לצד הנקסוס 6 העצום מציגה גוגל את העדכון הגדול הבא למערכת האנדרואיד: גירסה 5.0, שמקבלת את שם הקוד Lollipop
אנדרואיד 5.0 לוליפופ, או אנדרואיד 4.5, אנדרואיד L, אנדרואיד Key Lime Pie ואנדרואיד Licorice (חלק מהשמות שהסתובבו להם ברשת עד להכרזה הרשמית), היא מערכת ההפעלה שגוגל תולה את הפלטפורמה כולה עליה. בתור ההשראה ליצירת מכשיר הנקסוס 6, גרסת האנדרואיד החדשה מביאה עימה עיצוב חדשני המפשט את הממשק, בעלת שדרוגים למערכת ההתראות, מכילה טכנולוגיות חדשות להערכת הסוללה ועושה שימוש חכם ואינטואיטיבי בכל גודל מסך, משעון חכם ועד טאבלט.
עיצוב פשוט יותר
כבר בכנס ה-I/O של גוגל שהתקיים השנה החברה הציגה לנו את שפת העיצוב שלפיה יצרה את הממשק במערכת ההפעלה החדשה. לתורת העיצוב הזאת גוגל קוראת "Material Design", או עיצוב חומרי. על פי גוגל, משמעות התורה הזאת היא "עיצוב נועז, צבעוני ומגיב למגע בשביל חווית משתמש אחידה ואינטואיטיבית לאורך כל המכשירים שלכם". לפי זה, ממשק המערכת צריך להיות פשוט יותר, עם צבעים בוהקים הנעימים לעין ובעלי אפקטים של צל ותנועה מתקדמים המרמזים יותר טוב על מיקומם אלמנטים במרחב. כפתורי המכשיר הופשטו לעיגול (במקום כפתור הבית), משולש (במקום כפתור החזור) וריבוע (במקום כפתור המולטיטסקינג).
תפריט ההגדרות המהירות עבר מתיחת פנים גם כן, עם האפשרות להפעיל פנס, נקודת גישה, נעילת הסיבוב של המסך והצגת מסך המכשיר על מסכים אחרים בצורה אלחוטית, והכל במרחק של החלקת שתי האצבעות מחלקו העליון של המסך מטה.
התראות נוחות יותר
התראות, למרות מטרתן וחשיבותן, פעמים רבות מפריעות לנו באמצע תעסוקה, בזמן שאנחנו לא רוצים לענות עליהם ואין דרך קלה לעשות זאת מבלי להפסיק את מה שעשינו. עם אנדרואיד 5.0, גוגל פיתחה מחדש את מערכת ההתראות שמערכת בכדי לוודא שאתם שולטים בהתראות, ולא ההתראות שולטות בכם. כעת ניתן לצפות ולהגיב בהתראות הישר ממסך הנעילה, בנוסף להחבאת מידע רגיש בהתראות עצמן. בנוסף, גוגל מביאה את מצב ה-"Priority Mode" למערכת, שתאפשר למשתמש לקבוע ממי ניתן להציג התראות וממי לא, כמעין מערכת סינון בזמן הצורך. את הפריוריטי מוד ניתן להפעיל ידנית על ידי לחיצה על כפתורי הווליום להעלאת התפריט, או שניתן לתזמן את המצב שיפעל בזמנים מסויימים במהלך היום.
בהמשך לקונספט שבו התראות לא צריכות להפריע לנו כמו בעבר, שיחות טלפון שיתקבלו במכשיר המריץ לוליפופ לא יוציאו את המשתמש מתעסוקתו הנוכחית ולא יתפסו את כל המסך בזמן צפיה בוידאו או במהלך משחק, כאשר ניתן יהיה לענות לשיחה או להמשיך בפעילות שבה היה, ללא הפרעה משמעותית. בנוסף, ניתן יהיה לקבוע חשיבות להתראות מאפליקציות ספציפיות, עם אופציה של לא להציג מידע רגיש בהם ואפילו אפשרות לכבות את ההתראות של האפליקציה לחלוטין.
