בביקורת זו נבדוק את אחד מלוחות האם המתקדמים ביותר של MSI בתושבת LGA1150, ה-Mpower Max AC. האם מצליח לוח האם לעמוד בהבטחות?
אחרי שכבר ראיתם כיצד נראה לוח אם של MSI המבוסס על ערכת השבבים החדשה Z97, הגיע הזמן להתקדם ולהראות לכם כיצד נראה לוח אם מתקדם במיוחד שנושא את ערכת השבבים הזאת.
ה-Mpower Max AC של MSI הוא חלק מסדרת ה-OC שלה, סדרת ההמהרה. סדרה זאת נולדה מהצורך במיתוג מתקדם יותר ממיתוג הגיימינג האדום-שחור שלה והוא מיועד לשאפתנים שבמשתמשי הקצה.
תעודת זהות – MSI Z97 Mpower Max AC
- תצורה: ATX
- ערכת שבבים: Z97
- תושבת: LGA1150
- כרטיס קול: ALC1150 של Realtek, בעל הגברה וחיווי מתקדם
- בקר רשת: אינטל I218-V
- יציאות USB למארז: ארבע מסוג USB 3.0 וארבע מסוג USB 2.0
- יציאות USB אחוריות: שמונה מסוג USB 3.0 ושתיים מסוג USB 2.0
- ממשקי אחסון: שמונה ממשקי SATA3, ממשק M.2 משולב SATA ו-PCI-Express
- מחברי מאווררים: חמישה מסוג 4PIN נשלט
ה-Z97 Mpower Max AC של MSI מתומחר ב-250 דולרים. קטגוריית המחיר הזאת שמורה ללוחות היותר מתקדמים בתושבת, אלו שמיועדים להמהרה קיצונית תחת קירורים לא-קונבנציונאליים. בין מתחריו נמנים:
- ASRock Z97 Extreme9, OC Formula
- Gigabyte Z97X-Gaming G1
- Asus Z97-Deluxe, Maximus VII Hero
לוחות אם אלו לא זולים, ומחירם נע באיזור 220-270 דולרים. בדור לוחות האם הזה נראה שאין אחידות והשוואת מחירים בין מתחרים. לוח עדיף מלוח מסויים יכול להמצא כשהוא נושא תג מחיר זול יותר. הם מגיעים עם ערכות צבעים שונות וסט דיי קבוע של מאפיינים מתקדמים. דור Z97 הוא דור לוחות האם המגוון ביותר בצבעים ובדגמים עד כה.
אריזה
האריזה של Z97 Mpower Max AC מראה את ההשקעה של MSI. בתוך הקופסא ישנם שני תאים, כשבאחד נמצאים כל האביזרים הנלווים ובשני לוח האם עצמו.
בתוך האריזה מקבלים:
- לוח האם Z97 Mpower Max AC
- שישה כבלי SATA
- חוברות הדרכה למשתמש
- דיסקים עם דרייברים לרכיבי הלוח
- מתאם ממשק eSATA אחורי למעבד
- פאנל כניסות ויציאות אחורי למארז
- שתי אנטנות ל-Bluetooth ו-WiFi
- מתאמי חיבורי המארז לחיבור קל אל הלוח
- מתאמי שקעים לבדיקות מתחים
- גשר SLI לחיבור שני כרטיסי מסך של אנוידיה
- מתלה ידית לדלת של סדרת ה-OC של MSI ומדבקה למארז
- מדבקות לסימון כבלי SATA
- כרטיס משולב WiFi ac ו-Bluetooth
האריזה והתוכן שבה היא לא פחות ממה שציפיתי לו בלוח אם מתקדם שכזה. יש כבלים ומתאמים לכל שימוש אפשרי בלוח האם.
לוח האם
מראה לוחות סדרת ה-OC של MSI השתנה בתקופה האחרונה. בעבר, לוחות מתקדמים של MSI היו נושאים ערכת צבעים פשוטה של שחור וכחול. עם התפתחות החברה ומוצריה לאחרונה, נוצרו ערכות צבעים חדשות כמו הגיימינג של שחור אדום וזאת של שחור וצהוב. ל-MSI יש מוצרים נוספים שמחמיאים לערכות הצבעים הזאת, כמו כרטיסי מסך שנושאים את מיתוג ה-Lightning.
