משפחת כונני ה-870 QVO מוצגת באופן רשמי – ותהפוך למעניינת במיוחד בחודש הבא תודות לדגם בנפח שלא היה זמין לנו בעבר
לפני כמה ימים קיבלנו השקה שעברה בשקט יחסי, עבור הדור השני של כונני QLC (ר"ת Quad Level Cell) מתוצרת מובילת השוק סמסונג – ונראה כי הבשורה המשמעותית ביותר אינה מהירות וביצועים מוגדלים אלא דווקא נפח מירבי חדש שמיועד להדגים את הפוטנציאל החשוב ביותר של שבבי ההבזק המודרניים הללו.
כשנה וחצי אחרי השקת סדרת ה-860 QVO עם נפחי אחסון של טרה-בייט אחד, 2 טרה-בייט ו-4 טרה-בייט בתצורת 2.5 אינץ' מסורתית בממשק SATA 3 – נוחת אצלנו דור כונני ה-870 QVO ששומר על התצורה והעיצוב המוכרים, עם בקר MKX מעודכן מפיתוח עצמי ושבבי QLC מהדור השני שמורכבים מ-92 שכבות פנימיות לעומת 64 שכבות בדור המקורי.
ביקורות ראשונות עבור גרסאות הטרה-בייט, 2 טרה-בייט ו-4 טרה-בייט של ה-870 QVO אינן מציגות שיפורים מהפכניים ביחס לדור הקודם, כאשר במקרי הקיצון השונים לא קשה להמחיש את האיטיות היחסית של שבבי QLC בהשוואה לשבבי MLC ואפילו שבבי TLC וותיקים יותר – היצרנית הקוריאנית בהחלט הצליחה לשפר את התפקוד של הדגמים החדשים בחלק מהמקומות אך במרבית הבדיקות הביצועים הם דומים מאוד ל-860 QVO, בעיקר בשל ההתבססות על אותם נפחים של זכרונות LPDDR4 דינאמיים מובנים ואותם נפחים מירביים אפשריים של זכרון מטמון בתצורת SLC.
לשמחתנו, סמסונג עושה עבודה טובה מאוד בכל הנוגע לתיאום ציפיות עם הצרכנים, בתור אחת היצרניות היחידות בעולם ה-SSD שמציגה את המהירות המירבית הצפויה הן לנפחי האחסון שפועלים בתצורת SLC מהירה יותר והן לנפח האחסון הראשי בתצורת QLC מלאה ואיטית יותר: צרכנים יכולים לצפות למהירות רציפה של עד 560 מגה-בייט בקריאה ועד 530 מגה-בייט בכתיבה או 160 מגה-בייט בכתיבה בזכרונות ה-QLC (שהופכים ל-80 מגה-בייט בשנייה בדגם הטרה-בייט הבסיסי) – וכמו כן מביצועי קריאה אקראיים עם קבצי 4 קילו-בייט של בין 5,000IOPS ל-98,000IOPS וביצועי כתיבה אקראיים של בין 34,000IOPS ל-88,000IOPS בתלות במספר הפעולות המקבילות (בין QD1 ל-QD32) ובתלות בשימוש בזכרונות ה-SLC או בזכרונות ה-QLC.
מחירי ההשקה של דגמי ה-870 QVO נמוכים ממחירי המקור של דגמי ה-860 QVO ועומדים על 130 דולר לנפח טרה-בייט אחד, 250 דולר לנפח 2 טרה-בייט ו-500 דולר לנפח של 4 טרה-בייט (מה שנותן לנו תקווה לכך שבעתיד נוכל לראות בשוק מחירים מעשיים נמוכים יותר מהמחירים הנוכחיים של משפחת ה-860 QVO) – אך הבשורה החשובה ביותר היא השקה של דגם 8 טרה-בייט חדש בעלות מומלצת רשמית של 900 דולר, החל מהחודש הבא.
דגם ה-8 טרה-בייט החדש של ה-870 QVO לא רק אמור להיות בעל הביצועים הטובים ביותר במשפחה (תודות לזכרון מטמון LPDDR4 בנפח כפול של 8 ג'יגה-בייט, אשר אמור להבטיח כי העברות קבצים עד לנפח זה יהנו מהביצועים התיאורטיים המירביים של סמסונג עבור המוצר) – הוא גם נהנה מן המחיר המומלץ הרשמי הנמוך ביותר, של כ-112.5 דולר לכל טרה-בייט של אחסון.
כבר פגשנו כמה כונני SSD בודדים לשוק הביתי בנפח של 8 טרה-בייט, אך ברוב המקרים זה היה יחד עם מחיר אקזוטי בהתאם. כאן אנחנו רואים לשם שינוי פוטנציאל למחיר שיהיה תחרותי גם בהשוואה לנפחים קטנים יותר – מחיר של 3,105 שקלים (לא כולל מס) בהמרה ישירה הוא עדיין מאסיבי עבור חלק גדול מהצרכנים הביתיים, אך אלו הזקוקים לאחסון המוגדל הזה יוכלו לרכוש אותו מבלי להרגיש שהם מפסידים ביחס לכל השאר המשלמים בין 400 ל-500 שקלים לכל טרה-בייט של אחסון בכונני SSD ביתיים צנועים יותר.
נקווה שזו רק ההתחלה, ובהמשך מצפים לנו עוד כונני SSD עממיים בנפחי שיא אשר יצדיקו את השימוש המתרחב שבבי QLC צפופים ודחוסים.
4000 ש"ח ל- 8TB לא להמונים