חומרה חדשה מאפשרת ליצור כונני SSD שמגיעים למהירויות גבוהות במיוחד – עד כמה הדבר מתרגם לחווית שימוש משופרת עבור המשתמש? לקחנו את אחד מהדגמים המודרניים המוכרים ביותר בסביבה לסיבוב התרשמות
PCI-Express 5.0 מביא לכוננים חדשים
עם תושבת AM5 של AMD ו-LGA1700 של אינטל מתחילים משתמשים לקבל גישה אל תקנים חדשים של תעבורה, וכשתקנים חדשים נולדים כך גם מוצרי חומרה חדשים.
עבור לוחות אם רבים, דוגמת ה-X670E AORUS PRO X שרואים כאן, נוצרה האפשרות להתקין כונני SSD מהירים במיוחד בממשק M.2 שכעת מקבל מהמעבדים יכולת להשתמש בתקן PCI-Express 5.0. התקן הזה מכפיל את המהירות של הדור הקודם כמו שזה עשה לקודמו. גם ממשק כרטיסי המסך מקבל בהדרגה את השידרוג הזה, אמנם כרטיסי מסך לשוק הרחב שעושים בו שימוש טרם הושקו.
מזה מספר שנים ש-GIGABYTE עצמה משיקה כונני SSD כאשר סדרת AORUS מיועדת בעיקר להדגים את היכולות של חומרה חדשה עם הממשקים הטריים. ה-AORUS Gen5 12000 הוא כונן שמטרתו היא בעיקר להוות פתרון צד א' עבור משתמשי הפלטפורמות החדשות של אינטל ו-AMD.
בעוד המעבר לכוננים בתקן PCI-Express 4.0 הציג צריכת חשמל גבוהה יותר מבקרי ה-NAND שבכונן בשביל להגיע למהירויות הרציפות הגבוהות, נראה כי דור PCI-Express 5.0 של כונני ה-SSD לוקח את זה כמה רמות מעל כאשר מקבלים אמצעי קירור מפלצתיים כמו שאתם רואים בתמונה.
באריזה הגיע כונן ה-Gen5 12000 יחד עם גוף קירור המיועד לו. אפשר להשתמש גם בגוף הקירור שמיועד לכוננים הללו אשר מגיע עם לוחות אם תומכים. ספציפית, כפםי שאפשר לראות למעלה, גופי קירור עבור תושבת ה-M.2 בתקן 5.0 הם גופי קירור גדולים במיוחד.
גוף הקירור של ה-Gen5 יראה מעט קומי לאלו שרגילים לגופי הקירור הקומפקטיים שראינו עד כה עבור כונני SSD כאשר הוא מכיל בסיס וצמד צינורות קירור רציניים אל תוך החלק העליון דרך מניפות אלומיניום. בהחלט מדובר בדבר שלא רואים כל יום בעולם האחסון.
על מנת להתקין את הכונן בגוף הקירור יש לפתוח ברגים משני הצדדים, להסיר את סרטי הפלסטיק ולמקמו כאשר חלק ההברגה המיועד נמצא מול חור ההברגה של ממשק ה-M.2. יש ללחוץ את גוף הקירור הגדול על הכונן ולסגור כאשר הברגים נמצאים מול החורים.
ביצועי הכונן
מה שחשוב זה ביצועים, וקודם כל נתייחס להצהרת היצרן.
הכונן הזה נקרא Gen5 12000 כי הוא מסוגל להגיע למהירות של עד 12,000MB לשניה בממשק PCI-Express 5.0 וכך על פניו נראה שהוא מסוגל, לפחות בקריאה רציפה במישור. מהירות הכתיבה עוברת 9000MB לשניה שזה מאוד מכובד גם כן, בטח שלדור הראשון של כוננים בתקן החדש.
מה שמעניין לראות הוא שלפחות בתחילת הדור הזה בקטגוריית הקריאה והכתיבה האקראית (מופיע כ-RND4K Q32T1 ו-Q1T1) אנחנו לא מקבלים שיפור משמעותי, או שיפור בכלל על פני המובילים שבין כונני הדור הקודם, וזה דבר שחשוב לזכור כשחושבים על יתרונות מול חסרונות של דור חדש מול דור קודם בתקופת מעבר שכזאת.
עם כ-700MB לשניה במצב קריאה עבור תור של 32 קריאות במצב קריאה טורי (Q32T1), מדובר במהירות מעולה, אך לא שוברת שיאים, כאשר כונני דור קודם דוגמת Fury Renegade מגיעים גם ל-800MB לשניה.
עבור זיכרון מטמון לכתיבה רציפה, שזה מבחן מאוד אינטנסיבי של כתיבה מתמשכת ובלתי פוסקת, הציג ה-Gen5 12000 מהירות של כ-1800MB לשניה עבור 100GB הראשונים בכונן. לאחר מכן, אזל זיכרון המטמון ומהירות הכתיבה הרציפה ירדה לכ-900MB לשניה. בנקודת ה-700GB של הכונן אפשר לראות ירידה נוספת בממוצע הכתיבה ובהדרגה משם עד סוף הכונן.
