CES 2013: חברת Plastic Logic הכריזה על טאבלט חדש דק כנייר וגם גמיש כמוהו. הטאבלט מבוסס על דיו אלקטרונית וניתן לשילוב עם טאבלטים נוספים מאותו סוג לאינטראקציות שונות
מכירות קוראי ספרים אלקטרוניים נמצאות בירידה כאשר מכירות ספרים אלקטרוניים רק ממשיכות לעלות.
הסיבה שאני מזכיר זאת, היא הטכנולוגיה שנמצאת בשימוש הן בקוראים הזולים הללו (החל מ-13 דולרים ליחידה) והן בטאבלט החדש מבית Plastic Logic. הטכנולוגיה היא דיו אלקטרונית, או e-Ink.
הרעיון הוא פשוט בבסיסו: שימוש בכדוריות המכילות מיקרו קפסולות אשר צפות בנוזל, כאשר חלקן שחורות וחלקן לבנות, ובאמצעות טעינתן ביונים שליליים או חיוביים, נקבע אלו מהן יצופו וייראו על פני השטח ואלו יישארו חבויות בזמן צפייה.
דף, אבל לא מנייר |
כאשר עושים זאת בצורה מהירה ומדויקת מספיק, ניתן לצייר טקסט ואף תמונות מפורטות (בשחור-לבן בינתיים) על פני משטח שיכול להיות דק כנייר.
חברת Plastic Logic, שלקחה את הטכנולוגיה ופיתחה אותה אף יותר (ממשטחים סגורים תחת זכוכית, לפלסטיק גמיש וקל), מציגה השנה בתערוכת CES, בשיתוף פעולה עם אינטל ומעבדת המדיה של אוניברסיטת קווין הקנדית, את הטאבלט המהפכני שלה PaperTab.
דק, גמיש, ומגיב לקיפול | הטאבלטים משנים תצוגה בהתאם לקירבה |
באמצעות שימוש בדפי e-ink פלסטיים וגמישים המכילים בתוכם חיישנים פייזו-חשמליים, הטאבלט מסוגל להגיב לקיפול ועיקום כמו גם למגע רגיל בדומה לטאבלטים סטנדרטיים.
הטאבלט, אשר החל כמחקר במעבדת המדיה של אוניברסיטת קווין הקנדית, נמצא כרגע עדיין בשלב אב הטיפוס, והחומרה המפעילה אותו מחוברת אליו בכבלים שטוחים ודקים. החומרה, דרך אגב, מתבססת על מעבד i5 של אינטל שלא ברור כיצד ישולב במוצר הסופי.
מכשירי PaperTab ישנו תצוגה בהתאם לקרבתם אחד לשני |
הרעיון מאחורי הטאבלט החדשני הוא חיקוי התחושה של דפים אמיתיים והפעלת המכשיר באמצעות מחוות דומות לדפדוף וקיפול דפים בספר אמיתי.
הטאבלט נבנה כך שניתן לתקשר בין PaperTab ל-PaperTab על ידי נגיעה, וכך להעביר קבצים (תמונות וקבצים אחרים), להרחיב תצוגה על ידי מיקום טאבלטים בצמוד זה לזה, ופעולות אחרות הנשענות על המאפיינים הפיסיים של המכשיר (עובי ומשקל נמוכים, ויכולת עיקום גבוהה).
הרעיון הוא בהחלט מקורי, אבל עדיין בשלב מוקדם של פיתוח.
עם זאת, כאשר מסתכלים על ההיסטוריה העסקית של החברה שמאחוריו, קשה לתת בה אמון.
ב-2008, החלה Plastic Logic בפיתוח קורא ספרים אלקטרוני מהפכני (בזמנו) בשם QUE. לאחר דחיות חוזרות ונשנות, ולמרות שהזמנות מוקדמות כבר זרמו, החליטה החברה, באוגוסט 2010, לבטל את המוצר ולצאת מהשוק האמריקאי .
כפי הנראה בגלל מחיר יעד גבוה מדי ותחרות עזה בשוק. לאחר מהלך זה, החברה התרכזה בעיקר בהמשך פיתוח הטכנולוגיה ומכירת זכיונות ייצור לחברות אחרות.
אחת מהבעיות הקשות בטכנולוגיה הזו, אם מסתכלים על שוק הטאבלטים בכללותו, היא מהירות התגובה הנמוכה של דפים אלקטרוניים מסוג זה ובכלל. המסך לא מסוגל לרענן בקצב אליו התרגלנו במכשירי מגע הנמצאים כיום בשוק. אמנם הטכנולוגיה מקילה על העיניים שלא מתעייפות כמו בצפייה במסכי LCD רגילים, אבל גם לא ממש מאפשרת לצפות בסרטים או לעבוד בצורה זורמת כמו שטאבלטים רגילים מאפשרים.
סביר יותר להניח שזהו מוצר נישה שיתאים לפלח מאוד ספציפי בשוק, ורק אם יתומחר בצורה נכונה. אם למשל החברה תצליח להגיע לעיתון בשימוש חוזר שיהיה קל משקל וישמר את המאפיינים שמוצגים באב הטיפוס, זה אכן יוכל להפוך למוצר מהפכני ומבוקש, בעיקר תודות ליכולת הצבע שכבר קיימת בטכנולוגיה הנוכחית שבידי Plastic Logic.
האם אתם הייתם מעוניינים ביתרונות של טאבלט שכזה, או שאולי עדיף לדבוק בטאבלטים הצבעוניים שקיימים כבר בשוק? שתפו אותנו בדעתכם בתגובות!