרון היא היצרנית הגדולה ביותר בתחום זכרונות ה-NOR וחולשת על כ-35 אחוז מכלל השוק, כש-Fab 12 בקרית גת אמון על חלק בלתי מבוטל משליטה זו – בשנת 2011 ייצא המפעל מוצרים בשווי של כ-375 מיליון דולר.
שבבי ה-NOR חווים נסיגה יחסית בביקוש במספר תחומים, כגון מכשירים סלולריים, בשל הפופולריות המתגברת והמחיר היורד בהדרגה של שבבי ה-NAND, אך הצפי הוא להמשך ביקוש ברמה טובה בתחומים בהם יש דרישה לזכרונות אמינים בעלי אורך חיים גבוה אשר יסייע לשוק לשמור על היקפו הנוכחי במשך השנים הבאות.
אתם אולי לא מודעים לכך, אך שבבי ה-NOR נמצאים בחלק נכבד מהמכשירים האלקטרוניים שסובבים אתכם |
עם זאת, ראוי לציין כי בדיווח הכספי העדכני של מיקרון עבור הרבעון השני של שנת הכספים 2012, בו היא רשמה הפסד נקי של 224 מיליון דולר, הופנתה האצבע המאשימה דווקא אל שיעור הרווח הגולמי (gross margin) ההולך ומצטמצם עבור זכרונות ה-NOR.
ואני עדיין רואה תגובות כאן בפורם על כך שמקרון לא חבה איכותית
כמובן שזה שטויות, אך החברה לא מוכרת מספיק בקרב הצרכן הישראלי.