אם יש לכם טלפון חכם, סביר שהוא מכיל גם מקלט רדיו FM מובנה – אך מסתבר כי במרבית המקרים הוא מושבת במכוון על ידי היצרניות
טלפונים חכמים יוקרתיים כוללים בתוכם את קדמת הטכנולוגיה. היצרניות דוחסות פנימה עוד ועוד תכונות ויכולות. אך תכונה אחת שבעבר הייתה נפוצה בטלפונים אלה דווקא מוסרת באופן הדרגתי ממרבית הטלפונים המתקדמים: הרדיו. לא מדובר ברדיו אינטרנטי אלא במקלט הרדיו FM, זה המאפשר קליטה של ערוצי רדיו מקומיים.
מדוע בכלל צריך רדיו FM בטלפון? הרי ניתן לשמוע רדיו גם באמצעות האינטרנט הסלולרי. ובכן, רדיו FM הוא בחינם. הוא איננו מצריך שימוש בחבילת הגלישה הסלולרית. לרבים מן המשתמשים חבילת גלישה מוגבלת, ושימוש ברדיו באמצעות גלישה דורש נפח נתונים רב. שימוש באינטרנט סלולרי לצורך שמיעת רדיו אף מרוקן את הסוללה במהירות הגבוהה פי שלוש ויותר מאשר רדיו FM.
אבל מי בכלל מקשיב לרדיו בימינו, כשהאינטרנט מלא בתכנים איכותיים כל כך? אם כן – גם אם אתם שייכים לדור שהפסיק להאזין לרדיו – במדינה כמו ישראל, בה אירוע חדשותי רודף אירוע, רבים נצמדים למכשירי הרדיו בכל מקום בו הם נמצאים. במקרי חירום ישנה חשיבות לזמינות של קליטת רדיו בחינם ומבלי לרוקן את הסוללה במהירות. בחורף האחרון נשארו רבים ללא חשמל במשך שעות ארוכות. במדינה שעוברת התקפת טילים מאסיבית אחת למספר שנים יש סיכון רציני לניתוק חשמל מעמודי מתח גבוה, ובמקרים שכאלה רצוי שתהיה גישה זמינה לעדכוני חדשות במכשיר הפועל על סוללות שנמצא בכל מקרה אצל רובנו בכיס. פיגוע או אסון טבע עלול לגרום לעומס יתר על הרשת הסלולרית עד לקריסתה, דווקא בזמן שמידע והנחיות לציבור הם קריטיים. אבל מעבר למקרי חירום – גם בחיי היומיום טוב שתהיה אפשרות להאזין לתחנה מקומית של מוסיקה טובה מבלי לשלם על כך ברוחב פס וצריכת סוללה גבוהה.
אז מדוע אין לכם שבב של רדיו FM במכשיר? התשובה היא: סביר שהשבב דווקא קיים במכשיריכם. טלפונים חכמים רבים מכילים את האפשרות הטכנולוגית להשמעת רדיו FM, אך יצרניות הטלפונים משביתות אפשרות זו כחלק מתהליך היצור. מדובר במכשירים של חברות ידועות כמו Samsung ואפילו חברת Apple. מדוע הן עושות זאת? אולי מפני שספקיות הסלולר אינן יכולות ליהנות מרווחים על רוחב הפס כשמותקן במכשיר רדיו חינמי. אולי גם מפני שמכירת פרסומות ממוקדות ומעקב אחר הרגלי ההאזנה של משתמשי רדיו FM הם בעייתיים בדרך זו. קשה למצוא ברשת הסבר רשמי לסיבת החסימה של מקלט הרדיו. בכנס לענייני תקשורת שהתקיים בארה"ב ענה על השאלה סגן נשיא CTIA – ארגון התקשורת האלחוטית האמריקאית. לדבריו: "מה שהאמריקאים צריכים זו האפשרות להזרים מדיה, להוריד נתונים ולהגדיר רשימת השמעה בעצמם כדי להתאים לצרכיהם האישיים. זו אינה אפשרות שניתנת ברדיו FM קלאסי. כדי שחברות יפעילו את מקלט הרדיו – יש צורך בדרישה ציבורית". כלומר חברות הסלולר קובעות עבור הצרכנים מה טוב עבורם מבלי לתת להם את האפשרות לבחור באופן עצמאי.
אם כן, אין דרישה ציבורית ולכן אין מקלט רדיו. אבל בארה"ב דווקא ישנה דרישה שכזו, המקודמת על ידי מספר אירגוני תקשורת. האתר freeradioonmyphone.org מעודד את המעוניינים ברדיו במכשירם לפנות לספקי חברות הסלולר הגדולות, לרשות התקשורת הפדרלית ואף לחברי בית הנבחרים האמריקאי. התוצאות: מספר רב של טלפונים סלולריים המוגדרים כ"חסרי רדיו" הפכו לבעלי קליטת FM. לא מדובר בשינויי חומרה במעבדות אלא פשוט בעדכון תוכנה שקיבלו צרכנים מספקיות הסלולר. כך, למשל, מכשיר הדגל הפופולרי Samsung Galaxy S7 מאפשר בעקבות הלחץ האזנה לרדיו FM אצל רוב ספקיות הסלולר האמריקאיות החל מלפני כחודשיים.
ובארץ? בהיעדר לובי מתאים אין אפשרות לקלוט רדיו FM במרבית מכשירי הדגל. מספר מועט של מכשירי יוקרה כמו LG G5 וגם Sony Xperia X מכילים את האפשרות הזאת. גם ברבים ממכשירי הביניים הזולים התכונה פעילה. במשפחת המכשירים הזולה יחסית Samsung galaxy J קיימת אפשרות לקליטת רדיו. אך מי שרוצה לקנות בארץ את מכשיר הדגל האיכותי Galaxy S7 ייאלץ לוותר על התכונה, למרות המחיר הגבוה ששילם על מכשיר הדגל המתקדם. במחקר שערך תאגיד השידור הבריטי, ה-BBC – עולה כי שני שלישים מבעלי הטלפונים הניידים שנסקרו היו מעוניינים לקבל גישה לרדיו חינם במכשירם.
ומה איתכם? האם הייתם שמחים לקבל קליטת רדיו חינם במכשירכם או האם לדעתכם תכונה זו מיותרת? ספרו לנו בתגובות.