במהלך שהותנו בטאיוואן השנה לצורך סיקור תערוכת Computex 2012, עלינו לקומה ה-36 של בניין ה-Taipei 101 על מנת לפגוש את בכירי חברת Gigabyte, אשר לקחה חסות על סיקור התערוכה השנה, ולדון איתם על מצב שוק לוחות האם בעולם ועל האתגרים העומדים היום בפני יצרניות לוחות האם.
בפגישה נכחו הנרי קאו, סגן נשיא ב-Gigabyte ומנהל חטיבת לוחות האם של החברה, ריימונד טסנג, סגן נשיא ומנהל קבוצת החדשנות של החברה וג'קסון סו, מנהל קבוצת תכנון המוצרים.
עם ההכרזה של AMD על מעבדי ה-Trinity, השאלה המתבקשת היא מה יהיה המיקוד העיקרי של Gigabyte, והאם היא תעזור לפלטפורמה החדשה להמריא?
"אנחנו מייצרים לוחות אם גם לאינטל וגם ל-AMD, מבחינתנו אין הבדל, אבל כמובן שנתח השוק של אינטל גדול משמעותית, ומהביקושים שאנו רואים אני יכול לומר כי אינטל שולטת בכ-80% מהשוק ו-AMD בכ-20%" הסביר קאו, והוסיף כי "ברמת מחירים של מעל $100, 99% מהמוצרים שאנו מוכרים הם עבור פלטפורמות של אינטל".
ג'קסון סו: "למרות המצב של AMD בשוק היום, חשוב להדגיש שאנחנו תמיד נמצאים שם כשהחברה מציגה פלפטורמה חדשה, אנחנו תמיד נהיה בין הראשונים לאמץ אותה. פלטפורמת ה-Trinity מציעה ביצועים גרפיים טובים בהרבה מהקודמת ותומכת בשלושה מסכים ישר מהקופסא, אנחנו מאמינים שזה פתרון טוב מאוד לשוק הנמוך".
היום, כשגם אינטל וגם AMD הולכים לכיוון של שילוב הרכיבים העיקריים במעבד עצמו, מה מייחד אתכם מלבד המדבקות וגופי הקירור שעל לוחות האם שלכם?
"למען האמת לוחות האם נהיים מורכבים יותר ויותר עם השנים, ולא פשוטים יותר. בסופו של דבר הכל מתחבר ללוח האם, ואם בעבר לא היינו צריכים לדאוג לנושא הגרפיקה הרי שהיום כל מעבד מכיל שבב גרפי ועלינו לתמוך בכך" אמר הנרי קאו.
ג'קסון סו: "ההכנסה של הרכיבים השונים לתוך המעבד עצמו מהווה עבורנו גם הזדמנות, מכיוון שזה מפנה מקום פיזי על גבי לוח האם עצמו. היום אנחנו חושבים מה עוד אפשר לשלב על גבי הלוח על מנת לתת ערך מוסף ללקוחות".
אם לפני עשור היו הבדלים מובהקים בין לוחות אם שונים, הרי שהיום ההבדלים האלו קטנים הרבה יותר ובחלק מהמקרים לא מורגשים כלל. עם אותו מעבד, תקבל את אותם ביצועים. איך אתם מבדלים את עצמכם מיצרניות לוחות אם אחרות?
ריימונד טסנג: "אחד היתרונות שלנו הוא בנושא האוברקלוק, בעיקר במעבדי Sandy Bridge ו-Ivy Bridge שמשאירים למשתמש פתח לשיפור משמעותי בביצועים. אבל לשם כך צריך לוח אם יציב עם רכיבים איכותיים".
הנרי קאו: "על מנת להפיק את מירב הביצועים מהמעבדים של אינטל צריך רכיבים היקפיים איכותיים וטכנולוגיות ייצור מתקדמות. אנחנו לא רק משתמשים ברכיבים הטובים ביותר ללוחות האם שלנו, אלא גם תהליך הייצור שלנו, של ה-PCB למשל, מאפשר ללוחות שלנו להפיק ביצועים טובים יותר מאותם מעבדים."