החדשות הטובות הן שלא הגענו למהירויות של כונני דיסק קשיח מכאני – משהו שבהחלט יכול לקרות בכונני SSD זולים מסוימים. עבור כתיבה רצופה של תוכן (דוגמת הקלטת וידאו בהבחנה גבוהה למשל), טוב ה-Gen5 12000 עבור כל שימוש שהוא מעל ל-300MB לשניה עבור כתיבת כל הכונן במכה אחת. עבור כתיבות של פחות מ-90GB במכה, יוכל הכונן לעשות זאת במהירות טובה למדי של כ-2GB לשניה.
כאשר מדברים על קריאה רציפה של קבצים בגודל 8MB אשר לא מאתגרים את זיכרון המטמון של הכונן, אפשר לראות כי הקריאה הרציפה שומרת על מהירות מאוד גבוהה של כ-8GB לשניה לכל אורך הכונן באופן רצוף.
במצב קריאה אקראית של קבצים במשקל 4KB כל אחד, אחד המצבים המאתגרים ביותר שאפשר לתת לאמצעי אחסון – אפשר לראות כי עם מהירות ממוצעת של כ-300MB לשניה, עושה ה-Gen5 12000 עבודה טובה, אם כי אנחנו לא רואים כאן סדר גודל חדש של מספרים. זה מה שתקבלו עם כל כונן דור רביעי מתקדם.
חשוב מאוד לציין גם כי לא הבחנו בירידת ביצועים לאורך כל הבחינות הממושכות הללו. גוף הקירור עושה עבודה נהדרת גם בלי שימוש במאוורר ישיר או אפילו בתוך מארז בו יש סירקולציית אוויר סדירה. כל זה קרה באופן פסיבי על מערכת בחינה פתוחה.
במבחנים פרקטיים אפשר לראות שהבדלים גדולים בין כוננים מתקדמים – אין. בחנו יחד עם חבורה מתקדמת למדי גם כונן SSD זול במיוחד וגם כונן דיסק קשיח סטנדרטי.
המשחק Horizon Zero Dawn ידוע בזמני טעינה ארוכים במיוחד בהפעלה ראשונה, גם כאן לא ראינו הבדלים גדולים במיוחד, כאשר ה-AORUS Gen5 12000 אפילו לא היה המהיר ביותר בין חבורת כונני דור רביעי. כן ניתן לשים לב שכונני SSD בעלי חומרה פשוטה יותר דוגמת ה-SN350 יכולים להעניש משתמשים עם זמני טעינה ארוכים יותר. עם כונן דיסק קשיח סטנדרטי אפשר גם לצאת לסידורים בזמן טעינה שכזאת.
סיכום – סיבות לרכוש כונן מתקדם
בסיכום הזה נפתח בכך שחשוב כמשתמש לגשת לבחירת כונן SSD לפי מספר פרמטרים. ישנן מספר שאלות שכדאי שמשתמש ישאל לפני רכישה כמו:
- מהי תקופת האחריות עבור הכונן?
- מהי מהירות הכונן בפועל עבור השימושים שלי?
- האם יש הבדלי ביצועים משמעותיים בין הכונן הזה לאחרים?
- האם יש לחנות או לקהל המשתמשים פידבק בנוגע לאמינות הכונן?
חשוב להבין שחלק ממוניטין של כונן SSD איכותי יהיה גם המוניטין של החברה מאחוריו ולפעמים שלו כדגם בשוק לאחר מספר חודשים. כתוצאה מכך, רכישה של כונן חדש כמו ה-Gen5 12000 תתבצע על הפרמטרים הללו. אנחנו יכולים להגיד לכם שמבחינת ביצועים מדובר בכונן טוב, מעולה אפילו, אבל לא יוצא דופן בין כונני הדור הרביעי המהירים ביותר.
היכולת להגיע ל-12GB לשניה של קריאה בספרינט על מישור נראית טוב בעיקר בחומרי המרקטינג, אך מה שקובע כמה מהיר כונן בשימושים בפועל הוא שילוב של החומרה שלו ושל השימושים הספציפיים. מי שממש רוצה יכול גם לקרוא את הצהרות האמינות של היצרן עצמו, כמו לדוגמה נתוני ה-TBW או Terra-bytes Written שהוא נתון של כמה טרה-בייט של מידע ניתן לכתוב אל הכונן לפני שתאי ה-NAND לא יכולים לאחסן עוד מידע. מדובר בנתון מאוד כללי לעמידות, כמו קילומטראז' של מנוע או מספר לחיצות בצמצם של מצלמה.
ה-AORUS Gen5 12000 בנפח 1TB שראיתם כאן יעלה לכם מעל ל-850 שקלים, וזה כמובן סכום שלא נחשב למשתלם למדי, או משתלם כלל. הסכום הזה קרוב אפילו לכונני הדור הרביעי של PCI-Express בנפח 4TB, וגבוה מזה של כאלה בנפח 2TB.
בחודשים הקרובים צפויים יותר ויותר כונני SSD אשר מבוססים על בקרי NAND של PCI-Express 5.0 לצאת לשוק, ובאותו הזמן אנחנו גם צופים כי מחיר של כוננים כמו ה-AORUS Gen5 12000 ירד. עד אז, לפחות טוב להסתכל במספרים ולהבין כיצד עומד הגל הראשון של כוננים כאלה לעומת כוננים מתקדמים מהדור הקודם.