כונן ה-760p של אינטל הוא התשובה המוחצת לתחרות בשוק ה-SSD המהיר במיוחד. לקחנו אותו לסיבוב מול התחרות הקשה ויצאנו עם מסקנות מעניינות
עולם האחסון המהיר הוא לא זר לאינטל. עוד מתחילת העשור, כשכונני SSD למחשבים שולחניים החלו להיות זולים יותר ונגישים יותר, ענקית השבבים הייתה שם. תחילה, אלו היו כוננים כמו X25 וסדרת 310 שהביאו נפחים שנחשבים היום למצחיקים כמו 30 גיגה-בייט בלבד.
מאז תחילת העשור עולם כונני ה-SSD עשה מספר שיפורים משמעותיים. בראש ובראשונה – כונני SSD הפכו לסטנדרט מוחלט וקבוע במחשבים נייחים וניידים מעל לרמה התקציבית ביותר. גם משתמשים ממוצעים לומדים במהירות שכדי להשיג מהירות – הם צריכים להשיג כונן SSD.
מאז, לצד אינטל ישנן שתי שחקניות גדולות בשוק ה-SSD. האחת היא המתחרה הישירה סמסונג, והשניה היא השותפה העסקית מיקרון. סמסונמג היא נכון לעת זאת היצרנית היחידה בשוק שמייצרת מקצה לקצה את שלושת הרכיבים העיקריים של כונן SSD – הבקר, זיכרון הבקר ושבבי הפלאש עצמם.
אינטל ומיקרון מייצרות כוננים בהם ישנו שימוש בבקר מחברה צד ג', אשר אינו יחודי לכוננים שלהם וכך הן נפרדות. משמעות הדבר היא שעלויות היצור שלהן עלולות להיות גבוהות יותר.
ובכן, נראה שהפעם אינטל מוכנה לעמוד במשימה להביס את כונן ה-SSD הפופולארי ביותר בקטגוריה שלו בשנה שעברה. מול ה-960 מסדרת EVO של סמסונג הכינה אינטל כונן בשם 760p.
כונן זה מגיע בממשק ה-M.2 אשר הפוך לנפוץ ואף קבוע בלוחות האם מהסדרות האחרונות של אינטל ו-AMD, וכמו כן גם במחשבים ניידים קלי משקל בשוק. להלן השוואה טכנית בין ה-760p לבין הכונן המתחרה:
הדגמים עליהם אנו שמים את זכוכית המגלדת בביקורת זו הינם בנפח של כחצי טרה-בייט. שימו לב, מחיר שני הכוננים הוא פרקטית זהה. ההבדל הניכר ביותר בין השניים הוא תקופת האחריות. בעוד סמסונג מעניקה 3 שנים בלבד לדגם ה-EVO, באינטל מספקים אחריות מוארכת של 5 שנים.
זאת, כתוצאה מדירוג אמינות גבוה יחסית לשבבים שעומד על 288 טרה-בייט של מחזורי כתיבה בהשוואה ל-200 בלבד.
כונן ה-SSD מדגם 760p של אינטל מורכב מחמישה שבבים בלבד. בקר הפלאש של הכונן הינו תוצרת Silicon Motion מדגם SM2262. הבקר הזה מחובר בשני ערוצים לשני שבבי זיכרון של מיקרון מסוג DDR4 (במרכז התמונה). מימין להם, ישנם שני שבבי האחסון אשר כל אחד מהם הינו בנפח 256 גיגה-בייט.
ממש כמו הקשר שבין מעבד ראשי במחשב לזיכרון הראם, כך גם הקשר שבין הבקר בכונן ה-SSD לבין הזיכרונות שלו. ישנו אחסון נתוני עבודה אשר צריך להתבצע למעבד הזה, וישנה עדיפות שיהיה קרוב ומהיר במיוחד לבקר. חשוב לציין כי ב-Silicon Motion הציגו גם בקר אשר משתמש בזיכרון המחשב הראשי לצורך פעולה זו.