מה בעצם ה-DNA של Gigabyte? מה אתם רוצים שהלקוח יחשוב כשהוא שומע את השם שלכם?
הנרי קאו: "אנחנו רוצים שהוא יזכור שאנחנו Ultra Durable, שהלוחות שלנו קרירים ויציבים יותר, ומספקים ביצועים טובים יותר, בדיוק כמו שכתוב על המדבקה של ה-UD5"
ג'קסון סו: "Cost-Performance, זה מה שאנחנו שהלקוחות יזכרו"
ריימונד טסנג: "בשביל לתת פתרון טוב של עלות/תועלת לא מספיק פשוט "לזרוק" את הרכיבים הטובים ביותר על הלוח, צריך לשמור על עלות הגיונית וזה מה שאנחנו עושים"
נתח השוק שלכם בישראל הוא הגדול ביותר בשוק לוחות האם. מה לדעתכם הסיבה לכך? הנרי קאו: "השוק הישראלי הוא מאוד "חכם" ובעל אוריינטציה טכנולוגית, זה עוזר ללקוחות להבין את ההבדלים בין הלוחות שלנו ללוחות של היצרנים, והם עדיין מעדיפים את המוצרים שלנו למרות שאנחנו לא הזולים ביותר בשוק הזה.
יחד עם זאת, אנחנו גדלים לא רק בשוק הישראלי אלא בכל העולם, למשל בסדרה 7 – אנחנו הגדולים ביותר בשוק הריטייל"
איך לוח נולד
המחשבים של היום הם לא המחשבים של פעם – הטכנולוגיה מתקדמת, כל הרכיבים הופכים לקטנים וצפופים יותר ורף הביצועים עולה בהדרגה. כדי לעמוד בקצב, נדרשות יצרניות החומרה להשקיע מאמצים רבים הן בפיתוח והן בייצור, כאשר שני התחומים טומנים בחובם אתגרים לא פשוטים.
אחד הרכיבים המורכבים ביותר במחשב, מלבד המעבד עצמו, הוא לוח האם. על גבי הלוח מורכבת ערכת השבבים הדואגת לתיאום ותקשורת בין הרכיבים, הלוח הוא זה שמספק את כל חיבורי ה-I/O של המחשב (SATA, USB וכו') והוא גם זה שיקבע האם נסיונות האוברקלוק שלכם יצליחו וביצועי המחשב ישתפרו משמעותית, או שמא הם יעלו בתוהו, ויקחו יחד איתם גם את המחשב כולו.
לאחר הראיון שערכנו עם בכירי Gigabyte, הזדמן לנו לבקר באחד ממפעלי הייצור של החברה, הממוקם בנאנ-פינג, מרחק של כשעה נסיעה מעיר הבירה טאייפה.
המפעל הטאיוואני של Gigabyte הינו אחד מתוך ארבעה מפעלים בבעלות החברה (מתוכם שניים ממוקמים בסין ושניים בטאיוואן), ומשמש לייצור לוחות אם וכרטיסי מסך וכן להרכבת מחשבים ניידים, שרתים ומכשירים סלולריים שונים.
בחברה מתגאים בותק הרב של העובדים במפעל, כאשר למעלה מ-72% מהעובדים הם בעלי ותק של חמש שנים ומעלה ופחות מ-10% עובדים בו פחות משנה. לטענת Gigabyte, הדבר מעיד על תחלופה נמוכה מאוד של העובדים, וכפי שאחד הנוכחים (שלא ננקוב בשמו) ציין, הלוחות המיוצרים במפעל הם Suicide-Free, והמבין יבין.
במהלך הסיור ליווינו את תהליך ייצור לוחות האם משלבי הכנת ה-PCB הראשוניים ועד לאריזת הלוחות והכנתם למשלוח, וכעת אנו מביאים לכם את התמונות המתעדות את התהליך בו מעגל מודפס וערימת שבבים הופכים למוצר מוגמר שמניע את לב המערכת שלכם.
בשלב הראשון, על חלקו התחתון של לוח האם העירום נמרחת משחה מיוחדת (Solder Paste) המשמשת כמעין דבק זמני עבור הרכיבים שעתידים להיות מורכבים על הלוח, לפני שזה נכנס ל"תנור האפיה" והחיבורים העיקריים מולחמים לצמיתות.
