ליבת העיבוד החדשה שפיתחה NVIDIA, אותה תוכלו למצוא בנקסוס 9, מוכיחה עצמה כמתקדמת עד מאוד – אך תואר השבב העוצמתי ביותר בשוק עדיין הולך דווקא לשבב ה-A8X שבתוך ה-iPad Air 2 של אפל
קצת קשה להאמין ש-NVIDIA הכריזה על פרוייקט Denver שלה, פרוייקט לפיתוח ליבת עיבוד ייעודית וייחודית משלה בהתבסס על ארכיטקטורת ה-ARM, עוד אי שם בתחילת שנת 2011 – בתקופה בה מעטים בלבד יכלו לחזות את ההיקף, המהירות וכיוון ההתפתחות של עולם הטאבלטים והסמארטפונים. עתה, כמעט ארבע שנים אחרי אותה התחלה צנועה כשקף בודד עם מעט מאוד הסברים, ליבת ה-Denver סוף סוף כאן איתנו, ונראה כי יש לה את היכולות הנדרשות על מנת להכניס את NVIDIA לליגה של הגדולות באמת.
לא הרבה פרטים טכניים ידועים לנו על ליבות ה-Denver, אך שלוש תוצאות של בדיקות שהתבצעו על הנקסוס 9 (תחת שם הקוד שלו, Volantis) ועלו למאגר הנתונים של מבחן הביצועים הפופולרי Geekbench 3.0 מציבות אותה בראש ההיררכיה של שוק ה-ARM – עם ביצועי ליבה יחידה גבוהים כמעט פי שתיים מאלו של ליבות כמו ה-Cortex A15 וה-Krait 400, וגבוהים גם יותר מאלו של ליבות ה-Cortex A57 וליבות ה-Cyclone מבית אפל.
Geekbench הוא אולי איננו המדד המוחלט ליכולות ולביצועים של ליבות העיבוד השונות, אך הוא כן מהווה את מבחן ביצועים פופולרי ומקובל שנותן לנו דרך מעשית לבצע השוואה בין החומרה שמציעות היצרניות. בכל אופן, ליבת ה-Denver היא אולי ליבת ה-ARM המתקדמת ביותר בסביבה אך תואר השבב העוצמתי ביותר הולך דווקא ל-A8X החדש שבאייפד אייר 2 – שכולל 3 ליבות Cyclone משופרות אשר יחד מעניקות תוצאה דומה לזו שמקבל שבב Core נייד בן שנתיים (לפחות על הנייר).
ראוי לציין כי בניגוד לתוצאות של השבבים העדכניים מאפל, המבחנים לליבות ה-Denver עדיין בוצעו בסביבת 32 ביט – על כן לא מן הנמנע שנראה תוצאות גבוהות עוד יותר בהמשך הדרך, כאשר החומרה תפעל בסביבה שמותאמת לה (הדבר נכון גם לשבבי ה-Cortex A57, אותם ניתן למצוא כיום בגירסאות ה-Exynos 7 של הגלקסי נוט 4).
עם הופעתו הרשמית של שבב ה-Tegra K1 בגירסת 64 ביט, NVIDIA מצטרפת רשמית למועדון אקסקלוסיבי מאוד שכולל למעשה רק אותה ואת קוואלקום – מועדון של ספקיות שבבים אשר מציעות הן ליבות עיבוד כלליות והן ליבות גרפיות שהן עצמן פיתחו. שליטה מלאה על שני האספקטים המרכזיים בשבב תאפשר להתאים מוצרים בצורה מדוייקת לדרישותיהן וצורכיהן של היצרניות השונות בכל שוק ובכל קטגוריה – ראיה לכך היא שליטתה הכמעט מוחלטת של קוואלקום על תחום השבבים לסמארטפונים וטאבלטים.
ספק גדול אם ליבות ה-Denver יאפשרו ל-NVIDIA לפגוע משמעותית בהובלה של קוואלקום בעולם המכשירים האולטרה ניידים, אך הן בהחלט עשויות לעזור לה לפרוץ קדימה בשווקים אחרים – שוק מערכות המולטימדיה והבידור המובנות ברכבים, למשל.
טאבלט הנקסוס החדש של HTC וגוגל איננו המוצר הראשון בשוק שמציע שבב Tegra K1, אך הוא כן הראשון שמציע שבב זה בגירסת ה-64 ביט שכוללת את ליבות ה-Denver (גרסאות ה-32 ביט של השבב מציעות ארבע ליבות Cortex A15 במקום) – בדיוק בזמן על מנת להפוך את הנקסוס 9 למכשיר האנדרואיד הראשון והיחיד אשר תומך ב-64 ביט תוכנתית וגם חומרתית.
מתי נוכל לראות את יתרונות עולם ה-64 ביט בפעולה? זו שאלת מיליון הדולר שעשויה לקבוע את יחסי הכוחות בעולם המכשירים האולטרה ניידים בעתיד הקרוב.