ביצועי הכונן וסיכום
מערכת הבחינה שלנו כוללת את הרכיבים הבאים:
- מעבד Intel Core i7 8700K
- לוח אם Gigabyte Z370 Ultra Gaming
- זיכרון G.Skill RipJawsZ DDR4 2666Mhz 16GB
- כרטיס מסך Palit Geforce GTX 1080 Jetstream 8GB
הכוננים שנבחנים לצד האופטיין 900P הינם:
- כונן דיסק קשיח Seagate Barracuda 3TB 7200RPM DM001
- כונן דיסק קשיח Western Digital Green 2TB 5900RPM 20EURS
- כונן דיסק קשיח Western Digital Black 1TB 7200RPM FAEX
- כונן פלאש Samsung 960 Pro NVMe 256GB M.2
- כונן פלאש Samsung 830 128GB
- כונן פלאש OCZ Vertex 460 240GB
שימו לב, רצינו לייצג סוגים רבים של כונני אחסון ולכן כללנו במבחנים גם כוננים קשיחים סטנדרטיים לצד כונני פלאש מגוונים במהירויות שונות.
מבחן – Crystal Diskmark
במבחן הרציף ישנו יתרון לכונן של סמסונג בתחום הקריאה ולזה של אינטל בתחום הקריאה. לכן, קבצים במשקל גדול הם עדיין ההתמחות של הענקית הקוריאנית, אם כי בהפרש לא גדול במיוחד בתחום הכתיבה אל הכונן עצמו. הנה מבחן ה-4K המעניין והמשמעותי יותר למשתמש הבייתי:
כאן מבחינתי מגיע ההבדל העיקרי שבין כונן אופטיין לשאר הכוננים בשוק. שימו לב למהירות הכתיבה ובפרט מהירות הקריאה של קבצי 4 קילו-בייט רבים. המבחן הזה חשוב מאוד פשוט כי כך עובדות תוכנות במערכת מחשב סטנדרטית. כל תוכנה או אפליקציה מורכבת מכמות גדולה של קבצים קטנים הבונים אותה. שימו את הכונן של אינטל לצד זה של סמסונג ותראו הבדלי מהירות עצומים בתחום הזה.
כאן גם נמצא את אחת הסיבות שכוננים קשיחים מכאניים הם כה איטיים לביצוע של פעולות מהסוג הזה. שימו לב להבדלים האסטרונומיים שבמהירות קריאה של קבצים קטנים רבים.
מבחני טעינות שונים בזמן אמת
לפניכם טבלה של זמני עליה לאחר שלושה אתחולים (ריסט) למערכת. שימו לב להבדלים בזמני העליה בשניות:
זמני העליה בהחלט מציירים תמונה מעניינת. במשחק GTA V למשל הזמנים לא השתנו בצורה משמעותית עקב מה שנראה יותר כמו סימולציה של טעינה מאשר טעינה בפועל. נראה שברוב הזמן הכוננים פשוט לא הפיקו את מירב הביצועים. מצד שני, שימו לב להבדלים הגדולים בעליות האחרות. את המשחק Witcher 3 לקח ממצב לחיצה על האייקון ועד למצב של שליטה בדמות כחמש שניות בלבד, זמן שהדהים אותנו. זאת, לעומת חצי דקה ויותר בכוננים קשיחים מכאניים.
כמובן שההבדלים הנראים בתמונה משתקפים באפליקציות בעלי מבנה קבצים דומה. זמן עליית חלונות 10 דומה בין שני הכוננים המהירים ביותר שנבחנו, אך קצר באופן משמעותי אפילו מכונני פלאש בממשק SATA. כמובן שאי אפשר מבחן עם אופטיין לפחות בלי Star Citizen בגרסה האחרונה שלו נכון לעת כתיבת שורות אלו, 3.0 אלפא. הבדל זמני ההמתנה בין האופטיין למכאניים ענק, ובינו לבין ה-960 מכובד מאוד. עד כה ה-960 פרו נחשב לבלתי מנוצח במטלות שכאלה.
סיכום – הובלה מתחילה במחיר פרימיום
אני חושב שהתמונה ברורה בשלב זה את מי כונן האופטיין יכול לשרת. שרת קבצים מקומי, גיימר עתיר תקציב או כל יוצר תוכן שמשתמש במערכות קבצים מורכבות הם בהחלט קהל היעד.
כשזה מגיע לזמני טעינות, יש רף גבוה חדש והוא בהחלט מדליק אש בשוק האחסון. מדובר על קפיצה פוטנציאלית של פי ארבע ויותר בביצועי עיבוד וטעינה לעומת ספינת הדגל המהירה ביותר אחרי האופטיין. אני מקווה שבמשך השנה נראה גם תגובה של המתחרות לטכנולוגיה הזאת שאינטל יצרה, דבר שיסיע באופן ישיר להוריד את המחיר על הטכנולוגיה ולהביא אותה יותר קרוב אל העם.
