כוחה של הקהילה
עוד דבר שיכול למנוע מאובונטו לתפוס נתח שוק הוא פרדוקס הקהילה. נכון להיום, כשאדם מעוניין לרכוש לעצמו סמארטפון חדש, אחד מהשיקולים אותם עליו לקחת בחשבון הוא האם ישנה קהילה המפתחת עבור אותה מערכת הפעלה. לאנדרואיד יש עשרות מיליוני משתמשים ברחבי העולם, ואלו מפתחים עוד אפליקציות המתאימות לכל משתמש וזה יתרון גדול. אם אין קהילה סביב המכשירים ומערכת ההפעלה, פחות אנשים יקנו את המכשירים וכך גם לא תיווצר קהילה. אם תחשבו על כדור שלג תקבלו מושג על מה אנחנו מדברים.
יתכן והעדר קהילה הוא לא חיסרון ממנו הולכת לסבול אובונטו. בדיוק כמו שיש בעולם פנאטים של אפל שלא מוכנים לשמוע על מוצרי צריכה שאינם מתוצרת אפל, כך ישנם בעולם פנאטים של לינוקס שלא מוכנים לשמוע על מערכת הפעלה אחרת. אותם פנאטים בדיוק יתקינו ראשונים אובונטו על המכשיר שלהם (שהרי הזכרנו קודם לכן את דרישות המינימום למכשיר בכדי להריץ אותה, דרישות עליהן עונים מרבית מכשירי האנדרואיד וחלונות לסמארטפונים מהשנתיים האחרונות), מה שיתכן ויתן לכדור השלג את הדחיפה לו הוא זקוק בכדי לתפוח למימדים מהם נהנית היום אנדרואיד.
אובונטו – על ידי הקהילה ולמענה |
יש עוד מתחרות פוטנציאליות
מתחרה נוספת לאנדרואיד היא ה-Sailfish OS מבית Jolla. מכיוון שאנחנו מוכנים לשים כסף על כך שאת שני השמות לא שמעתם מעולם, אנחנו מתכוונים להציג אותן. לאחר שנטשו בנוקיה את מערכות הסימביאן וה-MeeGo לטובת מערכת ההפעלה של מיקרוסופט, אספו ב-Jolla (סטארט-אפ פיני שמתכוון ליצר גם הוא סמארטפונים) את השברים, ועליהם תבוסס מערכת ה-Sailfish OS. טלפונים ראשונים מבית Jolla המבוססים על מערכת הפעלה זו צפויים לצאת כבר השנה, יריצו אפליקציות שיועדו במקור לאנדרואיד ואולי אפילו נראה אותם כבר ב-CES בקרוב מאוד.
Sailfish OS ו-Firefox OS – הטוענות לכתר |
מתחרה נוספת היא ה-Firefox OS. את דפדפן ה-Firefox אין צורך אמיתי להציג, הן בזכות היותו מהיר ונוח והן בזכות העובדה כי הוא מדגים בצורה חיה את חשיבותה של קהילת מעריצים ומפתחים כשבאים לבחור באיזה מוצר להשתמש. כמו ה-Sailfish OS וכמו האובונטו לסמארטפונים, גם אותה ניתן יהיה להריץ על מכשירים שיועדו במקור לאנדרואיד וניתנת למשתמש האפשרות להתקין אותה ברגע שתהיה זמינה במהלך השנה.
וכאן אנחנו מגיעים שוב, לשאלת מיליון הדולר: האם ישנה דרישה למערכת הפעלה פתוחה נוספת? נכון להיות, 75 אחוז מהסמארטפונים בעולם מריצים גרסה זו או אחרת של אנדרואיד וכמו שכבר הדגמנו קודם, מערכת הפעלה צריכה קהילה אוהדת של מפתחים בכדי לפרוץ קדימה. האם אובונטו תהיה זו שתצליח לשבור את ההגמוניה של אנדרואיד?
התשובה היא שהם כנראה לא מנסים. בדיוק כמו שכל יצרן יכול ליצר בחינם מכשירים ולהתקין עליהם אנדרואיד, יוכל אותו יצרן או אפילו אותו משתמש לשים על אותו מכשיר גם את Sailfish OS, את Firefox OS ואת אובונטו. אנחנו פוסלים מראש את אפל, את RIM, את נוקיה ואת מוטורולה ומסיבות ברורות, אבל אולי HTC וסמסונג, שלא לדבר על עשרות יצרנים סיניים עלומים אך מעולים יהיו מעוניינים לנסות להביא את מכשיריהן ישירות מהמפעל עם אחת ממערכות ההפעלה, בדיוק כמו שניסו את Windows Phone.
היופי בכל העניין הוא שלא משנה מה תבחרו, הכל די דומה. גם אם תבחרו להשאר עם אנדרואיד, וגם אם תבחרו לנסות להתקין על מכשירכם החכם מערכת הפעלה אחרת, הכל מבוסס על לינוקס בסופו של דבר ולפיכך ההגירה ביניהן תהיה קלה. היופי בעולם הקוד הפתוח הוא כפי שציינו מוקדם יותר הפתיחות שלו. יתכן ומה שמושך קהלי יעד מסוימים הוא הדרך האחת לכולם שמציעה אפל, אבל היופי בקוד פתוח הוא שכל אחד חופשי לבחור את הדרך שלו.