מחירו של ה-760p בנפח 512 גיגה-בייט בעקרון זהה למחיר של הכונן המתחרה מסמסונג ולכן לרוב השימושים מדובר בבחירה בין השניים הללו כאשר שוקלים קניה של כונן מהיר במיוחד באיזור 1000 שקלים. לפניכם מבחני הביצועים של כוננים אלו ראש בראש בתרחישים שונים אשר משתמש ביתי ממוצע מבצע.
מערכת הבחינה:
- מעבד Core i9 7900X 10-Core 3.3Ghz
- לוח אם Asus X299-A
- זיכרון G.Skill 16GB RipjawsZ 2666Mhz DDR4
- כרטיס מסך Palit Geforce GTX 1080 8GB Jetstream
אל שני הכוננים הללו שהולכים ראש בראש הוספנו כונן קשיח סטנדרטי מבית Seagate בנפח 3TB לצד כונן SSD סטנדרטי בממשק SATA המסורתי מדגם OCZ Vertex 460. זאת, כדי לתת ניגודיות טובה ולהציג עד כמה מהירים כונני M.2 מודרניים.
שימו לב לכמה קרובים הכוננים של אינטל וסמסונג אחד לשני. בכל הנוגע למהירות טעינת משחקים, ידו של ה-960 על העליונה, אך בהפרש יחסית קטן וזניח. בטעינת מערכת ההפעלה הכונן של אינטל נמצא בהובלה דומה. שימו לב לכמה קרובים, ממש עד לתחום סטיית תקן שני הכוננים הללו כאשר הם מחליפים מהלומות במהירויות הקריאה והכתיבה.
Silicon Motion הצליחה במשימה ליצר בקר בעל ביצועים ראויים בהחלט. הישום של אינטל בשילוב עם מיקרון בהכנת הכונן הזה עבר בהצלחה רבה.
האם יש כאן בחירה טבעית חדשה בקטגוריית ה-NVMe?
בואו ונתחיל מהיתרון הברור ביותר שיש לאינטל כאן והוא תקופת אחריות ארוכה משמעותית מזאת של סמסונג. כשזה מגיע לאמצעי אחסון, לאמינות ואחריות חשיבות רבה מאוד. בעוד שהמידע שלכם יעלם במידה והכונן יחדל מלעבוד, עדיף שזה יקרה בתקופה שבה לפחות תקבלו אחד חדש במקום.
מחיר הכונן הינו כ-1000 שקלים והוא צפוי להיות זמין לרכישה כבר בהמשך החודש. המחיר הזה מציב אותו כשדרוג ראוי שאפשר לשקול למערכות מחשב מתקדמות קצת יותר מהממוצע. להזכירכם, ניתן כיום להשיג כונן SATA דוגמת MX500 של Crucial, מותג השייך למיקרון עצמה, בנפח של 500 גיגה-בייט ובמחיר של כ-650 שקלים. התוספת הכספית כשמסתכלים על תקציב של מחשב מתקדם היא לא גדולה כלל.
שיקול נוסף שיכול להפוך את ה-760p לבחירה כדאית הוא צריכת החשמל. בעת מאמץ הכונן הזה צורך כוואט וחצי של חשמל, בעוד זה של סמסונג כ-2.5 וואט ויותר. התוספת היא אמנם קטנה ולא משמעותית במיוחד למחשבים אישיים, אך יכולה להיות חשובה לאלו בעלי המחשבים הניידים קלי המשקל. כתוצאה מהבדלי צריכת החשמל גם הבדלי פליטת החום אינם קטנים.
אני שמח מאוד שאחרי מוצרי קצה עליון רציניים כמו ה-900p, אינטל משיקה כונן אמיתי להמונים. ה-760p הוא פיסת הנדסה פנטסטית, ומענה הוגן ורציני ביותר לתחרות. אמליץ עליו בחום לכל משתמש שרוצה כונן SSD מהיר במיוחד בממשק M.2 וישמח גם לתקופת אחריות משופרת.
