שבבי ה-64 ביט בין הטרנדים האחרונים באנדרואיד. מעבדים אלו מאפשרים תמיכה רחבה יותר בזיכרון, כח עיבוד עילאי וכל זאת בצריכת חשמל נמוכה יותר
כולנו שמענו על 64 ביט. זהו סוג חדש של מעבדים (חדש לפחות במובייל) שאמור לספר לנו ביצועים עילאיים על הדור הקיים, דור ה-32 ביט, לא? האמת היא, שכיום, בחוסר של תמיכה במעבדים האלו על ידי האפליקציות הקיימות, השימוש במעבדים האלו הוא לא הכרחי. אבל עם המעבר לארכיטקטורת ה-ARMv8 של ARM, בעלת פטנטנים על ארכיטקטורות המעבדים המניעים את רוב הטלפונים והטאבלטים בעולם, היא מוודא שגם אם התוכנה לא תומכת, השבב יעבוד מהר יותר, וחסכוני יותר.
בואו נבין קודם כל מה 64 ביט בכלל אומר, ואיך הוא נבדל מ-32 ביט
מספר בינארי הוא מספר שהמחשב דרכו יכול להבין את ערך הבקשה שאנו רושמים. מספר בינארי, שלדוגמא הזאת נייצג על ידי 8 ספרות, שיהיו או 1 או 0. לכל ספרה, מימין לשמאל, יש ערך והספירה מתחילה מאחד, וממשיכה בכפולות של שתיים לאורך המספר. לכן, במספר בינארי בעל שמונה ספרות, הספרה הראשונה שווה 1, השניה 2, השלישית 4 (2*2), הרביעית 8, החמישית 16 וכן הלאה עד המספר השמיני. אם ברצוננו לסמן מספר שערכו ייקלט, נרשום בספרה המתאימה 1, ובשאר המספרים שאיננו מעוניינים לספור, נכתוב 0. לדוגמא, הערך של המספר הבינארי הזה – 00001011 הוא 11 (8+2+1).
אם ככה, אז ביט אחד יתן לנו אפשרות לבנות שני מספרים, אפס ואחד. שני ביטים יתנו לנו אפשרות לבנות 4 מספרים, 00 – אפס, 01 – אחד, 10 – שתיים, 11 – שלוש, וכך הלאה. אם נפיק את הלקח הזה ונשליך אותו על תחומים אחרים, כמו מוסיקה, שיר הפועל ב-8 ביט הוא שיר שיש לו רק 256 צלילים שונים. בתמונה הפועלת ב-8 ביט נקבל גיוון צבע של עד 256 צבעים.
בחזרה לנושא שלנו, 32 ביט, או 32^2 ייתן לנו ערך בייטים של 4.2 מליארד. 64 ביט, או 64^2 ייתן לנו ערך בייטים של 18,446,744,073,709,551,616, הרבה יותר מ-32 ביט.
זיכרון
מבחינת זיכרון, מעבדים התומכים בארכיטקטורה המבוססת על 32 ביט, יכולים לעבוד עם עד 3.25 גיגה-בייט של זכרון ראם, הזיכרון המשמש לאפליקציות שלנו לרוץ ברקע ולבצע פעולות.
לעומת זאת, מעבדים התומכים בארכיטקטורה המבוססת על 64 ביט יכולים לעבוד עם עד 16 הקסה-בייט של זכרון ראם, המהווה כ-17.2 מיליארד גיגה-בייט. בהחלט שינוי ניכר, אך לא הכמות זכרון היא שמפריע לנו בזמננו אנו, במיוחד עם סמארטפונים חדישים בעלי "רק" 3 גיגה-בייט של זכרון ראם.
תמיכה על ידי תוכנה
כיום בעולם המחשוב חלק גדול מהתוכנות באות עם אופציה לפעול בתצורת 64 ביט, אך תחום המובייל עדיין מתרכז ברוב רובו ב-32 ביט. רוב האפליקציות אינן בנויות לתמוך בארכיטקטורה ובשיפורי הביצועים שהיא מציעה. אפל הטמיעו כבר בשנה שעברה מעבד התומך ב-64 ביט במכשיר ה-5s שלה, והיא בעלת יתרון בכל הנוגע לעיבוד ב-64 ביט וניצול שיפוריו.
בפלטפורמה של אנדרואיד, יש לנו את ארכיטקטורת ה-ARMv8, הנמצאת כבר היום במוצר כמו ה-Snapdragon 810, המתלווה להשקת מערכת ההפעלה "Android L" שלא רק פועלת ב-64 ביט, אלא גם משדרגת את השימוש באפליקציות הפועלות על 32 ביט בצורת חיסכון בחשמל וייעול ניכר של פעולות המעבד.
לנובו השיקה בתערוכת ה-IFA את טלפוניה החדשים הפועלים על ארכיטקטורה זו, ה-Vibe Z2, מבין הטלפונים הראשונים המריצים אנדרואיד שיצאו לשוק התומכים בכך, זאת לצד HTC שהשיקה לפני שבוע את מכשיר שגם הוא תומך ב-64 ביט.
בשביל אנדרואיד, המעבר ל-64 ביט בעזרת Android L וארכיטקטורת ARMv8 היא לא רק מעבר לשימוש בכוחו של המעבד הנתון ב-64 ביט, אלא כל הפלטפורמה נהיית חסכונית וחכמה יותר בכל הנוגע לשימוש באפליקציות, אם תומכות בכך או לא. לכן המעבר של אנדרואיד לתחום הוא לא רק מומלץ, אלא חובה בכל המובן של התקדמות הפלטפורמה למכשירים חזקים וחסכוניים יותר.