חשוב לציין ולהכיר בחסרונותיו של מוצר מהסוג הזה. בראש ובראשונה המחיר. האופטיין מסדרה 900 הוא כונן יקר במיוחד, למעשה פי שתיים ויותר מכוננים שנחשבים גם הם ללא זולים במיוחד דוגמת אלו בסדרת 960 של סמסונג. בהחלט יהיו שימושים שיצדיקו את המחיר הגבוה ואעז אפילו להגיד שלחלקם ההשקעה מוצדקת ונכונה בהחלט.
עם זאת, כדי להחליף מוצר קיים במוצר חדש, הוא צריך להיות נגיש. כיום כונן SATA מוצלח כמו ה-850 EVO של סמסונג או ה-MX300 של Crucial אפשר לרכוש בנפח דומה לזה של כונן אינטל בכחמישית מהמחיר (לצורך השוואה 450 שקלים לעומת 2,050 שקלים).
עצם העובדה שהכונן הזה עובד בממשק PCI-Express דווקא נותן לו יתרון גדול על מתחריו בממשק ה-M.2 והוא תאימות. האופטיין יתאים גם למחשבים ישנים יותר טרם עידן Z170 של אינטל. טכנית, גם במערכות בנות שלוש שנים ויותר תקבלו את מירב ביצועיו. כמובן שירידה לממשק PCI-Express בדור 2.0 כפי שהיה קיים בעידן P67 תוריד את המהירות המירבית מכ-3,900 לכ-2,000 מגה-בייט לשניה בלבד, אך עדיין לא צפויה ירידה מורגשת בזמני הטעינה הממוצעים. קיימת גם תמיכה מלאה לכונן הזה במערכות חדשות מבוססות AMD, כמובן.
בכל הנוגע לעמידות, האופטיין עומד לבד בראש ההר. אין כיום כונן SSD נגיש לציבור שאפילו קרוב לדירוג העמידות של שבבי הפלאש ב-900P עם דירוג גבוה מעשרה (!) כונני 960 פרו של סמסונג. הקירור המאסיבי נשאר יחסית קר גם אחרי מאמץ גדול ופליטת החום לא מפריעה כלל.
אני ממתין בשקיקה לראות את השוק מוצף באחסון מהיר שכזה כסטנדרט. ישנה דרישה לעיבוד מהיר יותר של נתונים והשנה גם ראינו כל מיני פתרונות לשילוב מספר כונני M.2 על גבי כרטיס הרחבה בודד. האופטיין בא לפתור את הדרישות הללו עם מהירות הקריאה המקבילית האדירה שלו. המחיר גבוה למאמצים הראשונים, אך התמורה לא מאכזבת כלל. קיבלתי את הכונן לפני כמה שבועות וקשה לי מאוד להגמל, המהירות שלו פשוט ממכרת.
תודה על ההשוואה.
היה נחמד להכניס גם את ה-850 PRO של סאמסונג, שמשתלם כיום יותר (בעיקר במשומש באיביי).
מקוה שזה יתבטא במחירי הכוננים הישנים יותר… אבל לא הייתי מצפה יותר מדי.
נתונים מאתר פאסמארק –
https://www.harddrivebenchmark.net/high_end_drives.html
שני העליונים הם אופטיין (האינטל) ו-960 (סאמסונג).
באמצע יש בקר RAID של LSI, שאינו SSD כגראה. מדגים את המהירות של הפלאש, שמתחרה כיום בבקרים כאלה.
האופטיין מזכיר לי משחק ישן בשם היי אוקטיין…
יש באג בביקורת.
ה – 960 בנפח שבביקורת ידוע כבעייתי בתחום ה – 4K.
אם תחזור על הבדיקה בנפח 500 גיגה של ה – 960, היתרון של אינטל
ישאר מן הסתם, אבל יהיה קטן יותר.
פייר? ציפיתי ליותר. אינטל מפמפמים לנו כבר שנתיים שאנחנו הולכים לראות משהו מדהים שלא היה כמותו ובפועל קיבלנו עוד התקדמות ליניארית בגרף הביצועים עם תג מחיר לא ריאלי בעליל. לא במקור כשראיתי שהממשק הוא PCIE חשבתי שנראה כאן דבר חדש לחלוטין. כמו שזה נראה כרגע זה דווקא פתרון זול (יחסית כמובן) לשרתים.
כתבה מגניבה ממש! אבל המחיר גבוהה מידי , לפעם ביצועים לא כל-כך ענק (כמו שaskeme אמר בגרסת ה512gb של סמסונג) וצריכת החשמל… פי 20 מחלק מכונני הpcie .. (ללפטופ זה נוראי)
זה יותר צריכה מרוב לפטופי הלייט, אבל …..
ברור שלא לשם כיוונה אינטל. למרות שבחוות השרתים
כן יקבלו חשבונות חשמל יותר גבוהים.
בוא נראה איך, אם בכלל, יגיבו החברות המתחרות.
אולי בכלל יתנו לאינטל להתבשם לבדה בנישה היורטית, אבל היקרה מידי הזאת.
ככלות הכל, לא כולן אינטל, ולא לכולן זה כדאי / משתלם.
בינתיים, סמונג לא ממש משתוללת בביצועים עם דרת ה 860 החדשה שלה,
אבל עם המחירים דווקא כן.