" אמליץ עליו בחום לכל משתמש שרוצה כונן SSD מהיר במיוחד בממשק M.2 וישמח גם לתקופת אחריות משופרת." –
אני מיישם זאת כבר זמן מה במפרטים המתאימים.
אגב באמריקה יש תוכניות אחריות *עם* חילוץ המידע… מתי כאן? לא בעשורים הקרובים.
למה ?
יש גם כאן, כבר עכשיו.
לא מוכרת לי כזו. אם ידוע לך, ציין
http://www.plonter.co.il/detail.tmpl?sku=2BAYx1YR-NAS
ויש עוד ….
http://www.plonter.co.il/detail.tmpl?sku=4BAYx1YR-NAS
מדובר על NAS בלבד (שרת קבצים)… שממילא מגיע עם תמיכה מובנית בתצורת RAID יתירתית, שמונעת אובדן מידע.
(אם כי יש לברך את 'פלונטר' על היוזמה. אולי נראה סוף-סוף תמורה למחירים היקרים שם…)
אני מדבר על דיסק קשיח נטו, אחריות + חילוץ.
לא יודע על בטוח, אבל סביר בעיני שיש
תוכניות / חבילות כאלה בחברות השיחזור הגדולות.
אתה יכול לבדוק אצלן.
אין לי צל של מושג אם זה משתלם במידה וזה בכלל קיים.
אולי אלו מהגולשים שעובדים בחברות / ארגונים גדולים
מכירים את זה יותר.
אני רוצה לצרכן הפרטי חבילת איחזור ושיחזור מקריסה. 200-400 ש"ח לשנה.
לא יקרה בארץ.
תמורת סכום סימלי …..
אגב הזכרתי כאן בעבר כונן SSD (של 2.5 אינץ') של 120 ג'יגה ב-42 דולר.
אז הוא ירד ל-35 דולר… (עם משלוח)
https://www.aliexpress.com/item/Hot-Item-KingSpec-SSD-Disk-P-serie-2-5-Inch-HD-SATA-3-III-6-GB/32852714539.html
של קינגספק (שנמכרת בארץ). זול יותר מכל מה שנמכר כאן.
בתצורת M2 ל-PCI-E, הנפח הזה עולה שם 46 דולר, שזה כבר חצי מהממוצע כאן.
זה כמו להשוות מאזדה 3 ללאמבורגיני דיאבלו …..
יש כמה בעיות עם הקנגספקים האלה.
האחת – לא יודעים מה יש בפנים, בצורה די מילולית. לעיתים הם משתמשים בבקרים דור 2 (של 2012 ממש) ובשבבי פלאש בעלי עמידות כתיבה מאוד נמוכה. זאת, בנוסף לשבבי DDR2 מאוד איטיים לבקרים – אם יש בקרים.
יצא לי כבר לראות כונני קינגספק 240GB עם עמידות מדורגת שמשתווה לחצי מכונן V300 של קינגסטון, וזה הישג כשלעצמו.
ככה שמדובר פה על מוצר נחות בהתאם למחיר לדעתי
יש לי כונן 120 ג'יגה. מלא. בקרוב גם כרטיס M2 של 120. הדגמים מתחלפים מדי שנה או 2, כך שצריך לבדוק מה התחדש (מעניין שב'אלי אקס' יש מחירים שונים לאותם נפחים – אולי קשור לדור).
הביצועים שלהם נחותים, בלי ספק, אבל עדיין מעל כל דיסק מכאני.
יש לקוות שהשיפורים בקצה העליון יוזילו את הנמוכים (כמו שסוללות עם הספק 45 וואט, שניתן להטעין איתן לאפטופים, מוזילות את הקיימות עם 15 ואט)