סוללה עוצמתית יותר
אנדרואיד לוליפופ לא רק מציגה חידושים בעיצוב ובהתראות, אלא גם יעילות המערכת השתדרגה בעדכון. Project Volta, נסיונה של גוגל לייעל את מערכת האנדרואיד ושיפור זמני הסוללה של מכשיריה הוכרזה השנה, ואנחנו כבר רואים את התוצאות שנשאו פרי מכך. במערכת החדשה נוכל למצוא מצב חיסכון בסוללה חדש, המאפשר למערכת להחזיק עד שעה וחצי יותר זמן כשהסוללה כמעט וריקה. בנוסף, כעת המערכת יכולה להציג את הזמן המשוער לטעינה מלאה בעת שמתחילים להטעין את המכשיר, לצד כמובן הצגת הזמן המשוער להתרוקנות מלאה של הסוללה בהיעדר טעינה.
מערכת מאובטחת יותר
בדומה למערכת ה-iOS 8 של אפל, גוגל החליטה שכל המידע על המכשיר יוצפן בצורה אוטומטית, במטרה לשמור על המידע שבמכשיר במקרה שהוא אבד או נגנב. החברה גם החליטה להטמיע את מודל ה-SELinux, שמאפשר לקבוע פוליסות אבטחה לכל אפליקציה, בכך נמנעת גישה חיצות של תוכנות זדוניות ומאפשרת כיסוי נקודות תורפה בתוכנה שהיו עלולות להיות משומשות נגד כנגד המשתמש.
שיכלול נוסף שהכניסה גוגל לאנדרואיד היא מערכת ה-"Android Smart Lock". מערכת אבטחה זו זורקת לפח את הקונספט של קוד או ססמא בכדי לשמור על המכשיר שלנו, וכעת ניתן "לנעול" את המכשיר שבשביל פתיחתו יצטרך המשתמש לקרבו אל מכשיר או קולט נוסף שנקבע מראש, כמו שעון חכם או אפילו בעזרת הבלוטות' שבמכונית.
שיתוף קל יותר
עד כה גוגל איפשרה פתיחת משתמשים מרובים רק בטאבלטי האנדרואיד, ועכשיו הסמארטפונים מצטרפים לחגיגה. כעת ניתן לחלוק סמארטפון לוליפופ עם מספר משתמשים, בנוסף ליכולת להיכנס למכשיר האנדרואיד של המשתמש גם דרך סמארטפון אנדרואיד לוליפופ אחר, כאשר כל המידע, הכולל הודעות, תמונות וסרטונים, יהיה שם כאילו זה המכשיר שלו. אפשרות שיתוף חדשה מאפשרת לשימוש בסמארטפון על ידי אחרים עם קביעת הגבלות, זאת בכדי למנוע הצגת מידע רגיש ושינויי הגדרות לא רצויות במכשיר ללא ידיעת הבעלים. גוגל גם הוסיפה אפשרות בשם "Screen Pinning", המאפשר למשתמש לנעול את המכשיר על מסך או פעולה מסויימת, שאומנם ישאר פעיל, אך לא יאפשר לאחרים לצאת ממנו ולגשת למידע אחר במכשיר.
מדיה, ביצועים וקישוריות
גוגל הוסיפה מספר שיפורים ליכולת המדיה של מכשירי אנדרואיד לוליפופ, ומבינהם:
- אודיו עם השהיה נמוך המבטיח שאפליקציות מוסיקה ותקשורת בעלי דרישות השהיה נוקשות יספקו חוויה שמיעה מדהימה בזמן אמת
- ערבוב הזרמות אודיו רב ערוציות מאפשרות אפליקציות אודיו מקצועניות עם ערבוב של עד 8 ערוצים הכוללים את הערוצים 5.1 ו-7.1
- תמיכה באודיו דרך USB, המאפשר חיבור של מיקרוסופונים, רמקולים ושלל מכשירים אחרים דרך USB אל מכשיר האנדרואיד
- תמיכה ב-OpenGL ES 3.1 וחבילות הרחבה של אנדרואיד המביאות את אנדרואיד לוליפופ אל הקדמה של גרפיקה ניידת, המשווה אותה לגרפיקה ברמת המחשב השולחני והקונסולה.
בתחום הצילום, גוגל הטמיעה מספר אפשרויות לצלם המקצוען ולכל החובבים מביננו, עם כמה תוספות מבורכות ומשוכללות:
- צילום תמונות ברזולוציה מלאה בכ-30 פריימים לשניה (!)