מיד לאחר מכן מורכבים על גבי ה-PCB מספר חלקים חיוניים, כגון תושבת המעבד, ערכת השבבים, מערכת ייצוב המתח ועוד. ההרכבה מתבצעת על ידי רובוט מהיר (כפי שתוכלו לראות בהמשך, בסרטון) המשתמש בסלילים מיוחדים עליהם נמצאים הרכיבים שיש להרכיב על כל לוח.
לאחר שהשבבים העיקריים הורכבו על גבי המעגל המודפס, עובר הלוח לשלב ההלחמה הראשון בתנור (Reflow Oven) המחמם אותו לטמפרטורה של 245 מעלות צלסיוס. תנור זה ממיס את המשחה שנמרחה תחילה על ה-PCB, ובכך מלחים באופן אפקטיבי את השבבים השונים. בהמשך, יעבור הלוח הלחמה נוספת, אך לא נקדים את המאוחר.
השלב הבא הוא בחינה אנושית ראשונה של הלוחות – עובדות המפעל מוודאות שכל הרכיבים נמצאים על הלוח והולחמו כהלכה. מכיוון שבאופן טבעי עין אנושית תתקשה לזהות את הרכיבים הקטנים ביותר (אך חשובים לא פחות) שגודלם 1-2 מ"מ, הלוחות נבדקים באמצעות מערכת ה-AOI (ר"ת Automated Optical Inspection) המסוגלת לזהות פגמים בהלחמה גם בשבבים הזעירים ביותר.
הלוחות שעברו בהצלחה את שתי הבדיקות (הן האנושית והן האוטומטית) עוברים הלאה לשלב בו מורכבים שאר הרכיבים – מחברים פנימיים (כגון USB, SATA, IDE) וחיצוניים (כגון VGA, RJ45 וכו'), חריצים שונים וקבלים – כל אלו מורכבים ידנית על גבי כל אחד מהלוחות בפס ייצור ארוך ורציף. זהו למעשה שלב ההרכבה האחרון, אשר לאחריו הלוח מוכן, באופן עקרוני, להתחיל לעבוד.
כעת מגיע שלב ההלחמה השני בתהליך הייצור של הלוח – ה-PCB ועליו כל הרכיבים עובר באמצעות מסוע על גבי שכבת בדיל נוזלי הנוגעת בחלקו התחתון, ויוצרת את ההלחמות הדרושות לחיבורים שהורכבו זה עתה.
בתום ההלחמה הלוחות עוברים בדיקה ויזואלית נוספת על מנת לוודא שכל הרכיבים אכן נמצאים, שהם הורכבו כראוי ושההלחמה תקינה – במידה ומתגלות בעיות, עובדי קו הייצור מתקנים אותן באופן מיידי, ידנית.
מכאן, נשלחים הלוחות לקומת הבדיקות בה הם עוברים שורה של מבחנים על מנת לוודא כי הם אכן תקינים. כל אחד מהחיבורים על גבי הלוח נבדק בנפרד, ולאחר מכן הלוח כולו נבדק כמכלול על מנת לוודא כי הוא עובד כהלכה, על ידי חיבור מעבד, כרטיס מסך וזכרון והעלאת תוכנת בדיקה מיוחדת של Gigabyte. ראוי לציין כי הבדיקה איננה מדגמית, אלא כל לוח ולוח חייב לעבור אותה על מנת שיוכל לצאת משערי המפעל.
לוחות אשר צלחו את כל המבחנים עוברים לקומת האריזה – בה (כצפוי) הם נארזים יחד עם הבאנדל שלהם, ועובדות החברה מכינות אותם למשלוח – זוהי למעשה התחנה האחרונה של הלוחות במפעל של Gigabyte, וכאן גם מתחילה הדרך הארוכה שהם עושים מטאיוואן ועד למחשב שלכם בבית.
לבסוף, הנה סרטון וידאו המתאר את התהליך מא' ועד ת' אשר צולם ונערך על ידי ידידינו איזאה טרופמן (Isaie Trouffman) מ-Overclocking TV.