הסרטים, סדרות הטלוויזיה, משחקי הווידיאו ואפילו אתרי האינטרנט המפורסמים ביותר כוללים ביצי פסחא – הפתעות מוכמנות שאין בהן כל תועלת מלבד ההנאה של המטמין ותחושת הנעלות המתקבלת אצל זה שהצליח לאתר אותן.
מה הייתם מוכנים לעשות כדי לזכות בקרדיט המגיע לכם? וורן רובינט, מתכנת משחקים, החליט לחתור תחת אטארי, אשפית משחקי הווידיאו שהיתה במקרה גם מקום העבודה שלו, ולהצפין את השם שלו באחד משלבי המשחק אותו תיכנת. זה קרה בשנת 1979 – ימים בהם כל עניין זכויות היוצרים לא בדיוק היה מפותח כמו היום, ולא היה נהוג להעניק קרדיטים למפתחים, בטח שלא במשחקי ווידיאו.
רובינט, שהתבאס על כך מאוד, החליט להתחכם ולהצפין את שמו בתוך אחד השלבים של משחק הווידיאו Adventure, על אפה ועל חמתה של אטארי. "נוצר על ידי וורן רובינט", הוא כתב שם, בהודעה שנחשפה זמן קצר לאחר צאת המשחק על ידי שחקן חובב שעלה על ההצפנה וחש צורך נרקיסיסטי מופגן לכתוב להנהלת אטארי ולשתף אותה בכך.
המקרה של רובינט נחשב לאחת העדויות הראשונות והידועות ביותר של"ביצי פסחא" דיגיטליות. מאז, אותן הודעות מוכמנות או תכונות נסתרות, החלו להציף את מוצרי התרבות הפופולרית, ולהתגלגל בין תוכנות המחשב, משחקי הווידיאו, אלבומי המוזיקה וסרטי ה-DVD והבלו ריי – שנוצרו, כמובן, רק שנים מאוחר יותר.
אבל ביצי הפסחא הן ממש לא המצאה דיגיטלית. ניתן לראותן גם בסרטיו של אלפרד היצ'קוק למשל, שאהב לסדר לעצמו תפקידי ניצבות קצרים המכונים "קמאו". תפקידי אורח אלו, לא כללו טקסטים מילוליים, אבל היו מלאים בחן ובקריצות עבור המעריצים שזיהו. מיותר לציין שהיצ'קוק הגאון לא היה היחיד: גם המאייר של ה"ניו יורקר", אל הירשפלד, עשה מהלך דומה כשנהג להצפין את שמה של בתו, נינה, בכל האיורים שפרסם.
ומה לגבי הטלוויזיה? ובכן, גם שם נמצא הרבה מאד ביצי פסחא – בפרק בעל מסרים מוכמנים של "דוקטור הו", או בפרסומת לסופרבול שהוחבא בה בעבר מספר טלפון אמיתי הן שתי דוגמאות קטנות. הצופה שזיהה את המספר בפרסומת והתקשר אליו ראשון, אגב, זכה לשמחתו הגדולה בזוג כרטיסים למשחק הנחשק.
אבל עד כמה שהן אולי מגניבות, חשוב לציין שאין לביצי הפסחא איזו תכלית פרודוקטיבית או חשובה. בניגוד לצ'יטים למשל, הן לא אמורות להשיג לכם חיים בלתי מוגבלים במשחק המחשב או יכולות שיעזרו לכם לנצח אחרים. למעשה, הן חסרות כל תועלת פונקציונלית. הן כן משעשעות – אפילו מאוד, ומציאתן מעניקה תהילת עולם, או לכל הפחות תחושת נעלות נעימה עבור אלה שהצליחו לאתר אותן לגמרי לבד.
בתוכנות מחשב למשל, ביצי פסחא יכולות להופיע בתור הודעות או בדיחות פרטיות שמתכנתים כותבים זה לזה, או אפילו באמצעות תמונה מוצפנת של מעצבי המשחק ואפילו של הבוסים המעצבנים שלהם (כן כן, גם תמונות מביכות של כל מיני בוסים משוקצים הופיעו במהלך השנים בתור ביצי פסחא). גרסת האופיס של ווינדוס 97, למשל, כללה ביצת פסחא שהתגלתה כסימולטור טיסה באקסל, ואילו קובץ WORD באחת מגרסאותיו המוקדמות, טמן בחובו משחק פינבול מהנה.
רפרנסים לסרטי "מונטי פייטון" הם סוג נוסף של ביצי פסחא שמתכנתים חובבי הומור בריטי מאד אוהבים להטמין, כנ"ל אזכורים לסדרת הספרים של "שר הטבעות", כמו שניתן היה למצוא בעבר במפות של גוגל למשל. ואם בגוגל עסקינן, אין ספק שעובדים שם כמה חבר'ה שמאד אוהבים ביצי פסחא: בדצמבר 2011, נחשפה ביצת פסחא מגניבה מאד בשורת החיפוש, כאשר השורה "let it snow" גרמה לפתיתי שלג וירטואליים ומדהימים ביופיים למלא את המסך של הגולשים המופתעים.
רוצים לראות את עמוד החיפוש המפורסם בעולם מתרסק לחתיכות? הקלידו את המילים "Google Gravity" ולחצו על "יותר מזל משכל" – ואני משוכנעת שתיהנו מהתוצאה. שעשוע נוסף מפרי דמיונם של מתכנתי גוגל, הוא ה-Zerg rush, מחווה למשחק סטארקראפט שמתבטא ביצורים מכוערים ורעבים מאד, שמאיימים לזלול לכם את תוצאות החיפוש. לא מבינים על מה אני מדברת? פשוט הקלידו "Zerg rush" בחיפוש של גוגל וצפו להסתערות.
גם ב-Youtube תוכלו למצוא הרבה מאד ביצי פסחא. אחת מהן תגרום למסך הנגן שלכם לחשוב שהוא אכל הרגע פטריית הזיה. מה עושים? מקלידים בשורת החיפוש את הציטוט המפורסם מ"מלחמת הכוכבים": "Use the force, Luke", ולא שוכחים כמובן לספר לנו איך היה.
אבל כנראה שביצת הפסחא המפורסמת ביותר ב-Youtube נעשתה כתגובה למספר הצפיות האסטרונומי – יש שיגידו המופרך – שאליו הגיע להיט הרשת Gangam Style, שעקף את השני מיליארד צפיות ואף זכה בשיא גינס על מספר הלייקים הגדול ביותר שאליו הגיע קליפ ב-Youtube (אז היו שני מיליון לייקים ונכון לכתיבת שורות אלו – ישנם 10 מיליון). ביצת הפסחא כללה טיקר אימוג'י של הדמויות המופרכות מהקליפ, כשהן רוקדות להן לצלילי ה"הופה גנגם סטייל" הידוע.
גם המתכנתים הישראלים משתעשעים לעיתים עם ביצי פסחא, ולאחרונה התבשרנו על ביצת פסחא מדליקה שמסתתרת בעמוד ביטוח הרכב של ביטוח ישיר. לא נגלה לכם במה מדובר, אבל רק נרמוז שעליכם ללחוץ על צמד היונים המצוירות, וכבר גילינו יותר מדי. תבלו!
במקום לשים סתם תמונה של ביצה יכולת לשים את התמונה של הביצה שרובינט שם במשחק…