סיכום
אתחיל ממבחני הביצועים. בכל הקשור לביצועים שלו ככונן SSD, ה-M6e הוא פשוט טיל בליסטי. אין תחום שבו הוא חלש, ובאלה שהוא יותר חזק הוא מראה עליונות על כל כונן שתוכלו לחבר דרך ממשק SATA3 סטנדרטי.
ממשק ה-PCI-Express 2.0 X2 מאפשר תעבורת מידע מקסימלית של 1000 מגה-בייט ומתוכה משתמש הכונן ביותר מ-700 מגה-בייט במצבים מסויימים. כמובן שמבחני הקריאה הרציפה הם אלו שמאפשרים זאת, אך גם בכתיבה רציפה הוא עוקף במעט את מה ש-SATA3 יכול להכיל.
הבקר של מארוול והזיכרונות של טושיבה עושים כאן עבודה נהדרת גם בתחום ה-4K, עם נתוני קריאה וכתיבה מאוד מרשימים. כונן ה-M6S שדומה לו מאוד בחומרה, עדיין נשאר מאחור הודות לממשק המהיר של ה-M6e. שתי מהירויות הקריאה המקבילית הן ב-AS SSD והן ב-CDM הן פשוט מרשימות ועוקפות גם את אלו של ה-730 של אינטל וזה לא שקורה בכל כונן.
העלות והתועלת
כפי שראיתם, אכן מדובר בכונן מאוד מהיר שממחיש את יכולות ממשק ה-M.2 וה-PCI-Express. השאלה היא כמה מה שתשלמו עבוריה באמת שווה? ובכן, אני חושב שזה תלוי בעיקר בקהל היעד. ה-M6e של פלקסטור רחוק מלהיות זול, תקציבי או נגיש עם תג מחיר עצום של 1600 שקלים. להזכירכם, ניתן להשיג כונן SSD סטנדרטי לממשק SATA3 באותו הנפח תמורת פחות מ-600 שקלים היום.
מה שלא תקבלו בפחות מ-600 שקלים הן חמש שנות אחריות לעומת שלוש. השנתיים הנוספות הללו יכולות להיות אלו שיפרידו בין כונן חדש במסגרת האחריות לבין כונן שיזרק לפח האשפה בתוך קצת מעל לשלוש שנות שימוש. היום כשהטכנולוגיה עדיין חדשה יש לה משמעות גדולה מאוד, בעיקר למשתמשים שעושים בכונן שימוש לצרכי פרנסה.
כמובן שהמהירות היא חלק מהחבילה וה-M6e מרשים בתחום הזה, אך השאלה שנשאלת היא היכן עובר הקו בין כונן שנחשב לסטנדרטי לבין אחד שנחשב למהיר, במיוחד בהתחשב בהומוגניות שבחומרה הפנימית בשוק עם מעט מאוד יצרניות של הרכיבים.
את ה-M6e ניתן להשיג בגרסה נטולת כרטיס PCI-Express (כונן M.2 לבד) ב-200 שקלים פחות, ועל כך אמליץ בכל מקרה. ככה גם תשארו עם האחריות על הכונן, וגם בהפרש תוכלו לרכוש מעביר ל-PCI-Express במידה ותזדקקו לכך.
כמוצר שלם, לצערי לא אוכל להמליץ לרוב המשתמשים את ה-M6e. בעוד שהוא מהיר מאוד וגם מכיל רכיבים איכותיים, הוא יקר באופן לא פרופורציונלי לעומת כונני SATA3 בנפח דומה ולכן אינו משתלם. שוק ה-M.2 צעיר, ויש עוד המון תחרות שתגיע במהלך השנים הקרובות עקב נפוצות ההתקן בלוחות אם חדשים במחשבים נייחים וניידים. תחרות זאת תעלה את הנפחים, תגביר את מהירות ותוריד את המחיר כדי שנוכל להשיג כוננים כמו ה-M6e בחצי המחיר. מי שחפץ כיום בשמה של פלקסטור ובאמינות שהיא מזוהה איתה כל כך ורוצה כונן איכותי ואמין, שישקול רכישה של סדרת ה-SATA3 שלה בדמות כונני ה-M6S וה-M6 Pro.