על שבב ה-Z97 יושב גוף קירור עשוי מאלומיניום יצוק. גם כאן יש נוחכות של מותג ה-M.
בצד לוח האם, ניצבים שמונה ממשקי אחסון מסוג SATA3. ממשקים אלו מיועדים בעיקר לכוננים קשיחים סטנדרטיים וכונני SSD. בעוד ששישה ממשקים מתוך השמונה פועלים על גבי ערכת השבבים, השניים הימניים מגיעים דרך שבב צד-שלישי מבית ASMedia.
בנוסף לכך, ליד גוף הקירור לערכת השבבים ישנו ממשק M.2 משולב. ממשק זה תומך בכונני SSD קטנים, הן אם בתקן M.2 SATA והן אם בתקן M.2 PCI-Express. בעוד שכונן M.2 SATA מביא מהירות תעבורה זהה לזאת שמקבלים ב-SATA3 סטנדרטי של 6 גיגה-ביט לשניה, תקן M.2 PCI-Express מביא תעבורה גבוהה יותר של 10 גיגה-ביט לשניה. לכן, העדיפו לרכוש כונן M.2 בתקן PCI-Express.
זה הוא מערך ממשקי ההרחבה של לוח האם. הוא מיועד לאכלוס של כרטיסי מסך, כרטיסי קול וכרטיסי טלויזיה בעיקר. המערך בלוח האם הזה מתאים ליצירת מערכת שכולל שני כרטיסי מסך, אך גם יכול להתאים למערך של שלושה כרטיסי מסך. ממשק ה-PCI-Express העליון פועל תמיד ברוחב פס מלא של X16. כאשר האמצעי מכיל כרטיס מסך, יורד העליון לתעבורה של X8 ונותן לאמצעי X8 גם כן. הממשק התחתון מכיל רוחב פס של X4 ולכן לא יכול לשמש ליצירת מערך של שלושה כרטיסי מסך מבית אנוידיה, אלא רק של AMD שתומכת תוכנתית בכל רוחבי הפס.
מלבד הממשקים הגדולים הללו ישנם גם ממשקים קטנים מסוג PCI-Express X1 לשימוש של כרטיסי הרחבה אחרים.
מעל לממשק העליון ישנו חיבור חשמלי מסוג 6PIN PCI-Express, ממש כמו זה שיש בכרטיסי מסך רבים. חיבור זה מיועד לספק חשמל לממשקי ה-PCI-Express במידה ומשתמשים בשלושה כרטיסי מסך, שכן חיבור החשמל הסטנדרטי מוגבל בהספק.
מערכת הספקת הכח ללוח האם מתחילה קודם כל בשקעי החשמל. ה-Z97 Mpower Max AC מכיל שני שקעי חשמל, אחד מסוג 8PIN ואחד מסוג 4PIN. להפעלה תקינה של לוח האם חיבור של כבל מסוג 8PIN בלבד יספיק. אמנם, תוספת החיבור מיועדת לממהירים שרוצים לקחת את ההמהרה לקיצון עם קירורים דוגמת חנקן נוזלי, קרח יבש והליום נוזלי.
משקעי החשמל, הוא עובר למערכת היצוב והקיבולת הזאת שעומדת כמו חיילים במסדר. מערכת הספקת הכח למעבד בלוח האם הזה היא בהחלט אחת מהסיבות של בעליו להתגאות בו. מערכת זאת מכילה 12 שלבי קיבולת ויצוב והיא עשויה מרכיבים בהם משתמשת MSI בלוחות האם המתקדמים ביותר שלה. שימו לב שכאן אין קבלים מוצקים סטנדרטים אלא קבלי HI-C CAP. קבלים מיוחדים אלו הינם בעלי יעילות גבוהה במיוחד והם מפיקים מעט מאוד חום בעת פעולה.
על מייצבי המתח יושבים גופי קירור כבדים אשר עשויים מאלומיניום יצוק. בתחתית הגופים הללו ישנו צינור נחושת הבא במגע ישירות עם המייצבים.
