בדקנו כונן אחסון זריז וזעיר של יצרנית החומרה הטאיוואנית ADATA – האם יש כאן תמורה הוגנת למחיר?
בשנים האחרונות עולם האחסון החיצוני תופס מומנטום רציני למדי של שימוש באמצעי אחסון מבוססי NAND על פני כוננים קשיחים מכאניים. הטרנד הגדול התחיל כמובן מהדיסק און קי, והמשיך עם כך שאנחנו מקבלים כונני SSD שבנויים בצורה מסורתית בתוך אריזות חיצוניות בעלות חיבורי USB.
המוצר שבסקירה זאת אמנם אינו חדש במיוחד, אך ADATA הציעה לנו לבדוק אותו אז – למה לא.
בתור יצרנית חומרה, ADATA מוכרת לרוב בזיכרון ה-DDR שלה וגם בכונני SSD פנימיים. סדרת ה-SX של כונני ה-M.2 של ADATA מוכרים היטב לקהל הישראלי בשל הצלחה יחסית גדולה למדי.
ה-SC680 של ADATA הוא כונן SSD קומפקטי חיצוני שמכוון בעיקר לשוק התקציבי. אפשר להגיד שהיום עולם כונני ה-SSD החיצוניים מתחלק לשלושה שווקים. שוק אחד מגדיר ביצועים מירביים במהירות של כ-550MB לשניה, שוק אחר מכפיל את זה לאיזור 1050MB לשניה והשוק העליון כולל כוננים אשר מדרגים את המהירות המירבית בכ-2100MB לשניה.
ה-SC680 שייך לקטגוריה התקציבית כאשר הוא מדרג את עצמו במהירויות בסיסיות למדי במונחי SSD חיצוני. בכל זאת, מדובר במהירות גבוהה משמעותית מזאת של הדיסק און קי הממוצע. נפח הכונן שבביקורת זאת הינו 480GB וכפי שאפשר לשים לב מהאריזה, הוא מתאים גם לאחסון משחקים עבור קונסולות XBOX ו-Playstation 5.
אחת הסיבות להבדל הגדול במהירות היא שכוננים מהסוג הזה כוללים בקרי אחסון מתקדמים יותר וגם שבבי NAND המדורגים לעבודה בקצבים גבוהים. עם הכונן מקבלים כבל אחד מסוג Type-C ל-Type-C וכבל אחד מ-Type-C אל Type-A. תקן ה-USB של הכונן הזה הינו מסוג 10Gbps, שהוא תקן נפוץ מאוד בלוחות אם ובלפטופים מארבע השנים האחרונות.
הטענה היחידה לגבי הציוד שמקבלים עם הכונן הוא שצמד הכבלים הללו מאוד קצרים. היינו שמחים אם ADATA הייתה הופכת את כבל ה-Type-A לפחות לאחד קצת יותר ארוך.
המימדים הפיזיים עצמם מומחשים כאשר רואים את היחס בין שקע ה-Type-C לבין מימדי הכונן עצמו. מלבד השקע הזה יש נורה כחולה שמהבהבת בהתאם למצב הכונן, וזו כל האינטראקציה עם המוצר. אין כפתורים בשום מקום.
את הכונן שלנו חיברנו למערכת מבוססת Ryzen 9 7900X של AMD עם לוח האם ROG Crosshair X670E Hero של ASUS. לוח אם זה תומך גם בקצבים מהירים משמעותית מ-10Gbps. השתמשנו במחבר Type-C.
בספרינט זריז של מהירויות מירביות אפשר לראות שהכונן בפועל עומד בהצהרות היצרן כאשר בקריאה אנחנו רואים קצת מעל ל-550MB לשניה ובכתיבה כמעט 500MB לשניה. זה כמה עשרות מגה-בייטים מעל להצהרת היצרן.
במהירות אקראית של קריאת קבצי 4Kb קצב של 26.2MB לשניה הוא יחסית צנוע, זה דומה למה שראינו בכונני SSD למחשבים באמצע העשור הקודם.
במבחן העתקה וכתיבה של חבילות קבצים בגדלים שונים החדשות הטובות הן שלא חווינו האטה כתוצאה מהתחממות או התמלאות של זיכרון הבקר של הכונן. משמעות הדבר היא שה-SC680 מתאים להעתקות קצרות ובינוניות של קבצים.
כתיבה רציפה לכונן ללא מנוחה היא אחד המבחנים הקשוחים ביותר שאפשר להריץ על SSD, על אחת כמה ואחת SSD תקציבי. ה-SC680 הוא כונן מסוג DRAMless ומשמעות הדבר היא שאין זיכרון DDR בסמוך לבקר השבבים המסיע לו באחסון מידי של מידע וקבצים.
כתוצאה מכך, לאחר 20 אחוזים של כתיבה רציפה, או כ-100GB אפשר לראות את מהירות הכתיבה צונחת מאיזור 450MB לשניה אל פחות מ-60MB לשניה, מהירות כתיבה שתהיה איטית גם מכוננים קשיחים מסורתיים. רק לאחר הפסקה של כמה שניות יוכל בקר השבבים לחזור לקצב מלא במצב שכזה.
התנהגות מהסוג הזה שייכת בעיקר לכונני SSD תקציביים אשר לא מיועדים לעבודות אינטנסיביות של העתקת מידע, אלא בעיקר קריאה או כתיבה מזדמנת. גיימינג הוא שימוש הוגן ולא בעייתי אשר לא יתקל בהאטה מהסוג הזה. מצד שני – העתקה של ספריית תמונות או וידאו בשווי כמה מאות גיגה-בייטים? בהחלט תחטוף את נפילת הביצועים הזאת.
נחתום את הסקירה הזאת בדיון התמורה למחיר. עולם כונני ה-SSD היום מאוד תחרותי. ישנו מספר מצומצם של יצרניות שבבים ובקרי NAND ובנוסף לחברות כמו ADATA גם יצרניות השבבים עצמן מציעות מוצרי קצה.
ה-SC680 אינו מוצר חדש, ואם תוכלו למצוא אחד למכירה בנפח 480GB עבור 260 שקלים או פחות, זאת תהיה עסקה הוגנת. רוב כונני ה-SSD בקטגוריית המחיר של עד כ-300 שקלים הם כאלה בעלי מהירויות דומות ל-SC680, אך לפחות הכונן של ADATA נהנה מגודל קומפקטי ועיצוב חלוק נחל מעניין.
זה לא כונן עבור יוצרי תוכן שמעתיקים כמויות עצומות של מידע, אך יהיה שימושי ביותר להתקנת משחקים, ושימוש יומיומי סטנדרטי.