- תמיכה בפורמטי raw כמו YUV ו-Bayer RAW
- יכולת שליטה במנגנון הלכידה בשביל החיישן, העדשות והפלאש במצלמה לכל תמונה בנפרד
- לכידת מידע כמו מודלי רעש ומידע אופטי בזמן צילום
- תמיכה בטכנולוגיית קידוד וידאו יעיל ביותר המאפשר צילום וצפיה בוידאו ב-4K, תיעול וידאו בשביל הצגת וידאו איכותי על מסכים תומכים ושיפור מנגנון הזרמת וידאו מכל מקום
עם לוליפופ, גוגל משפרת גם את ביצועי המערכת בצורה דרסטית, עם ART. ארט, מערכת הרצה חדשה לאנדרואיד (שמחליפה את מערכת ההרצה Dalvik), תתחיל את דרכה בכל מכשיר עם המערכת החדשה, ולפי גוגל היא תאפשר ביצועים של עד פי ארבעה ממערכת הדאלביק הקודמת. בנוסף לביצועים, מערכת הארט תאפשר ממשק חלק יותר באפליקציות מורכבות ועשירות גרפית, והיא אפילו "תכווץ" אפליקציות ושירותים ברקע בכדי שהמערכת תוכל להמשיך ולרוץ במהירות תמיד.
לצד מערכת ההרצה החדשה, אנדרואיד לוליפופ באה עם תמיכה במעבדי 64 ביט כמו שנמצא בנקסוס 9 החדש שהחברה הציגה אתמול. זאת אומרת תמיכה רחבה במעבדים ניידים ונייחים, אפליקציות גוגל התומכות אוטומטית ב-64 ביט (כמו כרום, ג'ימייל ואפליקציית המוסיקה) והרצת אפליקציות Java כאפליקציית 64 ביט בצורה אוטומטית.
בתחום הקישוריות, גוגל מבטיחה כי מערכת האנדרואיד לוליפופ לא רק תקל על חיינו, אלא גם תשתמש בכל סוגי התקשורת שבמכשירנו בצורה חכמה יותר. מעבר בין חיבור Wi-Fi לבין חיבור סלולר בזמן שיחות קול או וידאו יעשה בצורה חלקה וללא הפסקה בין לבין, סינון רשתות Wi-Fi בין אלה עם גישה לאינטרנט ואלה בלי וחיבור פעיל ויכולת סריקה חדשה ויעילה למכשירי בלוטות' התומכים במצב "BLE" (ראשי תיבות של Bluetooth low energy).
https://www.youtube.com/watch?v=vTxTLyLUjP4
מערכת ההפעלה החדשה של גוגל מציגה שלל שיפורים ושדרוגים לאורך כל חלקי המערכת. ממשק נקי, מרענן ונעים לעין מאי פעם ועד אבטחה טובה יותר של המידע שלנו שעל המכשיר, המערכת אנדרואיד 5.0 לוליפופ היא העתיד של גוגל במובייל, וזה עתיד שאנחנו שמחים לקבל אותו. תאריך רשמי להשקת המערכת לא קיבלנו, וכפי שזה נראה העדכון יעבוד לפי מכשיר ולא לפי שיחרור כללי. פרטים נוספים על תאריך קבלת העדכון לפי מכשיר תוכלו לקבל פה.
מה דעתכם על הסוכריה של גוגל? שתפו אותנו.
תיקון קל: המכשיר אבד ולא "נאבד"
90% מהפיצ'רים החדשים קיימים כבר בערך 5 שנים בתור אפליקציות / רומים פרטיים / רומים של החברות השונות.
סתם דוגמה בשלוף – במכשירים של LG שיחת טלפון מקפיצה התראה שלא מפריעה לשימוש בטלפון, כבר מאז ה-G2 שיצא לפני יותר משנה.
משעמם…
יהיה אפשר לעדכן גם במכשירים ישנים יותר כמו גלקסי 4?
יש לי את אפליקציית הגימיל החדשה.
מעצבנת. אין אפשרות להגדיר ברירת מחדל בין 2 חשובונות. בשביל החלפת חשבונות בטאבלט צריך ללכת לסוף המסך.