חקלאים מחווה במוסקבה ניסו לשפר את מצב הרוח של הפרות שלהם באמצעות שימוש בקסדת מציאות-מדומה שתוכננה במיוחד עבורן, מתוך תקווה שזה ישפר גם את איכות החלב שהן נותנות.
לא רק בני אדם יכולים להנות מהחוויה של שקיעה וירטואלית לתוך עולם דמיוני – כך האמינו מספר חקלאים ברוסיה, ועשו מעשה.
משרד החקלאות ברוסיה דיווח על שיתוף פעולה יוצא דופן בין חקלאים, וטרינרים ומפתחי קסדות של מציאות מדומה (VR) – שעבדו יחד על מנת להתאים באופן מושלם קסדת מציאות מדומה יעודית לראש של פרה. הפרויקט נועד לשפר את מצב הרוח של הפרות בחווה, וכמובן שגם את ייצור החלב שלהן. בעזרת הקסדה הפרות "יצאו" מהחווה הרגילה והסגורה שהן שהו בה עד היום, ו"עברו" באורח פלא לשדה חופשי ופתוח, ביום קיץ בהיר ונעים. בנוסף להתאמה הפיזית לראש הפרה, מפתחי הקסדה גם לקחו בחשבון את הראיה הטובה יותר שיש אצל פרות לגווני אדום בהשוואה לגווני כחול וירוק, על מנת להבטיח שהמציאות המדומה שהפרה תחיה בה במהלך הניסוי תהיה כמובן אמינה ככל שניתן.
התוצאות שנרשמו בסבב הבדיקות הראשוני היו מעניינות בהחלט – ומצאו קשר בין השימוש בקסדה ובין ירידה בחרדה ועליה במצב הרוח הרגשי הכללי של עדר הפרות שהשתתף בניסוי. אומנם לא בטוח עדיין עד כמה זה משפיע על איכות החלב, אך כבר יש תוכניות למחקר מקיף יותר שיענה גם על השאלה הזאת.
לטענת משרד החקלאות הרוסי, הניסוי נוצר בהשראת השאיפה להתמקדות רבה יותר ברווחתם הרגשית של חיות המשק, וכיצד השיפור הרגשי יכול להשפיע על הכמות ועל איכות התוצרת שהן מספקות. יחד עם זאת, המחקר מעלה מספר שאלות – מדוע לא פשוט להכניס את הפרות לשדות אמיתיים בתדירות גבוהה יותר? איך מתמודדים עם חיי סוללה? ומה קורה לפרות כשמורידים מהן את הקסדה וחושפים אותן מחדש למציאות העצובה?
באירופה קיימות כבר מערכות שמבטיחות לבעלי החיים תנועה חופשית רבה ככל האפשר, ונראה שזה עוד צעד מעניין (וקצת… עתידני) בכיוון הזה. זה יכול להיות פתרון יצירתי למדיי למשל בחוות שבהן שדות חופשיים וקיציים פשוט אינם זמינים, אך ציניקנים אולי יגידו שמדובר בפיתרון לבעיה שיצרו בני האדם עצמם. מצד שני, אם אפשר לעזור לרווחת הפרות – אז למה לא?
לי היה פסנתר בדיר והייתי דואג למינימום 6 שעות ביום מרעה.
עצלנים…
מטריקס לפרות