בעוד שיכולה מערכת הקירור הזאת לשמור על טמפרטורות פעולה תקינות, יכול משתמש לחבר מערכת קירור מים אל הצינור וכך להגביר משמעותית את יכולת הקירור. פיה זאת מגיעה בקוטר של של 7/16 אינצ' ולצערי לא ניתנת להחלפה. הסטנדרט הנפוץ היום בקרב קירורי מיום הוא פיה בקוטר של חצי אינצ'. החלפת פיה מתברגת הייתה מאפשרת שימוש בחלקים מתקדמים המבטיחים בטחון בפני נזילות ותאימות לשאר מערכת הקירור. MSI, אני מצפה מכם לחשוב על הרעיון של הגמשת מערכת הקירור.
שבב הקול בלוח האם הזה הוא לא אחר מאשר ה-ALC1150 של Realtek, שבב שממשיך להוכיח את עצמו עם איכות קול נהדרת בקרב שבבים אותם ניתן להטמיע בלוחות. סביבו ישנה מערכת לקיבולת חשמל ולהפרדת רעשים כדי לקבל צליל נקי כמה שיותר שמסוגל להתמודד עם שינויים קיצוניים מהירים בעוצמת הקול והתנגדות גבוהה של אוזניות ושאר ציוד שמע.
בחלקו האחורי של לוח האם נמצא (מימין לשמאל): יציאות קול ב-7.1 ערוצים, צמד יציאות USB 3.0, יציאות תצוגה HDMI ו-DisplayPort יחד עם יציאת קול אופטית, שני ממשקי USB 3.0 נוספים עם יציאת רשת RJ45, מגדל של ארבע יציאות USB 3.0, כפתור איפוס ביוס, ממשק לכרטיס התקשורת האלחוטית ומגדל של שתי יציאות USB 2.0 ו-PS2 משולב למקלדת או עכבר ישנים.
את הכרטיס שמקבלים עם לוח האם יש לחבר לממשק הזה כדי להינות מתקשורת אלחוטית Bluetooth בתקן 4.0 ותקשורת אלחוטית מהירה WiFi ac לתעבורה מקסימלית של 867 מגה-ביט לשניה. מי יודע, אולי בקרוב נוכל לזכות ביכולת לנצל את נפח התעבורה הזה עם אינטרנט ביתי.
באחד הביקורות של לוח אם הבעת אכזבה שכמות כבלי SATA לא תואמת את כמות
החיבורים שעל הלוח. עכשיו, משום מה, זה לא כזה עניין.
כבר מזמן ידוע שלוחות עם אותו צ'יפסט נותנים אותם ביצועים. אז למה לטרוח ?
מה שבהחלט יכול להיות שונה זה יכולות המהרה ונוחות הביצוע.
אבל, לא רק MSI משתפרים, גם הביקורות שלך.
האם נדמה לי או שיצרני הלוחות מעדיפים להתעלם מחיבור SATA Express ולהתמקד ב M.2 בלבד (שהוא למעשה ממשק פיזי אחר של SATA Express) שבכלל היה מיועד למחשבים ניידים?
לדעתי זה חיבור "טרי" מדי, ייקח עוד דור או שניים לפני שתראה אותם בכמויות שאף אחד לא צריך על לוחות בינוניים ומעלה.
M.2 בהחלט גונב את ההצגה ל-Sata Express. לדעתי זה חיבור טוב ממנו בכל אספקט.
URL=
@
AvlK
הסיבה שפיתחו את ה SATA Express היא שכונני ה SSD כבר היום מסוגלים לעבוד בקצבי העברה העולים על אלו שחיבור ה SATA3 מאפשר – חיבור SATA3 מאפשר רוחב פס מעשי של 600MB/s, בעוד שחיבור SATA Express או M.2 המבוסס על 2 ערוצי PCI Express 2.0 מסוגל לתת רוחב פס מעשי של 1000MB/s (יש לוחות שבהם בכלל עושים שימוש בשני או ארבעה ערוצי PCI Express 3.0 ואז אפשר לקבל רוחב פס מעשי של כ 1970MB/s או כ 3940MB/s).
בקשר ללוח המדובר ודומיו – ברור שלוחות כאלו מיועדים להמהרה (מספר רב של שלבי ייצוב מתח, כפתורי איפוס והדלקה על הלוח וכד') ולמערך של כרטיסי מסך (3 חריצי הרחבה מסוג PCI Express), שכן מבחינת ביצועים אין ממש הבדל בין הלוח הכי זול ללוח הכי יקר. העניין הוא כזה – אם אני מעוניין רק בהמהרה, האם לוח זול הרבה יותר, לדוגמא – ה Fatal1ty-B85-Killer של ASRock, לא יהיה משתלם הרבה יותר? מצד שני – אם אני מעוניין במערך של יותר מ-2 כרטיסי מסך (מערך של 3 כרטיסי מסך בלוח כזה יעבוד ב X4, דבר שדיי יהפוך את המערך לחסר טעם), האם לא עדיף בכלל ללכת על לוח בעל סוקט 2011-3, שבו המעבד נותן בד"כ 40 ערוצי PCI Express 3.0 (למעט המעבד Core i7-5820K, שנותן "רק 28" ערוצים כאלו), שכן מי שיכול להרשות לעצמו 3 כרטיסי מסך חזקים סביר להניח שיוכל להרשות לעצמו גם מעבד ולוח בעלי סוקט 2011-3?
הלוח הנ"ל הוא מפוצ'ר מאד, בעל איכות בנייה גבוהה ואני בטוח שכל אחד היה שמח לקבל לוח כזה, ואני מבין למה הוא "מומלץ", אבל לאור הנקודות הנ"ל, האם הוא באמת משתלם?
@smalul
כל מה שאמרת נכון, אבל נראה לי (זו ממש דעה אישית) שעדיין אין כ"כ הרבה משתמשים שינצלו היום כ"כ הרבה יציאות כאלה. גם אם זה יגיע ב"איחור" אז זה יהיה הsata2 בזמן שעדיין יש קשיחים מכאניים.
הכוונה – נניח שבעוד 3 שנים תראה לוחות עם 2-4 חיבורי M.2 ו 4-8 חיבורי sata express , אנשים יכול להיות יחזיקו בזמן הזה ssd נחותים לאחסון (כמו שהיום אנחנו מחזיקים קשיחים מכאניים ש sata2 הוא יותר ממה שצריך עבורם) וכונן או שתיים של ssd מתקדם משהו שכן יפיק תועלת מחיבור מהיר יותר ובו ישימו מערכת הפעלה נניח.
כאילו sata experss יאומץ ע"י המשתמשים לאותה מטרה ש sata 2 משמש היום רק עם חומרה מתקדמת ביחס להיום.
m.2 יהיה ה sata3 היום, זה שאתה שם בו את הכונן הכי מהיר שלך (זה שינצל מעבר לרוחב הפס ש sata express מציע) – בדומה למה שקורה היום, רוב האנשים מחזיקים בכונן מהיר אחד (שרק הוא באמת ינצל חיבור מהיר יותר מsata 2).
sata 3 הראשונים שאני ראיתי (לא יודע תאריך של הראשון שיצא) היה בערך לפני 5 שנים, ורק היום (שנה-שנתיים אחרונות) אתה באמת מתחיל לראות שכל אחד קונה למחשב שלו לפחות אחד כזה (מחירים ירדו) נראה לי שזה מה שנראה עם שתי החיבורים האלה בהמשך אבל ייקח קצת זמן.
URL=
@
AvlK
1. אני בספק אם אי פעם נראה לוח עם יותר משני חיבורי M.2. הסיבה היא פשוטה – התקן M.2 הוא כרטיס הרחבה שמהודק במקביל ללוח (בניגוד לכרטיס הרחבה שמחובר בניצב ללוח), וכפי שניתן לראות מתמונות הלוח שבביקורת הזו, אין ממש הרבה מקום פנוי על לוחות האם.
2. SATA Express ו M.2 זה בדיוק אותו החיבור ובאותו רוחב הפס, רק שהממשק הפיזי שלו שונה. כל חיבור SATA Express או M.2 עושה שימוש בלפחות 2 ערוצי/מסלולי PCI Express, שיש להם שימושים נוספים (כמו כרטיסי הרחבה). כאשר מדובר על סוקט 1150, ערכת השבבים החדשה ביותר Z97 מספקת עד 8 מסלולי PCI Express 2.0 והמעבד – 16 מסלולי PCI Express 3.0, שבד"כ משמשים לחיבור כרטיס המסך. אפשר להבין שיש פה בעיה אם רוצים לוח עם "2-4 חיבורי M.2 ו 4-8 חיבורי sata express" – אין מספיק מסלולי PCI Express. אם נסתכל על ערכות השבבים מהשנים האחרונות נראה כי יש 16 מסלולי PCI Express המחוברים למעבד (ובערכות השבבים הישנות – לגשר הצפוני) ועוד 6-8 מסלולי PCI Express המחוברות לערכת השבבים (בגירסאות הישנות – לגשר הדרומי). בהנחה שהמגמה הזו של הגדלת מספר מסלולי ה PCI Express מערכת השבבים ב-2 כל כמה שנים. עדיין לא יהיו מספיק מסלולי PCI Express לתמוך בכל כך הרבה חיבורי M.2 ו SATA Express.
הערה – קיימים לוחות, כמו ה Z97 Extreme6 של ASRock, שבהם נלקחים מסלולי PCI Express דווקא מהמעבד ולא מערכת השבבים. זה אומר שמצד אחד אתה תקבל רוחב פס גדול יותר לחיבור ה M.2, כי מסלולי ה PCI Express מהמעבד הם בגירסה 3 לעומת המסלולים שנובעים מערכת השבבים, שהם בגירסה 2, אבל מצד שני רוחב הפס לכרטיס המסך ייקטן, ואז במקום שהוא יעבוד ב X16 הוא יעבוד רק ב X8 במידה ונעשה שימוש בחיבור M.2 כזה.
3. קצב התפתחות הכוננים המכניים (הדיסקים הקשיחים) הוא איטי – למעט שיפורים קלים בקצב ההעברה, הדיסקים הקשיחים כמעט ולא התפתחו (אני לא מדבר על השינוי בנפח אלא רק על מהירות החיבור בין הדיסק הקשיח למחשב), ולכן חיבורי SATA3 ואפילו SATA2 הם יותר ממספיקים עבורם. זה לא המקרה עם כונני ה SSD – קצב ההתפתחות שלהם למעשה עולה על קצב ההתפתחות של תקני הממשקים ללוח, וכבר עכשו ממשק SATA3 פשוט לא מספיק מהיר עבורם. הסיבה למעבר לתקן ה SATA Express נובעת מכך שלא היה ניתן לפתח את תקן SATA4 מספיק מהר (SATA4 אמור להיות בעל רוחב פס כפול מזה של ה SATA3), ולכן הוחלט להשתמש במספר מסלולי PCI Express במקום.
@smalul
למדתי, תודה על המידע 🙂
את עניין מסלולי ה pci express, אנחנו לא באמת יודעים אם בערכת השבבים החדשה שתצא מתישהו לא יהיו פתאום הרבה יותר מסלולי pci או אפילו בדור מעבדים חדש, אם הצורך באמת קיים (יש ביקוש או אנשים שאשכרה יממשו את האופציה הזו זה היה יוצא כבר אתמול) אלא שבד"כ זה ההיפך מוציאים לנו הרבה פיצ'רים מסביב כי צריך להיראות טוב מאוד כדי למכור לוח פעם פעמיים בשנה וחלק מליהראות טוב אצלם זה רשימה של פיצ'רים.
פה אפילו הם מבינים שלא קיים (ואם קיים אז אין לו חשיבות שוק מבחינתם) מישהו שינצל באמת כ"כ הרבה חיבורים כאלה כרגע (מזכיר כבר היום אפשר להוסיף צ'יפ יעודי להגדלת מס' מסלולי ה pci וכן להביא יותר חיבורים).
או שזה משהו שהם שומרים עדיין ויוציאו לאט לאט בהמשך (כהרגלם של חברות בתחום, למה להרוויח פעם אחת X אם אפשר 3 פעמים X) כדי להרוויח יותר מתהליך "העשרת" הלוחות בשלל חיבורים במהלך הזמן.
גם אם זה נשמע ככה – אני ממש לא מתלונן פשוט ככה אני רואה את זה.