כונן – Plextor M6e PCI-Express SSD 256GB
הטוב
- ביצועים מעולים בכל התחומים, גבוהים מאלו שבכונני SATA3
- שימוש בזיכרונות טושיבה החדשים מקנה אמינות גבוהה ומחזורי כתיבה רבים לאורך השנים
- חמש שנות אחריות
הרע
- מחיר גבוה מאוד לעומת כונני SATA3
- פירוק הכונן מהכרטיס משמעו הסרת האחריות – מומלץ לרכוש את הכונן בגרסה ללא הכרטיס
במחיר של הפלקסטור הזה עם 5 שנות אחריות , עדיף לקנות אחד עכשיו ועוד
אחד ( במקום ) בעוד 3 שנים.
גם יהיה עדכני מבחינת טכנולוגיה / חיבור ומן הסתם ביצועים עדיפים.
התכוונתי לכונן שעולה חצי ועדיין עם ביצועים לא רעים.
אחת הנקודות הכי חשובות לא הודגשה בכתבה הזו – כרטיס ה PCI Express הזה דורש חריץ הרחבה מסוג PCI Express בעל ממשק X2. ברוב הלוחות יש חריץ הרחבה PCI Express X16 אחד בעוד ששאר חריצי ההרחבה עובדים ב X1 בלבד. במקרים כאלו הבחירה תהיה בין כרטיס מסך נפרד לכונן ה SSD הזה, דבר שהופך את הכונן הזה לאף פחות משתלם לקבוצת המשתמשים הזו (משתמשים שעושים שימוש בכרטיס מסך נפרד בממשק X16 כאשר שאר חריצי ההרחבה בלוח הם מסוג X1), שמהווה את רוב המשתמשים הביתיים. לכן לפני רכישת כונן ה SSD הזה יש לוודא כי יש עוד חריץ הרחבה בעל ממשק פיזי מסוג PCI Express X16 פנוי על הלוח (היום הרוב המוחלט של חריצי ההרחבה מסוג PCI Express בלוחות האם הם מסוג X1 או X16 בלבד).
בחלק ה"מבחן הביצועים – מהירות קריאה אקראית 4K" יש 4 ערכים לכל כונן SSD, ונכתב כי:
ה-M6e של פלקסטור משאיר את כולם מאחור. בזכות הממשק המתקדם והבקר המהיר מהירויות 4K גבוהות משל כל הכוננים שנבחנו עד כה.
הדבר אולי נכון עבור בדיקות הקריאה והכתיבה ב AS SSD (וזה דורש התעמקות בגרף ולא ברור ממבט חטוף), אבל בדיקות ה CDM כלל לא מראות זאת. יהיה נחמד אם יובהר פעם אחד ולתמיד מה משמעות כל בדיקה.ובפרט מה זה CDM ומה זה AS SSD.
במחיר כזה קונים שני SSD "רגילים" ועושים מערך raid0 , מקבלים ביצועים בשמים עם נפח גדול הרבה יותר ונשארים עם עודף…..
ל – 4
נכון, גם אפשרות.
את רוב המאמצים שלהם היצרנים משקיעים בכונני הSATA, ומבחינתם הPCI-E זה שוק קטן המיועד לרווחיות גבוה יותר פר מוצר.
אין לזה שום קשר לעלויות יצור, או ליחס עלות/ביצועים.
סתם נסיון לעשות עוד קצת כסף מהעשירון העליון.
רק כשתהיה אלטרנטיבת סטנדרט חדש ומהיר יותר מהSATA III, נתחיל לראות את כוננים משתלמים שחוצים את הגבול המלאכותי הכל כך נפוץ היום.
עד אז אם אף יצרן לא יקח יוזמה לעשות חשבון ולהוציא כרטיסי SSD משתלמים, הם יהיו מיועדים רק לפראיירים.
תיקון קטן: החיבור הפיזי הוא X4. ייתכן שחשמלית הוא X2.
ברוב המוחלט של לוחות הmid-high דווקא יש יותר מסלוט אחד פיזי של X16 וסלוטים כאלה עובדים חשמלית לפחות בX4, אז לא צריכה להיות בעיה מיוחדת. אני דווקא חושב שמשתמשים שכונים לוחות זולים ופשוטים (בד"כ microATX) מראש לא יחפשו להשקיע במוצר כזה.