כותר האסטרטגיה Anno 2070 הפך בלתי נגיש לרוכשים לגיטימיים, גם במצבי משחק לשחקן יחיד, בשל מפתחת הגנת הקבצים שהפסיקה לעדכן את המוצר שלה
מתנגדים לטכנולוגיות הגנת הקבצים האגרסיביות בהן נעשה שימוש בעולם המדיה המודרנית נוהגים לתת את הפגיעה העקיפה ברוכשים חוקיים ולגיטימיים בתור דוגמה מובהקת לחסרונות השיטה – ועתה נראה שחברת Ubisoft מעניקה חיזוק משמעותי לגישה זו עם התנהלות בעייתית אל מול שחקניו של כותר הניהול והבנייה Anno 2070.
המפיצה הצרפתית מהווה את אחת מהתומכות הבולטות והנלהבות ביותר של מנגנוני DRM שונים להגנה על מוצריה, ובחרה לשלב במשחק אשר הושק בשנת 2011 (ודווקא זכה לציונים חיוביים מאוד מהמבקרים) טכנולוגיה העונה לשם Tagès לצד ההגנות המובנות בפלטפורמת ה-uPlay האישית שלה, שנדרשת בכדי להפעיל הכותר. Tagès דורשת אימות של חומרת המחשב עליו הותקן כותר בשרת ייעודי מרוחק, ובכך הייתה אמורה לצמצם את הסיכויים להפעלה של גרסאות פרוצות – אך בפועל הגנת קבצים זו נפרצה די בקלות ומזמן, כאשר גם Anno 2070 עצמו נפרץ בהצלחה והופץ ברחבי הרשת זמן מה לאחר השקתו המקורית.
העובדה שהמשחק נפרץ ושהגנת ה-Tagès עצמה זכתה למוניטין שלילי בשל תקלות טכניות שונות ומשונות (רוכשים של כותרים מקוריים נתקלו בחוסר יכולת להפעיל את משחקיהם לאחר שינויים חומרתיים קלים במערכת שלהם, ולעתים אפילו בלעדיהם) לא הרתיעו את Ubisoft ולא גרמו לה להחליט על ביטול השימוש ב-DRM – גם אחרי שפיתוח מנגנון ה-Tagès נזנח בידי חברת האם וכל המערכת הפכה ללא יותר מגורם מעיק עבור שחקנים שרכשו את Anno 2070 במיטב כספם.
חוסר הנכונות של החברה לעדכן את הכותר הוותיק יחסית החלה להתנקם בה במהלך השבוע שעבר, כשתקלה טכנית כלשהי בשרת האימות של הגנת ה-Tagès הביאה למצב בו השחקנים החוקיים לא יכלו לגשת ולהפעיל את רוב מצבי המשחק של Anno 2070, כולל רוב אלו המיועדים לשחקן יחיד לכאורה. הבעיה החלה לגרור תגובות נזעמות החל מה-6 בפברואר, ונפתרה רק לאחר מעט יותר מארבע יממות, ב-10 בפברואר – כאשר במהלך ימים אלו נוצר מצב מגוחך בו פיראטים יכלו לגשת ולשחק בכותר ללא שום מגבלות או בעיות, בעוד שרוכשים לגיטימיים לא.
התקלה אמנם תוקנה והיכולת לגשת לכלל מצבי המשחק חזרה, אך אין ספק כי מדובר בהמחשה טובה לכך שהגנות קבצים יכולות לעשות לעתים הרבה יותר נזק מתועלת, ובתזכורת לכך ששימוש בשיטות DRM דרקוניות מדי מונע מהרוכש בעלות אמיתית על המוצר, כאשר כל תקלה טכנית או אפילו בעיה בירוקרטית (חברה שסגרה שעריה והורידה מהאוויר את שרת האימות הנדרש להפעלת משחק, למשל) עלולים "לנעול" את השחקן מחוץ למה שאמור להיות שלו.
מתקפה של ביקורות שליליות חריפות בעמוד המשחק Anno 2070 ב-Steam מהווה תזכורת לאשר אירע בימים האחרונים (נקווה שלא יחזור על עצמו), ולמרות שלא בטוח כי קומץ זועם יבהיל את אחת המפיצות החזקות בשוק ויגרום לה לשנות את הגישה באופן מיידי – אנחנו רוצים להאמין כי המגמה שבמסגרתה מפיצות משחקים מחליטות לבטל את הגנות הקבצים זמן מה לאחר ההשקה המסחרית הרשמית ולאחר שאותם כותרים נפרצו בידי קבוצות פיראטיות, בתור מחווה של רצון טוב עבור אלו שרכשו וירכשו את היצירות באופן חוקי, תתגבר ותתרחב ככל שיעבור הזמן בתור ניגוד מוחלט למהלכיה של Ubisoft ודומות לה.
מה דעתכם בנושא? בואו לשתף את כולם בתגובות.
כמה משחקים לא הצליחו הפיראטים לפרוץ, כמה בודדים?
DRM לא שווה את כל המאמץ הזה…
רוב המשחקים בעלי DRM כבר נפרצו, כולל ANNO.
DRM זה בזבוז של כסף.
המטרה המוצהרת של הDRM למינהם בדור הזה הוא למנוע פריצה של חודש-שלושה ולא יותר מזה. עיקר הרווחים מגיעיים בתקופה הזו. דנובו עומדים בזה כרגע (אחרי נפילה לא קטנה שהיתה להם לפני כשנה).
בחלק מהמקרים. כאשר הם פורצים גרסה מסוימת, כל משחק בעל אותה גרסה שיצא בעתיד, יפרץ תוך שבוע שבועיים.
וזו הנפילה שדיברתי עליה. כרגע יש עדיין זמן של כשלושה חודשים לפחות בין היציאה לפריצה.
הגיע הזמן שיעבירו את כל הקטלוג הישן שלהם ל-GOG ולא רק משחקים מתחילת המאה… יש רשימה הולכת וגדלה של משחקים שאפשר לייבא ממקומות אחרים. גם ככה יותר קל להוריד עותק פרוץ מלבקש מחבר שיעבור את כל התהליך בשביל להעתיק אותו…
בקיצור…כדי למנוע מאחוז קטן של משתמשים לא חוקיים הם דופקים את כולם.
במקום להיות מעשיים…הרוב יקנו וישלמו.
זכור הDRM (הראשון לדעתי) שהיה על ASSASSIN C 2?
המנגנון הזה (שימו לב), גורם לHDD לעבוד כל הזמן, בכך מקצר את חייו של הDISK.
מזל שהורדתי אותו D: